:

Kan man blive træt hvis man sover for meget?

Indholdsfortegnelse:

 1. Kan man blive træt hvis man sover for meget?
 2. Hvor kan man sove i trætoppe?
 3. Kan man blive træt af at sove for meget?
 4. Hvad betyder det hvis man vågner kl 3 om natten?
 5. Er det usundt at sove 9 timer?
 6. Er det nok at sove 6 timer?
 7. Hvordan stopper man tankemylder når man skal sove?
 8. Hvad betyder det når man vågner samme tid hver nat?
 9. Er det normalt at sove 15 timer?
 10. Er 12 timers søvn for meget?
 11. Hvad er tankemylder tegn på?
 12. Hvorfor vågner jeg kl 3 om natten?
 13. Er det godt at sove til middag?
 14. Kan man leve på 2 timers søvn?
 15. Hvad er Bekymringsangst?

Kan man blive træt hvis man sover for meget?

Postet 14. april 2021 & Arkiveret under Ikke kategoriseret.

Det kan godt være, det er dejligt at blive længe i dynerne i weekenden, men det er ikke en god idé, siger søvnekspert.

Hvor kan man sove i trætoppe?

Kunne I tænke jer at overnatte i skovens dybe stille ro og komme helt tæt på naturen?

Hold ferie i "Et", "Ro" eller "Ly" - navnene på de tre eksklusive trætophytter på Als Odde.  

Kan man blive træt af at sove for meget?

Men de fleste har formentlig prøvet at vågne op trætte og groggy efter en lang nats søvn, hvor alle forudsætninger har været til stede for, at man skulle være frisk og udhvilet. Betyder det, at man rent faktisk kan sove for meget?

Så meget skal du soveGenerelt siger man, at voksne mennesker i gennemsnit skal sove mellem syv og ni timer. Mindre søvn i en længere periode kan udløse alt fra depression, hjerte-kar-problemer og overvægt, men hvad der måske er overraskende for mange er, at mere end ni timers søvn hver nat gennem længere tid ligeledes kan være skadeligt. Det kan blandt andet forkorte ens livslængde og øge risikoen for diabetes.

Hvad betyder det hvis man vågner kl 3 om natten?

Der er mange publikationer om dette almindelige fænomen. Imidlertid må vi huske at der ikke er noget mærkeligt bed det. Det er faktisk hjernens reaktion på et forhøjet angstniveau, som vi aktuelt oplever. Når det begynder konstant at ødelægge vores søvn, skal det håndteres.

Det er vigtigt at huske på de symptomer, der ofte forekommer, når du vågner mellem kl. 3:00 og 4:00:

Er det usundt at sove 9 timer?

 • Søvn er en aktiv tilstand, det er bare andre aktiviteter i både hjerne og krop end i vågentilstande
 • Søvnen har afgørende betydning for koncentration, vores evne til at reagere, immunforsvaret, indlæring og hukommelse
 • Mængden af melatonin er med til at bestemme, hvornår vi sover
 • Der er mest dyb søvn først på natten
 • Der er mest drømmesøvn (REM søvn) sidst på natten

Er det nok at sove 6 timer?

 • Hvor mange timers søvn skal vi have?

 • Hvor mange timer skal DU sove?

 • Test dit søvnbehov

 • Hvad er en god søvncyklus?

 • Hvad betyder de 3 søvnstadier for hjernen?

  • Let søvn
  • Dyb søvn
  • REM-søvn
 • Hvad betyder det, hvis du ikke opfylder dit søvnbehov?

 • Hvorfor er det vigtigt at opfylde dit søvnbehov?

  • Søvn vedligeholder din hjerne
  • Manglende søvn kan føre til Alzheimers
  • Søvn styrker immunforsvaret
  • Søvn påvirker dine kognitive færdigheder
 • Kan tv være et problem for din søvn og dit søvnbehov?

