:

Hvad fejrer Pride?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad fejrer Pride?
 2. Hvorfor holder man Pride?
 3. Hvordan foregår Pride?
 4. Hvor lang tid varer Pride?
 5. Hvem må deltage i Pride?
 6. Hvem har opfundet Pride?
 7. Hvor mange køn er der Pride?
 8. Hvad står for i LGBT?
 9. Er Pride for børn?
 10. Er Pride gratis?
 11. Hvad betyder Pride farverne?
 12. Hvad hed LGBT før?
 13. Hvad er de 72 køn?
 14. Hvad er en CIS mand?
 15. Hvad hedder det når man er til begge køn?

Hvad fejrer Pride?

Publiceret: 8. juni 2018Sidst opdateret: 1. juni 2022

Forbered dig inden årets mest farverige folkefest – Pride! Hvor meget ved du egentlig om Pride-bevægelsen? Hvad betyder flaget, hvilke sange hører man typisk, og hvilke hændelser har gjort Pride til det, den er i dag?

Hvorfor holder man Pride?

Teksten er den samme, som du finder pÃ¥ Wikipedia – teksten er skrevet af Copenhagen Pride og verificeret for faktuelle oplysninger. PÃ¥ Wikipedia finder du links til kunstnere mm. 

Hvordan foregår Pride?

Vær med, når den den store, traditionsfyldte Pride Parade slanger sig gennem de københavnske gader.

Teamet for paraden i 2023 er #ComeTogether. Med dét ønsker Copenhagen Pride at udfordre negative fortællinger om LGBTI+, og samtidig støtte LGBTI+ samfundet globalt.

Tilmeldingen for større grupper er desværre allerede lukket, så er I flere end fem, der gerne vil gå sammen, så undersøg, hvorvidt jeres arbejdsplads eller andre organisationer allerede er tilmeldt. 

Pride Show er tilbage på Showscenen på Pride Square som den ultimative fejring, når paraden er færdig. Pride Square forvandles på denne aften til et stort dansegulv foran Main Stage. Det bliver en fest, du ikke vil gå glip af!

Læs meget mere om det store show - og hvem du kan opleve på scenen her.

Hvor lang tid varer Pride?

Vær med, når den den store, traditionsfyldte Pride Parade slanger sig gennem de københavnske gader.

Teamet for paraden i 2023 er #ComeTogether. Med dét ønsker Copenhagen Pride at udfordre negative fortællinger om LGBTI+, og samtidig støtte LGBTI+ samfundet globalt.

Tilmeldingen for større grupper er desværre allerede lukket, så er I flere end fem, der gerne vil gå sammen, så undersøg, hvorvidt jeres arbejdsplads eller andre organisationer allerede er tilmeldt. 

Pride Show er tilbage på Showscenen på Pride Square som den ultimative fejring, når paraden er færdig. Pride Square forvandles på denne aften til et stort dansegulv foran Main Stage. Det bliver en fest, du ikke vil gå glip af!

Læs meget mere om det store show - og hvem du kan opleve på scenen her.

Hvem må deltage i Pride?

Glædelig Pride Week 2023! Vi ser frem til en uge med en masse spændende debatter, fester og sammenkomster til Copenhagen Pride, som skydes i gang i morgen lørdag d. 12. august. Husk at du kan gå med os i LGBT+ Danmark til paraden lørdag d. 19. august – også selvom du er helt ny eller en garvede pride-gænger. Alle er velkommen i vores del af paraden.

Se her en oversigt over alle de aktiviteter, som vi arrangerer og deltager i.

Hvem har opfundet Pride?

LGBT activist Raymond Braun examines the LGBT rights movement by touring the country with stops in Utah, California, Alabama and Washington D.C., where he meets with young LGBT people who share their experiences and opinions about what Pride Month means to them. Notable highlights include interviews with trans women of color in Alabama, a young trans woman attending her first Pride event in San Francisco, where he also interviews American actor and drag queen, Heklina. In Utah, he talks with a young gay disabled man who shares his experiences about his Mormon family accepting his sexual orientation, and also talks about how people in the LGBT community with disabilities are often de-sexualized. And in D.C. Braun talks with Australian singer and activist Troye Sivan.

People have been doing this a long time. We owe it to our elders that we get to be here today.

Hvor mange køn er der Pride?

Vi har som samfund en forpligtelse til at beskytte vores børn, og hvor ville det dog være befriende hvis politikere og andre meningsdannere i større grad ville ulejlige sig med at skelne mellem netop køn og kønsidentitet.

