:

Hvem er David fra Davids Samling?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem er David fra Davids Samling?
 2. Hvilket københavnsk museum tæt på Kongens Have?
 3. Hvor kommer David fra?
 4. Er alle museer gratis om onsdagen?
 5. Hvilke museer i København har gratis adgang?
 6. Hvilken by kaldes for Davids by i Bibelen?
 7. Hvad betyder navn David?
 8. Er det gratis at komme ind på Statens Museum for Kunst?
 9. Hvad kan man lave i København gratis?
 10. Hvilke museer er gratis for pensionister?
 11. Hvad kan man lave i København der ikke koster penge?
 12. Hvad betyder Davids?
 13. Hvad hed kvinden der i biblen var gift med Abraham?
 14. Hvad er det kendteste navn i Danmark?
 15. Hvad tjener direktøren for Statens Museum for Kunst?

Hvem er David fra Davids Samling?

Forlaget Vandkunsten Â» Bøger alfabetisk Â» Islamisk kunst og arkitektur Â» Islamisk kunst og arkitektur - introduktionsbladet Â» Islamisk kunst i Davids Samling

Af Kjeld von Folsach

Hvilket københavnsk museum tæt på Kongens Have?

Kongens Have er en af københavnernes foretrukne parker. Det er her, at de på solskinsdage mødes for at hygge sig med picnic, solbadning, boldspil og gåture.

Haven blev anlagt i begyndelsen af 1600-tallet som Christian 4.’s lyst- og nyttehave til hans slot Rosenborg. Haven fungerede som ramme for underholdende aktiviteter for kongen og hans gæster og skulle forsyne hofhusholdningen på Københavns Slot med frugt og grønt. Helt op til forrige århundredskifte blev haven brugt som nyttehave for kongehuset.

Hvor kommer David fra?

Den kendte amerikanske forfatter, humorist og komiker David Sedaris kommer til Danmark! Gå ikke glip af en helt unik mulighed for at møde en af USAs mest fremtrædende satirikere, når han går på scenen på Bremen Teater den 28. juni 2023.

Med sin spiddende og skarpe samfundskritik er Sedaris som en moderne Mark Twain, der skriver humoristiske, rørende og universelle observationer om den menneskelige natur ud fra sine egne skæve oplevelser.

Er alle museer gratis om onsdagen?

Publiceret 3. januar 2023

Glyptoteket er en oase og et åndehul midt i København. Siden Glyptoteket åbnede i 1897, er museets besøgstal mere end tidoblet. En stor andel kommer tirsdag, hvor der er fri entré. Med op mod 6.000 gæster på disse dage, kan vi ikke længere give vores gæster den oplevelse, som vi ønsker, og som vi ved, at de efterspørger – nemlig en museumsoplevelse med plads til ro og fordybelse.

Hvilke museer i København har gratis adgang?

Nu er der ingen undskyldning for ikke at tage på museum.

I hvert fald ikke hvis du er mellem 18 og 27 år gammel.

Hvilken by kaldes for Davids by i Bibelen?

Davids far hed Isaj og var en helt almindelig bonde fra landsbyen Betlehem. Han havde otte sønner, af hvilke David var den yngste. En dag kom den berømte profet Samuel pludselig på besøg i Betlehem. Han indbød Isaj og hans sønner til at deltage i en ofring, men han havde en bagtanke: Gud havde givet ham besked på, at én af Isajs sønner skulle salves til konge af Israel. Den gamle konge, Saul, havde nemlig vendt Gud ryggen og var blevet en dårlig konge. Der havde ellers været store forventninger til ham, da Samuel salvede ham som Israels første konge nogensinde.

Isaj var glad for Samuels invitation og tog alle sine syv voksne sønner med, mens han lod den yngste, David, blive hjemme og passe fårene. Samuel var meget imponeret af Isajs høje, flotte sønner, men idet han gennemgik alle syv, sagde Gud, at det ikke var nogen af dem, der skulle salves til konge. Samuel måtte spørge Isaj, om han ikke havde flere sønner. Så blev der sendt bud efter den yngste søn, David, som der ellers ikke var nogen, der regnede med.

Da Samuel så David, lod Gud ham vide, at det var ham, der skulle salves til konge. Så salvede Samuel David med olie. Dette var den almindelige måde at vise, at en person var udset til at være konge. Det hebraiske ordMessias (og det græskeKristus) betyder salvet. Når jøderne senere hen forventede en Messias, så var det også en form for kongeskikkelse.

