:

Hvornår er det bedst at plante frugttræer?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvornår er det bedst at plante frugttræer?
  2. Hvornår er det bedst at plante æbletræer?
  3. Hvor tæt planter man frugttræer?
  4. Hvornår er det bedst at plante et pæretræ?
  5. Hvilke frugttræer er selvbestøvende?
  6. Hvilken gødning til frugttræer?
  7. Kan æbletræer bestøve sig selv?
  8. Kan æbletræer tåle frost?
  9. Kan frugttræer stå i skygge?
  10. Kan et æbletræ bestøve et pæretræ?
  11. Er Clara Friis pærer selvbestøvende?
  12. Hvilke frugttræer vokser hurtigst?
  13. Kan et æbletræ bestøve sig selv?
  14. Hvor ofte skal man vande frugttræer?
  15. Hvor gammel skal et æbletræ være for at give frugt?
  16. Hvornår plantes frugttræer ud?
  17. Hvordan planter du et frugttræ?
  18. Hvordan udplantning af frugttræer?
  19. Hvordan placeres frugttræer i haven?
  20. Hvornår plantes frugttræer ud?
  21. Hvordan planter du et frugttræ?
  22. Hvordan udplantning af frugttræer?
  23. Hvilke typer af frugttræer?

Hvornår er det bedst at plante frugttræer?

Pasningen af dit æbletræ er ikke vanskelig. Det  er for det første vigtigt, at holde området omkring træet fri for græs og ukrudt. Alt for mange planter omkring det nye træ giver stor konkurrence om vand og næring. Nogle planter udskiller enzymer, der gør det vanskeligt for andre planter at etablere sig. Det er specielt græsser, der er gode til dette, og derfor skal de gerne holdes væk fra de nyplantede træer.

Så skal du selvfølgelig holde øje med, om det er nødvendigt at vande. Det nye frugttræ skal hjælpes med vand den første vækstsæson, og måske også den næste sommer, hvis det bliver tørt og varmt.

Når du vander, er det vigtigt, at der bliver vandet igennem. Hellere 40 liter 2 gange om ugen, end sjat-vanding med 5 liter om dagen. Hvis du vander godt igennem, med 3-4 vandkander over nogle timer, vil vandet trænge langt ned, og ud i jorden. Æbletræet vil derfor sætte rødder dybere, og vil nemmere kunne klare sig, når det selv skal finde vand.

Hvornår er det bedst at plante æbletræer?

Vi anbefaler at du planter dine frugttræer hvad enten det er æbletræer, pæretræer eller en anden frugtbusk eller frugttræ om sommeren i Juli eller August, hvis du vel at mærke har været på sommerferie eller har en pålidelig person som kan vande for dig mens du er væk.

Grunden til at sommeren er optimal er at planten henover sommeren får vand og passet den, således at der er stærk rodvækst når du året efter tager på ferie. Det giver en meget stærkere og sundere plante som kan stå imod den første sommer i din have uden nogen til at vande. Alle vores frugttræer og frugtbuske sælges i de rette størrelser potter, og i de fleste tilfælde større end du finder andre steder, så hvis du har handlet din frugttræer og frugtbuske hos os, og samtidig planter dem om sommeren så har du nogle stærke og modstandsdygtige frugttræer og frugtbuske plantet i din have.

Hvor tæt planter man frugttræer?

Du skal gøre dig nogle overvejelser om, hvor stort dit træ skal blive og hvilken form, det skal have, før du planter træet ud. Herefter skal du tænke på, hvordan jorden skal være sammensat for at træet har de bedste vækstbetingelser, og hvornår på året det er bedst at plante ud - og til sidst er det i gang med at grave.

Et æbletræ i haven skal plantes og plejes korrekt, hvis du vil opnå en god høst i fremtiden. Arkivfoto.

Drømmer du om et æbletræ, der er så stort, at du kan sidde og nyde eftermiddagskaffen under en blomstrende lyserød sky? Eller om et træ til den yngstes gynge - eller måske om et fint og sirligt æbleespalier? Eller drømmer du bare om par middelstore træer, hvor æblerne er nemme at plukke, og hvor udbyttet kan forsyne dig og dine med frisk frugt?