I øjeblikket florerer en video på de sociale medier. En journalist fra Ekstra Bladet spørger i forbindelse med den netop afholdte Pride i København statsminister Mette Frederiksen, om der findes flere end to køn. For mig at se et ret enkelt spørgsmål, som også en socialdemokratisk statsminister burde kunne svare på. Men Mette Frederiksen svarer: "Jeg kommer ikke til at gå ind i den type diskussion".

Hvad står for i LGBT?

 • Kønsidentitet
 • LGBT Danmark (Dansk LGBT-forening)
 • LGBT Qaamaneq (Grønlandsk LGBT-forening)
 • LGBT Føroyar (Færøsk LGBT-forening)
 • Copenhagen Pride (LGBT-festival i København)
 • Pride Radio DK (internetradiokanal for og af LGBT.)
 • Hadforbrydelse
 • Lyserød trekant - et symbol for forskellige LGBTQ-identiteter, bl.a. brugt i Nazi-Tyskland
 • Medfaderskab
 • LGBT Danmarks LGBT-priser

Er Pride for børn?

Både den amerikanske og ungarske lovgivning er blevet udfordret juridisk. Metoderne og processerne er meget forskellige på grund af de vidt forskellige politiske og juridiske systemer i USA og EU. Fælles for de to retssystemer er dog, at de indeholder et sæt af grundrettigheder, som beskytter mindretallet mod flertallets magt. Både USA’s og EU’s grundrettigheder er dog udviklet i en anden tid, og indeholder således ingen udtrykkelig beskyttelse af LGBT+-miljøet mod den nye form for lovgivning, som er indført i Florida og Ungarn. Kan grundrettigheder alligevel  spille en rolle, når det kommer til at beskytte retten til forskellighed, til forskellige kønsidentiteter og seksuel orientering? Og hvordan griber man det an i et demokratisk retssystem, hvis man vil udfordre noget ved domstolene, som der egentlig er folkelig opbakning til?

I USA er der en lang tradition for, at rettighedsforkæmpere har brugt de klassiske frihedsrettigheder i  den amerikanske Bill of Rights fra 1791 og det stærke amerikanske domstolssystem til at beskytte minoriteter mod magten og flertallets vilje. Og det er netop den tradition, der trækkes på i de nye sager, som er blevet anlagt for at udfordre de nye tiltag i Florida. Umiddelbart efter vedtagelsen af Bill 254 indgav syv forældre til transkønnede børn en stævning i den sag, der er blevet døbt Doe v. Lapado (”Doe” fordi sagsøgerne alle optræder med varianter af det anonyme navn ”Jane Doe”, og ”Lapado” efter Floridas State Surgeon General, Joe Lapado) med henblik på at opnå en føderal domstols anerkendelse af, at Bill 254 er forfatningsstridig. En af sagsøgerne er en mor til en 11-årig transkønnet pige, som bl.a. oplevede angst ved at gå i drengetøj. Pigen var af sin læge blevet henvist til gender-affirming care, som skulle hindre hende i at gennemgå en maskulin pubertet, men med Bill 254 blev der sat en stopper for påbegyndelse af behandlingen.

Der er ikke tvivl om, at den type regler har konkrete personlige konsekvenser og griber ind i børn og unges mulighed for at vælge deres egen kønsidentitet. Spørgsmålet er imidlertid, om den amerikanske forfatning ligefrem indeholder en ret for børn og unge til selv at vælge og udvikle deres kønsidentitet. Når forfatningen slet ikke omtaler emnet kønsidentitet, kan det så være rigtigt, at den skal begrænse et demokratisk valgt flertals muligheder for at indføre regler, som flertallet mener beskytter børnene?

Er Pride gratis?

Du kan støtte Copenhagen Pride ved at købe dit Pride-merch, såsom flag, støttearmbånd, and tøj i vores shop.

Hvad betyder Pride farverne?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Regnbueflaget er et flerfarvet flag, der består af striber i regnbuens farver. Farverne står i rækkefølge efter deres bølgelængde, hvor den røde farve er øverst. Regnbueflag blev båret af blandt andre Harvey Milk til San Francisco Gay Freedom Day Parade 25. juni 1978.

Hvad hed LGBT før?