Israelitterne lå i krig med deres nabofolk filistrene. Filistrene sendte en hær mod Israel, og kong Saul sendte Israels hær ud for at møde dem på slagmarken. I filistrenes hær var der især én kriger, som var kendt og frygtet af alle. Han hed Goliat og var en kæmpe på over to meters højde. Han stillede sig hver dag frem foran israelitterne og udfordrede dem til at finde en mand, der kunne kæmpe med ham i en tvekamp.

Der var ingen, der turde kæmpe mod Goliat, og det hånede han dem for. Men en dag kom den unge David til hærens lejr for at bringe friske forsyninger til sine tre ældste brødre, som var soldater i hæren. Han så Goliat stå frem og udfordre israelitterne, og han så, hvor bange alle blev for ham. Men han hørte også, at den, der kunne slå Goliat i tvekamp ville få en stor belønning af kong Saul: rigdom, frihed og Sauls egen datter.

Det blev bemærket, at David var meget interesseret i at høre om denne belønning, men både hans ældste bror Eliab og kong Saul gav ham besked på, at han kunne glemme alt om at kæmpe mod Goliat. Han var jo bare en dreng. Alligevel fik David overbevist Saul om, at når han som hyrde kunne kæmpe mod løver og bjørne, så kunne han også kæmpe mod Goliat.

Hvad betyder navn David?

Betydningen af ​​dette navn er meget afslørende, da det er «Den person, Herren har valgt«. Som du kan se, har det religiøse overtoner.

Er det gratis at komme ind på Statens Museum for Kunst?

Du kan sagtens være svært fattig og hamrende kulturel på éen og samme tid – så længe du planlægger dine museumsbesøg! Flere museer og kunsthaller i København har nemlig gratis adgang og entré enten på alle ugens hverdage eller på nogle bestemte udvalgte dage. Læs med her og få et overblik over hvor og hvornår du kan spare lidt på dit næste museumsbesøg.

Læs også: Det har du mulighed for at opleve i København.

Hvad kan man lave i København gratis?

Ved Københavns havnebade kan sommervarmen nydes med familie og venner. De 3 største havnebade er Havnebadet Islands Brygge (billedet), Copencabana ved Fisketorvet og Havnebadet Sluseholmen, hvor der alle 3 steder er livreddere i sommersæsonen. Det samme er der på Badeanstalten Helgoland i Amager Strandpark og Svanemøllestranden på Østerbro.

Du må gerne hoppe i Københavns Havn for at bade flere steder. Der er badezoner: på Islands Brygge ud for Halfdansgade og i Havnevigen, på Refshaleøen ud for café Halvandet og Søndre Refshalebassin samt i Nordhavn ved Sandkaj. Du finder også badezoner ved Havnevigen på Amager, ved Kalvebod Brygge og ved caféen La Banchina på Refshalevej.

Hvilke museer er gratis for pensionister?

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pensionister i København får nu gratis adgang til kommunens museer.

Hvad kan man lave i København der ikke koster penge?

Rejseblog indlægget om gratis seværdigheder i København er fra 2020

Hvis du ligesom mig er fan af gratis seværdigheder, så er dette indlæg til DIG!

Hvad betyder Davids?

David, i GT konge over Israel omkring år 1000 f.Kr., hovedfigur i 1. Samuelsbog 16-31, hele 2. Samuelsbog, og han dør i 1. Kongebog 2. Han skildres delvist forherliget, men ikke som fejlfri (et fejltrin er fx affæren med Urias' hustru Batseba; han sætter Urias på en vanskelig post, “en uriaspost”, i en krig, så han kan dø og vejen til den smukke kvinde være fri). Blandt hans bedrifter er, da han som endnu nærmest dreng besejrer filistrenes vældige kæmpe Goliat ved at ramme ham med en sten fra en slynge og siden skære hovedet af ham. I øvrigt var han en stor harpespiller, der bl.a. spillede for kong Saul, når denne var tungsindig, og en stor digter, og traditionen tilskriver ham samtlige 150 salmer i GTs “Salmernes Bog”. Han gør Jerusalem til Israels hovedstad og centrale kultsted. Han symboliserer Israels storhed; jødernes sekstakkede stjerne kaldes Davidsstjerne. Ifølge forjættelser skulle Messias være af Davids slægt, og i NT lægges der stor vægt på, at Jesus er af den rette æt, født i Betlehem, som var Davids fødeby, og undertiden kaldes Jesus direkte “Davids Søn”.

