:

Er Wedo økologisk?

Indholdsfortegnelse:

  1. Er Wedo økologisk?
  2. Er det bedre at spise økologisk?
  3. Er økologisk dyrt?
  4. Hvilket land i verden spiser mest økologisk?
  5. Hvad er ulemperne ved økologi?
  6. Hvorfor er økologi så dyre?
  7. Er det bedst at købe dansk eller økologisk?
  8. Hvad spiser man mest i Danmark?
  9. Hvilket kød bliver der spist mest af i Danmark?
  10. Er økologisk kød sundere?
  11. Er økologisk mad sundere?
  12. Hvad er det dårlige ved økologi?
  13. Kan man vaske pesticider af?
  14. Kan man koge pesticider væk?
  15. Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?

Er Wedo økologisk?

Plejer at elske det, men appen oplyste om en tid og da maden var bestilt lagde de 20 min oveni. Da jeg kom langvejs fra svingede jeg ind trods længere ventetid. Magen til uhøflig personale i Vanløse skal man lede længe efter. Flabethed da jeg forklarede situationen og jeg måtte vente 22 min ekstra på min mad, trods folk fra gaden kunne gå ind og bestille og ud igen. Jeg vælger helt sikkert ikke Vanløse wedo igen.

Et halvfyldt salatbæger og 10 kr?! for en lille ske Chili.114 kr, værsågod at blive tørret i måsen.Sætter da aldrig min fødder i jeres butik på Amagerbrogade igen.

Jeg plejede at elske Wedo, men de er begyndt at veje alle deres ingredienser hvilket gør servicen EKSTREMT langsom. Derudover er priserne blevet ekstremt høje, vælger nok et andet sted fremover, øv :(

Salaten sådan ser ok omend overpris. Men betjeningen i Valby var så uengageret og virkede som om det var en plag, at der kom kunder, så valgte at tage maden med.

Er det bedre at spise økologisk?

Du kan kun være så sund som den mad, du spiser, men det bliver sværere og sværere at spise sundt og naturligt, for fødevarekvaliteten er dykket drastisk inden for de sidste 100 år.

I starten af forrige århundrede levede stort set alle fødevarer op til nutidens økologiske standarder - eller var af endnu bedre kvalitet - men i dag er kvaliteten af de fleste konventionelle fødevarer (selvom man ikke skulle tro det muligt) stadigt faldende.

I dag stammer de fleste af de kødprodukter, du finder i butikkerne fra dyr, der er fedet op med korn. Korn gør dyret federe langt hurtigere og er dermed en hurtig og billig metode at opdrætte slagtekvæg på, men desværre også en metode, der absolut ikke tager højde for dit helbred:

Flere og flere studier viser, at der er store helbredsmæssige fordele ved økologiske fødevarer. Når man sammenligner økologiske fødevarer med konventionelle fødevarer finder man at:

Økologisk frugt og grønt indeholder flere vitaminer, mineraler, antioxidanter, polyphenoler og vigtige enzymer. Jo mere du spiser af disse, desto bedre for dit helbred!

Økologiske planter indeholder mere protein. Det er vigtigt for at vedligeholde din muskelmasse - og dermed for at holde din krop ung - at få nok protein.

Er økologisk dyrt?

26. juni 2017

Af Tove Christensen, Sigrid Denver og Jonas Nordström, lektorer i økonomi på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi

Hvilket land i verden spiser mest økologisk?

Anita Land, kommunikasjonsrådgiver i Norsk senter for økologisk landbruk (NORSØK), sier at det er mye som spiller inn på hvor mye næringsstoffer frukten og grønnsakene inneholder, som for eksempel sort, jordsmonn, gjødsling og hvor det blir dyrket.

– Men kvaliteten på et produkt er bestemt av innholdet av både ønsket og uønskede stoffer. Konvensjonelle produkter inneholder ofte rester av kjemiske sprøytemidler, økoprodukter gjør ikke det. Det samme gjelder tilsetningsstoffer, bare omtrent ti prosent av tilsetningsstoffer som er tillatt i konvensjonelle produkter, er godkjent for bruk i økomat.

Hvad er ulemperne ved økologi?

Der er flere fordele ved at være økologisk. For det første så er det godt for miljøet, da der ikke bliver brugt sprøjtemidler og andre kemikalier, som kan skade naturen. For det andet så smager økologiske fødevarer ofte bedre, da de ikke indeholder disse kemikalier. Derudover så er det også sundere for os selv at spise økologisk, da vi ikke indtager disse kemikalier. Dette betyder dog ikke, at du ikke kan få lækre økologiske snacks såsom skumfiduser. Når man køber økologisk, støtter man også de lokale producenter, da der ikke går så meget af overskuddet til store industrier. Desuden er der forsket i, om økologisk mad er sundere, og der er konkluderet, at det er sandt, at økologisk mad er sundere. 

