:

Hvordan får jeg en hyggelig altan?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan får jeg en hyggelig altan?
 2. Hvad koster det at få en altan?
 3. Hvad er forskellen på en balkon og en altan?
 4. Hvad kan man plante på altanen?
 5. Hvordan skaber man hygge på terrassen?
 6. Kan det betale sig at få altan?
 7. Er en altan en god investering?
 8. Hvilke planter kan stå i krukker hele året?
 9. Kan persille og purløg i samme krukke?
 10. Hvordan laver man en hyggelig have?
 11. Hvordan skaber man hygge i sit hjem?
 12. Hvor meget værdi tilføjer en altan?
 13. Hvor meget stiger en lejlighed med altan?
 14. Kan en sommerfuglebusk stå i en krukke?
 15. Hvilke træer trives i krukker?
 16. Hvordan skaber du en hyggelig altan?
 17. Kan du have altan?
 18. Har du en altan af en vis bredde?
 19. Hvordan kan du skabe hyggestemning i altanen?
 20. Hvordan skaber du en hyggelig altan?
 21. Kan du have altan?
 22. Har du en altan af en vis bredde?
 23. Hvordan kan du skabe hyggestemning i altanen?

Hvordan får jeg en hyggelig altan?

Når man skal indrette sin altan, er der mange forskellige veje, man kan gå. Som det første kan du søge efter inspiration på nettet og se, hvilke gode idéer andre altanejere er kommet på. Her kan du tage stilling til, hvilken stilart altanen skal indrettes i, og hvilken stemning du gerne vil skabe. 

Det gør en rimelig stor forskel, hvordan altanen bliver belyst om aftenen, særligt hvis man gerne vil tilbringe nogle sommeraftenener på den. Er din altans udendørslamper led, så skal du nok ikke bekymre dig om for lidt oplysning, efter solen er gået ned. Ønsker du en hyggestemning, kan du med fordel mikse både hyggelamper og led lamper udendørs. Der findes udendørslamper af mange forskellige slags, så du kan vælge ud fra hvilken stil, du bedst kan lide. Lyskæder, lanterner og lygter er gode muligheder, når man skal skabe hyggestemning. 

Når du har belysningen sat på plads, kan du begynde at kigge efter havemøbler. Her kan du overveje loungemøbler til en afslappet stemning, caféstole hvis stilen skal være romantisk eller evt. lækkert dansk design i simpelt træ eller metal. Der er mange muligheder for at udtrykke personlig stil på sin altan.

Hvad koster det at få en altan?

Hvad koster det at bygge en ny altan? Det er svært at svare på. Det kommer an på en mængde faktorer, som kan variere meget.

For det første er det en god idé at blive klar over, om din altan er den eneste, som skal laves. Er den det, skal du regne med en højere pris.

Der vil være faste omkostninger ved at få et byggefirma til at installere en altan. Omkostninger som ikke vil variere, hvad enten vi taler om en enkelt altan eller ti altaner

Hvad er forskellen på en balkon og en altan?

Hvad er forskellen på en balkon og en altan?

På hoteller har man altid balkon, men på lejligheden får man bygget en altan. Jeg kom til at tænke på, om jeg egentlig vidste, hvad forskellen var. Ud over at balkon lyder lidt finere.

Hvad kan man plante på altanen?

Almindelig taks er en flot, nem og taknemmelig plante til altanen. Den kan klippes i forskellige former, og er desuden stedsegrøn. Det betyder, med andre ord, at du har noget flot og grønt at se på hele året, og taks kan således bruges til at skabe læ og privatliv på altanen i en tæt bebyggelse.

Taks kan desuden beskæres tilbage hvis den vokser sig for stor, og tåler en del vind.

Roser er nemme at passe, og egner sig især til den solrige altan. Her vil de stå med store, flotte og duftende blomster, som du med sikkerhed vil nyde på din altan i løbet af sommeren.

Du kan enten plante roserne i små potter eller plantekasser, alt efter hvad du foretrækker.

Hortensia er en smuk blomst, der fås i mange forskellige farver og kan stå med blomster gennem længere tid.

