:

Hvad er den bedste a-kasse?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad er den bedste a-kasse?
  2. Hvem har den billigste a-kasse?
  3. Er der forskel på a-kasse?
  4. Hvad er den billigste fagforening?
  5. Hvad får man i dagpenge 2023?
  6. Hvilken a-kasse har flest medlemmer?
  7. Hvad koster en a-kasse i gennemsnit?
  8. Hvor meget koster det om måneden at være medlem af a-kassen?
  9. Hvad er Danmarks dyreste fagforening?
  10. Kan man trække fagforening og a-kasse fra i skat?
  11. Hvad er det mindste man kan få i dagpenge?
  12. Hvad er det højeste man kan få i dagpenge?
  13. Hvor meget skal man tjene for at få a-kasse?
  14. Er det værd at have en a-kasse?
  15. Kan det betale sig at være i en a-kasse?

Hvad er den bedste a-kasse?

Vores overskuelige oversigt byder på nøgleinformationer om de forskellige a-kasser, så du lynhurtigt kan finde den a-kasse, der imødekommer flest mulige af dine krav og forventninger.

  • Studerende
  • IT
  • Ingeniør og teknik
  • Ledelse og personale
  • Handel og service
  • Industri og håndværk
  • Salg og kommunikation
  • Undervisere
  • Kontor og økonomi
  • Social og sundhed
  • Akademiker
  • Selvstændig

Det korte svar på dette spørgsmål er, at du skal vælge den a-kasse, der imødekommer så mange af dine ønsker og behov som overhovedet muligt.

Et godt råd er derfor, at du åbner et blankt dokument på din computer og giver dig til punktvis at notere dine ønsker til din kommende a-kasse.

Når du har et overblik over, hvilke krav og ønsker du har, kan du via vores fornemme og overskuelige a-kasse-oversigt lynhurtigt finde frem til de a-kasser, som måtte være oplagte og interessante for dig.

Hvem har den billigste a-kasse?

A-kassen er en organisation, som får støtte af staten. Enhver kan blive medlem af en a-kasse ved at leve op til nogle forskellige krav, mens man samtidigt bliver et betalende medlem. A-kassen er den instans, som udbetaler dig penge i tilfælde af, at du skulle miste dit arbejde. Ordet A-kasse er en forkortelse af arbejdsløshedskassen, som var det ord, man brugte tidligere.

Du kan sammenligne din a-kasse med et forsikringsselskab. Er du medlem af en a-kasse, er du sikret en økonomisk tryghed i tilfælde af, at du skulle miste dit arbejde.

En arbejdsløshedskasse eller a-kasse fungerer på den enkle måde, at folk hver måned betaler et fast beløb eller kontingent. Beløbet bliver en slags forsikring, hvis medlemmet skulle gå hen og miste sit arbejde. Det er således også en forsikring for ikke at ende på kontanthjælp eller uden en krone på hånden, hvis du skulle miste dit arbejde.

For at modtage dine dagpenge, skal du have været medlem af din a-kasse i mindst et år. Du skal have betalt et fast kontingent hver måned og leve op til en række forskellige lovkrav.

  • Du skal have haft indtjent 1924 arbejdstimer som fuldtidsforsikret eller 1258 arbejdstimer som deltidsforsikret a-kasse medlem for at kunne blive dagpengeberettiget indenfor de seneste tre år
  • Du skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet
  • Du skal være aktiv jobsøgende

A-kassen udfører en lang række opgaver, som er bestemt ved lov. Det drejer sig om udbetaling af dagpenge, feriedagpenge, efterløn og orlovsydelser, som er i forbindelse med barsel.

Bliver du ledig, sørger din a-kasse også for at afholde jævnlige opfølgningssamtaler. Det gør de for at sikre sig, at du som ledig er aktivt jobsøgende. De har også mulighed for at sende dig på forskellige relevante kurser – altid med henblik på få dig tilbage til arbejde hurtigst muligt.

