:

Hvorfor dansk er svært?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvorfor dansk er svært?
 2. Hvordan bliver man bedre til sprog?
 3. Hvordan bliver man bedre til dansk i gymnasiet?
 4. Hvad kan man lære i dansk?
 5. Hvad er det sværeste sprog at lære top 10?
 6. Hvad er det sværeste sprog at lære for danskere?
 7. Hvad er de 10 nemmeste sprog at lære?
 8. Hvad er den nemmeste sprog at lære?
 9. Hvorfor kan jeg ikke huske hvad jeg læser?
 10. Hvordan kan man få 12 i dansk?
 11. Hvor længe tager det at lære dansk?
 12. Er dansk det sværeste sprog at lære?
 13. Hvilket sprog er nemmest at lære for en dansker?
 14. Hvad er det nemmeste sprog i verden?
 15. Hvad er de 3 sværeste sprog at lære?

Hvorfor dansk er svært?

Emma Walbjørn, som studerer dansk på Københavns Universitet, funderer i dette blogindlæg over, hvorvidt dansk er et svært sprog at lære. Man vil med garanti støde på udfordringer, fastslår hun og kommer med en række eksempler, der forklarer hvorfor. Blandt andet den store forskel mellem lyd og skrift på dansk.

Det er nemt at tale dansk. I hvert fald for os, der har gjort det hele livet. Men hvis man er ny i Danmark og forsøger at lære vores sprog, så vil man med garanti støde på nogle udfordringer. En væsentlig udfordring ved det danske sprog er den store afstand, vi har mellem lyd og skrift – altså forholdet mellem udtale og stavemåde. Afstanden er så stor, at Erik Hansen, sprogforsker og tidligere formand for Dansk Sprognævn, mener, at dansk, sammen med engelsk, har Vesteuropas mest besværlige retskrivning. Det kan måske lyde fjollet, at dansk skulle være et besværligt sprog, men lad os tage et kig på nogle af de ting, der gør vores modersmål svært.

Hvordan bliver man bedre til sprog?

Hvis du kæmper med at lære et nyt sprog, sÃ¥ bare træk vejret – du er ikke alene. Man ved, at voksne har sværere ved at lære et nyt sprog end børn, hvis super fleksible hjerner faktisk skaber de forbindelser, der er nødvendige for at lære et nyt  sprog.

Men hvorfor er det så svært at lære et fremmedsprog? For at sige det på en simpel måde, så er det svært, fordi det både udfordrer din tankegang (din hjerne skal opbygge nye kognitive strukturer) og tid (det kræver vedvarende, konsekvent øvelse). Men der er mere i det endnu.

Hvordan bliver man bedre til dansk i gymnasiet?

Nogle gange kan stavefejl ændre betydningen af det, du skriver, fuldstændigt, hvilket kan være ret pinligt. Desuden kan det også få dig til at virke uprofessionel eller endog analfabet, afhængigt af hvem din målgruppe er.

Dårlig stavning kan være pinligt for dig som person eller for din virksomhed, men det kan også koste dig penge i det lange løb. Hvis du f.eks. så markedsføringsmateriale fyldt med fejl, ville du så være lige så opsat på at købe fra den pågældende virksomhed? Korrekt stavning får en organisation til at fremstå mere professionel og omsorgsfuld, og det forbedrer den overordnede præsentation af deres arbejde.

Hvis du ikke forstår tegnsætning, kan det desuden føre til mere arbejde, end du havde tænkt dig (for læseren siger et komma "og", men en uerfaren forfatter kan mene "eller", når han/hun skriver det ned og ikke er klar over konsekvenserne).

Alle elever ved, at et godt essay begynder med en indledning og slutter med en konklusion, med en mellemliggende tekst opdelt i forskellige afsnit eller punkter. Men hvad kræver et godt essay, og hvordan skriver man et godt essay? Findes der noget, der hedder et perfekt essay?

Lærere og eksaminatorer er enige om, at et vellykket essay er kulminationen af en række ting: et interessant emne, en stærk indledende udtalelse, en åbenbaring eller konklusion, der opsummerer de diskuterede punkter, og naturligvis god stavning, grammatik, ordforråd og tegnsætning.

I nedenstående tabel giver vi dig et overblik af en god opbygning til et essay:

Forskning har vist, at der er en meget stærk forbindelse mellem læsning og skrivning: deres tætte forbindelse betyder ofte, at når en person er god til det ene, vil han eller hun normalt også være god til det andet.