Som altanplante er den nem at holde, hvis bare du husker at vande et par gange om ugen, og den står allerbedst i læ for vinden. Placer den gerne så den kan få lidt sol, da blomsterne så vil holde længere.

Blandt fuchsiaerne har flere af planterne det bedst på en skyggefuld placering, så hvis din altan ligger i skyggen det meste af dagen er det en god plante.

Fuchsiaen vil stå med fine, små grønne blade og blomster, og den er nem at passe. Plant den enten i små potter eller plantekasser, alt efter hvad du foretrækker.

Hvordan skaber man hygge på terrassen?

Skab skygge og hyggelig atmosfære på din terasse ved at hænge et læsejl op.

Placér bløde loungemøbler under skyggen, og du har den perfekte læsekrog.

Skab skygge og hyggelig atmosfære på din terasse ved at hænge et læsejl op.

Placér bløde loungemøbler under skyggen, og du har den perfekte læsekrog.

Hæng en magasinholder op på den udvendige husmur og placér en stige op ad væggen, hvor der kan hænge bløde palider.

Så er du allerede godt på vej mod en læsespot, der indbyder til timer på terrassen.

Præcis som du måske har malet én enkelt væg i din stue i en anden nuance end de resterende, kan du gøre det samme på din terrasse.

På de rigtigt varme dage kan det være rart med lidt skygge på terrassen. Med et stykke stof, der tåler vind og vejr, er du godt på vej.

Med en overdækket terrasse er du også med til at forlænge sommeren, da du kan nyde en kop kaffe udenfor, selvom det drypper lidt.

På de rigtigt varme dage kan det være rart med lidt skygge på terrassen. Med et stykke stof, der tåler vind og vejr, er du godt på vej.

Med en overdækket terrasse er du også med til at forlænge sommeren, da du kan nyde en kop kaffe udenfor, selvom det drypper lidt.

Middage i det fri er noget af det bedste ved sommeren og de lange lyse aftener.

Med et langt bjælkebord og et par bænke får du plads til alle sommerens gæster.

En hyggelig krog med et par stole og et bord til kaffekopperne er næsten et must på terrassen.

Men du kan sagtens tænke ud af boksen og vælge et mere utraditionelt set-up.

Her er det et stort zinkkar, der er vendt på hovedet og brugt som bord.

Et par store grønne planter på terassen er både rart for øjnene at se på og smart, hvis du ofte ommøblerer din terrasse.

Kan det betale sig at få altan?

– Se priser, inspiration til muligheder og hvordan du får det bedste tilbud

Det er ikke muligt at sige en fast pris på lige præcis den altan, du ønsker. Prisen vil nemlig variere ud fra disse parametre:

 • Størrelse på altanen
 • Materialevalg (aluminium er billigere end stål)
 • Udformning
 • Placering af altanen (mod gården eller vejen)
 • Tilvalgsmuligheder (gulv, træhåndliste, lakeret rækværk osv.)

Vi kan dog give et priseksempel, på den mest typiske altanstørrelse. Det kaldes en standardaltan på 1,5 x 3 meter. Denne laves ofte med en 2-fags dør.

Er en altan en god investering?

[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]En altan, kan i mange tilfælde ses som en investering. Lejligheder placeret i Københavns og Frederiksberg kommuner har en gennemsnitlig kvadratmeter pris på 26.769 kr., uden altan – med en altan er denne pris 27.931 kr.

Boligforeninger eller personer som har en ejerlejlighed bør derfor overveje hvorvidt at de ca. 1200 kr., per kvadrat meter, vil være en lukrativ investering. Mange er klar over det, men salgstiden er også en væsentlig faktor hvad angår prisen: salgstiden er gennemsnitlig 75 dage med en altaner, og 86 uden altan. Slutteligt er prisafslagene også væsentlig mindre, hvis det drejer sig om en lejlighed med altan.

Hvilke planter kan stå i krukker hele året?

Krukker og potter i hagen er en god måte å oppbevare blomstene dine på – samtidig er de dekorative. Det finnes nesten ikke en grense, for hva du kan dyrke i en krukke, så det er bare å komme i gang. Men først skal du velge riktig krukke.

