:

Hvordan får man en sundere livsstil?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan får man en sundere livsstil?
 2. Hvad er det sundeste mad man kan spise?
 3. Hvad er en sund livsstil?
 4. Hvad skal man spise om dagen?
 5. Hvad er sundt at drikke?
 6. Hvor mange æg må man spise om dagen?
 7. Hvad er det sundeste man kan spise til morgenmad?
 8. Hvad er sundest gulerødder eller kartofler?
 9. Hvad er de 7 Kostråd?
 10. Hvad er sundest at spise om morgenen?
 11. Hvad er sundt at spise hver dag?
 12. Er 2 glas vin om dagen for meget?
 13. Hvad er sundest at drikke kaffe eller te?
 14. Er det sundt at spise rugbrød?
 15. Hvad er sundest hårdkogt eller blødkogt æg?

Hvordan får man en sundere livsstil?

En sund livsstil er, som vi alle ved, kilden til et godt, langt og indholdsrigt liv! Men hvad er egentlig opskriften på ”det gode liv”? Og er det gode liv et godt liv for alle?

Det enkle svar er nej. Der er lige så mange opskrifter på det gode liv, som vi er mennesker. Et godt liv for dig er altså ikke nødvendigvis det gode liv for en anden.

Hvad er det sundeste mad man kan spise?

8 broer, du kan gå på i Danmark

En bro kan have mange betydninger. En bro kan være noget, der skaber kontakt mellem parter. Noget, der lader dig passere forhindringer, som vandløb og fjorde. Hos Samvirke guider vi dig til 8 forskellige broer i Danmark. Både en rød genfunden bro ved Horsens og en blå bro i Randers. Broer, der fører dig tørskoet gennem rørskov og åløb. Og broer, der lader dig udforske middelalderlige borgruiner

Hvad er en sund livsstil?

Er du typen, der hvert år (eller måske flere gange om året) hopper på en ny slankekur og bliver skuffet over, at virkningen udebliver? Måske tager du oven i købet lidt ekstra på i vægt efterfølgende. Læs her Hvorfor slankekure ikke virker.

I dette indlæg sætter vi ord på, hvordan slankekure virker på din krop, og hvorfor du ikke kan bevare et vægttab efter fem dages suppekur, medmindre du lægger en langvarig plan. Læs også vores mening om Detoxkure, som eksempel på en løsning, mange tyer til, når bukserne strammer og samvittigheden plager.

Hvad skal man spise om dagen?

“Du skal spise 6 mindre måltider om dagen, for at tabe dig og opnå et stabilt blodsukker”, sagde den ene ekspert. “Du skal kun spise 2-3 gange om dagen. Store hovedmåltider”, sagde den anden ekspert.

Hjææææælp! Hvad er sandheden? Hvem har ret?

Hvad er sundt at drikke?

 • Hvorfor der er så stor forvirring om sammenhængen mellem alkohol og sundhed.
 • Om alkohol beskytter mod hjertesygdomme.
 • Hvad alkohol gør ved risikoen for at få kræft.
 • Hvordan du optimalt set fordeler dit alkoholforbrug over ugen.
 • Om der er forskel på, om du drikker som ung eller gammel.
 • Hvordan alkohol påvirker risikoen for slagtilfælde, diabetes og demens.

En del af forvirringen er opstået, fordi der ikke findes et let svar på, om det er godt for os at drikke i begrænsede mængder, fortæller direktør for Statens Institut for Folkesundhed, Morten Grønbæk.

Han er blevet spurgt »117 gange til selskaber«, om det egentlig er sundt at drikke et enkelt glas rødvin.

»Hver gang svarer jeg, at når vi ser på alkohols betydning på helbredet helt generelt, så er det bare mere komplekst end andre ting,« siger professor Morten Grønbæk, som også er forskningschef ved Center for Interventionsforskning på Syddansk Universitet og selv har udgivet adskillige studier om sundhedseffekterne af alkohol.

