:

Hvornår afholdes Sankt Hans aften?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår afholdes Sankt Hans aften?
 2. Hvornår er det Sct Hans aften 2023?
 3. Hvilken dato tænder man Sankt Hans bål?
 4. Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?
 5. Hvor er der Sankt Hans bål 2023?
 6. Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?
 7. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
 8. Hvor er der Sankt Hans 2023?
 9. Hvor holdes der Sankt Hans 2023?
 10. Hvorfor er der heks på bålet?
 11. Er der Sankt Hans bål i København?
 12. Hvorfor brænder vi bål Sankt Hans aften?
 13. Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?
 14. Hvorfor Sankt Hans d 23?
 15. Er Sankt Hans en dansk tradition?

Hvornår afholdes Sankt Hans aften?

283dage, 7timer, 42 minutter, 38 sekunder

Højtiden sankthans eller Sankt Hans er det fordanskede helgennavn for Johannes Døberen, der skulle være blevet født den 24. juni. Den 24. juni kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans' dag), og eftersom man i nordisk tradition afholder højtider aftenen før, fejres sankthansaften den 23. juni, ligesom juleaften holdes dagen før Juledag.... læs mere på Wikipedia.org

Hvornår er det Sct Hans aften 2023?

Sankt Hans er en højtid der har sit navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel skete præcis 6 måneder før Jesu fødsel, og er dermed kalendersat til 24. Juni  24. Juni er kaldet Sankt Hans Dag.

Der er ikke mange danskere der kender til Sankt Hans Dag, da det er en nordisk tradition og afholde højtiderne aftenen forinden den reelle dag. Så Sankt Hans Aften afholdes aftenen før Sankt Hans Dag, ligesom Juleaften afholds dagen før Juledag.

Sankt Hans fejres oftest i de Nordeuropæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dog er det mest i de Nordiske og baltiske lande den fejres bedst, da den lyse sommernat giver de optimale betingelser for selve fejringen.

Sankt Hans er ligesom julen en hedensk tradition, som er blevet indarbejdet i kristendommen. Sankt Hans er en forkorttelse af Jesus’ fatter Johannes døbberen, som blevt født et halvt solår, før Jesu. Johannes døberen var ham som døbte Jesus, heraf navnet Døberen.

Hvilken dato tænder man Sankt Hans bål?

Solen skinner, og sommeren er over os. Derfor er det tid til at fejre Sankt Hans med familie og venner – en højtid, der bærer præg af en masse forskellige traditioner. Men hvorfor fejrer vi Sankt Hans, og hvad betyder det egentlig, når vi brænder heksen på bålet? Vi giver dig alle de oplysninger, som er værd at vide om Sankt Hans, her.

Se tilbudsavisen her. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Sankt Hans er en forkortelse for navnet Johannes, som i dette tilfælde refererer til Johannes Døberen, hvilket var Jesus’ fætter. Johannes Døberen var ham som døbte Jesus og bliver derfor kaldt: Døberen. Når det er Sankt Hans, fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, der falder præcis et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Det er ikke kun Johannes Døberens fødselsdag, der bliver fejret, når det er Sankt Hans. Sankt Hans fejres omkring midsommeraften, der er den korteste nat på hele året. Tidligere skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folket troede derfor, at lægeurter der blev indsamlet Sankthansaften og -nat var mere kraftfulde en normalt.

Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft, når midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder for at drikke kildevandet i håb om at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod det man kaldte for Kildetiden, der varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – i den tid var kildevandet helbredende.

Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

Bemærk at nogle informationer er fra 2022 - og siden opdateres løbende med nye tider for 2023.

Skt. Hans & fællesgrill på Byaasgaard. Midsommer skal i 2023 fejres med fællesgrill og bål og dans. Det hele foregår nede ved Roskilde fjord på Byaasgaard Camping - alle er velkommen på campingpladsen fra kl. 17-23.30. Adresse: Amtsvejen 340, 3390 Hundested

Hvor er der Sankt Hans bål 2023?

