:

Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?
 2. Hvornår er der chance for at se nordlys?
 3. Hvornår kommer der nordlys igen?
 4. Hvornår er der størst chance for nordlys?
 5. Hvor er der størst chance for at se nordlys i Danmark?
 6. Hvad tid er det bedst at se nordlys i Danmark?
 7. Hvor ofte er der nordlys?
 8. Kan man se nordlys hele året?
 9. Hvor er det bedst at se nordlys i Danmark?
 10. Hvor er der bedst chance for at se nordlys?
 11. Hvilken vej skal man kigge for at se nordlys?
 12. Hvornår er der størst chance for at se nordlys i Lapland?
 13. Kan man se nordlys i Danmark med det blotte øje?
 14. Hvordan ser nordlys ud i virkeligheden?
 15. Hvornår er det bedst at se nordlys i Finland?

Hvornår kan man se nordlys i Danmark 2023?

Når solens partikler rammer jordens atmosfære med en million kilometer i timen, så overføres der energi til atomerne. Denne energi skal atomerne af med igen, og dette gøres ved at udsende noget lys, og dette lys vil oftest være grønt. 

Den grønne farve skyldes, at de fleste atomer, som rammes af solens partikler, er iltatomer, som der er mange af i atmosfæren. Dog kan der oså opstå en farve, som er afhængig af, hvor i atmosfæren partiklerne rammer.

Øverst i atmosfæren, hvor luften er tynd. Når partiklerne rammer her, vil der vises en rød farve, da iltatomerne ikke ligger så tæt her (lavere energi).

Hvornår er der chance for at se nordlys?

Søndag 27. februar lod mange danskere sig lokke ud af stuerne for at set nattehimlen trække i festtøjet.

Nordlys er et relativt sjældent fænomen i Danmark, men fra tid til anden, når både vejret tillader det, og solens udbrud af elektrisk ladede partikler, også kaldet solvinden, er tilpas aktiv, kan vi se de smukke bølgende farver lyse op på nattehimlen.

Hvornår kommer der nordlys igen?

Hold godt fast, for nu bliver det mere kompliceret: Når partiklerne kolliderer med jordens magnetfelt, føres de imod en cirkel omkring den magnetiske nordpol, hvor de interagerer med atmosfærens øverste lag. Energien, der frigives, danner nordlys.

Alt dette sker omkring 100 kilometer over hovedet på os. Selve kraften er årsagen til, at vi kan se det så tydeligt, godt hjulpet af et mylder af atomer og molekyler.

Men nordlyset kan aldrig tages for givet. Det er lige så meget et naturfænomen som det er en vejrtype. Dets optræden og intensitet styres af solaktiviteter, dets placering afhænger af Jordens magnetfelt.

Hvornår er der størst chance for nordlys?

En ting er, at det ser flot ud, men hvad er nordlys egentlig? De spøgelsesagtige, skylignende lysformationer, der typisk viser sig som svage grønne og pink skygger på himlen, er resultatet af elektrisk ladede partikler, der bliver sendt ud fra solen og kolliderer med gasholdige partikler i jordens atmosfære.

Fra et videnskabeligt synspunkt kan Aurora Borealis forekomme hvor som helst på jordkloden, men du kan først og fremmest opleve fænomenet på den del af jorden, der ligger 2500 km fra den magnetiske nordpol i det sene efterår og den tidlige vinter.

Herunder kommer en liste over de 15 bedste steder at opleve nordlys på den nordlige halvkugle. De ligger alle sammen i nordlysbæltet og langt væk fra større byområder, hvor lyset fra omgivelserne (lysforureningen) gør det sværere at se det magiske lys og den farvefest, der dannes på himlen.

Du behøver ikke rejse langt væk fra Danmark for at opleve nordlys. Faktisk kan du bare slå et smut over nordsøen til vores naboland Norge, hvor du fra september til marts kan opleve det farverrige lysspil. Nogle mener sågar at Nordnorge er det bedste sted i verden at opleve fænomenet, og med de mange norske nordlyshoteller er der gode muligheder for at opleve det med egne øjne. Rejs fra Billund eller København til Leknes lufthavn, hvorfra der kun er omkring 20 km til Lofoten-øerne.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/koebenhavn/leknes” title=””]Find flybilletter til Leknes[/cta]

Kluane nationalpark ligger i det sydvestlige hjørne af Yukon, Canada, og her har du mulighed for at se Canadas højeste bjerg, Mount Logan på 5,959 meter. Parken er domineret af bjerge, gletsjere, tundra og skov. Frygter du at fare vild i den Canadiske natur i jagten på nordlys, kan du bestille guidede nordlysture, der tager dig til Kluanes bedste steder. Flyv til Whitehorse lufthavn i Yukon, hvor fra der er omkring halvanden times kørsel til Kluane nationalpark.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/whitehorse” title=””]Find flybilletter til Whitehorse[/cta]

Når spørgsmålet “Hvor kan man se nordlys?” bliver rejst, vil mange automatisk tænke på Island. Fra september til starten af april er der gode muligheder for at opleve polarlysets magiske farver på himlen, så snart du kommer væk fra byens lys.

