:

Hvornår opstod restauranter?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår opstod restauranter?
 2. Hvor skal man spise i Rødovre?
 3. Hvad kendetegner en restaurant?
 4. Hvor at spise i København?
 5. Hvorfor hedder det Rødovre?
 6. Hvor meget er Rødovre Centrum værd?
 7. Hvem ejer McDonald's i dag?
 8. Hvor meget tjener McDonald's om året?
 9. Hvad er den bedste restaurant i Danmark?
 10. Hvem går mest på restaurant?
 11. Hvor spiser man godt og billigt i København?
 12. Hvor spiser de unge i København?
 13. Hvem ejer Rødovre Centrum?
 14. Hvad er Rødovre kendt for?
 15. Hvad er størst Fields eller Rødovre Centrum?

Hvornår opstod restauranter?

Der var en gang i 50’erne, hvor dét at gå ud for at spise for mange amerikanere ikke længere var et spørgsmål om at sidde ved et veldækket bord og nyde god gastronomi. Faktisk var det mere et spørgsmål om Eat’n’Run. Ensartethed, effektivitet og ’value for money’ var fremtiden. Manden der først indså mulighederne, hed Ray Kroc og, han gjorde McDonald’s til verdens største Fast Food-kæde med en global omsætning på næsten 150 milliarder kroner. Elsket af de fleste – hadet af ernæringseksperter. AF CLAUS VESTERAGER MARTINUS FOTO: GETTY IMAGES.

Ray Kroc foran en af de McDonald’s franchise restauranter som han på år åbnede i hundredevis af. Den første i Des Plaines, Illinois i 1955

Frenologi hører næppe til de mest anerkendte videnskaber. Dét at føle på folks hoveder for at finde en sammenhæng mellem kraniets ydre form og bestemte sjælelige egenskaber får i dag nok de fleste til at trække lidt på smilebåndet. Men for Ray Krocs far var det den skinbarlige sandhed. Om det nu var en pludselig opstået psykologisk indsigt eller bare det rene og skære held lader sig næppe afgøre i dag. Men frenologen fastslog i hvert fald, at unge Ray ville få en fremtid i fødevare- serviceindustrien.

Hvor skal man spise i Rødovre?

MAD PÅ FARTEN Har du også svært ved at finde ud af, hvad du skal have til frokost i en travl...

DU MÅ GODT! Det er efterår, det er koldt, og det er tid til hygge. I takt med at det...

BÆREDYGTIG BEAUTY Gør noget godt for dig selv, og miljøet med bæredygtige beauty produkter. Har du undret dig over om...

Hvad kendetegner en restaurant?

De første restauranter i Danmark og i det øvrige Europa blev åbnet for at kunne tilbyde mad, hvile og overnatning til rejsende. Rejser på hesteryg eller med hestevogn tog tid og var strabadserende for heste såvel som passagerer, og det var nødvendigt at gøre mange stop undervejs, selv på strækninger vi i dag vil anse for relativt korte. De første restauranter var kendt som landevejskroer eller postgårde i Danmark. Overnatningsmulighederne var en essentiel del af forretningen, maden mere sekundær.

I 1782 åbnede den første store restaurant i Paris og idéen med et spisested i sin egen ret, hvor den gode madoplevelse var i centrum bredte sig hurtigt til de store europæiske byer og til Danmark.

Det er ikke for ingenting, at det franske køkken i århundreder blev anset for det fineste, for det var franskmændene, der udviklede gastronomien og dermed satte gang i den udvikling, vi alle nyder godt af, når vi er ude at spise på restaurant.

Sammen med de franske caféer dannede restauranterne i Paris rammen om en livsstil, hvor måltidet var i centrum. Hvor et restaurantbesøg skulle være en totaloplevelse. Fra begyndelsen af 1800-tallet blev maden, det gode måltid emne for artikler, bogudgivelser og konkurrence. Gastronomien var skabt – og nyskabelserne, interessen og dyrkningen af gode madoplevelser er blot steget og steget.

Fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1930’erne var det luksushotellerne og deres fine restauranter, der var de toneangivende, og det blev snart klart, at der var kunder og penge i at servere fin mad, hvorfor det i denne periode også blev mere almindeligt med store, selvstændige restauranter med 100 kuverter eller endda flere end det.