Husk, at uden læsning ville en forfatter ikke have nogen plads i verden. Derfor bør du øve dig i at læse, så du forstår, hvad du som læser får ud af det, og hvad du derfor skal genskabe med dine egne skrevne ord.

Hvad kan man lære i dansk?

At finde en sprogpartner eller tutor kan være afgørende for at lære dansk hurtigt og effektivt. En sprogpartner er en person, der taler dansk som sit første sprog, og som ønsker at øve sig i at tale et andet sprog – i dette tilfælde dansk. En tutor er en person, der er professionelt uddannet i at undervise i dansk som andetsprog og kan tilbyde mere struktureret undervisning.

At have en sprogpartner eller tutor kan give dig mulighed for at øve dig i at tale, lytte og forstå dansk i en mere naturlig sammenhæng. Du kan øve dig på udtale, grammatik og ordforråd, og få feedback og korrektioner i realtid. Derudover kan en sprogpartner eller tutor også være en god kilde til at lære mere om dansk kultur og samfund.

Der findes mange måder at finde en sprogpartner eller tutor på. Du kan for eksempel tilmelde dig en sprogudvekslingsgruppe på sociale medier eller på universitetet, hvor du kan møde danskere eller andre sprogstuderende, der ønsker at øve sig i at tale dansk. Du kan også kontakte en professionel tutor eller sprogskole og booke en time eller flere.

En af de bedste måder at lære dansk på er ved at se danske film og TV-serier med undertekster. Dette er en fantastisk måde at forbedre din forståelse af sprog, da du kan se og høre, hvordan dansk tales i forskellige situationer og sammenhænge. Derudover kan undertekster hjælpe med at øge dit ordforråd og forbedre din udtale.

Hvis du er ny til dansk, kan det være en god idé at starte med at se børne-tv eller film med simple plots, såsom animationsfilm eller romantiske komedier. Når du bliver mere fortrolig med sproget, kan du gradvist begynde at se mere komplekse film og serier.

En anden fordel ved at se danske film og TV-serier er, at du også lærer mere om dansk kultur og samfund. Du vil være i stand til at lære mere om dansk historie, traditioner og tendenser, som kan hjælpe dig med at forstå, hvordan danskerne tænker og lever.

Hvad er det sværeste sprog at lære top 10?

At lære et andet sprog gør det muligt at kommunikere med folk fra et andet land, og det ser også godt ud på CV'et. Men, ikke alle sprog er lige så let at lære som andre, og nogle er meget vanskelige faktisk. Den sværhedsgrad ofte afhænger af, hvor tæt relateret sproget er til din egen, så her ser vi på ti af de mest vanskelige sprog at lære, for engelsk som modersmål:

Arabisk menes af mange at være den sværeste sprog for engelsktalende til at lære. Til at begynde med, arabisk skrift ser helt anderledes på det latinske alfabet og et stort antal af arabiske bogstaver kan have fire forskellige betydninger. Ud over dette, vil de lyde, du vil høre i arabisk også være helt ukendt for en engelsk højttaler.

Hvad er det sværeste sprog at lære for danskere?

Vi starter med verdens største sprog, som dog har meget lidt til fælles med dansk. Nogle vil argumentere for, at det er let at tale på grund af strukturen, men for en dansker vil man alligevel skulle igennem et godt stykke arbejde for at blive dygtig til mandarin.

Så selvom kinesisk nok kan være svært, er det et optimalt sprog at lære, eftersom utroligt mange mennesker taler det. Desuden vil det give en del kulturel viden om Asien og i særdeleshed Kina. Har du motivationen til det, vil mandarin ikke være et dårligt valg; det kræver dog god tålmodighed, for der er flere nye sproglige regler, man skal lære og vænne sig til.

Hvad er de 10 nemmeste sprog at lære?

Jeg synes ikke, at jeg har så svært ved noget, men jeg ved, hvad rigtig mange har svært ved i skriftlig dansk. Det er at bøje vores verber. Jeg må virkelig bekæmpe min trang til at være en stavenazist og rette på folk, når de skriver ting som: “Vi skal ud at kører” eller “jeg ringe til dig” eller “ændre lige din opsætning.” Problemet er virkelig omfattende. Journalister, lærere og ingeniører som dog skriver mere eller mindre professionelt, laver ofte disse fejl hele tiden. For det hedder jo: “Vi skal ud at køre.” “Jeg ringer til dig.” “Ændr lige din opsætning.”

