:

Hvordan finder man trolde?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvordan finder man trolde?
 2. Hvor mange kæmpe trolde er der?
 3. Hvem laver træ troldene?
 4. Hvor er de 100 trolde i Danmark?
 5. Hvordan ser en trold ud?
 6. Hvad koster en trold?
 7. Hvem bygger trolde i Danmark?
 8. Hvor mange trolde har Thomas Dambo bygget?
 9. Hvad kendetegner en trold?
 10. Hvor gammel bliver en trold?
 11. Hvad spiser en trold?
 12. Hvilken trold var den første?

Hvordan finder man trolde?

Hos OpdagDanmark har vi lavet en gratis app, der viser vej til tusindvis af opleveler – fx. legepladser, børnevenlige strande, ishuse og meget mere – og selvfølgelig også alle Thomas Dambos trolde! Vi har sågar cykel- og vandreruter, der går forbi flere. af troldene…

Inden længe kan du også lave mapper og holde styr på, hvilke trolde du har besøgt og hvilke du mangler. Men vi er også ved at udvikle en funktion, så du får et stempel i et trolde-pas, hver gang du besøger en trold…

Hvor mange kæmpe trolde er der?

De fire trolde, du finder i Aarhusregionen befinder sig i henholdsvis Silkeborg, på Djursland og i Aarhus.

På Djursland kan du finde skulpturen Sigurd, som er en af de gemte troldeskulpturer, der hver især har en historie at fortælle. Tag ud og se, om du kan finde ham - og find ud af netop Sigurds historie...

Hvem laver træ troldene?

Thomas Dambos trætrolde forbindes især med København, men efterhånden har de fået en stribe fætre og kusiner i både andre dele af Danmark samt i udlandet.

I Østjylland er der i dag trolde fire steder. Uden for Mørke på Djursland er der opstillet to eksemplarer, mens der ligeledes er trolde i Aarhus, Horsens og Silkeborg.

Fælles for dem er, at de kan ses og opleves af alle. Der er med andre ord fri adgang til troldene, som typisk står opstillet i flotte naturområder.

Hvor er de 100 trolde i Danmark?

Rundt omkring i Danmark kan man på smukke, hemmelige steder i naturen støde på Thomas Dambos gigantiske trolde, der er bygget af træ. Alene på Vestegnen findes seks styks, men i alt har kunstneren bygget 99. Nu kommer nummer 100.

– I forbindelse med Spejdernes Lejr i Hedeland, vil kunstneren Thomas Dambo påbegynde byggeriet til kæmpe nummer 100, siger Bue Heckmann, der er kommunikationsansvarlig for Spejdernes Lejr 2022, hvor op mod 40.000 spejdere mødes i naturområdet i Hedeland, der grænser til både Høje-Taastrup, Roskilde og Greve.

Hvordan ser en trold ud?

Store ører, vildt hår, lumske og ikke helt til at stole på. Jo, troldens træk er velkendte. Læs mere om disse skabninger her

Trold betyder ganske enkelt monster på oldnordisk, og det var især i de nordiske lande, at troen på trolde florerede. Trolden kan ses som en videreudvikling af jætten fra nordisk mytologi. Jætten var ligesom trolden en kæmpe med uanede kræfter.

Hvad koster en trold?

Fra Venstre påpegede Jesper Bendtsen, at projektet viser et godt samarbejde mellem kommunen og lokalrådene i oplandet, og det er også godt, at der kommer kultur ud i oplandet, frem for de fleste ting sker i Horsens. Derfor kunne partiet godt støtte op om trolden.

Også hos Det Konservative Folkeparti var Anders Krojgaard Lund positivt stemt over for ideen, men der var nogle uafklarede spørgsmål, påpegede han.

- Vi kan godt lide de trolde. Personligt synes jeg, de er pæne og søde, men man skal ikke google ret meget for at finde ud af, at der er problemer, når det kommer til vedligeholdelsen. Noget, der er bygget af ukurant træ, som står ude i en skov, kan ikke stå ret længe, før det begynder at have seriøse slitage-problemer. Børn er også glade for at lege på dem, men de skal jo vedligeholdes, for ellers er der en sikkerhedsrisiko for, at søm og nagler stikker ud, så de små pus kan ridse sig på dem. Så vi vil gerne vide, hvem har vedligeholdelsespligten, og hvem har vedligeholdelsesretten af den her trold, sagde Anders Krojgaard Lund (K).

