:

Hvor kan man få taget en PCR test?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor kan man få taget en PCR test?
  2. Kan man blive testet uden tidsbestilling?
  3. Hvor sikker er en kviktest?
  4. Hvordan kan man blive testet for Corona?
  5. Hvor kan man købe en selvtest?
  6. Hvor lang tid er en PCR-test gyldig?
  7. Hvor præcis er hjemmetest?
  8. Hvordan ser en kviktest ud hvis den er positiv?
  9. Hvor lang tid går der før man får svar på PCR?
  10. Hvad koster en hjemmetest?
  11. Hvor lang tid går der før man bliver smittet med Corona?
  12. Hvor kan man købe kviktest til hjemmebrug?
  13. Hvornår må man rejse efter en positiv test?
  14. Kan man få en positiv test efter vaccine?
  15. Hvordan ser en positiv hjemmetest ud?

Hvor kan man få taget en PCR test?

  • SARS-CoV-2 antigentest en test for, om du smitter med COVID-19
  • Antigentesten for COVID-19 foregår ved, at du bliver podet i næsen eller selv poder dig i næsen, typisk med en podepind, der minder om en vatpind
  • Du får som regel dit prøvesvar inden for 15-20 minutter, heraf navnet hurtigtesten 
  • Nogle steder får du kun besked, hvis dit prøvesvar er positivt. Andre steder skal du blive og vente på svaret
  • Fra 1. april 2023 er COVID-19 ikke længere kategoriseret som en alment farlig sygdom. Derfor gælder nu følgende, hvis du mistænker du er smittet/har COVID-19:
    • Hvis du får symptomer på COVID-19 og føler dig syg, anbefales du at blive hjemme, til du er rask igen
    • Du bør kun blive testet for COVID-19, hvis du får symptomer på luftvejsinfektion og samtidig er i øget risiko for et alvorligt forløb med COVID-19. Du kan tage en selvtest derhjemme eller kontakte din læge
    • Hvis du i øget risiko for et alvorligt forløb, kan du være i målgruppen for tidlig tabletbehandling mod COVID-19 (eller anden behandling for COVID-19) - her det kan være vigtigt hurtigt at komme i behandling. Tal med din læge om hvilke retningslinjer der gælder for dig
    • Hvis du ikke er i øget risiko for et alvorligt forløb, behøver du ikke at blive testet, heller ikke hvis du har symptomer. Hvis du har symptomer på sygdom, bør du blive hjemme, til du er rask igen

SARS-CoV-2 antigentest en test for, om du smitter med COVID-19. Antigentesten måler virusproteiner i en podning fra næse/svælg med den samme teknologi (såkaldt ”lateralflow”), som også bruges i graviditets- eller ægløsningstest. 

Antigentesten måler typisk, om der er SARS-CoV-2 nucleoproteiner eller spike glycoproteiner i podningsprøven. 

  • Hvis du skal teste dig selv, da du er et sted, hvor PCR test ikke er tilgængelig 
  •  Hvis det er nødvendigt med et hurtigt svar på test

  • Kan man blive testet uden tidsbestilling?

    Skal man testes for coronasmitte, så opfordrer myndighederne til, at vi benytter PCR-test. Og nu bliver det muligt at tage forbi et PCR-testcenter uden at skulle bestille tid i forvejen.

    Samtidig vil en negativ PCR-test fremover gælde i 4 dage fra det tidspunkt testen er taget, hvorimod en hurtigtest kun gælder i 3 dage. Denne ændring træder også kraft den 1. juli.

    ”Kan man planlægge sig ud af det, vil jeg opfordre til at benytte PCR-test af hensyn til epidemiovervågningen. PCR-test kan finde virusmutationer, og de er samtidig mere præcise, og gør nu dit coronapas gyldigt i 4 dage fra testtidspunktet i stedet for de tidligere 3. Og det er naturligvis stadig sådan, at hvis man har symptomer eller er nær kontakt, skal man få taget en PCR-test.” Anne-Marie Vangsted tilføjer, at ”Vi har herudover fået vores svartider rigtigt langt ned nu. Over 98 % af de testede får svar senest dagen efter, og hvis man er blevet testet om morgenen, vil man ofte opleve at få svar allerede samme dag.”

    Hvor sikker er en kviktest?

    Hvis du skal til et større arrangement, hvis du er nærkontakt til en smittet, eller hvis du har fået symptomer på corona, så er det godt at blive testet. Men hvilken test skal du vælge hvornår?