Hvis man kigger på en kurve over den samlede dødelighed for en befolkning, vil det være sådan, at dem, der har et lavt forbrug af alkohol, har en lavere dødelighed end dem, der drikker meget, og dem, der slet ikke drikker. Kurven laver en u-form, som du kan se et eksempel på herunder.

»Men den samlede dødelighed dækker over rigtig mange ting, og der findes videnskabeligt dokumenterede positive effekter af en lille smule alkohol på nogle sygdomme, mens der findes skadelige effekter på andre sygdomme,« fortæller Morten Grønbæk.

Hvis man kigger på en kurve over den samlede dødelighed for en befolkning, vil det være sådan, at dem, der har et lavt forbrug af alkohol, har en lavere dødelighed end dem, der drikker meget, og dem, der slet ikke drikker. Kurven laver en u-form, som du kan se et eksempel på herunder.

»Men den samlede dødelighed dækker over rigtig mange ting, og der findes videnskabeligt dokumenterede positive effekter af en lille smule alkohol på nogle sygdomme, mens der findes skadelige effekter på andre sygdomme,« fortæller Morten Grønbæk.

De officielle anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen lød i 2018 på, at mænd maksimalt skal drikke 14 genstande om ugen, mens kvinder ikke skal over 7. Ifølge Sundhedsstyrelsen skal man ikke drikke for sin sundheds skyld (Opdatering: Anbefalingerne er i 2022 ændret, så det maksimale antale genstande er 10 om ugen uanset køn og maksimum fire genstande om dagen, se faktaboks).

Det store studie, som for nylig viste, at selv den mindste smule alkohol er skidt for helbredet, kiggede på konkrete risikofaktorer for den samlede dødelighed.

Studiet blev udgivet i det velansete tidsskrift The Lancet og baserede sig på data fra 694 undersøgelser om alkoholindtag i forskellige lande og 592 undersøgelser om sundhedsrisici for 28 millioner mennesker verden over.

Det store studie, som for nylig viste, at selv den mindste smule alkohol er skidt for helbredet, kiggede på konkrete risikofaktorer for den samlede dødelighed.

Studiet blev udgivet i det velansete tidsskrift The Lancet og baserede sig på data fra 694 undersøgelser om alkoholindtag i forskellige lande og 592 undersøgelser om sundhedsrisici for 28 millioner mennesker verden over.

Men selvom det umiddelbart lyder stort og flot, skal man tage sig i agt: Konklusionen er efterfølgende blevet kritiseret for at være overdreven. Blandt andet fordi den samlede sundhedsrisiko ved et moderat alkoholindtag er forsvindende lille.

Hvor mange æg må man spise om dagen?

Æg indeholder: A-vitamin, B12-vitamin, B2-vitamin, Biotin, D-vitamin, E-vitamin, fosfor, jod, klorid, niacin, vitamin-B5, selen og panthethoensyre.

Æg er naturligt rig på: A-vitamin, B12-vitamin, B2-vitamin, Biotin, D-vitamin, E-vitamin, panthethoensyre.

Æg er en kilde til: Klorid, fosfor, jod, niacin og A-vitamin.

Æg har også et højt indhold af vitamin B2 som f.eks. bidrager til at vedligeholde de røde blodlegemer.

Æg har et højt indhold af vitamin D, som bidrager til at opretholde dit immunsystems funktion, og til at vedligeholde dine knogler og muskler.

Desuden er æg rigt på vitamin B12, som bidrager til dit nerve- og immunsystems funktion. B12 medvirker også til dannelse af røde blodlegemer, der er med til at transportere ilt fra lungerne ud i kroppen.

Æg er rigt på selen, som bl.a. er med til at vedligeholde hår, negle og immunsystem.

Æg er desuden kilde til fosfor. Det er bl.a. med til sikre et normalt energistofskifte og at dele af cellerne fungerer som de skal.

Æg indeholder også jod, som bidrager til, at vi har en normal kognitiv funktion. Det vil sige, måden vi bearbejder information, husker og lærer.

Hvad er det sundeste man kan spise til morgenmad?

Der findes et hav af forskellige morgenmadsprodukter på supermarkedets hylder, og det kan være lidt af en jungle at finde frem til de sunde varianter.

