:

Hvilken chokolade smager bedst?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvilken chokolade smager bedst?
 2. Hvem laver den bedste chokolade?
 3. Er 85% mørk chokolade sundt?
 4. Er 100% chokolade sundt?
 5. Hvilken chokolade er sund?
 6. Hvorfor er det sundt at spise chokolade?
 7. Hvilken chokolade er sundest?
 8. Hvad er den mest solgte chokoladebar?
 9. Hvad er den sundeste chokolade?
 10. Hvad er den bedste mørke chokolade?
 11. Er chokolade antiinflammatorisk?
 12. Er det sundt at spise mørk chokolade hver dag?
 13. Hvor meget chokolade må man spise?
 14. Er mørk chokolade afførende?
 15. Hvad er Danmarks mest populære slik?

Hvilken chokolade smager bedst?

Hej Bodylab,

Jeg har undret mig over hvad forskellen er på vanilla (orignal) og chocolate (original) og så alle de nye smagsvarianter I har? Jeg har altid bare købt chocolate?

Hvem laver den bedste chokolade?

De første, der dyrkede kakao var olmekerne, der boede ved Golfkysten i Mexico. Kakaoen har sandsynligvis været et handelsobjekt, da der er fundet store mængder af sten, jade og andre ting hentet udenfor deres hjemområde. For nylig har man fundet krukker med organiske rester. Resterne blev undersøgt for deres indhold af theobromin. Kakaotræet er den eneste plante hjemhørende i Mellemamerika, der indeholder theobromim. To prøver var positive. Nemlig fra El Manati ved Golfkysten og Pasoda la Amada ved Stillehavet. Med disse prøver er tidspunktet for kakaodyrkning rykket tilbage til mindst 1500 f.Kr, måske endda 1750-1900 f.kr. Kakao var altså en del af den første mesoamerikanske civilisation. Ellers var det tidligst dokumenterede fund af kakao fra Belize 600 efter Kr. [1] [2]

Aztekerne fremstillede en drik, som de kaldte cacahuaatl '[3] af ristede kakaobønner, vand og forskellige ingredienser, for eksempel chili, vanilje, diverse urter og blomster. Ingredienserne blev pisket sammen til en kold, brunlig masse. Var drikken vellykket kom en top med skum på. Ordet chokolade er opstået efter spaniernes erobring af det aztekiske imperium (1519-1521). Den sidste del lade/ade stammer fra det aztekiske ord for vand, atl. Den første del choko er af uvis oprindelse. Ofte udlægges oprindelsen fra et aztekisk ord chocolatl eller xocoatl, der skulle betyde bitter vand. Der er intet belæg for dette i klassisk aztekiske kilder som fx Sahágun eller Molinas ordbog. Sprogligt kan man ikke ændre lyden x [sj] til ch [tj] i klassisk aztekisk. Såfremt x var ændret skulle det også have været en s-lyd [4]

Aztekerne regnede kakao for meget kostbart. Metaforen for kakao var yollotli – eztli (hjerte-blod)[5]. Aztekerne ofrede det bedste og kostbareste til deres guder, nemlig blod og menneskehjerter. I flere tilfælde blev disse ofringer ledsaget af kakao. Sammenligningen er tegn på kakaoens store betydning. Aztekerne brugte også kakaoen som medicin. Derudover blev kakaobønnen brugt som et betalingsmiddel, hvor en kalkun kostede 100 bønner og en frisk avocado var 2 bønner værd. I år 1528 blev kakaobønnerne importeret af Spanioleren Hernán Cortés, som præsenterede dem for den spanske konge, Karl 5. Chokolade i fast form (til forskel fra som drik) blev udviklet i Europa i midten af 1800-tallet.

Er 85% mørk chokolade sundt?

Når vi skriver at mørk sjokolade kan ha en god effekt på helsa, er det egentlig kakaoen vi sikter til. Det er dette magiske pulveret som antakelig gir all den gode effekten. Og naturlig nok: jo mer kakao i sjokoladen, jo bedre.

Harald Carlsen er professor ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Han forsker blant annet på immunforsvaret og hvordan det påvirkes av tarmflora og ernæring. (Arkivfoto: Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.)

– De som har fått skylda eller æren, er såkalte flavanoler, forklarer Harald Carlsen. Han er professor ved NMBU.

En annen godt kjent kilde til antioksidanter er frukt og grønnsaker, som har gitt grobunn for sammenligningen og for påstanden om at mørk sjokolade burde regnes som én av fem om dagen. Det mener overlege Berit Nordstrand ifølge Aftenbladet.

Det høres kanskje litt drøyt ut, men Carlsen er i utgangspunktet enig i akkurat denne påstanden.

– Når det kommer til frukt og grønnsaker er det såpass mye bevis som tyder på at det er inntaket av polyfenoler, i tillegg til vitaminer og fiber, som gir den gode effekten, forklarer han.