Homoseksualitet var ulovligt i Danmark i flere århundreder. I Christian V.'s Danske Lov fra 1683 står der, at "omgængelse, som er imod naturen, straffes med bål og brand". Det betød, at der principielt var dødsstraf for at dyrke homoseksuel sex. Reelt så blev det dog til meget få domme, da det er svært at bevise, hvad to personer laver i enrum, når de ellers er enige om at gøre det. I 1866 bliver straffen ændret til forbedringshusarbejde, hvor man afsoner mellem otte måneder og seks år.

Omkring 1890 begynder man at opfatte homoseksualitet som værende en sindslidelse, og derfra ser man mildere afstraffelse, end hvad strafferammen fra 1866 angav. Fælles for lovene var, at de næsten eksklusivt var rettet mod homoseksuelle mænd, da den gængse tanke var, at kvinder var foruden kønsdrift, hvilket gjorde det relativt uproblematisk for to kvinder at leve sammen i et diskret forhold.

I slutningen af 1800-tallet flytter flere homoseksuelle til storbyerne, hvor det er lettere at finde andre homoseksuelle. Dog skaber denne tilstrømning røre, da man ser en stigning i mandlig prostitution. I 1905 bliver det forbudt for to mennesker af samme køn at købe sex af hinanden. Kort efter går politiet hårdt efter homoseksuelle mænd - blandt andet med ransagninger af deres hjem. "Den Store Sædelighedssag" i København i 1906 forarger mange, både de bornerte og dem der synes, at politiet farer lige lovlig hårdt frem. Der bliver skrevet meget om retssagerne mod homoseksuelle mænd frem til sommeren 1907.

I perioden kommer der også flere og flere udgivelser om homoseksualitet. I slutningen af 1800-tallet udkommer Herman Bangs "Haabløse Slægter". Bang skriver dog ikke åbent om homoseksualitet, men får alligevel en sædelighedsdom. "Nina" af Otto Martin Møller der har den første moderne lesbiske karakter i dansk litteratur. I starten af 1900-tallet kommer der flere udgivelser blandt andet af de nu næsten glemte forfattere Christian Houmark, Karl Larsen, Aage von Kohl og Emmy Carell.

Danske Lili Elbe får foretaget flere kønsmodificerende operationer, men efter et forsøg på at indoperere en livmoder i 1931 dør hun.

Borgerlig Straffelov i 1930 afkriminaliserer sex mellem mænd over 18 år, men loven træder først i kraft i 1933.

Hvad er de 72 køn?

Vi forfølger indledningsvist den biologiske forståelse af køn og ringer til Institut for Cellulær og Molekylær Medicin ved Københavns Universitet. Her sidder professor og viceinstitutleder Niels Tommerup – og han er klar med et hurtigt svar:

»Der findes genetisk set to køn. Enten har du et funktionelt y-kromosom, og så er du en mand. Har du ikke det, er du en kvinde.«

Han følger dog hurtigt op på den noget kategoriske udmelding:

På Rigshospitalet tager Katharina Maria Main telefonen. Hun er professor og ekspert i den biologiske side af kønsspørgsmålet.

»Jeg ville sige to. Biologisk, fysisk, findes der to,« indleder hun.

På Rigshospitalet tager Katharina Maria Main telefonen. Hun er professor og ekspert i den biologiske side af kønsspørgsmålet.

»Jeg ville sige to. Biologisk, fysisk, findes der to,« indleder hun.

En persons køn afgøres af de arveanlæg, der findes i kromosomerne, fordi de styrer den udvikling, som kroppen gennemgår fra undfangelsen og frem, forklarer professoren. Derfor er kromosomerne udgangspunktet, når vi snakker om køn.

Hvad er en CIS mand?

Oprindelse kendt fra 2009 første led fra latin cis 'pÃ¥ denne side af' i modsætning til trans 'pÃ¥ den anden side af' først dannet pÃ¥ tysk af sexologen Volkmar Sigusch i 1991

Modsætningen til transkønnet er ciskønnet, som er betegnelsen for en person, der identificerer sig med det køn, vedkommende er blevet kategoriseret som ved fødslen Eurowoman.dk2015

Hvad hedder det når man er til begge køn?

Her har vi samlet en række svar på typisk stillede spørgsmål om homoseksualitet, biseksualitet, transkønnet og intersex (LGBT+) målrettet 7.-9. klassetrin.

LGBT+ er en engelsk forkortelse for lesbian, gay, bisexual og transgender, som er den internationale fællesbetegnelse for bøsser, lesbiske, biseksuelle, transpersoner og interkønnede. Plusset signalerer, at flere grupper som fx intersex, non-binære og queer-personer også er inkluderet.