Et godt råd er å velge en frostsikker krukke, eller potte. Mange planter tåler ikke vinterfrost, men hvis krukken uansett skal stå ute på vinteren, er det smart å være på den sikre siden. Sørg derfor, for å kjøpe en krukke som har frostgaranti fra leverandøren.

Siste, men ikke minst så skal du huske at hvis plantene dine står et tørt og varmt sted, så kan det være en fordel å legge en lecablokk i bunnen av krukken. Da får plantenes røtter muligheten til å suge vann opp fra et lite vannreservoar, som naturlig dannes i bunnen når du vanner planten.

Og nå til plantene, som skal plantes oppi krukkene. Hopp direkte ned til blomsten du ønsker å lese om ved å trykke på navnene under – eller fin alle sammen lengre ned på siden.

Kan persille og purløg i samme krukke?

Persillefrø er længe om at spire, så jeg vil anbefale, at du ikke sår dem selv. Jeg køber små bakker med udplantningsplanter på planteskolen, og for under 100 kr, får jeg både bredbladet og kruspersille til hele sæsonen - inklusive det meste af vinteren og foråret efter. Jeg skiller blot de små planter ad i nogle klumper, og planter dem i en række i et af højbedene, hvor jorden er god og får en masse kompost .

De første par uger passer jeg dem godt med vand. Når persillen har fået godt fat efter et par uger, begynder jeg forsigtigt at høste af den. Persille kan i teorien også dyrkes i en krukke på terrassen, men det kræver mere af dig i form af vand og gødning. Persille vil nemlig gerne have en del vand. I højbedene vander jeg en gang eller to om ugen, i perioder hvor det ikke regner, men det er svært at give præcise anvisninger her, for der er mange ting, der spiller ind: vind, temperatur og jordens kvalitet for eksempel.

Hvordan laver man en hyggelig have?

Mange haveejere elsker deres have, men har ikke tid til at passe den. Derfor bliver haven måske anlagt lidt halvkedeligt, fx som en græsplæne omgivet af hække.

Men haven behøver ikke at være kedelig for at være nem at passe. Det kan sagtens lade sig gøre at få en mere spændende, smuk og blomstrende have med dufte, farver og oplevelser året rundt, selvom du ikke har ret meget tid til havearbejde.

Vær dog opmærksom på, at der ligger en del arbejde i at omlægge haven, medmindre du overlader arbejdet til en anlægsgartner.

Det er en udbredt misforståelse, at en græsplæne er nem at passe. En græsplæne skal slås ca. 26 gange om året, og det tager måske en time hver gang. Dertil kommer den tid, det tager at stikke kanterne, fjerne mos og andet ukrudt, gøde og vande.

Du kan nå langt ved at bruge den samme tid på at passe andre typer bede. Samtidig får du en have med meget mere variation end en græsplæne kan byde på.

Hvis du vil have en nem have, handler det også om at acceptere, at der vokser bellis og mos i græsplænen, eller skvalderkål og brændenælder mellem buskene bagest i haven. Det gælder i høj grad om at finde den rette balance og om at acceptere havens tilstand.

Hvis du lægger dig i hængekøjen og ingenting gør i haven, vil den gro til - først i ukrudt og siden i krat, og til sidst vil haven springe i skov. For at blive en glad og tilfreds haveejer gælder det om at finde netop den balance mellem kultur og natur i haven, som passer til dine ønsker og drømme for haven - og ikke mindst til din tid og lyst til havearbejde.

Hvordan skaber man hygge i sit hjem?

Hygge er en følelse og en stemning, der nærmest er blevet et dansk nationalsymbol. Det handler om de små, lune øjeblikke, hvor vi har det rart. Men hvordan skaber du et hjem, der oser af hygge? Vi guider dig til svaret.