Nogle lokker med farverige tegneserielignende forsider, der appellerer til børn, mens andre udsender signaler om sundhed og helse.

Men kan du stole på budskaberne på pakkens forside? Og hvilke skal du vælge, hvis du vil sikre dig en sund start på dagen?

Morgenmadsprodukter består typisk af korn som majs, hvede, ris, byg eller havre, der ofte forarbejdes ved for eksempel ristning.

Derudover er der typisk tilsat ingredienser som sukker, salt og malt, men de kan også indeholde tilsætningsstoffer som farvestof og aroma.

Mængden af sukker og salt samt typen og forarbejdning af kornet har stor betydning for sundhedsværdien i de forskellige morgenmadsprodukter.

Hvad er sundest gulerødder eller kartofler?

 • 16.67% mere kostfibre per 100g?2.8gvs2.4g
 • 8.23% højere vandindhold per 100g?88.29gvs81.58g
 • 3.67x mere calcium per 100g?33mgvs9mg
 • 2088.25x mere A-vitamin (IU) per 100g?16706IUvs8IU
 • 66x mere E-vitamin (alpha-tocopherol) per 100g?0.66mgvs0.01mg
 • 8.25x mere K-vitamin per 100g?13.2µgvs1.6µg
 • 5.56% mere folat per 100g?19µgvs18µg
 • Betydeligt mere A-vitamin (RAE) per 100g.?835µgvs0µg
 • 1.68x mere madenergi (kcal) per 100g?69kcalvs41kcal
 • 1.81x mere protein per 100g?1.68gvs0.93g
 • 75.74% mindre mængde sukker per 100g?1.15gvs4.74g
 • 7.58% mere tiamin per 100g?0.07mgvs0.07mg
 • 25% mere cholin per 100g?11mgvs8.8mg
 • 38.18% mindre fruktose per 100g?0.34gvs0.55g
 • 1.73x mere jern per 100g?0.52mgvs0.3mg
 • 1.75x mere magnesium per 100g?21mgvs12mg

Hvad er de 7 Kostråd?

De officielle kostråd har gennem årtier givet gode råd til, hvordan vi kan spise sundt, og det er oplagt, at de nu tager skridtet videre og hjælper de danskere, der samtidig gerne vil spise mere klimavenligt, godt på vej. Der er ingen løftede pegefingre, men en simpel vejledning der favner begge hensyn, for det er heldigvis sådan, at det, der er sundt for klimaet, typisk også er sundt for os, og derfor er det oplagt, at kostrådene tager klodens sundhed med i sine hensyn.

Hvad er sundest at spise om morgenen?

For at få styr på, om morgenmaden virkelig kan leve op til sit ry som dagens vigtigste måltid, har Spørg Videnskaben hevet fat i flere undersøgelser og forskere.

Det står dog hurtigt klart, at videnskaben ikke kan give noget entydigt svar på, om morgenmaden er så vigtig, at man ikke må springe den over.

»Vi har ingen sikker viden om, hvorvidt det er sundt eller usundt at skippe morgenmaden. I det hele taget er vores viden om de sundhedsfremmende effekter betinget af antallet af daglige måltider usikker,« siger Allan Vaag, som er overlæge og klinisk professor på Københavns Universitet.

Allan Vaag understreger dog, at nogle mennesker formentlig har oplevelsen af, at morgenmaden kan være vigtig for deres velbefindende og ydeevne på arbejde eller i skole.

Når det gælder børns morgenmad, konkluderer en rapport fra Københavns Universitet da også, at »morgenmaden har en positiv betydning for børns læring, særligt for de yngre børn.«

»Det er specielt børnenes koncentrationsevne og hukommelse, der bliver påvirket negativt ved manglende indtagelse af morgenmad eller indtagelse af morgenmad med for lavt et energiniveau,« lyder det i rapporten, som er fra 2009, og som samler den ’forhåndenværende videnskabelige litteratur vedrørende kostens betydning for læring og adfærd hos børn.’