Er der forskel på a-kasse?

Der er mange gode grunde til at være medlem af en a-kasse. Den vigtigste og mest afgørende årsag til at melde sig ind i en a-kasse er, at man kan få udbetalt dagpenge, hvis man bliver ledig. Dagpenge betyder, at du får udbetalt en månedlig ydelse, så du kan klare dig økonomisk gennem hverdagen. Det er denne forsikring mod ledighed og manglende indkomst, som du betaler for gennem dit kontingent til din a-kasse.

Nogle mennesker betaler til en a-kasse i mange år uden nogensinde at få brug for den forsikring, som dagpengene er, mens andre oftere får brug for de optjente dagpenge, fordi de har et arbejdsliv med mange korte ansættelser. Uanset hvad din arbejdssituation er og hvilken branche du arbejder i, er en a-kasse en meget værdifuld forsikring – du vil prise dig lykkelig over at have meldt dig ind, hvis du en dag står og får brug for dine dagpenge.

Ligesom med andre medlemskaber, forsikringer og abonnementstjenester tilbyder de mange danske a-kasser alverdens forskellige priser og pakker. De fleste a-kasser tilbyder gratis eller lave priser for medlemskab til studerende og det kan derfor være en god idé at melde sig ind allerede imens man er i gang med sin uddannelse. Så er du i systemet og skal ikke bekymre dig om det, når du går i gang med den i forvejen hektiske tid ved slutningen af uddannelsen.

Ved at melde sig ind som studerende opbygger du en anciennitet til næsten ingen penge. Den billige betaling fortsætter både under eventuelle grund, hoved- og praktikforløb.

Priserne på de forskellige a-kasser er relativt forskellige, dog er de fleste medlemskaber prissat til et sted mellem 400 og 500 kroner om måneden. Det er altså en beskeden sum du betaler i kontingent for et ganske dyrebart sikkerhedsnet.

Ofte taler man løst forskellige a-kasser og fagforeninger. Det skyldes at mange a-kasser samarbejder med fagforeninger og derfor tilbyder medlemskab af en fagforening som en del af pakken. Det gælder eksempelvis for AJKS, der samarbejder med Dansk Journalistforbund eller en a-kasse som Frie Funktionærer, der har sin egen Frie Fagforening. Det kan være en fordel at vælge en “normal” kombination af a-kasse og fagforening, men det behøver ikke at være afgørende for det, du får ud af dit medlemskab.

Forskellen på a-kassen og fagforeningen er dog utrolig vigtig at være opmærksom på, forneden kan du finde en kort grafisk video der lige præcis forklarer dette.:

  • Fagforeningen Fagforeningen er din bisidder og go-to, når du føler dig udsat på jobbet. Det kan være på grund af et dårligt arbejdsmiljø, mobning, sexchikane, urimelige løn eller andre ærgerlige situationer, du har oplevet med din arbejdsgiver eller dine kollegaer. Her kan fagforeningen bistå dig, rådgive dig og give dig tryghed i en svær tid. Der kan også være overenskomstmæssige fordele ved at være medlem af bestemte fagforeninger. I nogle virksomheder vil din arbejdsgiver måske endda opfordre dig til at vælge en bestemt fagforening.

Hvad er den billigste fagforening?

De traditionelle fagforeninger koster markant mere end de gule fagforeninger, som er politisk uafhængige og ikke skal bruge ressourcer på overenskomstforhandling og konfliktløsning.

HK ligger i den dyre ende med hensyn til fagforeninger. Her ligger prisen på 463 kr. om måneden for den fuldtidsforsikrede, mens prisen for lønmodtageren på deltid udgør 270 kr. pr. måned.

Som medlem af Dansk Metal skal man betale både et fagligt kontingent og et afdelingskontingent. Det faglige kontingent er på 378,5 kr. om måneden, mens afdelingskontingent svinger fra 128,25 til 229,75 kr. afhængig af, hvilken afdeling man vælger at blive tilknyttet. Den samlede pris kan således løbe op i 608,25 kr. om måneden.

