:

Er der rundvisning på Carlsberg?

Indholdsfortegnelse:

  1. Er der rundvisning på Carlsberg?
  2. Hvornår startet Carlsberg?
  3. Hvad er ældst Tuborg eller Carlsberg?
  4. Hvem er størst Tuborg eller Carlsberg?
  5. Hvad er bedst Tuborg eller Carlsberg?
  6. Hvorfor hedder det Carlsberg 47?
  7. Hvad får direktøren for Carlsberg i løn?
  8. Kan man stadig købe Gammel Carlsberg?
  9. Hvad er verdens største ølmærke?
  10. Hvilken øl drikkes mest i Danmark?
  11. Er Carlsberg dansk ejet?
  12. Hvem er størst Heineken eller Carlsberg?
  13. Hvad er størst Heineken eller Carlsberg?
  14. Hvad betyder J-dag?
  15. Hvad får Mads Nipper i løn?

Er der rundvisning på Carlsberg?

Kom med på byvandring i Carlsberg Byen. En tidsrejse, hvor vi kommer rundt om øllets historie, om J.C. Jacobsen, der startede et bryggeri opkaldt efter sin søn Carl og ‘bjerget’ som produktionen blev lavet på, nemlig Valby Bakke. Forholdet var ikke godt mellem fader og søn, og derfor taler man både om Ny- og Gammel Carlsberg. På denne byvandring dykker vi helt ned i konflikten og forsoningen mellem faderen og sønnen.

Hvornår startet Carlsberg?

I slutningen af 1800-tallet var der 22 km gange og kældre under Carlsberg. Den gigantiske underjordiske verden var skabt til lagring af øl i kølige omgivelser, og mange af kældrene fungerede helt op til 2008, hvor der stadig var 17 km tilbage. På dette tidspunkt, i 2008, var det blevet besluttet, at der ikke længere skulle brygges øl på Ny Carlsberg Vej. Man begyndte derfor en grundig kortlægning og oprydning af kældrene for at forberede etableringen af Carlsberg Byen. Oprydningen åbenbarede mange effekter fra bryggeriets lange historie: alt fra gamle tappemaskiner og en Morris fra den tidlige del af 1960erne til restpartier af øl og sodavand og, for at sige det ligeud, en masse skrammel.

Men blandt fundene var der ét, der skulle vise sig at være mere værdifuldt end alle de andre fund tilsammen – et par støvede flasker med gamle, slidte etiketter. Vi er på rundtur i kældrene under det gamle Carlsberg, og igennem døre og aflåste porte skimter vi hundredvis af effekter fra bryggeriets 170-årige historie. Det er ikke svært at lade fantasien om skjulte skatte få frit løb i disse omgivelser. En af de ældste kældre oplyses af to smukke glasmosaikker, der med ordene ’Ora’ og ’Labora’ illustrerer, hvordan før-videnskabelige bryggere tilgik deres håndværk – med bøn og hårdt slid. Brygning af øl var indtil 1880erne en nærmest utæmmelig kunst, og af denne årsag satte bryggerne deres lid til gudernes velsignelse under gæringsprocessen, som man på dette tidspunkt ikke helt forstod.

Historien om oprydningsarbejdet, der førte til det opsigtsvækkende fund, kan i dag, ni år senere, stadig få det til at løbe koldt ned ad ryggen på Bjarke Bundgaard. For hvem ved, hvad der kunne være sket med de gamle flasker, hvis en anden havde fundet dem:

Der var ét fund i Carlsbergs kældre, der skulle vise sig at være mere værdifuldt end alle de andre fund tilsammen – et par støvede flasker med gamle, slidte etiketter.

Det var et stort fund, man havde gjort på Carlsberg. Men betydningen af gærresten i en gammel flaske skulle vise sig at være større, end nogen kunne forestille sig. Og fundet trak vigtige historiske tråde tilbage til 1883.