Jeg har faktisk måtte undersøge, om jeg selv havde forstået grammatikken korrekt. For når man kommunikerer med dansk på internettets fora, bøjer flertallet udsagnsordene på deres egen måde. Ligesom hvis man kører bil på motorvejen og trafikken kommer mod en, så må man finde ud af, om man er spøgelsesbilisten - eller om det er alle de andre. Men her er jeg altså ret sikker på, at de gamle grammatiske regler om, at verber i infinitiv ender på -e og i nutid på -r stadig gælder.

Hvad er den nemmeste sprog at lære?

For det første: Alle mennesker forskellige. Der er en række faktorer, som kan påvirke hvilket sprog, der er det nemmeste for dig at lære.

Hvorfor kan jeg ikke huske hvad jeg læser?

Hvor er mine nøgler? Og min telefon? Hvad er det nu, hende den nye på jobbet hedder? Og hvilken by er i øvrigt hovedstad i Letland? Det er faktisk slet ikke din hukommelse, det kniber med, når du har problemer med at komme i tanke om, hvor du sidste lagde telefonen, eller hvad din nye kollega hedder. Det er din evne til at huske, det vil sige din evne til at finde informationer frem fra hukommelsen, den er gal med. Heldigvis findes der flere forskellige metoder til at blive bedre til at memorere de ting, du helst ikke må glemme. ALTfordamerne.dk har spurgt tre eksperter, hvordan du bliver bedre til at huske.

1. Skriv det nedDet ligger nemt og lige til dit højreben: Skriv det, du skal huske, ned. Selvom det er den mest åbenlyse metode til ikke at glemme noget, er det ifølge Mads Brøbech det råd, han først giver folk, når han bliver spurgt, hvordan man bliver bedre til at huske. Han ejer firmaet Apprehendo, hvor han underviser i at bruge hjernen mere effektivt.

Hvordan kan man få 12 i dansk?

Man anslår, at en procent af den voksne befolkning stammer, hvilket svarer til cirka 50.000 danskere.

Og ifølge Stammeforeningen i Danmark er diskrimination i eksamenssituationer hverken ny eller sjælden.

- Det er overhovedet ikke et enkeltstående tilfælde. Flere af vores medlemmer fortæller, at de oplever det samme.

Hvor længe tager det at lære dansk?

Hvor lang tid tager det at blive flydende på dansk?

Jeg tror det kommer meget an på forudsætninger. Det er en fordel at kunne mere end ét sprog i forvejen.

Er dansk det sværeste sprog at lære?

Jeg tror, at det kommer meget an på, hvad ens sproglige udgangspunkt er. Forstået på den måde, at hvis ens modersmål er kinesisk, så er det svært at lære dansk, fordi alfabet, udtale osv. er radikalt anderledes. Men hvis ens modersmål er hollandsk, så er der mange fællestræk ved det danske sprog, og det er dermed relativt nemt at lære.

Hvilket sprog er nemmest at lære for en dansker?

Engelsk er uden tvivl et af de essentielle sprog at lære i 2021 og årene efter. Det bruges blandt andet inden for international handel, internationale rejser, diplomatiske forbindelser og computerteknologi. Ikke kun det, men flere af verdens mest magtfulde økonomier - inklusive USA, Canada, Australien og Storbritannien - er engelsktalende. Engelsk er også det sprog med det største antal andetsprogstalere, med omkring en milliard ikke-engelsktalende som modersmål, der bor over hele kloden.

Mandarin er verdens næstmest talte sprog efter engelsk. Men hvis kun indfødte talere tages i betragtning, er det topplaceringen. Mandarin er ikke et sprog i traditionel forstand, men snarere en samling af dialekter af det kinesiske sprog. Det faktum, at deres højttalere kan kommunikere med hinanden, forener forskellige dialekter under en enkelt etiket. Men selvom kinesisk er det foretrukne sprog for 20 % af de personer, der bruger internettet, er kun lidt mere end 1 % af den tilgængelige information på det sprog.

Hvad er det nemmeste sprog i verden?

Det forlyder sig, at dansk skulle være verdens sværeste sprog at lære.

På Schwa.dk forlyder det, at dansk faktisk skulle være det nemmeste sprog at lære - i følge amerikanske diplomater i hvert fald, som på ‘kun’ 24 uger kan bemestre det danske sprog.

Hvad er de 3 sværeste sprog at lære?

Det spørgsmål er langt mere kompliceret end det forekommer, så det kan slet ikke besvares.

Selvom det måske forekommer simpelt og letforståeligt, så er det slet ikke klart hvad der skal menes med "antallet af ord".