:

Hvad er en gæst?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er en gæst?
  2. Hvad er forskellen på en gæst og en kunde?
  3. Hvad er en kundegruppe?
  4. Hvilke kundetyper findes der?
  5. Hvad er emotionelle kundetyper?
  6. Hvad er vores kundesegmenter?
  7. Hvad er de 4 kundetyper?
  8. Er målgruppe og segment det samme?
  9. Hvad er kundetilfredshed?
  10. Hvad står SMP for?
  11. Hvorfor segmenterer man?
  12. Hvordan måler man tilfredshed?
  13. Hvad er et kundebehov?
  14. Hvad er en Smok model?
  15. Hvad er en smuk model?

Hvad er en gæst?

Hvad er en gæst? Hvad er en kunde? Og hvad skal vi kategorisere vores turister som?

Gæst: En gæst er en person, som er på besøg i en anden persons hjem.

Hvad er forskellen på en gæst og en kunde?

Egentlig fejler jobopslaget ikke det store – andet end det er simplificeret. Det kunne ligne et helt almindeligt jobopslag, men alligevel ser vi symptomer på en meget alvorlig virus.

Det korte svar: Fordi du får mere ud af gæsten.

Det komplicerede og interessante svar: Du slår en hel fluefamilie med ét smæk. Hvis tjeneren springer mersalget over, er der risiko for, at gæsten går derfra knap så tilfreds, fordi der manglede noget – en kop kaffe måske. Som du nok er klar over, er det den slags bestillinger, du tjener mest på.

Faktisk er der risiko for, at du går glip af mere end 3.000 kroner i overskud om måneden. Og det er kun overskuddet fra 3 sølle kopper kaffe ekstra om dagen. Tænk, hvis du formår at mersælge det på tværs af hele menukortet. Så kan det hurtigt blive sjovt at drive restaurant.

Hvad er en kundegruppe?

Derudover vil du lære at forstå din kundegruppe endnu bedre. Du vil få mulighed for at identificere kunder, som er i risikogruppen for at forlade dig, samtidig med at du får indblik i, hvilke karakteristika dine mest loyale kunder har. Den information kan du bruge til at målrette din marketingindsats. Du kan bruge informationen til at identificere, hvem der ligner dem og systematisk prøve at eliminere, at de også ender i risikogruppen. I sidste ende skal denne viden gøre din virksomhed mere effektiv og gøre det muligt for jer at reducere omkostningerne og øge indtjeningen.

Ved at analysere kunderne i de forskellige risikogrupper yderligere, kan du opnå en bedre forståelse, for de faktorer som ligger til grund for deres beslutning om at forlade virksomheden. Den viden kan du bruge til at investere i marketingsindsatser som vil ændre deres mening. Vores dataindsigt og brede forretningsmæssige erfaring kombineret med kundens egen indsigt giver et kraftfuldt spændingsfelt, hvor vi sammen kan afdække mulighederne for at anvende de opnåede indsigter.

Hvilke kundetyper findes der?

Vi har gennem årtier talt om personlighedstest og persontyper men aldrig i kontekst med salg. Målgruppeanalyser, geografiske segmenteringer og aldergrupper er heller ikke nye og selv med al den viden om hvem det er vi gerne vil sælge til, har vi igen og igen stået med det samme spørgsmål: “hvordan får vi kunden til at købe?”  

For selvom det er en god start, at vide hvem man vil sælge til, så siger det ikke særlig meget om HVORDAN man så gør. Og her er problemet som har kostet virksomheder enorme beløb i fejlslagen salg og markedsføring.

De fleste virksomheder kan opleve at deres salg ikke lykkedes. Det kan være i alle situationer fra manglende salg i webshoppen, til i butikken, hos den kørende sælger eller på messen. Årsagerne kan være mange, men ofte er det alene fordi køberen oplevede:

  • Ikke at føle sig forstået
  • At salgsargumenterne ikke var de rigtige
  • At køber ikke kunne identificere sig med virksomhedens brand
  • At det som var vigtigt for kunden ikke var vigtigt for sælgeren
  • At tilliden og troværdigheden til sælger udeblev

Med andre ord var købers mavefornemmelse ikke god og trak sig med vendinger om lige at ville tænke sig om og (måske) vende tilbage….. Og det skete selvom sælgeren med stor sandsynlighed gav masser af gode argumenter, priser eller leveringsbetingelser. Problemet var bare, at de argumenter sælger kom med, ikke havde “den rigtige kundetypefarve” og dermed udeblev den gode mavefornemmelse som kunne have garanteret salget.