I begyndelse af 1800-tallet var Valby blot en lille landsby beliggende på vejen fra København til Roskilde. Området var domineret af den karakteristiske Valby Bakke, hvorfra man havde et fantastisk udsyn til København bag voldene og hele vejen ned til Kalveboderne og Køge Bugt.

I selve landsbyen lå en række huse, herunder en kro, men ellers var landskabet præget af spredte gårde, og hist og her lå mindre lystgårde bygget af velhavende københavnere som sommerresidens. Infrastruktur var der ikke meget af, og der lå ingen industri, så hvorfor i alverden valgte bryggeren at lægge sit kære Carlsberg så langt ude på landet?

Forklaringen kræver en tur ned i Københavns historie og undergrund.

J.C. Jacobsen skabte bemærkelsesværdige resultater, og han gik ofte sine egne veje. Det havde han vist fra første færd med bryggeriet i Brolæggerstræde i det indre København, og det viste han nu igen, da hans videnskabsmand Emil Chr. Hansen opdagede den enstrengede gær, der ville revolutionere ølproduktionen i hele verden. Mange ville have holdt den nye viden for sig selv for at få en fordel i forretningen. Men ikke J.C. Jacobsen.

Det var ikke i tråd med brygger Jacobsens livs- og forretningsfilosofi at holde viden, der kunne gavne andre, hemmeligt. Og derfor rejste han i 1884, da han var blevet overbevist om opdagelsens store betydning, skyndsomt til Wien i Østrig, hvor bryggere fra hele verden var samlet til en bryggerkongres.

Her trådte han op på podiet og delte sin nye viden med alle tilstedeværende. Og på samme vis fortsatte han vidensdelingen i disse år på flere andre kongresser, f.eks. i Berlin.

Selv om J.C. Jacobsen var meget skeptisk over for adelen og kongehuset, var han stærkt nationalsindet. Det var Danmark frem for alt. Han forsøgte så vidt muligt at benytte sig af materialer fra Danmark, når nye bygninger skulle opføres på Carlsberg-grunden – og hvad salget af øl angik, havde han hele sin karriere fokus på hjemmemarkedet, og i særlig grad det københavnske marked.

Med andre ord eksporterede man meget lidt øl til udlandet på J.C. Jacobsens tid. Første sted, man kunne nyde en Carlsberg uden for Danmark, var i Landskrona, men reel eksport begyndte først i 1868 efter sønnen Carl Jacobsens dannelsesrejse til Edinburgh. Det er måske mærkeligt at tænke på i dag, hvor du kan nyde en Carlsberg, uanset om du er i Singapore, Sydney eller Seattle.

Med andre ord eksporterede man meget lidt øl til udlandet på J.C. Jacobsens tid. Første sted, man kunne nyde en Carlsberg uden for Danmark, var i Landskrona, men reel eksport begyndte først i 1868 efter sønnen Carl Jacobsens dannelsesrejse til Edinburgh. Det er måske mærkeligt at tænke på i dag, hvor du kan nyde en Carlsberg, uanset om du er i Singapore, Sydney eller Seattle.

Øl kan have mange smage, dufte og farver, men faktisk er grundingredienserne simple og få. Øl er rent teknisk defineret ved at være en maltbaseret gæret drik, der som regel indeholder humle. Det vil sige, at øl meget ofte kun indeholder malt, vand, humle og gær. På trods af de få ingredienser kan øllet dog udfolde sig på meget forskellig vis. Vi sætter her fokus på fem ting, du skal vide om din øl, så din oplevelse bliver større, næste gang du har ‘Carlsberg 1883’ i hånden.

Da forskerne fik fingrene i den gamle flaske fra kældrene under Carlsberg, gik det hurtigt op for dem, at der var tale om et sensationelt fund. Det var et stort øjeblik på laboratoriet, da man fandt den levende gær i bundfaldet, og nu begyndte arbejdet med at finde ud af, hvornår gæren stammede fra.

