:

Hvem ejer Orangeriet?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem ejer Orangeriet?
 2. Hvad koster et stort orangeri?
 3. Hvor stort orangeri må man bygge?
 4. Hvor højt må man bygge et orangeri?
 5. Hvor tæt på skel må man bygge orangeri?
 6. Hvor stort må et orangeri være?
 7. Hvad koster det at få bygget et orangeri?
 8. Hvor skal man placere et orangeri?

Hvem ejer Orangeriet?

Dine konkurrenter har brugt denne plads til at beskrive deres virksomhed. Vidste du, at du som virksomhedsejer let kan opdatere dine virksomhedsoplysninger her på Krak?

Hvad koster et stort orangeri?

Hvor må man lovligt placere et orangeri?

Hvis du bygger på en helårsgrund, skal du altid bygge 2,5 meter fra skel. Reglen gælder ikke, hvis du bare sætter et lille drivhus op, men i så fald må det ikke være over 2,5 meter højt. Bygger du et orangeri skal du gå ud fra at reglen om de 2,5 meter gælder.

Hvor stort orangeri må man bygge?

I ordets oprindelige forstand er det et overvintrings-sted til citrusplanter. De var utroligt populære i 1700-tallet, hvor de blev opført på godser og herregårde for at vise deres tilknytning til kolonierne i de tropiske lande. De bliver typisk brugt til opbevaring af planter, der har behov for et tropisk klima for at overleve – heriblandt citrusplanter og oliventræer. 

I dag er de ikke kun for de royale og rige, men er blevet en moderne erstatning for udestuen. Mange af de udestuer, som danskerne byggede i 1980’erne og 1990’erne er blevet revet ned af husenes nye ejere. I stedet får de mulighed for at nyde en kop varm kaffe i et rustikt rum året rundt, som skaber sydlandsk stemning på naturens præmisser.

Orangeri og drivhus bliver ofte brugt i flæng og med god grund. I daglig tale kaldes et lille orangeri ofte for et udvidet drivhus. Men der er forskel. 

Et drivhus bliver oftest brugt til at dyrke grøntsager, mens et orangeri primært bliver brugt til at opbevare planter og blomster. Desuden er det typisk meget større end et drivhus, da der skal være plads til at opholde sig året rundt. Af samme årsag er mange orangerier opvarmede.

Det typiske orangeri er i træ og bliver ofte opført i mere solide eller rustikke materialer end dem, du kender fra et drivhus, da det fungerer som en decideret forlængelse af huset med en arkitektonisk tanke bag.

Hvor højt må man bygge et orangeri?

Hvis arealet på dit drivhus plus dine øvrige, fritliggende småbygninger (carport, garage, redskabsrum osv.)

 • overstiger 35 m2 (20 m2 for rækkehuse),

 • er mindre end din grunds maksimale bebyggelsesprocent, og

 • naturligvis er højest 50 m2

Hvor tæt på skel må man bygge orangeri?

Vejledningen er opdateret i januar 2021.

Ved sekundær bebyggelse forstås garager, carporte, udhuse, drivhuse, orangerier, overdækkede terrasser og lignende bygninger. Denne vejledning omfatter sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst 50,0 m², der kan opføres uden ansøgning om byggetilladelse, hvis bygningsreglementet, herunder byggeretten og anden lovgivning er overholdt. Overstiger den sekundære bebyggelse arealet 50,0 m², er der altid krav om byggetilladelse.

Hvor stort må et orangeri være?

Vejledningen er opdateret i januar 2021.

Ved sekundær bebyggelse forstås garager, carporte, udhuse, drivhuse, orangerier, overdækkede terrasser og lignende bygninger. Denne vejledning omfatter sekundær bebyggelse med et samlet areal på højst 50,0 m², der kan opføres uden ansøgning om byggetilladelse, hvis bygningsreglementet, herunder byggeretten og anden lovgivning er overholdt. Overstiger den sekundære bebyggelse arealet 50,0 m², er der altid krav om byggetilladelse.

Hvad koster det at få bygget et orangeri?

Et orangeri er i familie med et drivhus, men ofte bygget af smukkere og mere holdbare materialer såsom ædeltræ.

Mange bruger orangerier til at lade citrustræer overvintre, så de ikke ødelægges af frost. Ofte opvarmes orangeriet til 5-9 grader, så citrustræerne og andre sarte planter fra Middelhavsområdet får lune og rare vilkår.

Og det er ikke kun planter, der nyder godt af de milde temperaturer i orangeriet: Du får et helt særligt rum, hvor du kan dyrke din hobby med planter og samle familie og venner til hygge og samvær.

Orangeriet opstod i de franske, kongelige barokhaver, da man havde brug for et sted, hvor citrusplanter og andre subtropiske planter kunne opbevares.

Efterhånden fandt de adelige franskmænd ud af at orangerierne var dejlige at opholde sig i – hvem har ikke lyst til at undslippe dårligt, koldt vejr og sætte sig i en oase af grønne, duftende citrustræer? I dag er et orangeri ikke kun forbeholdt kongelige, du kan få et fint orangeri til billig pris, enten monteret af dygtige håndværkere, eller måske vil du gerne selv sætte det op.

Et orangeri er en luksuriøs og smuk udgave af et drivhus. Mens drivhuset oftest bruges til regulær dyrkning af frugter og grøntsager, er orangeriet et skønt opholdsrum, som kan bruges både af mennesket og planter.

Et drivhus er som regel indrettet med en flisegang i midten og jord i siderne til planter. Orangeriet har gulvplads over det hele, hvor du kan indrette dig med siddepladser og subtropiske planter, som især trives i et orangeri.

Orangeriet er ofte højere end drivhuset, og med mange smukke detaljer og krummelurer – f.eks adskiller orangerier i engelsk stil sig med mange, fine detaljer på tag og vinduesrammer.

Hvor skal man placere et orangeri?

Der er dog en række ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i et orangeri – eller måske endda går i gang med at bygge dit eget. Læs med her, og bliv klogere.