:

Hvordan vasker man underlivet?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvordan vasker man underlivet?
  2. Hvordan virker intimsæbe?
  3. Hvor ofte må man bruge intim sæbe?
  4. Hvor mange gange skal man bruge intimsæbe?
  5. Hvordan vasker man sig i numsen?
  6. Hvordan skal et underliv lugte?
  7. Hvorfor smager min skede surt?
  8. Hvordan skal en sund skede se ud?
  9. Hvordan laver man nedre hygiejne?
  10. Hvorfor skal man bruge intimsæbe?
  11. Hvordan holder man sig ren forneden?
  12. Hvordan får jeg min skede til at dufte godt?
  13. Hvad smager en skede af?
  14. Hvorfor lugter min skede af prut?
  15. Hvad er det hvide i min skede?

Hvordan vasker man underlivet?

Du har sikkert hørt om pH-værdi – hvis ikke for nylig, så i hvert fald i folkeskolens fysiktimer. Her fik vi at vide, at en stærk syre og en stærk base tilsammen giver en neutral pH-værdi på syv. Sådan er det næsten også med blodet i vores krop. Her skal den generelle pH-værdi ligge mellem 7,35 og 7,45, hvilket svarer til et let basisk niveau. Den værdi arbejder kroppen konstant på at vedligeholde – og det kan være svært, da andre kropsdele skal have en lavere, og dermed også surere, værdi. For eksempel skal din mavesæk ligge mellem to og fem, mens dine mere intime områder skal ligge på godt fire.

Grunden til, at omrÃ¥derne ved vores kønsdele skal have en mere sur pH-værdi, er, at den bedre kan bekæmpe bakterier og infektioner. Det sure miljø skaber nemlig en naturlig bakterieflora, som – uden hjælp – kan holde omrÃ¥det sundt. 

Hvordan virker intimsæbe?

Der findes et hav af forskellige produkter til intimvask på markedet. Hvilket man vælger, afhænger af smag og behag. Der kan være forskel på konsistens, om produktet er tilsat duft, og om de har forskellige certifikater som f.eks. astma- og allergimærket eller svanemærket.Er man på farten, findes også vaskeservietter til intim brug. De er gode til en opfriskning i løbet af dagen.

Der findes, ud over vaskeprodukterne, også mange andre produkter til intim pleje, som kan bruges både som forebyggelse og som behandling af vaginale gener.

Hvor ofte må man bruge intim sæbe?

»Huden skal eksempelvis holde til samlejer. Normal robust hud kan klare det meste. Men har man en sart hud, kan den ødelægges af for megen eller forkert vask,« siger praktiserende gynækolog Peter Bagger. Han møder mange kvinder i sin klinik, der har problemer med sart og irriteret hud i den nedre region.

Læs også: Drop menstruationen, hvis du er træt af at bløde

Som tommelfingerregel bør man kun vaske kussen en gang om dagen.

»Mange kvinder ødelægger deres hud, fordi de vasker sig for hyppigt eller for grundigt. De gør det i den bedste mening, men hyppig og grundig vask er ikke nødvendig. Hyppig og grundig vask fjerner hudfedtet, som er hudens naturlige forsvarsmekanisme, og så bliver huden nemmere irriteret,« forklarer Peter Bagger.

Hvor mange gange skal man bruge intimsæbe?

En god intimhygiejne er vigtig, hvis du vil være sikret en underliv der er i balance uden unødvendigt gener. Hvis du oplever svie, kløe, irritation, tørhed eller lignende, kan det være et tegn på, at du skal ændre dine nuværende vaner til nye. Det er vigtigt at du bruger en sæbe der er beregnet til intimvask eller bare vand og at du ikke vasker de gavnlige bakterier væk. Slimhinderne og huden forneden skal helst have en sur PH værdi. Værdien skal gerne ligge på 3,8-4,2. I dette sure miljø er blandt andet mælkesyrebakterier rigtig glade for at bo. Netop disse mælkesyrebakterier er gode bakterier, da de er med til at vedligeholde et normalt fungerende underliv og mindske risikoen for blandt andet skedesvamp eller irriteret underliv med svie og kløe.

Intimhygiejne ved kvinder, mænd og børn er ikke helt ens. Der er forskellige faktorer at tage højde for, så du opnår et underliv i balance og med den korrekte PH værdi. I denne guide tager vi udgangspunkt i en god intimhygiejne hos kvinder, så du kan blive klogere på dit intimområde og undgå blandt andet irritation og svamp i skeden.

Hvordan vasker man sig i numsen?