For at fange nordlyset på kan du hoppe på en snescooter, leje en bil eller tage på en guidet tur arrangeret af de lokale, der kender naturen bedst. Snæfellsnes-halvøen ligger et par timer fra Reykjavik, og fra Stykkishólmur lufthavn er der kun omkring 49 kilometer til halvøen og nordlysets gemmested. Se også vores anbefalinger til de mest naturskønne hoteller i Island.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/stykkisholmur” title=””]Find flybilletter til Stykkisholmur[/cta]

Hvor er der størst chance for at se nordlys i Danmark?

Som billederne viser, var nordlyset i går så kraftigt, at det også kunne ses fra byerne, hvor udsynet ellers kan være begrænset.

Cecilie Sand Nørholm vurderer, at det meget muligt var det flotteste og kraftigste nordlys i Danmark i mange år.

- Solen følger sin egen cyklus på 11 år, hvor den når et maksimum. Det sker i 2025, og det kan måske være medvirkende til, at vi ser nordlyset særlig tydeligt.

Hvad tid er det bedst at se nordlys i Danmark?

Du behøver ikke booke en ferie til Finland for at opleve det spektakulære nordlys. For når sol, måne og stjerner går op i en højere enhed, har du faktisk mulighed for at opleve det lige her i lille Danmark. Vi guider til, hvordan du bedst oplever nordlys i Danmark her.

Det står højt på manges liste at opleve de dansende farver på nattehimlen. Men ofte hænger drømmen sammen med en rejse til polarcirklen for at kunne opleve det exceptionelle nordlys – også kaldt 'Aurora Borealis'.

Det sker dog, at de farvede himmelgardiner strækker sig langt længere sydpå, så er du heldig – og står himlen helt korrekt – kan du faktisk opleve det unikke syn herhjemme i Danmark.

Hvor ofte er der nordlys?

Nordlyset fødes på sola. Ladde partikler slynges ut fra overflata på sola etter kraftige solstormer. Noen av disse partiklene kommer mot jorda. Når de når fram, ledes de langs det beskyttende magnetfeltet mot den magnetiske nord- og sørpolen. I en ringformet sirkel rundt de magnetiske polene treffer partiklene de øverste lagene av atmosfæren. I en prosess som er identisk med det som skjer inne i et lysrør, utløses energien som lys vi kan se fra bakken. De fleste nordlys oppstår i en høyde av rundt 100 km over bakken.

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Planetens nordlysbelte stryker langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Høyden er vanligvis et sted mellom 100 og 300 kilometer over jordoverflata. Det betyr at det kan sees i langt større områder enn de nevnte regionene. Nord-Norge ligger altså helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden. Svalbard ligger litt fjernere fra dette beltet, men her kan man observere dagnordlys midtvinters.

Nordlyssonen, som ofte kalles nordlysovalen, går i en sone rundt den magnetiske nordpolen. Ettersom jorda snurrer, får nye områder se nordlyset. Fra Nord-Norge beveger nordlyset seg mot Island. Grønland er neste ut, før deler av Nordvest-Canada og midtre Alaska kommer under ovalen. Også avsides områder i Nord-Sibir ligger godt til for nordlysobservasjon. Deler av Finland og Sverige er så nært Nord-Norge at de faktisk ser akkurat de samme utbruddene som vi ser i Nord-Norge, bare fra en litt annen vinkel.

Øygruppa Svalbard ligger halvannen time med fly fra det nordnorske fastlandet. Her kan en skikkelig godbit for nordlysobservatører oppleves, nemlig dagnordlyset. Dette kan ses fra slutten av november til sent i januar, i den perioden det overhodet ikke er dagslys på Svalbard. Dagnordlyset kommer direkte fra sola, uten å ta omveien via planetens nattside før den treffer atmosfæren. Det vanlige kveldsnordlyset kommer selvfølgelig også, og på Svalbard ser man det oftest på sørhimmelen.

