:

Hvilken dag er 4 søndag i advent 2022?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår er først søndag i advent 2022?
 2. Hvilke datoer er advent?
 3. Hvornår er det den 24 december?
 4. Hvad markerer 1 søndag i advent?
 5. På hvilken ugedag fejres advent?
 6. Hvad er det vi fejrer i advent?
 7. Hvad kalder man den 23 december?
 8. Hvad hedder den 25 december?
 9. Hvad betyder advent og hvorfor er der 4 lys?
 10. Hvad spiser man 1 advent?
 11. Hvorfor er der 4 søndage i advent?
 12. Hvorfor hedder det 1 advent?
 13. Hvad betyder ordet jul?

Hvornår er først søndag i advent 2022?

Sine historiske rødder har adventsmarkeringen i julefasten, en fasteperiode som afspejlede påskefasten og i lighed med denne var 40 dage lang og således omfattede seks søndage. Denne afspejling af påskefasten lever endnu i at Jesu indtog i Jerusalem i dansk og svensk[2] tradition udgør prædiketekst såvel den første søndag i advent som på Palmesøndag. Traditionelt i kirken er advent altså en tid med faste, forberedelse og venten inden fejringen af Jesu fødsel ved jul. I 1000-tallet fik julefasten benævnelsen "advent", og tiden sattes til fire uger.

Advent indledes fjerde søndag før jul og varer til og med juleaften. De fire søndage frem til jul benævnes almindeligvis første, anden, tredje og fjerde søndag i advent.

Tiden frem til juleaften beregnes på uens måde beroende på tradition. På nordlige halvkugle er det årets mørkeste tid, og mange hjem anvender under denne tid en adventskrans med fire, normalt levende lys, hvor et lys tændes for hver søndag i advent, som er nået.

Adventskalender er en særskilt udformet kalender, som tæller dagene fra første december frem til jul, så trods navnet er den uberoende af hvornår advent falder. Den er populær blandt børn og kaldes tillige julekalender.

Hvilke datoer er advent?

I Danmark er en adventskalender en slags pakkekalender der, i stedet for 24 gaver, indeholder 4 pakker. En til hver søndag i advent. Ofte indeholder en adventskalender lidt større gaver, end en traditionel pakkekalender, fordi der kun skal findes 4 gaver. Her skal det samlede budget til gavekalenderen nemlig ikke strække helt så langt og det giver råd til at købe lidt dyrere gaver.

Selve ordet adventskalender anvendes imidlertid på både engelsk og tysk om de klassiske julekalendere med 24 låger. Derfor er det en god idé at holde øjnene åbne, når du køber en adventskalender online, så du rent faktisk ender med den version, du havde i tankerne.

Der findes flere steder, du kan købe en færdig adventskalender til hende eller dig selv. Find inspiration i dette store udvalg eller blandt ideerne herunder.

 • Adventskalender med kaffe eller te. Hvis der skal prøves nye smagsvarianter i juletiden, er en adventskalender med forskellige smagsoplevelser oplagt. Find den her
 • Adventskalender med gourmet-slik. Wally and Whiz laver de lækreste vingummier, der er perfekte i konsistensen og har spændende smagsvarianter. Og så har de selvfølgelig også en færdig adventskalender med 4 forskellige æsker. Find den her
 • Adventskalender med delikatesser. Med en færdig adventskalender fra Noru er der lagt op til masser af forkælelse i hele december måned. Se her.
 • Strikker eller hækler modtageren? Så har Rito flere adventskalendere at vælge imellem – med 4 adventsgaver til julens hjemmelavede gaver. Find dem her
 • Small talk adventskalender. En hyggelig adventskalender der kan give masser af gode snakke både i juletiden og i månederne derefter. Hver søndag i advent pakkes en ny boks med forskellige spørgsmålskort op, som kan danne udgangspunkt for at lære hinanden bedre at kende på tværs af alder og relationer. 
 • Adventskalender med portvin. Leder du efter en adventskalender til hende, der er vild med portvin, er en smagekasse med 4 forskellige flasker fra denne webshop en overvejelse værd.

Der findes desuden flere fysiske butikker, som tilbyder færdigindpakkede adventsgaver eller komplette adventskalendere. Måske kan du finde nogle i dit lokalområde?

Hvornår er det den 24 december?

Det er ikke alle dage, der er reguleret af ferieloven. Det gælder blandt andet den 24. december og 31. december. At juleaften og nytårsaftensdag ikke er reguleret af ferieloven, betyder, at disse dage i princippet er helt almindelige arbejdsdage. Det kan dog være, at din arbejdsplads har lavet en aftale om, at du som ansat har ret til at holde betalt fri på disse dage.

Som udgangspunkt bliver den 24. og 31. december betragtet som helt almindelige arbejdsdage, da disse ikke er helligdage. På en del arbejdspladser holder lønmodtagerne alligevel fri uden at blive trukket i løn.

Hvad markerer 1 søndag i advent?

Den første søndag i advent er fire søndage før juleaften. Denne dag markerer kirkeårets begyndelse og fejres med gudstjeneste og lys. Lyset er gennem tiden blevet brugt som en del af fejringsritualer, da lys er tegn på noget godt. Derfor har det været helt naturligt, at lysene bruges som nedtælling. Første søndag i advent kan falde i perioden 27. november til 3. december. Ved første søndag i advent, synges i kirken adventsudgaven af ”Vær velkommen, Herrens år”. Kirken har også taget traditionen med julekransen til sig, og ved julegudstjenesterne hænger der som regel en stor adventskrans, og præsten tænder lyset eller lysene afhængigt af adventsdagen.