Før vi giver os i kast med hygiejnen, skal vi lige have slået fast, hvordan miljøet forneden egentlig skal se ud, hvis det skal være helt optimalt.

Svaret er surt. Huden og slimhinderne på vores kønsdele skal nemlig helst have en lav pH-værdi omkring 3,8-4,2, altså i den sure ende. Til sammenligning har vand en neutral pH-værdi på 7.

Når pH-værdien helst skal være så lav, er det, fordi det sure miljø faktisk er med til at regulere, hvilke bakterier som lever og gror på vores hud og slimhinder.

Men hvorfor er det så vigtigt at kende til bakterier og pH-værdi, hvis man skal vaske sig korrekt mellem benene, spørger du måske? Ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Thomas Larsen har svaret.

Selve bakteriefloraen kan blive påvirket ved brug af sæbe og forstyrre den naturlige balance.

Men hvorfor er det så vigtigt at kende til bakterier og pH-værdi, hvis man skal vaske sig korrekt mellem benene, spørger du måske? Ledende overlæge ved Aalborg Universitetshospital Thomas Larsen har svaret.

Selve bakteriefloraen kan blive påvirket ved brug af sæbe og forstyrre den naturlige balance.

»Det er selvfølgelig ret svært for kvinder at vaske sig oppe i skeden, men der er faktisk nogle, der forsøger,« fortæller Thomas Larsen, som, udover sit arbejde som læge, også er formand for DSOG, Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi.

Hvordan skal et underliv lugte?

Alle lugter forskelligt fra underlivet, og lidt lugt er for det meste helt normalt. Når skeden er sund og rask, plejer udflåddet at lugte svagt og lidt syrligt, nogenlunde som yoghurt. Hvis udflåddet pludselig ændrer sig og begynder at lugte grimt, kan det være et tegn på forandringer. En stærk, fiskelignende lugt kan f.eks. betyde, at du har fået bakteriel vaginose.

Bakteriel vaginose er en infektion, der skyldes ubalance mellem de bakterier, der er i skeden. Mange får hjælp mod lugt i underlivet med produkter, som sælges på apoteket, men i visse tilfælde kan du have brug for antibiotika. Antibiotika er receptpligtigt og kan kun fås gennem lægen. Bakteriel vaginose er i langt de fleste tilfælde ufarlig, men hvis du er gravid, er det vigtigt, at du bliver undersøgt for ildelugtende udflåd. I værste fald kan bakteriel vaginose nemlig medføre, at barnet fødes for tidligt.

Hvorfor smager min skede surt?

Skedekatar - eller skedebetændelse - er en tilstand, der opstår, fordi pH-værdien er ude af balance og bliver for høj.

Det kan vise sig ved øgede mængder udflåd eller en fiskelugt. Om du har en øget mængde udflåd ved du bedst selv.

- Skedekatar er den hyppigste årsag til, at du får en generende lugt fra skeden. Mange andre tilstande i skeden - som for eksempel skedesvamp - ændrer ikke særligt meget på lugten. Skedesvamp kan lugte lidt sødligt, men det er en meget mildere lugt end skedekatar, siger Christina Damsted Petersen.

Hvordan skal en sund skede se ud?

Mange piger er usikre pÃ¥, om de ser helt rigtige ud forneden, og om alt nu er, som det skal være. Dette er en artikel om, hvad der er godt at vide om skeden, sÃ¥ du ikke behøver at bekymre dig og forestille dig, at alt muligt kan være galt.

Hvordan laver man nedre hygiejne?

Borgerens sikkerhed mod at få infektioner baserer sig blandt andet på, at hygiejnen er i orden, og at de generelle retningslinjer for hygiejne efterleves – hver gang. Det betyder blandt andet, at håndhygiejne udføres korrekt, at der anvendes handsker ved risiko for kontakt med udskillelser, plastforklæde ved risiko for forurening af arbejdsdragt, og at håndtering og transport af affald og snavsetøj foregår forsvarligt. 

I forbindelse med hjælp til nedre toilette er planlægning alfa og omega. Hav derfor alt parat og sørg for at have et velegnet arbejdsbord med god arbejdshøjde og god plads til både det rene udstyr og opsamlingen af det urene. 

Benyttes sengebordet er det vigtigt, at det altid vaskes med vand og sæbe, og spildes der på det, afsprittes det med 70% hospitalssprit. Brug ikke håndsprit til overflader, da det indeholder hudplejemidlet glycerol, som efterlader en fedtet overflade, hvor snavs vil sætte sig. 