I arabisk retorik anvendes “Goliat” sommetider om Israel i forhold til den lille “David”, de stenslyngende unge palæstinensere; en ejendommeligt forvrænget retorik, når man betænker, hvor lille Israel er i forhold til de måske flere hundrede millioner arabere i en lang række stater, der har forsøgt at udrydde Israel i de seneste ca. 60 år.

Hvad hed kvinden der i biblen var gift med Abraham?

Abraham er gift med Sara. Han bor i Ur i Kaldæa (Babylon), men Gud beordrer ham til at drage til landet Kanaan (det nuværende Israel), og lover ham landet, og at han vil blive velsignet med talrige efterkommere.

Abraham tror Gud, og Gud regnede ham det til retfærdighed, lyder det i kapitel 15, vers 6.

Gud slutter da en pagt mellem sig selv, Abraham og Abrahams efterkommere. Han lover, at han vil være deres gud, og at Kanaans land skal være deres til evig ejendom. Til gengæld skal Abraham og hans efterkommere lade alle drengebørn omskære som et tegn på pagten mellem dem og Gud.

I den jødiske tradition spiller Abraham en kolossal rolle som den første patriark, der blev lovet landet Israel. Samtidig er det altså i fortællingen om Abraham, traditionen for omskæring bliver grundlagt. Omskæringen tjener både som pagtstegn for det jødiske folk og som afgrænsning i forhold til alle andre folkeslag.

Jøderne praktiserer stadig omskæring, og muslimerne, der også opfatter Abraham (i Koranen Ibrahim) som deres stamfar, har ligeledes taget denne tradition til sig.

Hvad er det kendteste navn i Danmark?

Ella, Freja, Alma, Frida og Agnes er de mest populære pigenavne på listen. I forhold til 2021 er både Agnes, Frida og Freja nye i top 5, mens Clara, Ida og Olivia er rykket længere ned på toplisten. Samtidig er Eva og Ingrid helt nye på listen.

De mest populære drengenavne på årets navneliste er William, Karl, Emil, Oscar og Malthe. William er dermed tilbage på førstepladsen efter at have ligget nummer tre i 2021. Oscar, der var nummer et i 2021, er nu på en fjerdeplads. Emil er rykket ind på en tredjeplads, efter at have ligget nummer 10 i 2021, og i Region Syddanmark er Emil faktisk det mest populære drengenavn.

Navnet Karl med K er tilbage i top 5, og Konrad har også skiftet forbogstav. Forbogstavet viser, hvilken stavemåde der er den mest populære. Danmarks Statistik slår nemlig de forskellige stavemåder sammen i deres optælling af populære navne, så hvor Karl første halvdel af året blev stavet med C, staves det nu mest med K.

Særligt ét navn springer i øjnene på årets toplister, forklarer Birgit Eggert, som er navneforsker på Institut for Nordiske studier og sprogvidenskab ved Københavns Universitet. 

"Det, jeg synes er mest påfaldende, er altså, at William ligger nummer ét igen. Det har ligget i top fem virkelig længe! For 10 år siden var William også nummer ét, og det er så usædvanligt, at et navn er så stabilt. Det er virkelig et navn, vi godt kan lide, og man må sige, at det har bidt sig fast, når 1,9 procent af den årgang, hedder det."

Birgit Eggert gætter på, at Wiliam er blevet så populært, fordi det passer ind i flere aspekter af navnemoden. Det begynder med "Wi" og har to vokaler, der står op ad hinanden, hvilket vi typisk godt kan lide. Det har også både et L og et M og er meget velegnet internationalt, fortæller hun. 

Hvad tjener direktøren for Statens Museum for Kunst?

60 år i dag: Efter 13 år i spidsen for Statens Museum for Kunst er Allis Helleland konsulent i Danmark og Norge.

Allis Helleland er som ægte vestjyde vant til at operere i stride storme. Hendes 13 år som direktør på Statens Kunstmuseum, der sluttede i 2007, bød da også på uvejr af orkanstyrke. Hun blev af nogle fagfæller opfattet som manipulator og magtmenneske, men leverede den vare, Nyrup-regeringen i 1994 og de efterfølgende politisk ansvarlige