    Der er forskellige måder at finde ud af, om du er blevet smittet med coronavirus. Men hvornår er det mest hensigtsmæssigt at bruge PCR-testen? Og hvornår kan du nøjes med en kviktest eller en hjemmetest? Det har vi undersøgt her.

    Hvordan kan man blive testet for Corona?

    Det er ikke længere kun personer med symptomer, der kan blive coronatestet. Kom med ind i det hvide telt her.

    Testkapaciteten er de seneste uger blevet øget markant i Danmark. Mandag åbnede man for, at alle mellem 18 år og 25 år i Danmark kunne blive testet.

    Hvor kan man købe en selvtest?

    Det er naturligvis ikke godkendt som officielt testresultat. For hvis du vil snyde, kan du bare undlade at lave testen rigtigt. Så vil du naturligvis kunne få et negativt resultat. Derfor får du heller aldrig en negativ selvtest på dit coronapas.

    Covid selvtest, næsetest eller spyttest - Sådan gør du:

    Hvor lang tid er en PCR-test gyldig?

    • Profesjonelt tatt antigen-hurtigtester tatt ved en teststasjon eller i helse- og omsorgstjenesten
    • Antigen-hurtigtest selvtest som tas på eget initiativ

    Disse ulike kategoriene av antigen-hurtigtester har ulike bruksområder, ulike rutiner for prøvetaking og svarrapportering, og ulike krav til ytelse og kvalitet. Felles for testene er at påliteligheten av svaret avhenger av at prøvetaking gjøres korrekt, og at bruksanvisningen følges nøye når prøven analyseres og avleses. Det er viktig å være oppmerksom på at testen ikke brukes etter holdbarhetsdato og at angivelse om temperatur ved lagring og bruk overholdes.

    De fleste vil teste positivt rundt symptomstart. Det er likevel sannsynlig at personer med etablert immunitet etter gjennomgått sykdom eller vaksinasjon, som likevel blir smittet, vil kunne få symptomer noen dager før utskillelsen av virus i hals eller nese blir høy. Det innebærer at det kan ta noe lengre tid fra symptomstart til antigentestene slår ut positivt, men i dette tidsrommet kan man anta at det er lav sannsynlighet for at man er smitteførende.

    Hvor præcis er hjemmetest?

    Testen fungerer ved, at N-proteinet i SARS-CoV-2-virus (Covid-19) reagerer med reagenset i testlinjen (T), så testlinjen bliver rød. Hvis der ikke er virusproteiner eller antigener, vises der ikke nogen testlinje, og testen er negativ.

    Hvis din selvtest er positiv, skal du følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger for coronasmittede. Det vil sige, at du skal isolere dig, give besked til dine nære kontakter, så de kan blive testet, og bestille tid til en PCR-test. Kun en PCR-test kan nemlig fortælle dig (og sundhedsmyndighederne), hvilken variant af virussen, du er smittet med. Du kan kontakte myndighedernes coronahotline på 70 20 02 33, hvis du har spørgsmål.

    Hvordan ser en kviktest ud hvis den er positiv?

    Coronavirus-varianten B117 er cirka 55 procent mere smitsom end den normale coronavirus. Det betyder i praksis, at det kræver mere at holde smitten lav, da kontakttallet for B117 er noget højere end for den ‘gamle’ coronavirus.

    De restriktioner, som ville resultere i et kontakttal på 0,8 uden B117, giver et kontakttal for B117, som vil være omkring 1,24.

    Senest er B117’s kontakttal opgjort til henholdsvis 1,28 ved udgangen af uge 7 og 1,14 ved udgangen af uge 8.

    Selvom der er forskel fra person til person, udvikler mængden af virus i svælget (‘viral load’) sig typisk på samme måde, når man bliver smittet med COVID-19.

    Mængden af virus i svælget vokser i løbet af de første dage, så følger en periode på omtrent en uge, hvor man er smitsom, indtil kroppen får succes med at bekæmpe infektionen og mængden af virus begynder at falde igen.

    Der er typisk en såkaldt præ-symptomatisk periode, inden man får symptomer, hvor man kan smitte andre i den sidste del af perioden. Selvom de fleste får symptomer og derved kan handle på dem, er cirka hver tredje asymptomatisk og får aldrig symptomer.

    Som diskuteret i en nylig artikel på Forskerzonen er der flere grunde til, at hurtigtests – også kaldet antigentests – kan være at foretrække fremfor PCR-tests i denne sammenhæng, til trods for at antigentestens sensitivitet er noget lavere.

