:

Hvad skal en Sankt Hans tale indeholde?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad skal en Sankt Hans tale indeholde?
  2. Hvor holdes der Sankt Hans 2023?
  3. Hvorfor tænder man bål til Sankt Hans?
  4. Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?
  5. Hvordan er en tale bygget op?
  6. Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?
  7. Hvornår tænder man Sankt Hans bål 2023?
  8. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
  9. Hvorfor brænder vi en heks på bålet?
  10. Hvad symboliserer et bål?
  11. Er der Sankt Hans bål i København?
  12. Hvornår tænder Sankt Hans bål?
  13. Hvordan kan man afslutte en tale?
  14. Hvor lang tid må en tale være?
  15. Hvornår døde den sidste heks?

Hvad skal en Sankt Hans tale indeholde?

Sankthans handler om Johannes Døberen, prædikanten, som døbte Jesus. For på dansk er Johannes nemlig blevet til Hans.

Johannes' mor Elisabeth og Jesu mor Maria var slægtninge. Da Maria havde haft besøg af englen Gabriel, som bebudede for hende, at hun skulle føde Guds søn, besøgte hun Elisabeth, som ifølge Lukasevangeliet på det tidspunkt var gravid i sjette måned.

Derfor fejres Johannes Døberens fødselsdag den 24. juni, et halvt år før Jesu fødselsdag. Aftenen før, den 23. juni, fejrer vi i Norden sankthansaften, ligesom vi fejrer juleaften aftenen før juledag.

Ingen sankthansaften uden Midsommervisen. Sangen er skrevet af digteren Holger Drachmann. Hvad de færreste ved er, at sangen er en ateistisk hyldest til sommeren, skrevet som en del af et skuespil.

Mange danskere er uenige. Skal den synges på den oprindelige melodi af Lange-Müller, eller foretrækker man Shu-bi-duas version?

Hvor holdes der Sankt Hans 2023?

Hold den traditionsrige Sankt Hans aften i verdens ældste forlystelsespark. Der er garanti for god underholdning, hyggelig stemning og spændende taler!

Hvorfor tænder man bål til Sankt Hans?

Mange danske traditioner kommer fra kristendommen. Sådan forholder det sig også med Sankt Hans. Den 24. juni er Sankt Hans Dag og dagen, hvor vi fejrer Johannes Døbers fødselsdag. Hans var en forkortelse af navnet Johannes. Johannes blev kaldt Døberen, fordi han var den, der døbte Jesus.

I Danmark har vi en tradition om at fejre helligdage aftenen forinden. Derfor holder vi Sankthansaften den 23. juni – om aftenen, selvom Johannes havde fødselsdag dagen efter.

Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?

Der er lagt op til en stor børnefest, når heksen sendes til Bloksbjerg fra Frederiksberg Have.

Fra klokken 16:30-18:30 er der nemlig børneunderholdning ved legepladsen, hvor man blandt andet kan opleve Mek Pek og Anna Spejlæg samt en masse andre aktiviteter til børn.

Senere på aftenen giver Fallulah koncert, og der vil også være sang fra Det Danske Drengekor, inden det store bål tændes klokken 21:45.

Hvordan er en tale bygget op?

Men hvordan skriver du egentlig en god tale. Altså hvilke momenter må du ha med for at talen din skal bli bra?

Jeg trengte en oppskrift selv, så da lagde jeg like godt en oversikt. 

Så om du nå googler frebrilsk etter hvordan du skriver den perfekte talen, kan kanskje min "oppskrift" være til hjelp.

Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?

Afbrænding af heksedukker til sankthans har alt for mange grimme middelalderreferencer, mener flere, der dropper heksen på bålet.

Vi skal stoppe med at idealisere hekseafbrændingerne og i stedet hylde heksen, naturen og magien. Sådan lyder det fra initiativtagerne til "Feministisk Sommersolhverv" - et alternativ her på sankthans, hvor midsommerbålet stadig er midtpunktet for aftenen, men uden en heks på toppen. Og de er ikke de eneste, der torsdag giver en alternativ mulighed for at fejre sankthans uden hekseafbrænding, som mange nu i stedet kalder midsommerfest. Blandt andet har Det Kongelige Teater inviteret til sankthans og fejring af midsommeren med en hyldest til heksen.