Men hvad så med resultatet på badevægten? Bør man spise morgenmad eller droppe den, hvis man gerne vil tabe sig?

Nogle studier har indikeret, at dropning af morgenmaden kan betyde, at man spiser mere senere på dagen og dermed ender med samlet set at have et højere energiindtag, til trods for at man har droppet morgenmaden.

Hvad er sundt at spise hver dag?

Lad grøntsagerne fylde den ene side af Y’et og kartofler eller fuldkornsprodukter (brød, pasta, ris) den anden side. Toppen af Y’et fylder du med fjerkræ, fisk, æg, eller magert kød.

Er 2 glas vin om dagen for meget?

Forskningen er udarbejdet af data fra Storbritanniens Biobank, der inkluderer 22 vurderingscentre i hele landet. Datasættet består af 333.259 alkoholforbrugere og 21.710 afholdende i alderen mellem 40 og 69.

I 6,9 år noterede forskerne tilfælde af hjertekarhændelser, hjertesygdomme eller cerebrovaskulær sygdomme hos forsøgspersonerne, som også oplyste deres alkoholvaner. Der blev spurgt ind til deres samlede ugentlige alkoholindtag og deres indtag af specifikke typer alkohol, står der i universitetets pressemeddelelse.

Undersøgelsen ekskluderede tidligere alkoholforbrugere og deltagere, der havde været ramt af hjertekarsygdomme tidligere. Da meget tyder på, at flere personer fravælger alkohol på grund af et i forvejen dårligt helbred. Derfor blev det misvisende, når man sammenlignede deres nuværende ikke-eksisterende alkoholforbrug med folk, der drak lidt.

Hvad er sundest at drikke kaffe eller te?

Antioxidanter er fytokemikalier som findes i vegetabilske fødevarer. I vores kroppe, er antioxidanter det er beskytter det sunde væv fra "oxidanter", også kaldet frie radikaler. Over tid kan frie radikaler skade celler og forårsage sygdom. Dette sker da frie radikaler er meget kemisk ustabile, og vil derfor gerne indgå i en reaktion med andre forskellige stoffer for at stabilisere sig igen. Der findes forskellige årsager som kan øge dannelsen af frie radikaler. Dette er blandt andet luftforurening, rygning, for meget sollys, og psykisk stress. Den øgede dannelse af frie radikaler, kan beskadige cellemembraner og i værste tilfælde organer. Antioxidanter beskytter os, og angriber de dårligdomme, som vil skade vores celler. Dette gør den ved at frigive et proton eller elektron til det frie radikal, så antioxidanten sørger for at stabilisere radikaler, så det bliver mindre reaktivt. Ved at frigive en elektron eller proton, gøre oxidanten dog sig selv reaktivt. Grunden til denne løsning er bedre, er fordi antioxidanten kan omrokere sine elektroner, så den sørger for kun at blive minimalt kemisk reaktiv.

Teblade kommer fra en evergreen plante kaldet Camellia sinensis. Den måde bladene bliver bearbejdet på, afgør om de bliver en sort eller grøn te. Alle teer indeholder en gruppe af antioxidanter kaldet flavonoider.

Te er den anden mest anvendte drik i verden, næst efter drikkevand. Grøn te er især populær i Japan og Kina.

Er det sundt at spise rugbrød?

FULDKORNSRUGBRØD Rugbrød er både sundt og hjælper dig med at holde den slanke linje.

Hvis du er af de mange, der er gået low-carb, så kan det være, du skal lave en lille justering. Rugbrød er nemlig det sikre valg, hvis du vil booste immunforsvaret. Det viser ny forskning fra Århus Universitet.

Hvad er sundest hårdkogt eller blødkogt æg?

Hvis du begynder din dag med et spejlæg eller blødkogt æg, er du godt på vej mod en sund dag. Æg har nemlig et højt proteinindhold og holder dig derfor mæt i længere tid.

Men det har faktisk en betydning for din sundhed, hvordan du tilbereder ægget. Det er nemlig vigtigt, at æggeblommen ikke er helt gennemstegt eller hårdkogt, skriver kk.no.