Mange virksomheder tror, at det at udvælge og gå målrettet efter en kundetype, vil skræmme andre kunder væk. Det er ikke sandt, tværtimod. Andre kundefarver vil stadig finde din virksomhed spændende, men du vil begynde at få en naturlig overvægt at den kundetype du vælger, ganske enkelt fordi du tiltrækker flere af dem.

Husk også på, at markedet for alle fire kundetyper er stort, så der er masser af kunder derude uanset hvilken farve man vælger. Ved at ensrette hele din kommunikation mod en kundetype og fjerner du  “alt støj” som ikke tiltaler og appellerer til den udvalgte kundetype. Og netop derfor vil du i stedet få langt flere trofaste og engagerede kunder, fordi de føler sig forstået og imødekommet fordi du giver dem det de efterspørger.

Jeg selv brander min virksomhed mod den grønne kundetype, derfor vil du se en masse grønne grafiske referencer fordi jeg ganske enkelt tiltrækker flere af dem. Henover de seneste to år er tallet af grønne virksomheder steget og jeg har i dag omkring 80-90 % grønne kunder. 

Hvad er emotionelle kundetyper?

Segmenteringsværktøjet Emotionelle Kundetyper® er et forskningsbaseret, praktisk og jordnært værktøj til at opdele kundegrupper i fire håndterbare segmenter –  ud fra de følelser man ønsker at koble til sit brand og fremkalde i selve købssituationen.

Det er primært emotioner, der guider kunder igennem en købsproces og købsbeslutning. Det er derfor af afgørende betydning at vide, hvilke følelser virksomheden får fremkaldt hos hver kundetype i den enkelte købssituation. 

Segmenteringsværktøjet Emotionelle Kundetyper giver jer løsningen på, hvordan man kommunikerer til følelserne og effektivt målretter salgs- og markedsføringen hertil. 

Som virksomhed vil jeres udbytte være besparelser på både tid og penge, da I ikke skal bearbejde kunder, som reelt ikke er interesserede. Samtidig får i et segmenteringsværktøj som er nemt og effektivt til at omsætte strategi til praksis.

I modsætning til traditionelle segmenteringsmetoder, hvor man typisk opdeler kunder efter alder, køn, indkomst, geografi, civilstand og lignende, bygger Emotionelle Kundetyper® på et solidt fundament af psykologi, markedsstudier, empiriske studier, kommunikationsteorier, neurovidenskab m.m.

Forskningen har vist, at det er meget forskelligt, hvad der skal til, for at mennesker får lyst til at foretage et køb – men overordnet kan kunder inddeles i fire forskellige emotionelle kundetyper, opkaldt efter farverne rød, gul, grøn og blå. De fleste mennesker indeholder alle de fire emotionelle kundetyper, men når man markedsfører sig, er det mest effektivt bevidst at fremkalde og målrette sig tydeligt mod én kundetype i samtlige kommunikationsindsatser. 

Hvad er vores kundesegmenter?

Som virksomhed ville vi allerhelst sælge til alle mennesker, hvis vi kunne. Men sådan er det bare ikke. Og i stedet for at blive frustreret over at ikke alle køber dit produkt, så kan du i stedet snævre ind dit kundesegment og pludselig se at du måske er dominerende i netop dit felt. Jo mere du begrænser dig selv, jo mere effektivt fungerer din markedsføring også.

Kundesegmentering er en måde at opdele kunder i grupper baseret på bestemte egenskaber, som disse kunder deler. Kunderne i dit kundesegment deler alle et fælles behov for dit produkt eller din ydelse. Det er demografiske aspekter såsom alder, køn, indtægt, lokalitet og forbrugsvaner man inddeler kunderne ud efter. En af mange kundesegment modeller du kan tage brug af er Minerva Modellen.

Hvad er de 4 kundetyper?

Problemet med mennesker er, at vi ikke er så rationelle, som vi tror. Vi træffer mange af vores beslutninger ubevidst og på baggrund af følelser. Når noget ikke føles helt rigtigt, så fornemmer vi det uden at være bevidste om det og her er argumentet for emotionelle kundetyper. En virksomhed har en stor fordel i at understøtte og forstærke kundens følelsesmæssige forventning. Det handler om at skabe konsistente kundeoplevelser og ikke sende blandede signaler.