Eksempler på store fine restauranter fra den tid er: National Scala og Wivex i København, Kilden, der lå i Aalborg og restaurant Varna i Aarhus. Spisekortene og menuerne var omfattende og bød på retter baseret på det franske og det italienske køkken, dog i en noget fordansket udgave for bedre at ramme publikums smag.

Hvor at spise i København?

Som en metropol i gastronomisk verdensklasse, venter der store madoplevelser, når du besøger København. Fra allerøverste hylde med Michelinstjernerne til det varierede og brede udvalg af restauranter, hvor du får høj kvalitet for relativt beskedne penge. Og så selvfølgelig kaffebarerne, vinen og den tiltrængte frokost med smørrebrød. Du finder det bedste af det hele lige her.

Hvorfor hedder det Rødovre?

Om oprindelsen til Rødovres navn.

Det sidste led i navnet, -ovre, kommer af det olddanske "awartha", der betyder åbrink eller bevogtet sted ved åen.

Hvor meget er Rødovre Centrum værd?

ET BLOMSTRENDE BUTIKSCENTER

Rødovre Centrum har fra start og med største selvfølgelighed været eksponent for tidens tendenser. I dag er centret en så velkendt del af bybilledet, at det er svært at forestille sig, at der tidligere lå et stort gartneri og marker på arealet mellem Tårnvej og Højnæsvej. Men det gjorde der.

Hvem ejer McDonald's i dag?

ESBJERG: I cirka fire år har McDonald's Danmark som et af de få steder i Danmark været ejer af de tre restaurationer i Esbjerg, efter at Ole Seerup stoppede som franchisetager.

Nu har de tre McDonald's restauranter i Esbjerg imidlertid fået en ny lokal ejer. Den 34-årige Michael John Munk Kristiansen fra Esbjerg har nemlig takket ja til at købe de tre restauranter i Esbjerg samt McDonald's i Varde.

Hvor meget tjener McDonald's om året?

Det kan godt være, at coronakrisens nedlukninger i 2020 ramte store dele af restaurationsbranchen som en brutal hammer, men det betyder ikke, at danskernes appetit på eksempelvis burgere forsvandt.

Det fik man at mærke hos McDonald’s, hvor den internationale burgermaskine tromlede videre, selvom kæden i både forår og efterår blev ramt af coronaforbud mod at have spisende kunder i restauranterne.

Hvad er den bedste restaurant i Danmark?

Over de seneste år har maden for alvor indtaget København med storm og har gjort hovedstaden til et madmekka uden lige, hvor du kan finde alt, hvad du craver. Om du skal have en hurtig middag midt på ugen, have femretters gourmetmiddag eller dele en masse småretter, så kan du finde det uden problemer.

Herunder har vi udvalgt vores favoritter, der spænder fra forskellige køkkener og prisklasser, så du ikke behøver lede selv. Se alle 20 restauranter i tilfældig rækkefølge herunder.

Som navnet antyder får du på Silberbauers Bistro autentisk, sydfransk bistrostemning for alle pengene - og maden understøtter det kun på bedste vis. Bag stedet er Mathias Silberbauer, som har en fortid hos Bæst og Relæ, og bare fire måneder efter han åbnede stedet i Manfreds gamle lokaler, blev Silberbauers Bistri belønnet med en Bib Gourmand. Derfor er det en god idé er at booke bord, inden du kigger forbi.

Som navnet antyder får du på Silberbauers Bistro autentisk, sydfransk bistrostemning for alle pengene - og maden understøtter det kun på bedste vis. Bag stedet er Mathias Silberbauer, som har en fortid hos Bæst og Relæ, og bare fire måneder efter han åbnede stedet i Manfreds gamle lokaler, blev Silberbauers Bistri belønnet med en Bib Gourmand. Derfor er det en god idé er at booke bord, inden du kigger forbi.