 • Kan en lur tælle med i ens daglige søvnbehov?

 • Skal jeg være bekymret for min søvn, hvis jeg vågner om natten?

 • Hvor hurtigt kan man mærke, at man sover nok og får opfyldt sit søvnbehov?

Vores søvnbehov er individuelt og svinger mellem ca. 6 og 9 timer for voksne – med et snit på 7,5 timer. Generelt falder vores søvnbehov med alderen.

Tjek i skemaet her, hvor mange timers søvn, vi i gennemsnit har brug for hver nat.

Generelt kan man sige, at du får søvn nok, hvis du ikke falder i søvn eller oplever træthed i løbet af dagen eller tidlig aften. Og du får ikke søvn nok, hvis du gør.

Dit søvnbehov kan også svinge, alt efter hvad du udsætter dig selv for i løbet af dagen, fx fysisk aktivitet eller mentalt udfordrende opgaver. Hvis du er syg, vil du typisk have brug for en del mere søvn.

Men hvis du føler dig veludhvilet, selvom du kun sover 6 timer, får du formentlig søvn nok. Omvendt hvis du altid føler dig træt,selvom du sover mindst 8 timer hver nat: Så får du enten ikke søvn nok – eller også er din søvn for overfladisk.

Hvordan stopper man tankemylder når man skal sove?

Ligger du vågen om natten og vender og drejer dig, fordi du ikke kan få fred for dine tanker? Gennemgår du de samme bekymringsscenarier eller dårlige oplevelser igen og igen – eller kan du ikke komme i gang med opgaver og gøremål, fordi du ikke kan sætte bekymringerne til side?

Vi bekymrer os hver eneste dag. Det er ikke i sig selv farligt eller unormalt, men når tankemylder og bekymringer stjæler vores nattesøvn og energi – og måske endda livsglæde, er der grund til at stoppe op. Bekymringer og grublerier kan nemlig udvikle sig til en selvforstærkende, negativ spiral, der dræner os og gør os triste.

Hvad betyder det når man vågner samme tid hver nat?

Nervesystemet i rygraden fungerer som en 'motorvej' for nerver til alt i kroppen, bortset fra de dele der er direkte forbundet med hjernen, for eksempel ørene. Nervesystemet har en slags "slukknap" så man ikke bevæger sig og handler efter, hvad man drømmer, når man sover, så når man falder i søvn, deaktiveres rygraden. Fejlen opstår så ved, at rygraden ikke bliver aktiveret, når man vågner, eller bliver deaktiveret for tidligt, inden man falder i søvn. Det gør altså, at man ligger og ikke kan bevæge sig eller tale, kun høre. Denne tilstand vil for det meste kun være få sekunder, men kan i slemme tilfælde være flere minutter. Dog skal det siges, at evnen til at opfatte tid er stærkt svækket i denne tilstand, og man vil for det meste føle, at der er gået længere tid, end der faktisk er. Personer, der har været så heldige at kigge på et ur samtidig med, at de oplevede søvnparalyse, blev forbløffede over hvor lidt tid, der faktisk gik.

Fænomenet kaldes søvnlammelse eller søvnparalyse og tilstanden sker, når man vågner. Kroppen kan ikke bevæge sig, og det er normalt at opleve hallucinationer. De fleste finder oplevelser som disse ret skræmmende, specielt hvis de ikke ved noget om fænomenet i forvejen. For nogle kan det at blive bevidst om, og øge dybden af, vejrtrækningen afhjælpe tilstanden mens man er i den.

Er det normalt at sove 15 timer?

Men de fleste har formentlig prøvet at vågne op trætte og groggy efter en lang nats søvn, hvor alle forudsætninger har været til stede for, at man skulle være frisk og udhvilet. Betyder det, at man rent faktisk kan sove for meget?