Hvorfor skal man bruge intimsæbe?

Intimsæbe rengør og fjerner lugt i intimområdet og sikrer samtidig, at din normale intimbalance bevares. Vand, som du ellers vasker dig med, har en pH-værdi på 7, hvilket ikke er surt nok for mælkebakterierne i intimrådet. Intimsæben har i stedet en pH-værdi mellem 3,8 og 4,2, og kan derfor opretholde balancen i dit underliv. Med et underliv i balance har du mindre risiko for blandt andet svamp, kløe, svie, tørhed, irritation eller dårlig lugt.

Intimsæbe kan bruges af både mænd og kvinder.

Intimsæbe rengør og fjerner lugt i intimområdet og sikrer samtidig, at din normale intimbalance bevares. Vand, som du ellers vasker dig med, har en pH-værdi på 7, hvilket ikke er surt nok for mælkebakterierne i intimrådet. Intimsæben har i stedet en pH-værdi mellem 3,8 og 4,2, og kan derfor opretholde balancen i dit underliv. Med et underliv i balance har du mindre risiko for blandt andet svamp, kløe, svie, tørhed, irritation eller dårlig lugt.

Intimsæbe kan bruges af både mænd og kvinder.

Du skal bruge intimsæbe til at vaske de ydre kønsdele. Du skal altså ikke vaske indvendigt! Din vagina er nemlig selvrensende, og der kommer intet godt ud af at ville hjælpe til med den del. Så hold dig til de ydre dele af intimområdet.

Brug intimsæben, når du er i bad. Skum den lidt op i hænderne, og påfør den i intimområdet – vær gerne grundig, så du undgår, at der samler sig bakterier i området, der kan føre til lugtgener. Skyl efter med lunkent vand. Intimsæben beskytter mod vandets hårdhed og skåner den sarte hud i området.

Hvordan holder man sig ren forneden?

Den bedste ting ved at have et underliv er, at det er dit eget, og du kan pleje på det, lige som du vil. Din vulva er helt unik, og den der ved bedst, hvad der får den til at føle sig godt tilpas, er faktisk dig. Men der er selvfølgelig stadig nogle ting, der gælder for alle underliv, som at de har brug for lidt kærlighed, pleje og vask.

Hvordan får jeg min skede til at dufte godt?

Der er mange forskellige faktorer, som kan påvirke balancen i underlivet såsom fx menstruation, sex og personlig hygiejne, men ved at oparbejde gode vaner kan du forebygge nogle af de gener, der kan opstå.

Nedenfor har vi listet en række gode tips op, som kan gøre dig klogere pÃ¥, hvordan du behandler dit underliv, sÃ¥ det holder sig i sin bedste form – hele tiden. 

Hvad smager en skede af?

Hvilken variant skal jeg vælge?

Alle vores produkter indeholder den aktive og bakteriemodvirkende ingrediens Tea Tree Oil, der har været dyrket og anvendt i Australien i århundreder.

Hvorfor lugter min skede af prut?

Lugten fra underlivet skyldes først og fremmest udflåd. Udflåd har fra naturens side en pH-værdi – altså en surhedsgrad – mellem 3,8 og 4,2, og det sure miljø i skeden er blandt andet med til at forhindre bakterier, infektioner og sygdomme og dermed sikre dig et sundt underliv.

Normalt er farven på udflådet hvid og gennemsigtig, men udflådet kan ændre farve og blive mere gulligt, hvis det kommer i kontakt med luft. Både farven og surhedsgraden kan desuden ændre sig, når du har menstruation, eller der sker andre hormonelle forandringer i kroppen, ligesom det er helt normalt, at duften forneden forandrer sig i forbindelse med sex.

Det skyldes, at pH-værdien i skeden påvirkes, fordi sæden er basisk. Når sæd og udflåd blandes, neutraliseres surheden en smule, og derved opstår en karakteristisk lugt fra skeden.

Hvad er det hvide i min skede?

Skedekatar, også kaldet betændelse i skeden eller kolpitis/ vaginitis (ikke at forveksle med bakteriel vaginose) forekommer, hvis man har øget vækst af bakterier, virus eller svamp i skeden.

Hvis man får misfarvet udflåd for eksempel grønligt eller brunligt - eller hvis man har kløe og svie i underlivet - kan man have skedekatar.

  • ændret udflåd, både i lugt og farve

  • kløe, svie eller smerter ved vandladningen og samleje

  • evt. blødningsforstyrrelser

  • eller tyngdefornemmelse i underlivet.