Smager en bøf af det fineste kobe-kød lige så godt, når den serveres på en paptallerken? Ja. Men det føles bare ikke helt rigtigt.

I min snak med Andreas von der Heide fra Les Deux nævner han vigtigheden i at de holder deres tøj eksklusivt og at de derfor ikke skal være tilgængelig i alle butikker. Dit produkt kan nemlig ikke både være eksklusivt og være tilgængelig alle steder. En strategi som Apple i sær førte i starten, hvor deres udstyr blev solgt fra virksomhedens egne butikker (og HUMAC).

Dine kunder har et behov, det ved du nok allerede. Dette behov er årsagen til, at de har besøgt din hjemmeside, klikke på din annonce, eller er trådt ind ad døren i din butik. Hvad du derimod (måske) ikke ved, er at det behov tager afsæt i en af fire forskellige emotionelle kundetyper: Den røde kundetype, den gule kundetype, den blå kundetyper og den grønnekundetype.

Dine kunder køber ikke de produkt fordi de kun har et fysiologisk behov, f.eks at de er tørstige. De køber også dit produkt ud fordi de har et følelsesmæssigt behov, f.eks at jeg er typen, der drikker en energidrik på grøn te, som jeg kun kan købe i en lille specialbutik rundt om hjørnet.

De fire kundetyper inddeles efter om de er ekstroverte/introverte og om se er fokuseret på individet eller fællesskabet:

Er målgruppe og segment det samme?

Segmentering er et begreb, der bliver brugt, når virksomheder skal inddele potentielle kunder i forskellige kategorier. Det kan de gøre for at blive klogere på, hvilken salgsstrategi der vil have den største effekt. 

Hvis du skal lave en segmentering af dine potentielle kunder, kan du fx placere folk med samme forbrugsmønster, livsstil eller geografi i samme gruppe. På den måde kan du få øje på forskelle og ligheder mellem segmenterne og dermed udvælge, hvilke segmenter du vil fokusere på i din markedsføring eller produktudvikling. 

Det er vigtigt at understrege, at din målgruppe kan være delt op i flere segmenter. Målgruppe og segment er altså ikke det samme. Det betyder, at hvis du fx sælger sko på en webshop, kan du både henvende dig til de kunder, der gerne vil købe dine praktiske vandrestøvler, og til dem, der leder efter et par formelle sko til dansegulvet. 

Når du skal beslutte dig for, hvilke segmenter du skal henvende dig til, skal du først og fremmest kende markedet. Derfor kan du fx kaste dig ud i at lave en spørgeundersøgelse. Det kan du gøre ved at sende en mail med spørgsmål ud til alle på din mailliste. 

Du kan også bruge den data, du får foræret via dine sociale medier. Du kan nemlig bruge medier som Facebook til at holde øje med, hvad folk siger om din virksomhed – det kaldes for social listening.  

Derudover findes der flere gode værktøjer til at få overblik over segmenter, der synes godt om dit indhold. Fx kan Meta Business Suite give dig et rigtig godt overblik. Hvis du vil vide, hvilke typer der allerede køber dine produkter, kan du også bruge dit salgssystem til at indhente flere værdifulde oplysninger. 

Hvad er kundetilfredshed?

  • Det er en sikker kilde til varige konkurrencefordele
  • Det er svært at kopiere
  • Hvad der gavner kunderne, er godt for salget
  • Gør det lettere at få henvisninger
  • Gør det lettere at fastholde kunderne
  • Gør det lettere at rekruttere nye medarbejdere
  • Gavner vores brand(s)
  • Gør det sjovere at gå på arbejde

Af virksomhederne siger at kundeservice vil være top kilden til konkurrencefordele i de næste 3 år. (The Service Councils S.)

Af af kunderne, har stoppet med at handle i en forretning pga. dårlig oplevelse. (Brightnow Customer Experience I R.)

Hvis vi kan blive enige om, at selve kerneproduktet typisk er nogenlunde ens mellem de tætteste konkurrenter, så betyder det jo også, at forskellen mellem dem ligger i "alt det der er er ude omkring" selve produktet.

Da Jan Carlzon var direktør for SAS og rigtigt mange virksomheder ønskede at arbejde med det der dengang blev kaldt for Service Management, da arbejde de med to begreber, som tilsammen afgjorde succesen for den enkelte virksomhed. Den ene del blev kaldt kerneydelsen og den anden del blev kaldt periferiydelsen.