Været spiller også en rolle, siden man trenger klarvær. Indre strøk har gjerne et mer stabilt klima med flere stjerneklare netter, men når kalde østavinder står på om vinteren, er det klarest på kysten. Svalbard har et arktisk ørkenklima med gode nordlyssjanser. Over alt i Nord-Norge kan været variere innenfor få kilometer, så det er en god ide å være flyttbar.

Kan man se nordlys hele året?

Nordlyset fødes på sola. Ladde partikler slynges ut fra overflata på sola etter kraftige solstormer. Noen av disse partiklene kommer mot jorda. Når de når fram, ledes de langs det beskyttende magnetfeltet mot den magnetiske nord- og sørpolen. I en ringformet sirkel rundt de magnetiske polene treffer partiklene de øverste lagene av atmosfæren. I en prosess som er identisk med det som skjer inne i et lysrør, utløses energien som lys vi kan se fra bakken. De fleste nordlys oppstår i en høyde av rundt 100 km over bakken.

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Nordlyset kommer i et utall av fasonger; som blafrende gardiner, som bevegelige bånd, som rullende røyk. Fargen er som regel elektrisk lysegrønn, ofte med en smal rosa stripe på den ene siden. Av og til eksploderer nordlyset i en korona, hvor nordlysstrålene skyter i alle retninger og over hele himmelen i grønt, fiolett, hvitt og rosa.

Planetens nordlysbelte stryker langs kysten av Nord-Norge fra Lofoten mot Nordkapp. Høyden er vanligvis et sted mellom 100 og 300 kilometer over jordoverflata. Det betyr at det kan sees i langt større områder enn de nevnte regionene. Nord-Norge ligger altså helt optimalt til for å observere dette fenomenet, her er det mest nordlys i hele verden. Svalbard ligger litt fjernere fra dette beltet, men her kan man observere dagnordlys midtvinters.

Nordlyssonen, som ofte kalles nordlysovalen, går i en sone rundt den magnetiske nordpolen. Ettersom jorda snurrer, får nye områder se nordlyset. Fra Nord-Norge beveger nordlyset seg mot Island. Grønland er neste ut, før deler av Nordvest-Canada og midtre Alaska kommer under ovalen. Også avsides områder i Nord-Sibir ligger godt til for nordlysobservasjon. Deler av Finland og Sverige er så nært Nord-Norge at de faktisk ser akkurat de samme utbruddene som vi ser i Nord-Norge, bare fra en litt annen vinkel.

Øygruppa Svalbard ligger halvannen time med fly fra det nordnorske fastlandet. Her kan en skikkelig godbit for nordlysobservatører oppleves, nemlig dagnordlyset. Dette kan ses fra slutten av november til sent i januar, i den perioden det overhodet ikke er dagslys på Svalbard. Dagnordlyset kommer direkte fra sola, uten å ta omveien via planetens nattside før den treffer atmosfæren. Det vanlige kveldsnordlyset kommer selvfølgelig også, og på Svalbard ser man det oftest på sørhimmelen.

Været spiller også en rolle, siden man trenger klarvær. Indre strøk har gjerne et mer stabilt klima med flere stjerneklare netter, men når kalde østavinder står på om vinteren, er det klarest på kysten. Svalbard har et arktisk ørkenklima med gode nordlyssjanser. Over alt i Nord-Norge kan været variere innenfor få kilometer, så det er en god ide å være flyttbar.

Hvor er det bedst at se nordlys i Danmark?

28. september 2022 kl. 13:00 Opdateret 03. oktober 2022 kl. 12:33

Blandt Løkkens borgere er en gruppe nordlysentusiaster, som særligt fra slutningen af august til starten af april holder øje med de lange, mørke nætters muligheder. En af dem er Jesper Toft Jensen, som med sit kamera har fuld fokus, når flere parametre kan gå op i en højere enhed.

Hvor er der bedst chance for at se nordlys?

En ting er, at det ser flot ud, men hvad er nordlys egentlig? De spøgelsesagtige, skylignende lysformationer, der typisk viser sig som svage grønne og pink skygger på himlen, er resultatet af elektrisk ladede partikler, der bliver sendt ud fra solen og kolliderer med gasholdige partikler i jordens atmosfære.

Fra et videnskabeligt synspunkt kan Aurora Borealis forekomme hvor som helst på jordkloden, men du kan først og fremmest opleve fænomenet på den del af jorden, der ligger 2500 km fra den magnetiske nordpol i det sene efterår og den tidlige vinter.

Herunder kommer en liste over de 15 bedste steder at opleve nordlys på den nordlige halvkugle. De ligger alle sammen i nordlysbæltet og langt væk fra større byområder, hvor lyset fra omgivelserne (lysforureningen) gør det sværere at se det magiske lys og den farvefest, der dannes på himlen.