    Sensitiviteten, eller følsomheden, kan i denne sammenhæng tænkes som et mål for, hvor lidt virus der skal til for, at testen kan måle det.

    Hvor lang tid går der før man får svar på PCR?

    Regeringens målsætning er, at 80 procent skal have svar på sin coronatest senest dagen efter, testen er foretaget. Det har dog ikke været helt muligt at efterkomme den seneste tid i takt med den kraftige smittestigning i december, viser en opgørelse fra Testcenter Danmark.

    Nogle af dem, der har gået og ventet på svar, er familien Reimers fra Aulum. Her var far og søn nemlig ramt af symptomer, og derfor håbede de på hurtigt svar, men der skulle gå omkring 36 timer, før svaret dukkede op. 

    - Man blev da lige lidt nervøs. På en eller anden måde kan jeg jo godt forstå, at det tager tid, men når man står i det, er det da træls, fortæller Thilde Korsbæk Skovgaard Reimers fra Aulum.

    Hvad koster en hjemmetest?

    En hjemmetest er en coronatest til hjemmebrug, som giver dig testresultatet 15 minutter efter podningen.

    Vores hjemmetest er CE-godkendt til privatbrug, så du selv kan teste uden sundhedsfagligt personale. Det er dog ikke den samme test, som anvendes af sundhedsfagligt personale.

    En hjemmetest er en coronatest til hjemmebrug, som giver dig testresultatet 15 minutter efter podningen.

    Vores hjemmetest er CE-godkendt til privatbrug, så du selv kan teste uden sundhedsfagligt personale. Det er dog ikke den samme test, som anvendes af sundhedsfagligt personale.

    Hvor lang tid går der før man bliver smittet med Corona?

    I analysen sammenlignede forskerne dem, der testede positive i første bølge i foråret med anden bølge i efteråret. Analysen viste, at kun få (0,65%), af de førstegangspositive blev positive igen i en senere test.

    Havde man først ét positivt testresultat, var der cirka fem gange mindre sandsynlighed for, at man blev testet positiv siden hen. Det svarer til, at beskyttelsen mod en senere infektion var på 80.5%.

    Der var ikke forskel i beskyttelsen mellem mænd og kvinder. Der var heller ikke forskel mellem den første del og den sidste del af tidsperioden sidste år. Det vil sige, der var ikke tegn på, at beskyttelsen begyndte at aftage efter et halvt år.

    Hvor kan man købe kviktest til hjemmebrug?

    En hjemmetest er en coronatest til hjemmebrug, som giver dig testresultatet 15 minutter efter podningen.

    Vores hjemmetest er CE-godkendt til privatbrug, så du selv kan teste uden sundhedsfagligt personale. Det er dog ikke den samme test, som anvendes af sundhedsfagligt personale.

    En hjemmetest er en coronatest til hjemmebrug, som giver dig testresultatet 15 minutter efter podningen.

    Vores hjemmetest er CE-godkendt til privatbrug, så du selv kan teste uden sundhedsfagligt personale. Det er dog ikke den samme test, som anvendes af sundhedsfagligt personale.

    Hvornår må man rejse efter en positiv test?

    Vær opmærksom på nedenstående, når du skal rejse. Tjeklisten gælder for dig, der er dansk statsborger eller har fast bopæl i eller opholdstilladelse til Danmark. Der er ikke længere restriktioner ved indrejse i Danmark.

    Coronapas er din dokumentation for, at du er vaccineret, tidligere smittet eller testet. Du kan vise coronapas i form af appen Coronapas eller et printet dokument.

    Kan man få en positiv test efter vaccine?

    09 MAR 2021

    Det er nemlig almindeligt, at der kan opstå symptomer, der minder om influenzasymptomer, som for eksempel feber, hovedpine, kulderystelser, almen utilpashed, muskelsmerter eller ledsmerter inden for de første døgn efter, at man bliver vaccineret. Reaktionen er helt almindelig og et tegn på, at kroppens immunsystem reagerer på vaccinen.

    Hvordan ser en positiv hjemmetest ud?

    Spørgsmålet er så, om man kan vide sig sikker på hjemmetestenes svar.

    Uffe Schneider er afdelingslæge på Klinisk Mikrobiologisk afdeling på Hvidovre Hospital og er blevet bedt om at undersøge 45 test fra 30 forskellige virksomheder for Danske Regioner.

    Det foregår i samarbejde med alle de mikrobiologiske afdelinger i Danmark, Statens Seruminsitut og Testcenter Danmark.