Hyggens alfa omega er, at man kan slå sig ned og smække benene op, hvad enten det er i en blød sofa eller i hyggemøblet nr. 1: en god lænestol. Faktisk bør du, hvis du stiler efter at skabe hygge, betragte sidde-pladserne i dit hjem som små ”væresteder”, der skal være rare at opholde sig i. Her spiller en række forskellige elementer ind, som du kan læse mere om på disse sider. Men lad os begynde med møblerne: Vælg hellere store og få møbler end mange små. Det skaber helhed frem for rod. Dog er det en god idé at blande forskellige typer af møbler og arbejde med kontraster i bløde former og linjer – det gør indretningen mere personlig, end hvis du indretter dig med en stor møbelgruppe, hvor alt har samme udtryk. Et tip er også at trække møblerne ud fra væggen – for selvom man ikke skulle tro det, virker pladsen større, hvis bare du trækker møblerne lidt ud.

Hvor meget værdi tilføjer en altan?

En altan koster i gennemsnit mellem 100.000 og 130.000 kroner for en standardstørrelse på 1,5 x 3 meter i stål. Prisen kan variere afhængigt af altanens størrelse, materialevalg, værn og bygningens placering. Større altaner eller altaner med specielle designs koster normalt mellem 140.000 og 300.000 kroner.

VORES TØMRERE STÅR KLAR TIL AT HJÆLPE DIG

Som med så mange andre ting, er det ikke muligt at give en specifik pris på, hvad det vil koste at få en ny altan. Men vi kan uddybe hvilke faktorer, der spiller ind på altaner priser.

En fransk altan er kendetegnet ved dens små dimensioner og manglen på et egentligt gulvareal. Det er i virkeligheden mere en balkondør med et gitterværn, som tillader masser af lys og luft ind i boligen, men uden at have plads til møblering. Den franske altan giver en følelse af åbenhed og er perfekt til bylejligheder, hvor man ønsker at bringe lidt af udelivet indenfor.

Hvor meget stiger en lejlighed med altan?

Undersøgelser viser, at lejligheder med altaner sælges hurtigere og til højere pris end andre lejligheder. Dette skyldes, at langt flere danskere i stigende grad søger lejligheder med altan, eftersom flere og flere familier ønsker at blive i byen, men også gerne vil nyde uderum.

Kan en sommerfuglebusk stå i en krukke?

Få et gratis uddrag af min e-bog Et år i haven, når du tilmelder dig mit månedlige nyhedsbrev med grønne havetips.

Det danske navn sommerfuglebusk klinger næsten poetisk, når du siger det højt, og det samme gælder det latinske, Buddleja davidii, som også giver et eksotisk ekko. Den duftende busk er da heller ikke hjemmehørende i Danmark, men stammer oprindeligt fra Kina, hvor den vokser tæt på grænserne til Mongoliet og Tibet.

En sommerfuglebusk har en lang blomstringstid, og det er ikke kun til glæde for dig, at den kan nydes fra højsommer til sensommer.

Smådyr flokkes om de slanke blomsterstande, som strutter mellem de grønne blade med den grå og sølvfarvede underside. Her suger de nektar, så du næsten kan høre dem svirre af begejstring – og det er der grund til.  

Selvom de stammer langt herfra, trives sommerfuglebuske godt under nordiske himmelstrøg. Faktisk så godt, at de i lang tid blev anset som en invasiv art, der udkonkurrerede hjemmehørende plantearter.

Blæsten bar frøene fra haverne til naturen, hvor de landede i skovbryn, grusgrave eller vandløb og begyndte at spire. Efterhånden som planterne voksede sig store – og det gør de hurtigt – frygtede eksperter, at de ville overtage området og trænge de naturlige planter tilbage. Sådan et scenarie har en negativ indflydelse på biodiversiteten, for pludselig kan dyr, der er afhængige af områdets oprindelige planter, ikke finde føde eller skjul som de plejer.

Hvilke træer trives i krukker?

Mange af de mindre opstammede træer er gode til krukker, da de har en naturlig, lille vækst. Det kan enten være træer, der er blevet opstammet løbende, eller træer, der er podet højt på en grundstamme. 

Med opstammede eller podede træer skal man dog være opmærksom på, at kronen ikke bliver for stor og tung i forhold til stammetykkelsen. Er stammen meget tynd, må man reducere kronen med beskæring eller give træet en støttende pæl.