Hvornår tænder man Sankt Hans bål 2023?

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

Havde du set frem til en Sankt Hans-aften, med bål, bajere og hygge, så er der nu en lille ændring du er nødt til at være opmærksom på: Bålet er aflyst.

Beredskabsstyrelsen og de danske lokalberedskaber har den 19. juni 2023, annonceret et afbrændingsforbud for Sankt Hans Aften 2023. Forbuddet er ikke gældende i hele landet, men hos:

Hvorfor brænder vi en heks på bålet?

Det er en forholdsvis ny tradition, at heksen kommer på toppen af sankthansbålet.

Et stempel som heks var livsfarligt i Danmark for 500 år siden.

Hvad symboliserer et bål?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Er der Sankt Hans bål i København?

I hjertet af København finder du Seaside Toldboden, som ligger med billedskøn udsigt til Københavns havn. Her fra har du frit udsyn til det knitrende sankthansbål. Inden bålet tændes inviterer restauranten indenfor til en lækker aften med grill på kajen, perlende rosé og sprøde toner af flere DJs.

Seaside Toldboden råder over intet mindre end syv selvstændige køkkener under samme tag, så der er masser af gode muligheder og smage at gå på opdagelse i, imens du og dit selskab kan nyde den danske sommervarme og synet af det knitrende bål.

Program:14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers21 // Bålet tændes – Koret Lighthouse Gospel synger midsommervisen21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

Hvornår tænder Sankt Hans bål?

Opdateret d. 21. juni 2021

Sankt Hans aften er som udgangspunkt den eneste dag på året, hvor du må brænde haveaffald af inde i byerne. Reglerne kan være anderledes i landområder og kan også variere fra kommune til kommune. Det er derfor en god ide at tjekke din kommunes regler.

Hvordan kan man afslutte en tale?

Hvis du ikke har en klar ide om, hvordan du skal afslutte din tale, risikerer du at tabe dine vigtigste pointer pÃ¥ gulvet. Ordene, du indleder din tale med, og især ordene, du afslutter med, kan være det indhold, der huskes i længere tid end stort set alt andet i din tale. Derfor er det ogsÃ¥ vigtigt, at du her sætter ekstra trumf pÃ¥ dit budskab. 

Som vi har været inde pÃ¥ i de fleste indlæg her pÃ¥ bloggen, handler en tale om at skabe en følelsesmæssig forbindelse med og oplevelse for dit publikum. Tager du ordet i en forsamling, er det aldrig nok bare at formidle information. Det vil kede tilhørerne i søvn. En nem mÃ¥de at fÃ¥ følelser vævet ind i din tale er at vælge ord, der synger, ikke mumler. NÃ¥r man skriver taler, lyder der et mantra. Hellere lidt mere knald pÃ¥ end lidt mindre. 

Hvor lang tid må en tale være?

Alle har vi nok vært der, gjest i et bryllup med altfor lange og altfor mange taler. I denne artikkelen går vi gjennom hvordan dere som brudepar kan sette smarte begrensninger som gjør at bryllupsfesten deres ikke blir et eneste stort talemaraton. Skal du selv holde en tale og lurer på hvor du skal begynne har vi samlet våre tips om dette også.

Før vi fortsetter vil vi si at taler i bryllup er en utrolig fin ting, og de fleste bryllupsfotografer elsker Ã¥ høre pÃ¥ (gode) taler. En tale kan bli en fantastisk opplevelse bÃ¥de for brudepar, gjester og taleren selv, og det er det vi med denne artikkelen vil hjelpe til med. 

Hvornår døde den sidste heks?

Afkræftet efter ugers fængsling på Nykøbing Slot blev hun slæbt frem på henrettelsespladsen. Det hårde stengulv havde sat sine spor i den gamle krop, og den anstrengende rejse fra Falster til Højesteret og tilbage igen havde tappet hende for mange kræfter. De havde givet hende en halv potte vin at styrke sig på.