Er 100% chokolade sundt?

Lige siden oldtiden har mørk chokolade fået tildelt utallige positive egenskaber. Mørk chokolade er nemlig fyldt til randen med næringsstoffer, som har vist sig at kunne booste det kropslige helbred og velbefindende. Den både velsmagende og antioxidantrige mørke chokolade har et højt indhold af ren kakao fra verdens sydligst placerede kakaotræer i blandt andet Mexico og Afrika.

Træerne bærer på frugter, hvis frugtkød og bønner til fremstilling gæres sammen og tørres i solen. Herefter ristes bønnerne og skallen fjernes, hvilket udgør den samlede kakaomasse, hvoraf man via presning adskiller massens to komponenter; kakaopulver og kakaosmør. Netop disse to ingredienser er mest dominerende i mørk chokolade, angivet med høj procent. Er kakaoprocenterne høje betyder det desuden færre ”dårlige ingredienser” såsom sukker, og chokoladesmagen bliver endnu mere intens og dyb.

Hvilken chokolade er sund?

Når du ser skrevet, at mørk chokolade kan have en positiv effekt på helbredet, er det egentlig kakaoen, man skriver om.

Det er dette magiske pulver, som efter alt at dømme leverer den positive effekt. Og indlysende nok: Jo mere kakao chokoladen indeholder, desto bedre.

»De, som har fået skylden eller æren, er de såkaldte flavanoler,« forklarer Harald Carlsen, som er professor på NMBU, Norges miljø- og biovidenskabelige universitet.

En anden velkendt kilde til antioxidanter er frugt og grøntsager, som har lagt grobund for sammenligningen og for påstanden om, at mørk chokolade bør opfattes som én af de fem portioner frugt og grønt, vi bør spise om dagen.

Det mener overlæge og kogebogsforfatter Berit Nordstrand ifølge Aftonbladet.

Det er måske lidt groft sagt, men Harald Carlsen er som udgangspunkt enig i denne påstand.

Anbefalingerne om, hvor meget chokolade der skal til, er ret forskellige. Enkelte ernæringsfysiologer siger, at man ikke skal spise mere end ni gram om dagen. Det svarer til ét til to stykker chokolade.

Andre anbefaler op mod 20 til 30 gram dagligt. I tillæg findes der forskning, som viser, at den positive effekt aftager, hvis man spiser mere end 6,7 gram chokolade.

Det kan også være vanskeligt at finde ud af, om vi får den samme positive helbredseffekt under almindelige hverdagsforhold, som forsøgspersonerne får i et forskningsstudie.

Hvorfor er det sundt at spise chokolade?

I en studie i Sveits ble 20 friske, mannlige røykere tilfeldig utvalgt til å spise enten 40 gram mørk eller hvit sjokolade. (Røyking påvirker blodårene negativt, og virker motsatt av flavonoidene.) Målinger som ble gjort to timer senere, viste at mørk sjokolade ga en klar bedring av endotelfunksjonen, og denne effekten varte i åtte timer. I tillegg økte den mørke sjokoladen antioksidantnivåene i blodet. Den hvite sjokoladen hadde ikke denne positive effekten.

Hvilken chokolade er sundest?

Når man vælger en type chokolade, er det vigtigt at tage effekterne af sukker på kroppen med i overvejelserne. Dette næringsstof kan øge ens risiko for overvægt. Sukker skader også mange markører forbundet med forbrændingen. Denne artikel i tidsskriftet, Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences, forklarer faktisk dette.

Det er dog ikke en god idé at ty til chokolade, som har tilsat kunstige sødemidler i stedet for sukker. Denne type substans er skadelig for tarmfloraen. Det er også forbundet med en øget risiko for at udvikle insulinresistens.

Den bedste strategi er derfor at vælge chokolade, som har et højere kakaoindhold. Man bør faktisk vælge et produkt, som indeholder mindst 75% kakao.

Hvad er den mest solgte chokoladebar?

M & Ms. Den bedst sælgende chokoladegodbid på vores liste har eksisteret siden 1941 og er designet af Forrest Mars Sr.

Hvad er den sundeste chokolade?

Det er i hvertfald korrekt, at en sund kost sagtens kan indeholde chokolade. Som du nævner, beskrives mørk chokolade nogle steder som en superfood, men det er altså en overdrivelse. Ordet ”superfood” er i mange henseender et ord der ikke giver nogen mening, da ingen fødevare i sig selv har nogen magisk virkning. Men det kommer jo an på hvad man ligger i ordet.

Mørk chokolade har et højt indhold af antioxidanter, og indtag af chokolade (og stoffer der findes i chokoladen, såsom flavonoider) er i nogle observationelle studier kædet sammen med en lavere risiko for hjertekarsygdom. Men det er altså ikke det samme som at der er en årsagssammenhæng, og der er ikke evidens for mørk chokolade har en gavnlig effekt på hjertesundheden.