Hvorfor er økologi så dyre?

Et vigtigt mål for økologisk husdyrhold er at give dyrene gode vilkår, der passer til deres adfærdsmæssige behov. Økologer sætter her barren højt vel vidende, at der ofte følger mere arbejde og et større ansvar med.

Dyrevelfærd i økologisk sammenhæng indebærer, at husdyrene får så frie og naturlige forhold som muligt inden for rammerne af produktionen.

Er det bedst at købe dansk eller økologisk?

Nej, andelen af kunder, der køber økologiske varer, er for stor til, at der kun kan være tale om en særlig elite. Salgstal og den seneste undersøgelse fra Coop Analyse viser, at 3 ud af 4 køber økologiske fødevarer.

Ja, for forbrugeren er det ofte et dyrere valg at købe  de økologiske fødevarer end tilsvarende konventionelt producerede fødevarer. Et lavere udbytte af den økologiske produktion forøger prisen. En stikprøve lavet af minkurv.dk viste, at ved køb af 21 basisvarer kostede det 39 procent mere at købe økologiske varer end konventionelle. Det kan dog også hænge sammen med, at der generelt produceres flere billigere konventionelle varer.

Både og. Forskning viser, at dyr, der går ude, bliver mere modstandsdygtige, og derfor har brug for mindre medicinsk behandling. Det fører til færre problemer med resistente bakterier hos de økologiske dyr. Forekomsten af campylobacterbakterier er til gengæld højere i økologisk kød som en naturlig konsekvens af, at dyrene går ude og er i kontakt med jorden. 

Nej, det er ikke rigtigt. FDB havde sit eget Ø-mærke i slutningen af 80’erne, og det prydede blandt andet grahamsbrød, gulerødder og oste. Det statslige røde Ø-mærke er fra 1989, hvor Veterinærdirektoratet under Landbrugsministeriet udsendte forskellige vejledninger, blandt andet Vejledning om produktion, mærkning, import mv. af økologiske levnedsmidler. I januar 1990 kunne avisen Økologisk Jordbrug præsentere det statskontrollerede Ø-mærke. 

Nej, men det er en udbredt overbevisning: I en undersøgelse lavet af Coop Analyse svarer 44 procent, at Ø-mærket kun må sættes på danske økologiske varer, mens blot 23 procent svarer, at det også må sættes på udenlandske økologiske varer. Reglen er, at Ø-mærket også må sættes på økologiske fødevarer fra udlandet, hvis selve mærkningen sker i Danmark under de danske myndigheders kontrol. Det betyder kort sagt, at en dansk økologisk ko, der køres til slagtning, partering og pakning i eksempelvis Tyskland, ikke kan få Ø-mærket, mens en tysk økologisk ko, der køres til Danmark og  slagtes, parteres og pakkes her, godt kan få Ø-mærket.

Nej, det lader faktisk ikke til at være tilfældet. Det handler i højere grad om, hvor god rengøringen og andre forebyggende arbejder er hos den mølle, som har produceret varen. Møl er tiltrukket af mel, men er ligeglade med, om det er økologisk eller konventionelt mel.

Både og. Transporten betyder mindre i klimaregnskabet, end man skulle tro. Typisk 2-4 procent af en fødevares samlede miljøpåvirkning. Derfor er det tit bedst at spise varer i sæson, hvor de er dyrket, frem for f.eks. altid at vælge den danske vare. Energi til et halvt års opbevaring og madspildet (lagersvind) kan nemt være mere miljøbelastende end et skib med nye æbler eller kartofler fra Argentina eller Egypten. Men kan du vælge en dansk vare i sæson, er det mest klimavenligt. 

Hvad spiser man mest i Danmark?

  • De mest populære retter/tilbehør anno 2022 er salat uden kødtopping, kylling, rugbrød og andet brød med pålæg, hakket snittet grønt, pizza, pasta og steg. De yngre forbrugere spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter.
  • Der drikkes oftest vand til maden efterfulgt af sodavand. De yngre forbrugere drikker oftere vand uden brus og sodavand til maden end de ældre, som til gengæld oftere drikker vin.
  • Et flertal af de danske forbrugere spiser kød eller fisk hver eller næsten hver dag til aftensmad. Kun 2 pct. angiver aldrig at spise kød/fisk. I gennemsnit spises der kød/fisk 5,3 dage om ugen. Mænd spiser lidt oftere kød end kvinder og de ældre forbrugere lidt oftere end de yngre.
  • Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad. Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte.
  • Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede. Danske råvarer er vigtigere for de ældre end for de yngre forbrugere.
  • Det mest almindelige er et hjemmelavet måltid, hvor alle delene er lavet fra bunden af, men der er også mange, som søger lettere løsninger i form af færdige delkomponenter, færdigretter, takeaway og udespisning. Det er især de ældste forbrugere, som laver aftensmad fra bunden af, mens de yngre oftere søger de lettere løsninger.