Hvad får man i dagpenge 2023?

Fra den 1. maj 2023 nedsættes dagpengesatsen, hvis du er uden forsørgerpligt.

Er du forsørger, sker der ingen ændring i din dagpengesats.

Hvilken a-kasse har flest medlemmer?

Er du på udkig efter en ny fagforening - eller er det måske første gang, du skal stifte bekendtskab med hvad det egentlig er? Så er du kommet til det rette sted. Her hos TjekAkasse.dk har vi nemlig ikke bare styr på alle de bedste a-kasser på markedet - vi ved nemlig godt, at a-kasse og fagforening som regel altid hænger sammen.

Derfor har vi også samlet al den nødvendige information, som er relevant for dig, hvis du er på udkig efter en fagforening, en a-kasse, eller måske begge dele på én gang. Læs med herunder og bliv meget klogere på, hvad det egentlig er for noget, og hvad den kan hjælpe dig med.

En fagforening kaldes også et fagforbund, og defineres som en permanent sammenslutning af lønmodtagere inden for et eller flere fag og erhverv (Gyldendal). En fagforening er altså en samling af flere lønmodtagere, som typisk arbejder i samme fag eller branche. Det vil typisk være den forening, der varetager medlemmernes interesser i forbindelse med arbejde. Det kunne for eksempel være i forbindelse med løn og arbejdsvilkår. Alle foreningerne i Danmark arbejder nemlig for at sikre bedre løn samt bedre arbejdsvilkår for dens medlemmer. Dog er der også mange andre goder forbundet med at være en del af en, som vi kommer meget nærmere ind på senere. 

Traditionen i Danmark startede allerede i 1800-tallet, hvor de ansatte på for eksempel fabrikker gik sammen for at skabe sammenhold og loyalitet på arbejdspladsen, som man kunne bruge til at forsvare organisationsretten. De første “rigtige” fagforeninger kom dog først i 1870’erne.

Hvad gør en fagforening? Som udgangspunkt arbejder fagforeninger i danmark for at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Det gør de blandt andet ved at lave overenskomster med flere forskellige arbejdsgivere og virksomheder. Men faktisk kan man opdele deres opgaver i fire områder, som vi vil uddybe nærmere herunder:

Hvad koster en a-kasse i gennemsnit?

Der findes rigtig mange a-kasser på det danske marked og deres priser er lige så forskellige som de faggrupper de henvender sig til.

A-kasse priser for samtlige a-kasser i Danmark finder du i listen herunder:

  • DSA a-kasse pris: 451 kr/md.
  • Akademikernes A-kasse pris: 467 kr/md.
  • AJKS a-kasse pris: 468 kr/md.
  • BUPL a-kasse pris: 470 kr/md.
  • FTF A-kasse pris: 472 kr/md.
  • Socialpædagogerne a-kasse pris: 473 kr/md.
  • Lærernes A-kasse pris: 475 kr/md.
  • Lederne a-kasse pris: 482 kr/md.

Tabellen foroven giver du et overblik over de A-kasse der optager alle faggrupper. A-kasser der optager alle faggrupper kaldes for tværfaglige A-kasser. Vi har valgt kun at inkludere disse i vores sammenligning, da det ikke giver mening at lave en generel sammenligning af priser når det alligevel ikke er alle der har adgang til den A-kasse der er billigst. I stedet har vi valgt at finde de A-kasse, hvor alle kan blive optaget, og her fundet den A-kasse som er billigst. Den billigste a-kasse er den som du ser øverst i tabellen, men er det nu også den bedste? Læs mere længere nede i teksten!

Tabellen viser selvfølgelig også at alle de A-kasser du ser, optager alle faggrupper.