Uanset drømmen kan du finde det rigtige træ, for æbletræer findes i mange størrelser og former. Lige fra det slanke, søjleformede ballerinatræ, som kun har en enkelt stamme, til den store kæmpe, som vi kender fra gamle landbohaver.

Hvornår er det bedst at plante et pæretræ?

Et pæretræ kræver en del varme og det er derfor en god ide, at plante dit pæretræ i en lun krog i haven eller op af en sydvendt mur, så de sarte blomster ikke får frostskader. Du kan med fordel bruge et espalier. Pæretræer blomstrer tidligt på foråret, og dette gør dine pæretræer ekstra sårbare i forhold til frosten. Blomsterne på træet udvikler sig nemlig til selve frugterne, og er de først blevet beskadigede, kommer der ingen frugter ud af det.

Her ses flere forskellige typer espalierede frugttræer, som står op af en mur, hvor solens stråler rammer de fleste timer i løbet af en dag. 

Hvilke frugttræer er selvbestøvende?

Hvilket træ bestøver bedst mit æbletræ? Eller pæretræ, blommetræ eller kirsebærtræ?

Hvis dine frugttræer skal producere frugt, skal de bestøves. Nogle frugttræer er selvbestøvende mens andre (de fleste) kræver bestøvning af en fremmed sort. Det er  derfor oftest godt at købe 2 æbletræer eller 2 pæretræer osv. Hvis naboen har et frugttræ kan du muligvis opnÃ¥ bestøvning fra det træ. 

Hvilken gødning til frugttræer?

Hvilket træ bestøver bedst mit æbletræ? Eller pæretræ, blommetræ eller kirsebærtræ?

Hvis dine frugttræer skal producere frugt, skal de bestøves. Nogle frugttræer er selvbestøvende mens andre (de fleste) kræver bestøvning af en fremmed sort. Det er  derfor oftest godt at købe 2 æbletræer eller 2 pæretræer osv. Hvis naboen har et frugttræ kan du muligvis opnÃ¥ bestøvning fra det træ. 

Kan æbletræer bestøve sig selv?

Et æbletræ formeres ved podning. Man kan nemlig ikke bare så en kerne og regne med, at det bliver identisk med moderen, tværtimod vil mange frøplanter være væsentligt forskellige fra moderplanten og sågar af væsentligt ringere spisekvalitet.Skal man bevare en sorts egenskaber, må man derfor pode en kvist eller en knop af den ønskede sort på en grundstamme. Så liver det nye træ en tro kopi af det træ, som gartneren tog podekvisten fra.

Med grundstammen kan man bestemme træets maximale væksthastighed, ligesom man kan hjælpe det til større modstandsdygtighed mod visse sygdomme.Grundstammen bestemmer hvor meget træet KAN vokse - du bestemmer, gennem pasningen, hvor meget det reelt kommer til at vokse.

Til parcelhus haverne er det typisk en middel eller svagtvoksende grundstamme,  der bruges til æbletræerne,  men på sandede eller ringe jorde kan der med fordel bruges en kraftigere grundstamme. 

Kan æbletræer tåle frost?

Nætter med hård frost i sidste halvdel af april kan ses på årets udbytte af frugt. Frosten ødelagde blomsterne, så de ikke kunne bestøves og blive til frugt.

Hvis udbyttet fra havens æble- og pæretræer ser ud til at blive ringere end normalt, er der en stor sandsynlighed for, at forklaringen skal findes i foråret.

Kan frugttræer stå i skygge?

Her finder du skyggeplanter til haven. Vi har samlet planter på tværs af alle kategorier, så her vil du kunne finde stauder, buske og træer i én samlet kategori, men alle med den fællesnævner at de kan tåle en placering hvor der er mere skygge end andre steder i haven. Skygge kan være mange ting, lige fra den flimrende skygge, under letløvede træer til den tunge skygge, som kommer fra store bygninger. Læs mere om skygge længere nede på siden.

Skyggeplanter:

Kan et æbletræ bestøve et pæretræ?

Hvilket træ bestøver bedst mit æbletræ? Eller pæretræ, blommetræ eller kirsebærtræ?

Hvis dine frugttræer skal producere frugt, skal de bestøves. Nogle frugttræer er selvbestøvende mens andre (de fleste) kræver bestøvning af en fremmed sort. Det er  derfor oftest godt at købe 2 æbletræer eller 2 pæretræer osv. Hvis naboen har et frugttræ kan du muligvis opnÃ¥ bestøvning fra det træ. 