Hvis det er tilfældet kunne det dog være gennem stoffet epicathecin, som findes i store mængder i mørk chokolade, og tilsyneladende har en udvidende effekt på blodkarrene. Det skyldes at epicathecin er involveret i dannelsen af NO, et signalstof som skaber vasodilatation og afslapning af de glatte muskelceller i blodkarvæggen. Det er samme stof som opreguleres ved indtagelse af rødbedesaft, som også menes at have en præstationsfremmende effekt i forbindelse med kredsløbstræning.

Hvad er den bedste mørke chokolade?

En plade mørk Valrhona Andoa-chokolade ville de færreste formentlig takke nej til.

Men ikke desto mindre er det lige præcis, hvad du burde gøre.

Er chokolade antiinflammatorisk?

Nu får du verdens bedste undskyldninger for at kaste dig over den mørke chokolade. Den lille lækkerbisken er nemlig endnu sundere, end du måske går og tror.

Chokolade (i begrænsede mængder) er godt for dit hjerte, da det styrker indersiden af dine blodårer, så der ikke så let kommer åreforkalkning og blodpropper. Antioxidanterne i den bittersøde snack får blodårerne til at slappe af, så blodet lettere kan løbe igennem, og hjertet ikke skal arbejde så hårdt. Et par firkanter mørk chokolade dagligt er nok til at opnå en positiv effekt.

Er det sundt at spise mørk chokolade hver dag?

Mørk chokolade sænker blodtrykket ifølge en analyse af 15 kliniske afprøvninger.

Flavonoiderne i mørk chokolade får cellerne på indersiden af de små blodkar til at danne signalstoffet nitrogenoxid, der åbner blodkarrene, så blodet lettere strømmer igennem.

Mørk chokolade sænker blodtrykket ifølge en analyse af 15 kliniske afprøvninger.

Flavonoiderne i mørk chokolade får cellerne på indersiden af de små blodkar til at danne signalstoffet nitrogenoxid, der åbner blodkarrene, så blodet lettere strømmer igennem.

Hvor meget chokolade må man spise?

Ved at begrænse dit indtag af tilsat sukker kan du nedsætte risikoen for hjerte-kar-sygdomme. Der er intet farligt ved sukker, så længe vi begrænser mængden. Det handler om mængder og hyppighed.

Man skelner mellem naturligt sukker og tilsat sukker. Naturligt sukker findes blandt andet i frugt, og tilsat sukker får vi typisk fra sodavand, slik og kager samt alkohol. Det er tomme kalorier, som hverken indeholder fibre, vitaminer og mineraler og dermed ikke har nogle næringsmæssige fordele.

Er mørk chokolade afførende?

Efter lidt research står det klart, at der ikke er forsket meget i emnet.

I en artikel fra LiveScience i 2015 konkluderede man ud fra et ældre studie fra tidsskriftet ’Gut’ (1990), at kaffe kan give afføringstrang hos nogle personer. Men det fremgår ikke, hvad der er skyld i denne trang.

Det første navn, der dukker op i den danske forskningsverden, når det handler om kaffe og sundhed, er lektor på Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet Kjeld Hermansen. Han har forsket i de sundhedsmæssige effekter i kaffe.

Professor Ove B. Schaffalitzky de Muckadell fra Medicinsk Gastroenterologi på Syddansk Universitet er ekspert i menneskets tarme og har forsket i afføring.

Hvad er Danmarks mest populære slik?

Slik fra Danmark

Danskere og skandinaver elsker slik! At købe dansk slik online er blevet mere almindeligt de seneste år, og skandinaver er nogle af de største konsumenter af slik i verden. I gennemsnit indtager danskerne 6,6 kg. slik og 5,7 kg. chokolade om året. Hvis du tilføjer kage, is, desserter og snackbarer, indtages der op til 35 kg. slik og sødesager om året! Kun svenskerne spiser mere slik og chokolade end Danskerne. Danskerne elsker al slags slik, men lakrids og chokolade er favoritterne for de fleste danskere. Hvilket slikmærke er dit foretrukne Toms, Anthon Berg, Haribo, Carletti, Cloetta, Ga-Jol eller et andet brand? Hos NORDIC EXPAT SHOP kan du nemt købe dansk slik fra Danmark online. Vi tilbyder endda en række slik brands fra de andre nordiske lande som Fazer, Cloetta, Marabou og mange flere. Uanset hvilken type slik der er din favorit er du sikker på at finde et stort udvalg af forskellige slik brands og slik varianter fra Danmark i vores sortiment. Hos NORDIC EXPAT SHOP kan du købe dansk slik online med hurtig levering til hele verden.