Som beskrevet, så findes der også andre A-kasse, som kun optager medlemmer fra specifikke faggrupper. Her kan f.eks. nævnes Akademikernes A-kasse , som kun optager akademikere, dog alle akademikere uanset faggruppe.

De priser du finder i tabellen er de seneste priser for hver A-kasse fra 2023. Priserne ændrer sig hele tiden, men vi gør alt for at holde alle priser 100 % up to date. Prisen du ser, er prisen for A-kasse medlemskab alene per måned. Prisen inkluderer altså ikke fagforening, som mange af de nævnte A-kasser også tilbyder. Fagforening kan du selvfølgelig tilkøbe, men så vil det månedlige kontingent også blive højere. Hvis det kun er A-kasse du leder efter, så kan du roligt gå efter de priser du ser i tabellen.

Priserne dækker over bidrag til administration, forsikringsbidrag og ATP. Forsikringsbidraget og ATP er ens for alle A-kasser, da det er noget der betales til staten hos Star.dk. Disse 2 udgiftsposter ligger på ca. 340 kr. per måned (Du kan læse mere om statens grundlæggende regler og takster for a-kasser på borger.dk). Derfor er det bidraget til administrationen, som hver A-kasse kan konkurrere på. Dem der har en billigere administration kan således tilbyde en billigere A-kasse til deres medlemmer. Forskellen på den dyreste tværfaglige A-kasse og den billigste tværfaglige A-kasse løber således op i noget der ligner 500 kr. om året, hvilket må siges også at være en slags penge.

Når du læser tabellen vil du hurtigt kunne se, at der ikke er meget forskel i priserne, og derfor er det også vigtigt at understrege at du ikke kun må vælge en A-kasse på baggrund af prisen. Dette kommer vi ind på længere nede i teksten.

Hvor meget koster det om måneden at være medlem af a-kassen?

Fuldtid cirka 479 (2023) kroner pr. måned (efter skat cirka 368 (2023) kroner pr. måned) - inklusive gruppelivsforsikring.

Deltid under 30 timer om ugen cirka 414 (2023) kroner pr. måned (efter skat cirka  319 (2023) kroner pr. måned) - inklusive gruppelivsforsikring.

+ Eventuelt fritidsulykkesforsikring på 38 kroner om måneden. Fritidsulykkesforsikringen er gratis de første tre måneder for nyindmeldte. 

Hvad er Danmarks dyreste fagforening?

Er du på udkig efter en ny fagforening - eller er det måske første gang, du skal stifte bekendtskab med hvad det egentlig er? Så er du kommet til det rette sted. Her hos TjekAkasse.dk har vi nemlig ikke bare styr på alle de bedste a-kasser på markedet - vi ved nemlig godt, at a-kasse og fagforening som regel altid hænger sammen.

Derfor har vi også samlet al den nødvendige information, som er relevant for dig, hvis du er på udkig efter en fagforening, en a-kasse, eller måske begge dele på én gang. Læs med herunder og bliv meget klogere på, hvad det egentlig er for noget, og hvad den kan hjælpe dig med.

En fagforening kaldes også et fagforbund, og defineres som en permanent sammenslutning af lønmodtagere inden for et eller flere fag og erhverv (Gyldendal). En fagforening er altså en samling af flere lønmodtagere, som typisk arbejder i samme fag eller branche. Det vil typisk være den forening, der varetager medlemmernes interesser i forbindelse med arbejde. Det kunne for eksempel være i forbindelse med løn og arbejdsvilkår. Alle foreningerne i Danmark arbejder nemlig for at sikre bedre løn samt bedre arbejdsvilkår for dens medlemmer. Dog er der også mange andre goder forbundet med at være en del af en, som vi kommer meget nærmere ind på senere. 

Traditionen i Danmark startede allerede i 1800-tallet, hvor de ansatte på for eksempel fabrikker gik sammen for at skabe sammenhold og loyalitet på arbejdspladsen, som man kunne bruge til at forsvare organisationsretten. De første “rigtige” fagforeninger kom dog først i 1870’erne.