Er Clara Friis pærer selvbestøvende?

Køb minimum 10 varer i denne rabatgruppe og vi giver dig 16% rabat. Det kan man da kalde et godt tilbud.

Hvilke frugttræer vokser hurtigst?

Et frugttræ er næsten altid sammensat af to forskellige træer. Nederst er en rod, som kaldes grundstammen, og et par centimeter over jorden er der podet en top fra et træ, der giver gode frugter.

Grundstammen på frugttræet bestemmer træets størrelse. Det er roden på træet, der afgør, hvor hurtigt træet vokser, og hvor tidligt det begynder at bære frugt. 

Foruden almindelige grundstammer findes både dværgstammer og vildstammer. Det kan være en god øvelse at prøve at forestille sig, hvordan du ønsker dit frugttræ skal se ud om 4-5 år. Skal træet passe i en lille have? Vil du have et stort træ, børnene kan klatre i? Find ud af, hvilke forventninger du har til dit frugttræ og vælg din grundstamme herefter. 

Kan et æbletræ bestøve sig selv?

  • Smagen og bidet Der findes både søde og syrlige æbler, og de kan både have fast eller blødt frugtkød. Vælg derfor en sort, som du er sikker på, at du og familien kan lide.
  • Høst og holdbarhed Vil du helst, at æblerne modner tidligt eller sent på året? Der findes æblesorter, som er spisemodne fra sidst i august til sidst i november, hvor andre sorter kan opbevares hele vinteren.
  • Udbytte Det er forskelligt fra sort til sort, hvor stort udbytte træet giver i løbet af en sæson.
  • Vækst Skal træet være hurtigt eller langsomt voksende? Hvor meget plads har du i haven? Æbletræer er pladskrævende, og derfor bør du vælge et træ der passer til havens størrelse.
  • Bestøvning Æbletræer kan ikke bestøve sig selv. I stedet skal de bestøves fra et andet æbletræ, der blomstrer på samme tid.

Hvis du gerne vil dyrke dine egne æbler i en lille have, kan det være en idé at købe et familietræ. Familietræerne består af et æbletræ, hvorpå der er podet op til 3 forskellige sorter, hvilket gør, at de kan bestøve hinanden. På den måde er der altså ikke behov for at plante andre æbletræer tæt på.

Familietræet egner sig særligt godt til kvarterer, hvor der ikke i forvejen findes æbletræer i omkringliggende haver.

Hvor ofte skal man vande frugttræer?

Det er vigtigt, at du overvejer nøje, hvilke frugttræer du skal anskaffe: æbler, pærer, blommer eller kirsebær. Du skal selvfølgelig først og fremmest vælge frugttræer efter smag og behag. Dernæst skal du overveje træets størrelse og form samt pasnings- og vækstkrav for at sikre, at du kan tilbyde træet de forhold, det behøver for at trives.

Når du først har bestemt dig for hvilket frugttræ, du vil have, er næste skridt at overveje hvilke sorter, du vil have. Ved æbler skal du for eksempel overveje, om du bedst kan lide syrlige eller søde æbler.

Du skal også overveje, om du har plads til et stort frugttræ eller om du skal nøjes med en sort med begrænset vækstkraft. Modningstidspunktet bør også undersøges. Der findes et væld af sorter inden for alle frugttræsarter, og det er derfor nødvendigt at undersøge markedet grundigt, inden du gør dit køb.

Hvor gammel skal et æbletræ være for at give frugt?

Når der skal vælges frugttræer til haven, kommer smagen i første række. Nogle foretrækker pærer frem for æbler, andre blommer frem for kirsebær. Nogle er så heldige at have plads til det hele.Men æbler er ikke bare æbler og pærer ikke bare pærer. Der er mange sorter at vælge imellem, og de smager vidt forskelligt. Man må smage sig frem og finde sin favorit, før man planter.Næsten lige så vigtigt som smagen er træets sundhed. Man får ikke meget fornøjelese af et træ, der angribes af alverdens sygdomme, om frugten så er nok så god på papiret. Nogle frugtsorter er meget vanskelige at dyrke i haven og af den grund også vanskelige af købe som træer.