Hvem bygger trolde i Danmark?

Dansk skulptør, der især er kendt for sine kæmpetrolde lavet af genbrugsmaterialer.

Han er født i Odense i 1979 og uddannet på Designskolen Kolding. Han har i dag værksted i Roskilde og har et team af håndværkere ansat, der sammen med ham rejser verden rundt og bygger trolde.

Han har i forbindelse med den kæmpestore troldefolkefest udgivet en bog af samme navn. Her kan du finde info om troldene. Der er også et kort, hvor du kan se troldenes placering i forhold til hinanden. Bogen kan købes på Thomas Dambos hjemmeside.

Hvor mange trolde har Thomas Dambo bygget?

Herunder kan du se vores anbefalede rute og få den på et digitalt kort, så du hele tiden kan se, hvor du befinder dig på ruten.

Formålet med projektet er at bringe kunsten udenfor museets vægge og ud i naturen på den Københavnske Vestegn. Projektet opfordrer til at man går på opdagelse i den smukke og oversete natur, og derved får en anderledes oplevelse.Alle seks kæmper er bygget med hjælp fra en lang række lokale frivillige. Skulpturerne er bygget udelukkende af affaldstræ fra lokale nedrivningsprojekter, gamle kviste og resttræ fra Stark.  

Hvad kendetegner en trold?

Trold, (oldn. troll, af uvis opr.), eventyrligt væsen. Trolde er ligesom dværge i både ældre og nyere germansk folketradition fællesbetegnelser for de underjordiske. Men som trolde eller troldfolk betegnes også alle de sociale naturvæsner som fx bjergfolk, bakkefolk og højfolk. En trold kan være stor som en kæmpe, men også et lille utyske. I mange eventyr er trolden et hæsligt, menneskeædende og farligt væsen, der ofte har enorme kræfter, flere hoveder eller overnaturlige evner. Heldigvis er trolde som regel enfoldige og derved lette at narre. Hvis et menneske gør trolden en tjeneste, kan det belønnes med rigdom, men ellers hører de venlige trolde mest til i børnelitteraturen.

Hvor gammel bliver en trold?

Thomas Dambos trætrolde forbindes især med København, men efterhånden har de fået en stribe fætre og kusiner i både andre dele af Danmark samt i udlandet.

I Østjylland er der i dag trolde fire steder. Uden for Mørke på Djursland er der opstillet to eksemplarer, mens der ligeledes er trolde i Aarhus, Horsens og Silkeborg.

Fælles for dem er, at de kan ses og opleves af alle. Der er med andre ord fri adgang til troldene, som typisk står opstillet i flotte naturområder.

Hvad spiser en trold?

I folketroen var man især bange for at trolden skulle udskifte børn – altså stjæle menneskebabyer og lægge deres egne troldebørn i stedet for. Hvis man havde mistanke om at man havde fået sådan en skiftning, troede man at hvis man behandlede troldebarnet rigtig skidt så ville troldemor komme og bytte det tilbage.

Der er eksempler i den virkelige verden på at folk har smidt deres børn ud på møddingen for at slippe af med dem og så er de frosset ihjel. Ofte troede man at ens barn var en skiftning, hvis børnene var anderledes på en eller anden måde fx ikke kunne gå eller tale eller så anderledes ud.

Måden man kunne undgå det på var, at få børnene døbt i en fart, for så var de beskyttede af Vorherre – troldene var nemlig meget bange for alt hvad der var helligt. Indtil børnene kunne blive døbt skulle man lægge noget stål i vuggen, gerne en saks. Det kunne også afskrække troldene.

Hvilken trold var den første?

Thomas Dambo siger godmorgen med sit kække, drengede smil. Han har tydeligvis glædet sig til denne nøje planlagte troldejagt. Det er den foreløbige kulmination på et årti, hvor han er blevet et verdenskendt navn både som kunstner og fortaler for genbrug.

- Da jeg byggede mine første trolde for ni år siden, havde jeg ingen anelse om, hvor omfattende det ville blive. Jeg har efterhånden rejst i det meste af verden og efterhånden opbygget en ret stor virksomhed. Jeg har omkring 25 ansatte i dag, som hjælper med alt fra at bygge til at stå for mine sociale medier, siger Thomas Dambo, der er hoppet ind på sæderne i bilen mellem journalisterne.