Der er dømt traditionel, italiensk mad på den lille pastarestaurant Fabro i Indre By, hvor menuen tæller ganske få, men aldeles gode antipasti og pastaretter. Prøv foreksempel den cremede carbonara eller tomatpastaen med vodka og chili. Det er ikke muligt at reservere bord, så der kan være ventetid, når du kommer - men den er hvert et minut værd.

En anden italiener i København er restauranten Mangia på Vesterbro, der er særligt kendt for deres få, men gode pastaretter. Her er stemningen høj og uformel, mens maden er klassisk italiensk med et moderne islæt. Perfekt til både større selskaber og til to personer.

Hvem går mest på restaurant?

Ta gjerne ein sjekk på nettet for å undersøke andre sine tilbakemeldingar på restauranten. Mattilsynet har også ei «smilefjes-ordning», kor serveringsbedrifter får ein «karakter» i form av eit smilefjes.

Eit blidt fjes betyr ingen merknader, og avtakande smil tyder på stadig meir vesentlege avvik. Hensikten er at du som kunde skal få full oversikt over korleis Mattilsynet vurderer viktige forhold som hygiene, reingjering og vedlikehald ved serveringsstaden.

Hvor spiser man godt og billigt i København?

Kan du ikke få nok af velsmagende fisk og skalddyr? Så skal du lægge vejen forbi Københavns hippeste fiskejoint, Hooked. Fiskeeventyret for Hooked startede i en lille blå foodtruck i 2017, og i dag er de indehaverne af to restauranter; en på Nørrebro og en i Kødbyen. Konceptet er simpelt; fisk og skalddyr street food style. Menukortet spænder vidt fra den klassiske fish and chips og fyldige fiskeburgere til hawaiianske poke bowls og sprøde tempura. Fiskerestauranterne på Nørrebro og i Kødbyen er begge råt indrettet med hvide fliser og beton og store langborde, hvor du og hele slænget kan samles og smovse i street food fra havet.

Hvor: Nørrebrogade 59, Halmtorvet 34Tlf.: 30 70 59 22 (Nørrebrogade), 30 70 89 23 (Halmtorvet)Nærmeste station: Nørrebro Runddel, Gasværksvej

Mæxico ligger inde med alle de rigtige ingredienser til en god fiesta: Hurtige tacos med et dansk twist, masser af smil og ikke mindst lækre margaritas. Og så må vi ej forglemme, at Mæxico, der tidligere gik under navnet Barburrito, naturligvis også serverer Københavns måske bedste burritos. Hos Mæxico er størstedelen af retterne lavet til at kunne blive delt mellem venner, så der er rig med mulighed for at komme hele vejen omkring menukortet. Prikken over I’et er, at Mæxico opfordrer til at bruge klør 5, når der skal tacos indenbords – fingermad når det er bedst!

Hvor: Skindergade 36, Guldbergsgade 3Tlf.: 35 86 16 16Nærmeste station: Strøget, Skt. Hans Torv

Poke bowls har for alvor indtaget Københavns madscene, og en af frontløberne for den hawaiianske madtrend er OLIOLI. OLIOLI slog i 2017 dørene op til Danmarks første poke bar på Frederiksberg, og siden da er der kommet intet mindre end 5 andre OLIOLI-butikker til på Østerbro, Amager, København K, Lyngby og Københavns Lufthavn.

Poke bowls er en lækker forening mellem sushi og salat, og hos OLIOLI kan du vælge en bowl fra den spændende menu af allerede sammensatte bowls. Hvis du selv vil bestemme smagen og ingredienserne i din bowl, kan du slå dig løs med en Build Your Own. Skyld din poke bowl ned med en af OLIOLIs friske smoothies – var det noget med en bromance eller en enerjoy?

Souls er til dig, der har lyst til at sætte tænderne i smagfuld cafémad uden dårlig samvittighed. Denne veganske café, der blev startet af to australiere, serverer veganske, økologiske, bæredygtige og så vidt muligt glutenfrie retter – på den lækre måde. Hos Souls finder du veganske retter til alle dagens måltider; quinoapandekager til brunch, salat og avocado smash til frokost, raw kager til kaffe og burger og pizza af boghvede til aften. Souls’ australske baggrund er lig med en hyggelig ‘straight forward yet laid back-vibe’, som Souls selv beskriver det, med grønne planter og glødepærer, der hænger fra loftet. Bonusinfo: Souls blev i 2018 kåret som Københavns bedste veganske og mest bæredygtige restaurant.