Midsommeren fejres vanligt den 23.juni, og for mange er bål en del af den gamle sommertradition. Herunder er der samlet forskellige lokationer i og omkring Kongens Lyngby, hvor du kan nyde et flot bål med familie og venner, og fejre traditionen.

Flere steder er der musik, taler, arrangementer for børn mm.

Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?

Ta’ familien, vennerne eller kæresten med på Ofelia Plads, og vær med til at fejre årets korteste nat, når Jeudan og Det Kongelige Teater inviterer til Sankt Hans i samarbejde med Hotel Scandic Front og Admiral Hotel.

I løbet af aftenen kan der købes mad fra foodtrucks og lækre drikkevarer i caféerne på Ofelia Plads. Når mørket begynder at sænke sig, har vi æren af jurist og samfundsdebattør Natasha Al-Hariri, som holder årets båltale, inden det flydende bål tændes og Sanne Salomonsen synger for til Midsommervisen. Efterfølgende giver Sanne Salomonsen en koncert med sin kvartet, hvor de fremfører nogle af Sannes store numre som ’Kærligheden kalder’, ’Jeg er i live’ og ’Hvis du forstod’.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

none id="readability-page-1" class="page">

Havde du set frem til en Sankt Hans-aften, med bål, bajere og hygge, så er der nu en lille ændring du er nødt til at være opmærksom på: Bålet er aflyst.

Hvor er der Sankt Hans 2023?

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.

Hvor holdes der Sankt Hans 2023?

Tag til det ikoniske Sankt Hans på Sønderstrand, hvor adm. direktør for Ørsted, Mads Nipper holder båltale. Pianist Knud Erik Thrane og fløjtenist Tine Lilholt står for den musikalske underholdning og Jens-Christian Wandt vil synge for til fællessangen af Midsommersangen.

Hvorfor er der heks på bålet?

Hekseforfølgelserne fandt som sagt sted i hele Europa på forskudte tidspunkter. Allerede år 1264 fandt den første hekseproces sted i Frankrig, og i løbet af det næste århundrede spredtes de angstfyldte forestillinger om den sorte magi, som kom til at hærge Europa helt op til begyndelsen af det 18. århundrede.

De første hekseprocesser skete under Inkvisitionen i slutningen af det 12. og begyndelsen af det 13. århundrede, mens de skandinaviske lande først fulgte med efter Reformationen i det 14. og 15. århundrede.

Det er svært at vurdere, hvor mange hekseprocesser, der har fundet sted. Nogle mener, at der skete omkring otte millioner henrettelser. Dette er stærkt overdrevet ifølge bogen "Da djævelen var ude" fra 1989 (se kilder). Problemet er, at gamle arkiver er blevet ødelagt. Tilbage står et vidnesbyrd om cirka 40.000 henrettelser ud af 100.000 førte sager i Europa. Heraf menes Danmark at have gennemført omkring tusinde heksebrændinger ifølge en statistik over heksesager ved landstinget i Viborg. Tyskland udførte cirka 25.000 henrettelser og var det land, som var hårdest overfor dem, der blev anklaget for at være hekse.

Er der Sankt Hans bål i København?

Der er lagt op til en stor børnefest, når heksen sendes til Bloksbjerg fra Frederiksberg Have.

Fra klokken 16:30-18:30 er der nemlig børneunderholdning ved legepladsen, hvor man blandt andet kan opleve Mek Pek og Anna Spejlæg samt en masse andre aktiviteter til børn.

Senere på aftenen giver Fallulah koncert, og der vil også være sang fra Det Danske Drengekor, inden det store bål tændes klokken 21:45.

Hvorfor brænder vi bål Sankt Hans aften?

Men at lave ild og brænde bål er en gammel måde at holde det onde væk på, som man i århundreder praktiserede, ikke kun til sankthans, men flere gange om året.