Hvilket kød bliver der spist mest af i Danmark?

Undersøgelser viser, at et kilo oksekød har et klimaaftryk, der er fem-syv gange højere end klimaaftrykket fra et kilo svine- eller kyllingekød. Mens svinekødet til gengæld har et klimaaftryk, der kan være 15 gange så stort som udendørs dyrkede grøntsager.

Samlet set står husdyrhold for 10-15 procent af den menneskeskabte globale opvarmning.

- Vi advokerer ikke for, at man helt skal droppe kød som fødevare. Det, mener vi, er for stort et skridt i forhold til vores nuværende madkultur. I stedet taler vi om et markant mindre kødforbrug. Det er et komplekst område, hvor det for eksempel kan være bedre at spise kylling end oksekød. Ligesom det i det store klimaregnskab kan være bedre at spise hakket oksekød fra en malkeko, der i årevis har bidraget til mælkeproduktionen, end en steak fra kødkvæg, der alene er opdrættet til at blive slagtet, siger Michael Minter.

Er økologisk kød sundere?

Hej Bodylab,

Jeg går generelt op i at leve sundt, og spiser nok protein, grøntsager, osv. Så kom jeg til at tænke på om hvor stor en fordel økologi gør i forhold til sundhed. Jeg går generelt ind for dyrevelfærd og miljøhensyn, men kan det betale sig at spise økologisk, når man vil være sundere?

Er økologisk mad sundere?

I mange år har forbindelsen mellem sundhed og økologi været et omdiskuteret emne i Danmark. Hvor nogle mennesker argumenterer for, at du er sundere, hvis du spiser økologisk, argumenterer andre for, at pesticidrester i ikke-økologisk mad ikke har nogen sundhedsmæssige konsekvenser.

Nu står det dog klart, at folk der spiser økologisk også lever sundere. Det er dog ikke på fordi de indtager færre pesticide-rester, men fordi de generelt spiser sundere.

Hvad er det dårlige ved økologi?

Økologiske fødevare er lavet efter principper, der tager hensyn til miljø og dyrevelfærd. Økologiske fødevare findes både som dyreprodukter og afgrøder som ris, frugt og grønt. For at en vare kan være økologisk er der en del regler de skal følge. Blandt andet må der ikke bruges så mange tilsætningsstoffer. Produktet må heller ikke indeholde nitrit (en saltform), kunstige farvestoffer og aromaer, konserverings- eller sødemidler.

Hvis du gerne vil spise økologisk, skal du gå efter Ø-mærket, som du kan se på de forskellige økologiske produkter på markedet. Der vil også, på langt de fleste økologiske varer, stå på selve indpakningen, at de altså er økologiske. Ydermere kan de fremstå tydeligt i butikker, som ofte har hylder udelukkende med økologiske varer på, hvilket man ofte finder i grøntafdelingen.

Kan man vaske pesticider af?

Det er altid en god idé at skylle frugt og grønt både af hensyn til pesticidrester og bakterier og virus. Det er dog sjældent, at alle pesticidrester kan skylles eller skrælles af. På varer som bananer eller avokado sidder de fleste pesticider i skrællen, men det gælder ofte ikke for grøntsager og bær.

Kan man koge pesticider væk?

Pesticidrester dukker op i flere og flere vandboringer som resultat af fortidens handlinger. NÃ¥r vi ser pesticiderne nu skyldes det blandt andet, at vi undersøger for flere pesticider end tidligere.  

NÃ¥r der er konstateret pesticider i drikkevandet, har vi flere muligheder for at hjælpe forsyningen.  

Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?

Danskere mener, at morgenmaden er sund og vigtig. Alligevel sidder vi på vores mobiltelefoner i op til to timer om morgenen i stedet for at spise. Vælg morgenmad, ikke Facebook, opfordrer Mia Bergmann, nordisk chef hos ernæringsfirmaet Herbalife Nutrition.

Ifølge en undersøgelse foretaget af YouGov for Herbalife Nutrition, vil de fleste danskere gerne spise morgenmad om morgenen. Samtidig siger 11 procent, at de hellere vil sidde på deres mobiltelefon, og så mange som 3 ud af 10 bruger op til to timer på skærmen.

– Her tror jeg, at vi skal se på vores prioriteter. Der kan være mange grunde til, at vi dropper morgenmaden, men vores mobiltelefon skal ikke være en af ​​dem, siger Mia Bergmann, nordisk chef for Herbalife Nutrition.