:

Hvad får man at spise til Mortens aften?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad får man at spise til Mortens aften?
  2. Hvornår spiser man and Mortens aften?
  3. Hvorfor spiser man and på mortensaften?
  4. Hvad er historien bag Mortens aften?
  5. Hvad drikker man til Mortens aften?
  6. Hvad skal vi spise til aften i dag?
  7. Hvilken dato spiser vi and?
  8. Hvad smager bedst gås eller and?
  9. Kan man spise gæs?
  10. Hvilke lande fejre man Mortens aften?
  11. Hvad spiser man Mortens dag?
  12. Hvad er godt at spise inden man skal drikke?
  13. Hvad spiser folk til aftensmad?
  14. Hvad kan man spise om aftenen?
  15. Hvad spiser vi mest af i Danmark?

Hvad får man at spise til Mortens aften?

Men kender du historien bag den årlige tradition? Kom i stemning til mortensaften med opskrifter, der med garanti kan løfte smagsniveauet, få inspiration til steder du kan besøge og få stillet sulten på aftenen, og læs om den sagnomspundne historie om Morten Bisps strabadser med de skræppende gæs. Vil du slippe for selv at traktere i køkkenet, leverer vi også den klassiske menu til hele landet - og som noget nyt tilbyder vi i år også en vegetarisk menu.

Vær med til at markere den traditionsbundne mortensaften torsdag d. 10. november

Hvornår spiser man and Mortens aften?

Sankt Morten er blot et af mange navne for en helgen, der levede fra ca. år 315 til 397. Han hed oprindeligt Martin, men er i Danmark blevet til Sankt Morten eller Morten Bisp, da det i sin tid var mere dansk. Så oprindeligt og i andre lande kendes han som Sankt Martin, eller Martin af Tours.

Som 15-årig var Sankt Morten en romersk soldat i Gallien og på daværende tidspunkt ikke så religiøs, som han senere skulle vise sig at blive. Da han var omkring de 18 år, besluttede han sig for at forlade hæren og blive døbt.

Kort efter at han havde taget kristendommen til sig, blev han munk og tilbragte de næste mange år i Italien og Dalmatien. Han levede som en tro eremit og grundlagde i år 361 det første kloster i Gallien (nytidens Frankrig, Luxemborg og Belgien område). Her blev han utrolig populær pga. sin godhed, medmenneskelighed og ydmyghed. Der findes mange historier og legender, som beskriver hans godhed over for de dårligere stillet. Det endte med at han blev så populær, at han i år ca. 370 blev udnævnt som biskop af Tours.

Hvorfor spiser man and på mortensaften?

Den 10. november sættes der hvert år andesteg på bordene i anledning af Mortens Aften. Men hvem var Morten, og hvorfor fejrer vi ham ved at spise and?

Overskriften her kan man måske virke lidt mærkelig, når nu det skal handle om Morten og den traditionsrige andesteg. Men bare rolig, det kommer til at give mening lige om lidt.

Hvad er historien bag Mortens aften?

Foto: Pexels

Hvert år, den 10. november, er det Mortens Aften – en aften til minde om biskoppen Martin af Tours, som ikke ville være biskop. Mange danskere fejrer Mortens Aften ved at spise and eller gås i selskab med venner og/eller familie, aftenen før Mortens Dag den 11. november. Den Morten, der fejres på Mortens Aften, hed oprindeligt Martin, men er med tiden blevet kendt under navnet Morten Bisp. Martin levede i 300-tallet i Romerriget, som dengang også omfattede Ungarn, hvor han blev født.

Hvad drikker man til Mortens aften?

Mortens Aften fejres altid den 10. november om aftenen med mortens and. Den 10. november er aftenen før mindedagen for Den hellige Martin, i Danmark kaldet Morten Bisp. Martin levede i 300-tallet i Romerriget. Da han fyldte 15 år meldte han sig til den romerske hær, hvor rygtet sagde at han havde et varmt hjerte for de fattige, kunne helbrede syge og opvække de døde. Han blev derfor kendt som en hellig mand.

Befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var Martin ikke interesseret i. Da byens indbyggere kom for at udnævne ham til biskop, gemte han sig derfor i en gåsesti. Gæssenevar var ikke glade for besøget, og de skræppede op og afslørede Martin. Han blev fundet og tvunget til at påtage sig embedet som biskop over byen.

Som hævn besluttede Martin, at alle husstande en gang om året skulle slagte mindst én gås og spise den på den dag, hvor Martin blev afsløret. Sådan fik Martin sin hævn over gæssene.

Hvad skal vi spise til aften i dag?

Hvad skal vi ha' at spise i aften? Dagens helt store spørgsmÃ¥l, som næsten altid er svært at svare pÃ¥! 

Det der med at opfinde den dybe tallerken, nÃ¥r det kommer til aftensmad, kan godt være svært. De fleste af os har et repertoire af retter, som vi gentager igen og igen, og det kan godt blive lidt kedeligt â€’ ikke kun for os der laver maden, men ogsÃ¥ for dem der skal spise den.

Hvilken dato spiser vi and?

Den 10. november sættes der hvert år andesteg på bordene i anledning af Mortens Aften. Men hvem var Morten, og hvorfor fejrer vi ham ved at spise and?