Ingen ved præcis hvor længe, men i hvert fald siden 1600-tallet og måske helt tilbage til middelalderen eller længere endnu. Uden for Danmarks grænser har man i hvert fald kendt til ildens såkaldt rensende kraft helt tilbage fra oldtiden.

"Til sankthans antændte man i Danmark også halmknipper, som man kunne svinge frem og tilbage i luften. Antændelsen skulle helst ske med såkaldt vild ild eller nødild, altså ild, som var lavet helt fra grunden. Lyset og skæret fra halmknipperne og bålene, som man traditionelt tændte på bakker og høje, holdt så trolde og andre onde væsner væk, der ellers lå på lur for at skade afgrøden og kvæget og menneskene," siger folkemindeforsker Charlotte S.H. Jensen, der arbejder på Nationalmuseet og er en af hovedkræfterne bag historie-online.dk.

Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?

Den "Sankt Hans", som sankthansaften er opkaldt efter, er Johannes Døberen. Ifølge Lukas-evangeliet i den kristne bibel var Johannes Døberen søn af præsten Zakarias og Elisabeth, der var i familie med Maria, Jesu mor. Johannes Døberen er særligt kendt, fordi han døbte Jesus i floden Jordan.

Den 24. juni er dagen, hvor man fejrer Johannes Døberens fødselsdag. Men i Danmark har vi tradition for at fejre vores helligdage aftenen før, hvilket er grunden til, at Sankthans traditionen tro bliver afholdt den 23. juni.

Johannes Døberens fødselsdag var en helligdag indtil 1770, hvor den sammen med andre små helligdage blev afskaffet under Helligdagsreformen.

Hvorfor Sankt Hans d 23?

Solen skinner, og sommeren er over os. Derfor er det tid til at fejre Sankt Hans med familie og venner – en højtid, der bærer præg af en masse forskellige traditioner. Men hvorfor fejrer vi Sankt Hans, og hvad betyder det egentlig, når vi brænder heksen på bålet? Vi giver dig alle de oplysninger, som er værd at vide om Sankt Hans, her.

Se tilbudsavisen her. Tilbudsavisen indeholder inspiration og et udvalg af aktuelle varer til en god pris.

Sankt Hans er en forkortelse for navnet Johannes, som i dette tilfælde refererer til Johannes Døberen, hvilket var Jesus’ fætter. Johannes Døberen var ham som døbte Jesus og bliver derfor kaldt: Døberen. Når det er Sankt Hans, fejrer vi Johannes Døberens fødselsdag, der falder præcis et halvt solår før Jesus’ fødselsdag.

Det er ikke kun Johannes Døberens fødselsdag, der bliver fejret, når det er Sankt Hans. Sankt Hans fejres omkring midsommeraften, der er den korteste nat på hele året. Tidligere skulle denne nat, ifølge folketroen, være ladet med en særlig kraft. Folket troede derfor, at lægeurter der blev indsamlet Sankthansaften og -nat var mere kraftfulde en normalt.

Man troede også, at de hellige kilder havde en helbredende kraft, når midsommernatteluften blæste. De syge valfartede derfor til de hellige kilder for at drikke kildevandet i håb om at blive helbredt for deres kroniske lidelser. Der opstod det man kaldte for Kildetiden, der varede fra Sankt Hans d. 24. juni til Vor Frue dag d. 2. juli – i den tid var kildevandet helbredende.

Er Sankt Hans en dansk tradition?

Den moderne sankthansfejring har både rødder i hedenske midsommerfester og i den senere kristne fejring af Johannes Døberen. Da kristendommen vandt frem i Nordeuropa, skete det ved delvis inkorporering af tidligere tiders hedenske skikke. Midsommerfesterne blev i det store hele accepteret af den kristne kirke, men den officielle anledning blev nu fejring af Johannes Døberen, der også kendes som Sankt Hans.

Selvom sommersolhverv egentlig falder den 21. juni, er sankthansaften i Danmark blevet betragtet som midsommeraften og derfor som den korteste nat på hele året.