Hvor: Melchiors Plads 3, Nørre Farimagsgade 63Tlf.: 34 10 01 01 (Melchiors Plads), 33 30 01 50 (Nørre Farimagsgade)Nærmeste station: Nordre Frihavnsgade, Nørre Farimagsgade

Du kender sikkert problematikken. Skal man bestille en pepperonipizza, en hawaii eller en margherita? Eller skulle man måske være modig og prøve en pizza med rødbede og gedeost? Men hvorfor skal man nøjes med én pizza, når man kan få tre? Pico Pizza har nemlig løst det evige problem ved at servere tre mini-pizzaer i stedet for én stor. Udover de klassiske toppings byder menukortet også på nogle mere eksperimenterende varianter som en Sloppy Joe med mozzarella og bolognese, en krydret lammepølse med radicchiosalat samt en vegansk pizza med butternutsquash og frisk salvie.

Hvor spiser de unge i København?

Det kan nogle gange være en kaotisk oplevelse, når hele familien skal ud at spise, og netop dét vil Restaurant Lindgreens gøre op med. Restaurant Lindgreens er en restaurant, som tilbyder velsmagende og veltillavet måltider til alle, børn som voksne, unge som gamle.  Når børnene har spist sig mætte i den lækre mad, kan de boltre sig i Little Houses 400 m2 lokaler, som ligger i forlængelse af restauranten. Her kan børnene lege løs på legeborg, boldbassin, gyngerne eller det udvalgte legetøj.

✔︎ Med Børn i byen Klubben får du 15% på regningen hos Restaurant Lindgreens

Hver aften - alle ugens syv dage - lægger Absalon på Vesterbro hus til fællesspisning. Her er højt til loftet, plads til ungerne og I sidder ved langborde. Dagens ret serveres på fade, som bordene deler med hinanden. Der er minimum to vegetardage om ugen, og det er også muligt at få en vegetarudgave de dage, hvor der serveres kød. Absalon serverer desuden morgenmad og frokost, og afholder masser af arrangementer for børn og babyer.

Hvem ejer Rødovre Centrum?

Rødovre Centrum ejes af familierne Knudsen og Andreasen og er Danmarks største shoppingcenter målt på antal butikker. De 160 butikker og spisesteder suppleres af bl.a. 5 biografsale, 24 bowlingbaner, 800 kvm legeland, 1.800 kvm fitnesscenter samt et læge- og sundhedshus med 50 klinikker.

Det samlede areal udgør 115.000 kvm foruden parkeringsarealer til 3.250 biler. Rødovre Centrum blev i 2005 og 2011 kåret til Danmarks bedste shoppingcenter og har blandt andet modtaget æresprisen ”Årtiernes bedste shoppingcenter”.

 • Øvrige før 2001: Data hentet fra Danmarks Statistik. Partinavne ikke nævnt.

Hvad er Rødovre kendt for?

Rødovre Centrum ejes af familierne Knudsen og Andreasen og er Danmarks største shoppingcenter målt på antal butikker. De 160 butikker og spisesteder suppleres af bl.a. 5 biografsale, 24 bowlingbaner, 800 kvm legeland, 1.800 kvm fitnesscenter samt et læge- og sundhedshus med 50 klinikker.

Det samlede areal udgør 115.000 kvm foruden parkeringsarealer til 3.250 biler. Rødovre Centrum blev i 2005 og 2011 kåret til Danmarks bedste shoppingcenter og har blandt andet modtaget æresprisen ”Årtiernes bedste shoppingcenter”.

 • Øvrige før 2001: Data hentet fra Danmarks Statistik. Partinavne ikke nævnt.

Hvad er størst Fields eller Rødovre Centrum?

10. Bruuns Galleri, Aarhus – 1,2 mia. kr.

Bruuns Galleri åbnede i 2003 i midtbyen i Aarhus og huser bl.a. biografcenter. Målt på omsætning sneg det sig i 2014 lige ind på topti-listen med et salg på knap 1,2 mia. kr.