Frugttræet skal passe til voksestedets jordbund og pladsforhold. Frugttræer er podet på en grundstamme, der sammen med sorten bestemmer træets vækstkraft.Svagt- eller moderat voksende grundstammer, anbefales hvor pladsen er trang, jorden meget sandet, eller træet skal espalieres. Træer på disse grundstammer kommer hurtigt i bæring.Kraftig voksende grundstammer, anbefales hvor der er plads, hvis træet må blive stort, eller jorden er meget sandet. Træer på disse grundstammer er længere om at give frugt.

Alle æbler og pærer er fremmedbestøvere, der kræver et træ af samme art, men af en anden sort i nærheden for at sætte frugt. Af blommer og kirsebær findes selvbestøvende sorter. Bestøvning kan være en vigtig faktor, for at få størst glæde af  sine frugttræer.

Læs her om hvornår de forskellige æbler kan spises og hvor længe de kan gemmes

Hvornår plantes frugttræer ud?

Plantetid for frugttræer Frugttræer kan plantes ud både forår og efterår, men du opnår det bedste resultat ved at plante frugttræer ud om efteråret, omkring september-oktober.

Hvordan planter du et frugttræ?

Plantning af frugttræ Når du vil plante dit frugttræ skal du finde en god placering i have. Husk at tage højde for om træet vil give nok eller for meget skygge der hvor du stiller det. Placer træets stamme mindst 2,5 meter fra bede, bygninger osv.

Hvordan udplantning af frugttræer?

Udplantning og pasning af frugttræer 1 Gode råd til udplantning og pasning af frugttræer. Vælg frugttræer og -sorter der passer til dine behov og betingelser. ... 2 Valg af frugttræ. Det er vigtigt, at du overvejer nøje, hvilke frugttræer du skal anskaffe: æbler, pærer, blommer eller kirsebær. 3 Udplantning af frugttræer. Grav et rigeligt stort plantehul. Hullets størrelse afhænger af rodklumpens størrelse og skal være minimum tre gange så stort som rodklumpen og lige så dybt som træets ...

Hvordan placeres frugttræer i haven?

Placering af frugttræer Frugttræer trives generelt bedst på en solrig placering i en næringsrig almindelig havejord. Frugttræer vil desuden sætte pris på en placering med rolige vindforhold, da kraftige vindstød kan skade både blade, blomster og frugt. Frugttræer gør sig bedst i havens bede og kan både bruges solitært og i grupper.

Hvornår plantes frugttræer ud?

  • Plantetid for frugttræer Frugttræer kan plantes ud både forår og efterår, men du opnår det bedste resultat ved at plante frugttræer ud om efteråret, omkring september-oktober.

Hvordan planter du et frugttræ?

  • Plantning af frugttræ Når du vil plante dit frugttræ skal du finde en god placering i have. Husk at tage højde for om træet vil give nok eller for meget skygge der hvor du stiller det. Placer træets stamme mindst 2,5 meter fra bede, bygninger osv.

Hvordan udplantning af frugttræer?

  • Udplantning og pasning af frugttræer 1 Gode råd til udplantning og pasning af frugttræer. Vælg frugttræer og -sorter der passer til dine behov og betingelser. ... 2 Valg af frugttræ. Det er vigtigt, at du overvejer nøje, hvilke frugttræer du skal anskaffe: æbler, pærer, blommer eller kirsebær. 3 Udplantning af frugttræer. Grav et rigeligt stort plantehul. Hullets størrelse afhænger af rodklumpens størrelse og skal være minimum tre gange så stort som rodklumpen og lige så dybt som træets ...

Hvilke typer af frugttræer?

  • Typer af frugttræer 1 Halvstamme (den mest almindelige) 2 Det mest almindelige er, at frugttræerne bliver solgt som 2 års træer på halvstamme. 3 Dvs. at der ca. er 60 cm, hvor der ikke er grene og der er ingen gennemgående topskud. 4 Der vil typisk være 3-5 sidegrene. 5 Dværgtræ 6 Dværgtræer kan være en anden løsning og er eksempelvis ideelle til meget små haver og til altaner. 7 Spindeltræ 8 Alletræer 9 Espalier frugttræer More ...