Hvad gør en fagforening? Som udgangspunkt arbejder fagforeninger i danmark for at skabe bedre løn- og arbejdsvilkår for medlemmerne. Det gør de blandt andet ved at lave overenskomster med flere forskellige arbejdsgivere og virksomheder. Men faktisk kan man opdele deres opgaver i fire områder, som vi vil uddybe nærmere herunder:

Kan man trække fagforening og a-kasse fra i skat?

Et medlemskab af fagforeningen kan for nogen virke some en overflødig, og i nogle tilfælde dyr, økonomisk post. Priserne på de danske fagforeninger varierer betydeligt, med de billigste på under 70 kr. om måneden, til de dyreste der lyder på over 600 kr. hver måned. Er økonomien stram, kan det at være medlem af både fagforening og a-kasse virke uoverskueligt hvis man skal betale omkring 1.000 kr. hver måned.

Det har selvfølgelig en masse fordele at være medlem af både fagforening og a-kasse, men som sagt kan det virke for dyrt for nogen. Derfor er det vigtigt at være opmærksom på at fagforenings- og a-kassemedlemskab er fradragsberettiget i skat.

Hvad er det mindste man kan få i dagpenge?

Nødvendige

Nødvendige cookies hjælper med at gøre en hjemmeside brugbar ved at aktivere grundlæggende funktioner, såsom side-navigation og adgang til sikre områder af hjemmesiden. Hjemmesiden kan ikke fungere optimalt uden disse cookies.

Hvad er det højeste man kan få i dagpenge?

​For at få dagpenge med et beskæftigelsestillæg, som giver en dagpengesats på op til 118,86 procent svarende til 23.449 kr. pr. måned (2023-tal) i de første 3 måneders sammenlagt ledig som fuldtidsforsikret medlem, skal du have haft en samlet bruttoindkomst på 339.840 kr. (2023-tal) i de 12 bedste måneder inden for de seneste 24 måneder forud for din ledigmeldelse og indplacering i dagpengeperioden.

Hvor meget skal man tjene for at få a-kasse?

Når du er medlem af a-kassen, har du ret til dagpenge, hvis du opfylder en række krav. Først og fremmest skal du have haft arbejde og tjent nogle penge. For det andet skal du have været medlem af en a-kasse i mindst ét år.

Kravet til indkomst betyder, at du skal have haft arbejde et stykke tid. Man kan højst tælle 21.194 (2023) kroner med hver måned. Det betyder, at en højtlønnet ikke kan optjene ret til dagpenge hurtigere end en lavtlønnet.

Har du tjent mindst 21.194 (2023) kroner om måneden i mindst 12 måneder (14.129  (2023) kroner hvis du er deltidsforsikret), har du nået indkomstkravet.

Indkomst kan være flere ting, også andet end normal A-indkomst. Det kan også være B-indkomst eller overskud fra selvstændig virksomhed. Spørg i din lokale 3F a-kasse.

Er det værd at have en a-kasse?

Du lyder til at have taget stilling. Det står dig jo frit for.

Jeg foretrækker personligt at have fagforening indenfor mit felt, når de både forhandler min løn, arbejdsvilkår og har min ryg så at sige. Men jeg har så også familiemedlemmer, der blev alvorligt syge, og fik hjælp fra deres fagforeninger til at kæmpe for deres rettigheder i det offentlige system.

Kan det betale sig at være i en a-kasse?

Tilbage

Der har aldrig været så mange i arbejde som nu, og der mangler arbejdskraft. Men skyerne på himlen har aldrig været så sorte. Digitale beregninger på nettet (Det Faglige Hus) fortæller, at man kan spare 3500 kr./år som gymnasielærer eller 3912 kr. som medlem af DM, hvis man skiftede både fagforening og a-kasse. Det er især interessant, når en sammenligning alene af fagforeningskontingenter kan svinge mellem 55-468 kr. om måneden.