Teknisk chef og medindehaver af Urbangarden.dk, Boe Sallingboe, peger også på blæsten som en faktor, når man skal vælge træer til krukker, der skal stå på altaner i højden.

– Det er godt at vælge arter med små blade, der ikke blive smadret af blæsten. Det er ikke så væsentligt, om arterne er oprindeligt hjemmehørende, men det er ekstremt vigtigt på den lange bane, at planterne er vokset op på friland i Danmark eller Nordtyskland, for så er de akklimatiserede til blæsten, siger Boe Sallingboe. 

Selv små træer har brug for plads til deres rødder. Forvent, at rodnettet mindst er lige så stort som bredden på trækronen. Vælg derfor en krukke med god plads til rødderne. Du behøver dog ikke vælge den største krukke fra starten, da det kan være en fordel at plante om til større krukker, efterhånden som træet vokser sig større. 

Krukker bør altid have hul i bunden, så overskydende vand kan rende fra. Sæt eventuelt krukken i en underskål, så overskydende vand samles i den og kan suges tilbage i krukken, efterhånden som jorden tørrer ud. 

Undgå en krukke, som snævrer ind i toppen, hvis du senere skal omplante træet til en større krukke eller plante det ud i haven. Rodnettet kan nemlig være svært at få op ad krukken, hvis åbningen i toppen er smallere end rodnettet i bunden af krukken, forklarer Berit Rørbøl.

Hvordan skaber du en hyggelig altan?

Blomster skaber den hyggelige altan Du er da nødt til at have blomster og krydderurter på din altan! Ikke alene er planterne praktiske og med til at skabe den hyggelige altan, men planter er også trendyog moderne, både inden- og udendørs lige nu.

Kan du have altan?

Er du også så heldig at have altan, så udnyt chancen og lav den hyggeligste oase, du kan bruge hele sommeren. Vi guider dig til de bedste af slagsen. Altaner er som regel en velsignelse, når du bor oppe i højden, men ikke desto mindre også en udfordring at indrette.

Har du en altan af en vis bredde?

Hvis du har en altan af en vis bredde, kan du vælge at udstyre den med et vitrineskab eller mini drivhus i den ene ende, så du kan dyrke noget til køkkenet. Det bidrager med stemning og hygge, og er en god måde at få endnu mere ud af solen.

Hvordan kan du skabe hyggestemning i altanen?

Skab den hyggelige altan med lys og planter Skab hyggestemning på altanen med små stillebener i krogene, hvor du mikser planter og andet nips som for eksempel lysestager og lanterner. Men husk: Det skal kunne tåle at stå udenfor i alt slags vejr, for du får det (sandsynligvis) ikke hevet indenfor, hver gang det regner.

Hvordan skaber du en hyggelig altan?

 • Blomster skaber den hyggelige altan Du er da nødt til at have blomster og krydderurter på din altan! Ikke alene er planterne praktiske og med til at skabe den hyggelige altan, men planter er også trendyog moderne, både inden- og udendørs lige nu.

Kan du have altan?

 • Er du også så heldig at have altan, så udnyt chancen og lav den hyggeligste oase, du kan bruge hele sommeren. Vi guider dig til de bedste af slagsen. Altaner er som regel en velsignelse, når du bor oppe i højden, men ikke desto mindre også en udfordring at indrette.

Har du en altan af en vis bredde?

 • Hvis du har en altan af en vis bredde, kan du vælge at udstyre den med et vitrineskab eller mini drivhus i den ene ende, så du kan dyrke noget til køkkenet. Det bidrager med stemning og hygge, og er en god måde at få endnu mere ud af solen.

Hvordan kan du skabe hyggestemning i altanen?

 • Skab den hyggelige altan med lys og planter Skab hyggestemning på altanen med små stillebener i krogene, hvor du mikser planter og andet nips som for eksempel lysestager og lanterner. Men husk: Det skal kunne tåle at stå udenfor i alt slags vejr, for du får det (sandsynligvis) ikke hevet indenfor, hver gang det regner.