:

Hvad koster en god portvin?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad koster en god portvin?
  2. Hvilken portvin skal drikkes med det samme?
  3. Er portvin og sherry det samme?
  4. Hvilken portvin er den fineste og dyreste?
  5. Hvem drikker mest portvin?
  6. Hvilke glas drikker man portvin af?
  7. Hvad er forskellen på Ruby og Tawny?
  8. Hvad er forskel på tawny og Colheita?
  9. Kan portvin blive for gammel?
  10. Kan man drikke portvin til ost?
  11. Kan man drikke portvin til kaffe?
  12. Kan åbnet portvin blive for gammel?
  13. Hvilken portvin er sødest?
  14. Hvad er sødest Tawny eller Ruby?
  15. Hvad er forskellen på rugby og tawny portvin?

Hvad koster en god portvin?

Portvin er en sød hedvin, som udelukkende fremstilles af druer fra Douro-dalen i Portugal.

Der findes mange forskellige hedvine i verden. Disse kan være fremstillet på samme måde, men må ikke bruge varemærket portvin, da denne titel alene tilhører hedvine fra Douro-dalen.

Det fremstilles af røde eller grønne druer, på samme måde som vin. Efter en relativt kort gæring af druerne tilsættes druesprit, hvorved gærcellerne dør og gæringen stopper. Dette gør at mere af sukkerindholdet bevares i druesaften. Resultatet er en sød vin med høj alkoholprocent. Denne vin kommer så til lagring, tidsbestemt efter hvilken type portvin der skal produceres.

Hvilken portvin skal drikkes med det samme?

Holdbarheden til de forskellige typer af portvine kan er ikke så lige til. Som grundregel er der portvine, der er bedst at drikke med det samme og andre, der har bedst af ligge i flere år – nogle endda i årtier.  

Hvid og rosé portvin er typer, som er gode at drikke med det samme. Det kan godt være, de har været lagret i lang tid - nogle helt op til 20 år. Du kan dog forvente, at de er drikkeklare, når du køber dem.  

Andre portvinstyper som Ruby port LBV og Vintage kan holde sig i mange år, da de udvikler sig i flasken, hvis de bliver opbevaret mørkt og køligt.  

Er portvin og sherry det samme?

I gamle dage var sherry i Danmark en sød og brunlig, lidt klistret drik, som passede fint til vaniljekranse og andet sødt bagværk. I 1970'erne blev der solgt masser af den slags sherry i Danmark, og der var en voldsom konkurrence for at sælge den sydspanske sherry så billigt som muligt. Det var samtidig starten på en kæmpe tilbagegang for sherry, og først i de seneste år er sherry kommet til ære og værdighed igen. Men det er en helt anden sherry, der nu er på vej til kultstatus på de fineste restauranter i hele Europa. Det er den tørre udgave af sherry, som spanierne selv drikker. Og det er især den helt lyse og meget tørre Fino, der bliver drukket i Andalusien og på tapas-barerne fra Sevilla i syd til Bilbao i nord.

Men hvad er sherry egentlig? Alle typer af sherry starter som en helt lys og tør hvidvin på 12-13 procent alkohol. De bedste af hvidvinene udvælges til sherryproduktionen. Vinen tilsættes så vinsprit, og hældes på fade, som ikke fyldes helt op. Resten af vinen bliver nu tilsat yderligere vinsprit, så man kommer op på det alkoholniveau, der kendetegner alle hedvine, ca. 18 procent. Det og meget andet får man en god forklaring på i den kyndige vinkender Flemming Hvelplunds nye bog om portvin, sherry og andre hedvine. Det er en meget flot introduktion til sherry og portvin. Men der er også en fin gennemgang af masser af andre lækre hedvine fra hele verden. Derudover er der et lille madafsnit med forskellig bud på, hvordan hedvinene kan indgå i gastronomien.

Hvilken portvin er den fineste og dyreste?

Portvin har en stadig større stjerne hos danskerne, og mange er ved at få øjnene op for de mange oplevelser, portvin har at byde på, og det med god grund. Vi giver her en guide, til de mange forskellige typer portvin der findes, så du bliver bedre rustet til at kende forskel.