Umiddelbart var det svært at datere flasken helt præcist, da datomærkning først blev almindeligt i slutningen af 1980erne, men man kunne se på flaskens form, glastypen og den ene af etiketterne, der heldigvis stadig var intakt, at den formentlig måtte stamme fra midten af 1880erne. Og alene etiketten fortalte en god bid af historien om, hvornår flasken var fra.

Den halvrunde form, den dobbelte 12–takkede stjerne og designet, hvor ordene ‘Gl. Carlsberg’ er skrevet med elegant skråskrift hen over etiketten, blev nemlig indført som en slags standardetiket fra og med 1881. Dermed kunne man med det samme konkludere, at der var tale om en flaske fra dette tidspunkt eller senere.

Hvad er ældst Tuborg eller Carlsberg?

Mange har en favoritpilsner, som de sjældent viger fra. Den gamle kamp mellem Tuborg og Carlsberg lever stadig, mens der hele tiden kommer nye pilsnere på markedet. En smagstest af øl er derfor på sin plads.

For hvor stor er forskellen i smagen egentligt, hvis man ikke ved hvilken pilsner, der er i glasset? Og hænger pris og kvalitet sammen?

Det har vi undersøgt i denne smagstest, hvor fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har smagt på otte forskellige slags pilsner, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.

En pilsner er en undergæret øl, hvilket betyder, at den gærer langsomt ved lav temperatur (5-10 grader) og lagres nogen tid på bryggeriet.

Kendetegnet for en pilsner er en lys, gylden øl med hvidt skum og en alkoholprocent omkring 5% vol. En pilsner er ofte en mild og frisk øl med noter af korn, humle, frugt og blomster.

I denne smagstest af øl indgår otte forskellige varianter af pilsner, der kan købes i almindelige supermarkeder. De er alle smagt ved blindsmagning og vurderet i forhold til udseende, duft, smag og eftersmag.

Hvem er størst Tuborg eller Carlsberg?

For første gang i lang tid er Carlsberg rykket op som verdens tredjestørste bryggeri målt på salget i hektoliter.

Læs også: Carlsberg indgår partnerskab om grøn strøm og kæmpestor solcellepark

Hvad er bedst Tuborg eller Carlsberg?

Fire gæster på værtshuset Søren Bruun kastede sig ud i blindsmagningen, som talte tre flaskeøl: Ceres Top, Carlsbergs Hof og Grøn Tuborg.

- Det er svært det her. Men det er en ekstraordinær situation. Aarhus uden Top er jo lige som Kina uden ris, lød det fra Otto Simon Arvad Christensen, mens han som de tre andre deltagere smagte på de tre glas med hver deres ølmærke.

Hvorfor hedder det Carlsberg 47?

– We are not amused – or impressed.

I går havde vi besøg i hippiehyblen af et par af rigtig gode venner fra den tid, hvor jeg som anarkistisk hippie-metallist tonsede rundt og legede punker på indre Nørrebro. Anledningen var alle tiders til at smage på nogle gode øl – der var jo nogle Thy-øl tilovers efter Thorolfs fødselsdag – samt de sidste to øl, som Carlsberg for nylig har udsendt som led i deres relancering.

Hvad får direktøren for Carlsberg i løn?

Pengepungene er tunge hos topcheferne i de største danske selskaber.

Der er dog en stor forskel på, hvad de forskellige topchefer kan hive hjem fra deres arbejde hvert år.

Kan man stadig købe Gammel Carlsberg?

I en kælder sort som kul allerdybest nede... Fandt forskere fra Carlsberg Laboratorium en 133 år gammel øl.

Øllen er en af de allerførste Carlsberg-øl, men det er ikke det mest unikke ved den. Forskerne er begejstrede for den ældgamle øl, fordi den er brygget med den berømte oprindelige gær, som blev udviklet tilbage i 1883, da selveste grundlæggeren af Carlsberg, J.C. Jacobsen, stadig var i live.