Overskriften her kan man måske virke lidt mærkelig, når nu det skal handle om Morten og den traditionsrige andesteg. Men bare rolig, det kommer til at give mening lige om lidt.

Hvad smager bedst gås eller and?

 Er and eller gÃ¥s fedest ? Forfatter:  Dato:  12-11-2006 12:15

I forbindelse med Mortens aften har min mor og jeg haft en livlig diskussion omkring fedtindholdet i ænder og gæs. Jeg mener gåsen er federe end anden, men min mor mener det modsatte... hvem af os har ret ?

Kan man spise gæs?

Omkring juletiden var det engang normalt at sætte denne store fugl på bordet. Nu til dags er den skiftet ud med flæskesteg og and. Også til Mortens aften har anden taget over for dagens hovedperson. Det er netop gåsen det drejer sig om, og i følgende madleksikon vil vi undersøge gåsens væsen nærmere. Hvor lever gæs, findes der mange gæs i Danmark, og hvilke gåsearter findes der egentlig? Vi dykker ned i de danske traditioner, der involverer at mæske sig i den lækre gåsesteg - og bare rolig, vi skal nok give dig råd til, hvordan du bedst tilbereder en hel gås. Gåsen kan virke sky, men den er ganske socialt anlagt, når man først lærer den at kende, hvorfor du også roligt kan læse mere om den lige her. 

Hvilke lande fejre man Mortens aften?

Historikerne kan spore traditionerne forbundet med mortensdag rundt omkring i Europa helt tilbage til middelalderen (400-1400 e.v.t.) ved at studere årskalendere.

Omkring november var bønderne færdige med at høste korn og slagte de dyr, der skulle saltes – saltningen forhindrede kødet i at rådne, så det kunne holde sig vinteren over.

I perioden, mellem dyrene blev slagtet, og frem til kødet blev saltet, opstod et vindue, hvor folk kunne spise helt frisk kød.

Under varmere himmelstrøg i Portugal og på Sicilien markerede mortensdag , at årets vin var modnet. I Portugal fejrede man traditionelt dagen ved at drikke såkaldt ’fodvin’.

Som navnet antyder, er fodvin lavet af vand blandet op med den saft, der er tilbage, efter vinbønderne har trådt rundt i vinkarret og moset druerne med fødderne.

Hvad spiser man Mortens dag?

Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem. Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før 1616.[3]

Hvad er godt at spise inden man skal drikke?

Du kender det helt sikkert. Du vÃ¥gner op med de værste tømmermænd morgenen efter en vild bytur med veninderne, og du forstÃ¥r ikke, hvordan du kan have det sÃ¥ skidt... Det kan være, at dit køleskab er tomt, og du bliver nødt til at bevæge dig udenfor, selvom du hellere vil ligge i din seng med en spand ved siden af – for du har det virkelig kritisk! 

Hvad spiser folk til aftensmad?

På førstepladsen over populære opskrifter på dr.dk kommer kylling i karry. Den kan bikses sammen på en halv time, og den er oplagt at servere med ris. Mange tænker nok på karry som ét krydderi, men det er faktisk et blandingskrydderi - altså krydderiernes svar på en greatest hits-playliste.

Karry kan bestå af op til 14 forskellige krydderier - deriblandt chili, koriander og spidskommen. De mange krydderier gør, at karry faktisk har en ret kompleks smag, og derfor kan den gøre underværker i alt fra dressinger og kødsovs til gryderetter som denne.

Går du kold på tanken om at tilberede en hel kylling? Når vi danskere køber kylling, køber vi den ofte i dele - altså i pakker med enten lår eller bryst. Regner man på kiloprisen, er det en dyr omgang, og det er faktisk ikke spor besværligt at ovnstege en hel kylling.

Følger du denne opskrift, sikrer du dig, at kødet forbliver saftigt og skindet sprødt. Og skulle du have kyllingekød til overs, smager det dobbelt så godt næste dag i en salat eller i en sandwich med karrydressing.

Hvad kan man spise om aftenen?

- Mange danskere glemmer at spise efter frokost og indtil aftensmaden, hvor man så til gengæld spiser et kæmpe måltid, fordi man er vanvittigt sulten. Når man pludselig spiser så meget - især mange kulhydrater - på en gang, stiger ens blodsukker relativt voldsomt. For at dæmpe den hurtige stigning, sætter kroppen gang i insulinproduktionen, som også bliver meget høj, forklarer han, og uddyber, at det er den store mængde insulin, der efter et par timer giver os trang til snacks:

- Den store mængde insulin får efter nogle timer blodsukkeret til at falde til et niveau under det normale, og det er der, trangen til snacks opstår, siger Benjamin Gilbert-Jespersen.

Hvad spiser vi mest af i Danmark?

Spiser du i sengen? Bruger du mobilen til at undersøge, hvor din mad kommer fra? Og snakker dine børn mest om klimaet eller skolen, når de spiser aftensmad?

Spiser du i sengen? Bruger du mobilen til at undersøge, hvor din mad kommer fra? Og snakker dine børn mest om klimaet eller skolen, når de spiser aftensmad?

Hvor vi spiser, hvem vi spiser med, hvad vi taler om og meget mere. Derfor har vi lavet en stor undersøgelse på tværs af otte lande på den nordlige halvkugle, hvor vi dykker ned i de forskellige madvaner, som vi hver især har. Du finder resultaterne her.