Ordet ”advent” stammer fra det latinske udtryk ”Adventius Domini”, der betyder ”Herrens kommen”. Advent markerer altså troen på Jesusbarnets fødsel, som der tælles ned til. Inden Jesus’ fødsel var der i ugerne på til mange tegn fra Gud om, at hans søn snart ville blive født. Det er disse tegn, der i dag markeres ved at tænde lys.

På hvilken ugedag fejres advent?

Det er altså Jesus, Guds søn som skal komme. Juleevangeliet fortæller, at det gjorde han julenat. Det er længe siden. Så hvad venter vi egentlig på? Adventstidens bibeltekster, salmer og bønner handler om at længes, håbe og forvente alt godt fra Gud.

I kirken forstår vi Jesus, som Messias, ham Gud sendte for at opfylde sine løfter. Derfor kaldes Jesus også Davids søn og Kristus, som betyder den salvede på græsk. Første søndag i advent læser vi hvert andet år beretningen om Jesus, der ridder ind i Jerusalem og bliver modtaget som en konge.

Hvad er det vi fejrer i advent?

Julen begynder når advent starter. Advent betyder “Herrens komme”af det latinske ord “Adventus Domini”. Grunden til at vi rent faktisk holder advent, er for at fejre Jesus komme, eller som mange af de kristne historiefortællinger fortæller, så er det herrens kommen da Jesus er en og samme person.

Vi mennesker i kristen forstand markerer ventetiden eller forberedelsestiden til Jesus barnets fødsel. Den starter ved 1 søndag i advent hvor det kirkelige nytår starter. Denne tid var i ældre tid en bod og fastetid som den åndelige forberedelse.

Det er også i nyere tids forstand forbundet med de gængse traditioner indenfor jul som vi har i Danmark. Her byder traditionerne på adventskrans, julemarkeder i Danmark, adventsgaver til konen, børnene eller andre, og disse er måske ikke forbundet med de kristne historiefortællinger, men helt klart det der gør, at de fleste holder advent i nutidens tidsalder.

Hvad kalder man den 23 december?

Ved en landsdækkende hvid jul forstås normalt, at mere end 90 % af Danmark er dækket af sne den 24. december om eftermiddagen. Men ikke kun med et drys af sne eller blot med rim på jorden. Snedybden skal være mere end en ½ cm.

Julesneen eller noget af julesneen kan godt være faldet op til mange dage i forvejen.

Hvad hedder den 25 december?

Hvem har fastlagt, at Jesus blev født den 25. december? Og hvordan blev den 24. fastsat som juleaften? Det står der ikke noget om i juleevangeliet. Få forklaringen her

Jesus' fødselsdag fejres overalt i verden med salmer, specielle gudstjenester, festlige måltider og gaver den 24. december, og juledagen den 25. december er så selve fødselsdagen.

Hvad betyder advent og hvorfor er der 4 lys?

Adventstiden dækker over de fire sidste søndage inden jul, mere præcist søndagene frem mod den 25. december, der regnes som Jesu fødselsdag. Hvis juleaften falder på en søndag, er denne dag også fjerde søndag i advent.

Første søndag i advent falder dermed mellem den 27. november og den 3. december.

Hvad spiser man 1 advent?

Adventstiden dækker over de fire sidste søndage inden jul, mere præcist søndagene frem mod den 25. december, der regnes som Jesu fødselsdag. Hvis juleaften falder på en søndag, er denne dag også fjerde søndag i advent.

Første søndag i advent falder dermed mellem den 27. november og den 3. december.

Hvorfor er der 4 søndage i advent?

Adventstiden dækker over de fire sidste søndage inden jul, mere præcist søndagene frem mod den 25. december, der regnes som Jesu fødselsdag. Hvis juleaften falder på en søndag, er denne dag også fjerde søndag i advent.

Første søndag i advent falder dermed mellem den 27. november og den 3. december.

Hvorfor hedder det 1 advent?

Adventstiden dækker over de fire sidste søndage inden jul, mere præcist søndagene frem mod den 25. december, der regnes som Jesu fødselsdag. Hvis juleaften falder på en søndag, er denne dag også fjerde søndag i advent.

Første søndag i advent falder dermed mellem den 27. november og den 3. december.

Hvad betyder ordet jul?

 • Ordet “Jul” har en hedensk oprindelse
 • Det var en tradition, der blev fejret af de nordiske vikinger, som var asa-troende (Thor og andre myter)
 • Det var formentlig en fejring af genfødslen af solguden – da solen nu er på vej tilbage.
 • Yule eller Jól (udtalt: “yoh-l”) var navnet på tiden mellem Vinter Soltid d. 21. december og  Jólablót – “Jule Ofring” – som man mener var den 12. januar
 • Det var en hedensk tradition, som formentlig var en form for fest, hvor man drak, da Jól drik er blevet genfortalt i mange legender
 • Kong Håkon, som var kristen, befalede at Jól skulle fejres d. 25. december for at det passede med Europas fejring af Jesus’ fødsel.