Hvad er verdens største ølmærke?

14. november 2017

Mikrobryggerier, specialøl og ”craft beer” er højeste mode verden over. Bestemt også i Danmark, hvor Mikkeler nok er den mest berømte og succesrige repræsentant for den nye generation af ølmagere, som det legendariske Nørrebro Bryghus var med til at skabe som et af de første.

Hvilken øl drikkes mest i Danmark?

none id="readability-page-1" class="page">

Hos Korkproppen er vi vilde med øl. Har du tænkt over, hvilke øl-brands, som der egentlig bliver solgt flest af på verdensplan? Så kan du se de ti mest sælgende her. Selvom vi elsker Carlsberg, må vi desværre skuffe og sige, at den ikke fremgår direkte på top 10 listen.

Er Carlsberg dansk ejet?

none id="readability-page-1" class="page">

Hos Korkproppen er vi vilde med øl. Har du tænkt over, hvilke øl-brands, som der egentlig bliver solgt flest af på verdensplan? Så kan du se de ti mest sælgende her. Selvom vi elsker Carlsberg, må vi desværre skuffe og sige, at den ikke fremgår direkte på top 10 listen.

Hvem er størst Heineken eller Carlsberg?

Få adgang i 14 dage for 0 kr. Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app

Hvad er størst Heineken eller Carlsberg?

Hos Korkproppen er vi vilde med øl. Har du tænkt over, hvilke øl-brands, som der egentlig bliver solgt flest af på verdensplan? Så kan du se de ti mest sælgende her. Selvom vi elsker Carlsberg, må vi desværre skuffe og sige, at den ikke fremgår direkte på top 10 listen.

Selvom vores elskede Carlsberg er en populær øl ude i verden, fandt den alligevel ikke vej til vores top 10 liste over de største øl-brands i verden. Det giver måske mere mening, når man ser listen, hvor øl fra blandt andet Kina, USA og Mexico fremgår på. De har et lidt større marked, men Carlsberg sniger sig alligevel ind på en 5. Plads som medproducent af SKOL.

Hvad betyder J-dag?

What is J-Dag, also known as J-Day in English? It’s the magical day where Tuborg’s classic Julebryg (Christmas beer) is finally released. Joy to the world, the beer has come! The beer, a strong pilsner, becomes available on the first Friday of November and is only on the market for ten weeks of the year. Even so, it is the fourth most popular Tuborg beer; yes, the Danes take their holiday beer drinking seriously!

In 2020 J-day will be at 8:59 pm on Friday, 6 November.

Hvad får Mads Nipper i løn?

Nogen kan måske stadig huske, at Mads Nipper i Berlingske sidste år sammen med konsulenthuset Boston Consulting Group forelog, at skrive klima og miljø ind i Grundloven. Det bliver næsten ikke mere aktivistisk, når man vil pille ved Grundloven. Der arbejdes videre med planerne om at skrive et borgerforslag om en grundlovsændring.

Rundt omkring i erhvervslivet er der, siden Henrik Poulsen annoncerede sin afgang, blevet hvisket om, hvorvidt Mads Nipper er tung nok til at gå fra en fondsejet industrivirksomhed med en indtjening på 2,8 milliarder kroner til at lede en kompleks, børsnoteret, statskontrolleret global vindkæmpe med 17,5 milliarder kroner i indtjening. Den sladder vil nu blive testet i virkeligheden, men ingen kan i dag anfægte valget af Mads Nipper.

Vejen til Grundfos og nu Ørsted blev lagt i Lego, hvor han i øvrigt sammen med Henrik Poulsen var en del af det nu legendariske ledelseshold omkring Jørgen Vig Knudstorp, Legos tidligere topchef og tidligere bestyrelsesformand, der genrejste det kriseramte legetøjsfirma efter 2004.