Hvis du er på udkig efter gode tilbud på portvine, skal du blot klikker her.

Portvin er kort beskrevet vin fremstillet på druer høstet i Portugal, særligt Douro-dalen, der gæres til 6-7% alkohol, hvorefter der tilføjes druesprit for at stoppe gæringen og bevare restsukkeret i vinen. Herefter er det den måde og periode, hvorpå vinen lagres, der afgør hvilken type portvin, der er resultatet.

Hvem drikker mest portvin?

Tekst & Foto: Johnny Tauman 7. januar 2022

Hvem drikker mest portvin? Svaret lyder: Generelt drikker franskmænd mest portvin, men englænderne og derefter amerikanerne indtager mest vintageportvin. Inden for Coop Danmarks butikker kører der hvert Ã¥r en intern konkurrence mellem butikkerne om salg af portvin – og ved opgørelsen medio december indtog Dagli´Brugsen i KongeÃ¥dal en tredjeplads. Uddeler Klaus Thuesen fortæller til RYK IND RIBE, at det er gÃ¥et forrygende med at række Portvin – fremstillet af druer fra verdens næstældste demarkerede vinomrÃ¥de omkring Douro-floden i det nordlige Portugal – over disken i hele december. Han glæder sig derfor at fÃ¥ det endelige resultat, som giver en rejse til vinens hjemland til de tre bedst sælgere butikker. Salget i Dagli´Brugsen ligger over 250 flasker – og det er ganske flot, nÃ¥r man tager udgangspunkt i befolkningstallet / kundekredsen.

Hvilke glas drikker man portvin af?

Har du noget at fejre – så skal der bobler i glasset! Men hvilket glas skal du vælge, når champagnen er åbnet? Der findes tre forskellige slags champagneglas: flute, tulipan og coupe. Flute-glasset er det klassiske høje og slanke champagneglas, som gør sig godt til en ung champagne. Tulipan-glasset er ofte eksperternes favorit, og glasset gør sig godt til en kompleks vintage champagne. Til sidst har vi det glamourøse coupe-glas, som med sin runde form og 1920’er charme gør sig godt til de sødere champagner.

Hvad er forskellen på Ruby og Tawny?

Al portvin er baseret på en blanding af forskellige druesorter, som bidrager med hver deres karaktertræk til den færdige vin.

Ses bort fra den særlige fadlagrede årgangsvin Colheita er der også tale om et blend af portvin fra forskellige årgange.

Tawny lagres først på store fade og siden på pipas – træfade på ca. 550 liter, som ligger stablet lagrene i Vila Nova de Gaia lige overfor Porto.

Hvad er forskel på tawny og Colheita?

(Klik på de forskellige typer, for at læse mere om dem)

Portvinshusene fremstiller portvin af druer fra egne vingårde samt i vid udstrækning af druer opkøbt fra mindre vinbønder. Herved har kældermesteren mulighed for at “blende” netop de bedste partier fra en bestemt årgang og frembringe et produkt, der afspejler husets forestilling af portvinens flagskib: Vintage Port. Har vinen den nødvendige kvalitet kan producenten ansøge portvinsinstituttet om at få den godkendt som Vintage Port. Hvis vinen bliver godkendt, har vinhuset nu en godkendelse til at sælge den som vintage. Hvis vinen derimod ikke godkendes, må producenten ikke sælge den som vintage, og har nu flere muligheder. De kan lade den ligge et par år ekstra på fad og søge om godkendelse til at sælge den som LBV, eller de kan lade den ligge adskillige år på fad, så den mister sin ruby-karakter. Producenten kan nu bruge den som Colheita eller til Tawny-blends.

Kan portvin blive for gammel?

Holdbarhenden på en portvin afhænger rigtig meget af hvilken type portvin samt hvilken alder den har.

Tawny typen - dvs. tawny, colheita, hvid portvin, reserve port, disse portvine kan typisk holde sig åbne i 6 -8 uger eller mere, de som sådan ikke decideret dårlige men ændre lidt karakter. Det er dog også nødvendigt at opbevarer de rigtigt. Tip: - hvis din ny åbnede portvin er lidt sprittet vil den typisk være mindre sprittet dagen efter.