Du behøver ikke rejse langt væk fra Danmark for at opleve nordlys. Faktisk kan du bare slå et smut over nordsøen til vores naboland Norge, hvor du fra september til marts kan opleve det farverrige lysspil. Nogle mener sågar at Nordnorge er det bedste sted i verden at opleve fænomenet, og med de mange norske nordlyshoteller er der gode muligheder for at opleve det med egne øjne. Rejs fra Billund eller København til Leknes lufthavn, hvorfra der kun er omkring 20 km til Lofoten-øerne.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/koebenhavn/leknes” title=””]Find flybilletter til Leknes[/cta]

Kluane nationalpark ligger i det sydvestlige hjørne af Yukon, Canada, og her har du mulighed for at se Canadas højeste bjerg, Mount Logan på 5,959 meter. Parken er domineret af bjerge, gletsjere, tundra og skov. Frygter du at fare vild i den Canadiske natur i jagten på nordlys, kan du bestille guidede nordlysture, der tager dig til Kluanes bedste steder. Flyv til Whitehorse lufthavn i Yukon, hvor fra der er omkring halvanden times kørsel til Kluane nationalpark.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/whitehorse” title=””]Find flybilletter til Whitehorse[/cta]

Når spørgsmålet “Hvor kan man se nordlys?” bliver rejst, vil mange automatisk tænke på Island. Fra september til starten af april er der gode muligheder for at opleve polarlysets magiske farver på himlen, så snart du kommer væk fra byens lys.

For at fange nordlyset på kan du hoppe på en snescooter, leje en bil eller tage på en guidet tur arrangeret af de lokale, der kender naturen bedst. Snæfellsnes-halvøen ligger et par timer fra Reykjavik, og fra Stykkishólmur lufthavn er der kun omkring 49 kilometer til halvøen og nordlysets gemmested. Se også vores anbefalinger til de mest naturskønne hoteller i Island.

[cta href=”https://www.momondo.dk/flybilletter/stykkisholmur” title=””]Find flybilletter til Stykkisholmur[/cta]

Hvilken vej skal man kigge for at se nordlys?

Blafrende gardiner svæver hen over nattehimlen og lyser op i grønne, røde og gullige farver. Fænomenet hedder nordlys, og det kan være et magisk syn.

Det er dog langt fra alle, der har haft fornøjelsen af at opleve nordlys, som også kaldes aurora borealis.

Hvornår er der størst chance for at se nordlys i Lapland?

Northern Lights are most visible from the end of August to April in northern Finland. Auroras, caused by solar winds, occur year-round but the nights need to be dark enough for us to be able to catch a glimpse of this phenomenal light show.

That is why autumn, winter, and spring are the best times to see the Northern Lights.

Kan man se nordlys i Danmark med det blotte øje?

Jeg er i øjeblikket på et krydstogt i Norge, og vi har tilsyneladende været heldige at se nordlyset. Men for mit blotte øje var lysene intet andet end en svag sky, og kun med en 15 sekunders eksponering på et kamera kunne jeg få noget, der tilnærmede de fotos, jeg tidligere så online:

Hvordan ser nordlys ud i virkeligheden?

De fleste tænker på de nordiske lande eller Canada når nordlyset nævnes, men også i Skotland kan du opleve dette enestående lysshow. Og samtidigt byder Skotlands natur, og det lave pund, på gode muligheder for at komme til at opleve det himmelske lysshow. Optagelsen her er fra det allernordligste Skotland.

Vores kære medskandinaviske land er et af de bedste steder at se Nordlys, du har fx chancen i både Tromsø, og selvfølgelig Svalbard, hvor du udover Nordlys også kan opleve Polarnatten. På Svalbard kan du også opleve den unikke Longyearbyen. Optagelsen her er fra Tromsø.

Hvornår er det bedst at se nordlys i Finland?

En samisk legende siger, at ræven løber over det arktiske fjeld og lyser himlen op med gnister fra dens hale. En videnskabsmand ville derimod sige, at solvinden sender ladede partikler mod jorden, og at disse partikler producerer en energi, der afgives som lys, nÃ¥r de støder sammen med jordens atmosfære. Hvordan det end forholder sig, sÃ¥ er nordlyset et magisk fænomen, der bør opleves mindst én gang i livet – og Finland er et godt sted at opleve det.

Nordlyset er undertiden synligt i Danmark, men som regel meget svagt og i korte tidsrum. I Finland er det derimod synligt helt op til over halvdelen af året i visse dale af landet. For eksempel er nordlyset synligt 200 nætter om året i den finske del af Lapland.