Så meget skal du soveGenerelt siger man, at voksne mennesker i gennemsnit skal sove mellem syv og ni timer. Mindre søvn i en længere periode kan udløse alt fra depression, hjerte-kar-problemer og overvægt, men hvad der måske er overraskende for mange er, at mere end ni timers søvn hver nat gennem længere tid ligeledes kan være skadeligt. Det kan blandt andet forkorte ens livslængde og øge risikoen for diabetes.

Er 12 timers søvn for meget?

Der kan være mange årsager til, at man sover mere end 9 timer om natten.

Måske du har brug for ekstra hvile, fordi du har en travl periode. Eller måske din krop er ved at bekæmpe en virus og derfor skal restituere mere.

Hvad er tankemylder tegn på?

Måske har du oplevet, at tankerne til tider kan løbe løbsk. Det kan også være, at du dagligt oplever negative tankemønstre, som påvirker meget af din hverdag. Tankemylder er, når en enkelt negativ tanke udvikler sig til en tanke mere og endnu en. Det kan føles, som om ens hjerne løber afsted med en, fordi man mister følelsen af kontrol over sine tanker. Det kan opstå af mange årsager og i mange forskellige situationer - både alene og sammen med andre.

Hvorfor vågner jeg kl 3 om natten?

Det er ok at give den gas i perioder. Men pisker du afsted med 180 km i timen hver dag, så risikerer du, at din krop vænner sig så meget til farten, at den ikke kan geare ned om aftenen.

Er det godt at sove til middag?

SPONSORERET indhold

Vidste du, at der er mange positive effekter ved at tage en middagslur? Her er 3 tips til den perfekte middagslur.

Kan man leve på 2 timers søvn?

Den beroligende udtalelse faldt i livechatten, efter at læseren Peter havde spurgt om, hvor længe man kan være i søvnunderskud, før det begynder at få alvorlige konsekvenser for helbredet – som f.eks. under en hel Roskilde Festival.

Peter har givetvis læst vores artikel om en ny rapport fra Vidensråd for Forebyggelse, der konkluderer, at søvnproblemer øger risikoen for at udvikle fedme, diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Men der skal mere end en enkelt uges søvnmangel til, før det går så galt, forklarer Poul Jennum, der har stået i spidsen for udarbejdelsen af rapporten.

»Man kan opleve søvnunderskud over uger til måneder, f.eks. hvis man sover 1-2 timer for lidt per nat. Herved akkumuleres søvnunderskuddet. Det er den type søvnmangel, der er særlig helbredsskadelig,« svarede Poul Jennum uddybende.

Hvad er Bekymringsangst?

Hvis du konstant bekymrer dig om forskellige ting og det begynder at fylde for meget, så meget at du mærker stærk angst – er det måske fordi du kæmper med det, der kaldes for ‘Generaliseret angst’. Alstå, en angst, der bunder i daglige overbekymringer.

Symptomerne på generaliseret angst er både psykiske og fysiske, og er ikke nødvendigvis sammenhængende med bestemte situationer – derfor udtrykket ‘generaliseret’. Både mænd og kvinder kan lide af generaliseret angst men der er tendens til, at der er en overvægt af kvinder. Generaliseret angst ses ofte i sammenhæng med andre angsttilstande og depression.

Her kommer nogle af de symptomer du kan opleve, når dine bekymringer tager overhånd og begynder at fylde mere end hvad der er nødvendigt og konstruktivt.

 • Hjertebanken
 • Rysten
 • Hjertebanken
 • Sveder
 • Mundtørhed
 • Åndenød
 • Kvælningsfornemmelse
 • Kvalme eller uro i maven
 • Svimmelhed
 • Uvirkelighedsfølelse
 • Snurren i fingre, læber og hud

Det er ikke sikkert du oplever alle symptomerne – det er forskelligt fra person til person og er afhængig af intensitet den dag, du mærker angsten. Nogle oplever angsten konstant i mindre doser, hos andre svinger den op og ned i perioder.