Ruby typen - dvs. vintage port og late bottled vintage (lbv)

Kan man drikke portvin til ost?

Når man parer vin og mat forsøker man vanligvis å finne smakskombinasjoner som har mye til felles. Men når det gjelder Portvin kan sterke smakskontraster ofte gi et spennende resultat. Den klassiske kombinasjonen av Selbu Blå eller en annen type blåmuggost og Portvin bør være kjent for de fleste, men den passer også utmerket til andre typer ost. Prøv for eksempel en 10 årig tawny vin sammen med en mild og fyldig brie som Brie Révérend eller Brie de Paris. Disse får du kjøpt i de fleste velassorterte dagligvarebutikker.

Som tilbehør er det også mulig å lage en sirup bestående av Portvin og muscovadosukker (uraffinert, brun rørsukker). Bland omtrent like deler vin og sukker. Kok så dette inn til en tykk lake, som blandes opp med usaltede nøtter. Dette gir en spennende smakskontrast til mange typer oster, og kanskje spesielt til faste og modne ostetyper.

Kan man drikke portvin til kaffe?

Den klassiske portvin hører ikke kun til juleaften, og til den klassiske dessert ris a la mande. For rent faktisk er den populære drik også god til mange andre ting. Du kan sagtens nyde et enkelt glas portvin uden tilbehør, men også til andet mad, særligt til det søde køkken. Der er ikke noget at sige til at portvin i dag er blevet så populært, da sødmen fra den søde vin, komplementerer den søde dessert helt perfekt. 

Kan åbnet portvin blive for gammel?

...typen. Og her findes et væld af typer. Så for ikke at gøre det for kompliceret, så lad os tage fat i den type portvin, som har det mest kritisk med ilt: Vintage port.

Hvilken portvin er sødest?

Hedvin defineres af EU som et produkt fremstillet på druer og druesprit med en alkoholstyrke på over 15 % og mindre end 22 % - Med andre ord er der tale om en forstærket vin. Forskellige typer af hedvine findes, eller har kunnet findes historisk, over hele verden, men især i varme regioner.

Inden vi rigtig forstod, hvordan bakterier og mikroorganismer fungerede, var tilsætning af sprit en effektiv måde at konservere vinen. Forstærkede vine viste sig også at være meget mere stabile under transport. Derfor blev metoden almindelig i regioner, som handlede meget med vin. Søfarten havde behov for at have drikkevarer ombord, som ikke blev påvirkede af at tilbringe flere måneder til havs, og man provianterede gerne i havnebyer.

Kendte eksempler på vine når havet er vinene ved middelhavskysten i Frankrig, på Sicilien (Marsala), på Cypern (Commanderia), i Spanien (Jerez, Malaga) samt i Portugal (Port, Madeira, Sétubal), Sydafrika, Australien mfl.

Hvad er sødest Tawny eller Ruby?

Tawny er fadlagret portvin. Almindelig Tawny uden aldersangivelser betegnes ofte som uægte Tawny, men dermed ikke sagt at den ikke er godkendt som portvin. Den er godkendt på lige for med ægte Tawny-vine med aldersangivelse, men er ofte ikke af en lige så høj kvalitet. Læs mere nederst på siden.

Tawny er en blanding af relativt unge vine. Ofte er Tawny et sted mellem 7 og 10 år i gennemsnit. Det kan både være en blanding af helt unge portvine, der stadig er røde, lysere portvine med lidt fadlagring eller hvid portvin lavet på grønne druer. Med et blend af flere årgange har producenten muligheden for at designe vinen selv alt efter hvilken slags vin, man ønsker.

Tawny deles op i Fine Tawny og den lidt finere kvalitet Tawny Reserva.

Hvad er forskellen på rugby og tawny portvin?

Portvin kender de fleste som dessertvin, men den søde vin er så meget mere end det! Vi guider dig til 5 portvinstyper du skal kende og hvad du serverer til dem.

Generelt den yngste - og billigste portvinstype. Den er  lagret i få år og har oftest en smag af modne røde frugter og en frisk sødme, med et strejf af diskret tannin. 

Ruby skal drikkes mens den er ung og gerne afkølet. Server den sammen med søde desserter med chokolade eller en stærk blåskimmelost.