Det er der mange bud på, men en af de oftest citerede definitoner på kundetilfredshed er, at det handler om:

Prøv at huske tilbage på en rigtig god købsoplevelse. Det kan godt være du lige nu ikke kan huske en, men tænk lige over det i 5 sekunder. Du skal bruge eksemplet lige om lidt :-)

Forskerne Colin Shaw og John Irvens arbejder grundigt med begrebet kundetilfredshed i deres bog "Building Great Customer Experiences".

I bogen argumentere de bland andet for at vores følelser har en stor betydning for den samlede oplevelse.

Selvfølgelig gør de det. Hvis vi på nogen måde kan undgå det, så handler vi ikke med personer eller virksomheder vi ikke trives med. Hverken som sælger eller køber. Så kan det godt være, at følelserne har et lidt andet fokus i B2B, hvor vi typisk kan affinde os med "noget mere" hvis vi mener den tilbudte løsning er den rette til vores behov, men der er helt klare grænser for hvor vanskeligt processen kan gøres, før vi vælger en alternativ leverandør. 

Hvad står SMP for?

TL;DR – SMP means Survival Multiplayer. That’s all! The abbreviation refers to the genre of servers that focus on the survival aspect of Minecraft, but with a community rather than yourself. You could say that Minecraft was originally intended to be an SMP game, as without any plugins and mods, that’s what it is.

Hvorfor segmenterer man?

De fleste bedrifter bruker segmentering for å øke effektene av sine markeds-investeringer. Markedssegmentering er imidlertid ikke en klart definert teknikk. Segmenteringsmodeller kan utarbeides på mange ulike måter, fra det aller enkleste til det svært komplekse og teknisk krevende.

Det finnes en del kjøreregler som en bør forholde seg til ved valg av segmenteringsteknikk. Den viktigste forutsetningen for suksessfull markedssegmentering er at modellen differensierer pÃ¥ forhold som er relevante for de markedsføringsoppgavene som skal løses. 

Hvordan måler man tilfredshed?

Hvordan kan du, eller for den sags skyld enhver virksomhed–Fortune 500 eller kiosken på hjørnet–måle kundetilfredshed? Svaret er enkelt, og det er noget som virksomhedsejere og direktører har gjort i århundreder: Spørg. Og spørg igen og spørg igen.

Det er det, du kalder en spørgeundersøgelse om kundetilfredshed. Da kundetilfredshed er et bevægeligt mål, er du nødt til at sende spørgeundersøgelser til dine kunder løbende for at finde ud af hvad der skal til for tilfredsstille dem i dag, i morgen og i overmorgen. Så får du de data, du har brug for til at forstå hvordan du klarer dig–og hvordan du klarer dig i sammenligning med dine konkurrenter.

Hvad er et kundebehov?

Et stort problem for mange virksomheder - uanset hvilken branche de er i - er, at de ikke forstår deres kunders reelle behov.

Faktisk viser det sig, at 42 % af alle virksomheder ikke indsamler vigtig kundefeedback og dermed mÃ¥ lade sig nøje med antagelser om kundernes behov.

Hvad er en Smok model?

SMUK modellen, også kaldet SMOK modellen, bruges til at udvælge og vurdere målgrupper indenfor marketing. Modellen er en af de mest udbredte modeller inden for segmentering og marketing, og er derfor også ofte at finde i pensum på de fleste danske handelsskoler. 

  • Hvad er SMUK modellen?
    • Hvad står SMUK for?
      • Størrelse og vækst
      • Muligheder for bearbejdning
      • Udgifter ved bearbejdning
      • Konkurrencesituation i segmentet
  • Hvordan laver man en SMUK model?
    • Hvornår bruger man SMUK modellen?
    • Hvor lang skal en SMUK model være?
    • Fordele og ulemper ved SMUK modellen
      • Pros
      • Cons
  • Hvad er en smuk model?

    Når man udarbejder en SMUK-model, gør man det på baggrund af en række segmenter, som skal vurderes, før virksomheden kan vurdere, hvilken målgruppe de finder mest passende til deres virksomhed. Efter man har benyttet SMUK-modellen til at vurdere, hvilke segmenter man vil benytte sig af, vil man som virksomhed til sidst i processen skulle beslutte sig for hvilken målgruppestrategi man skal bruge.

    I opgavesammenhæng vil benyttelsen af SMUK-modellen kunne blive brugt i følgende sammenhæng:

    • ”Vurder virksomhedens målgruppe”
    • ”Udvælg en eller flere målgruppe(r) for virksomheden”