:

Hvem skrev den originale Askepot?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem skrev den originale Askepot?
 2. Hvem opfandt Askepot?
 3. Er brødrene Grimm dansk?
 4. Hvad er Askepot motivet?
 5. Hvad betyder navnet Askepot?
 6. Hvad symbolisere skoen i Askepot?
 7. Hvad betyder ordet Askepot?
 8. Hvad handler Askepot om?
 9. Hvem har skrevet eventyret om Hans og Grete?
 10. Hvem har skrevet eventyret om SNEHVIDE?
 11. Hvad er budskabet i Askepot?
 12. Er Askepot Disney?
 13. Hvilke eventyr har Brødrene Grimm lavet?
 14. Hvilket eventyr har H.C. Andersen skrevet?
 15. Hvad hedder de 7?

Hvem skrev den originale Askepot?

Også kjent som tsjekkisk Tři oříšky pro Popelku, tysk Drei haselnüsse für Aschenbrödel

Filmen er løselig basert på det tradisjonelle eventyret om fattigjenta Askepott (spilt av Libuše Šafránková) som til slutt får prinsen. Den norske versjonen er dubbet av Knut Risan, som står for alle stemmene. Risans stemme er lagt oppå det originale lydsporet.

Norge er blant flere europeiske land der Tre nøtter til Askepott har blitt en klassiker og juletradisjon. Filmen ble etablert som et fast innslag på NRK på julaften i løpet av 1990-tallet. I 2021 hadde filmen 932 000 seere (NRKs egne tall).

Filmens handling er lagt til middelalderen, men har en moderne vri ved at Askepott er en dyktig rytter og skytter som rår over sin egen skjebne. En kvist med tre nøtter kommer i hennes vei – tre nøtter som skal forvandles til hver sin bekledning.

Hun treffer prinsen første gang i sine vanlige klær. Med nøttenes hjelp treffer hun ham på nytt i jegerdrakt, og neste gang i ballkjole, da hun mister skoen. Innen den forelskede prinsen finner skoens eier, har den siste nøtten blitt til en brudekjole.

Hvem opfandt Askepot?

Walter Elias Disney kan betragtes for at være en af de vigtigste personer i underholdningsbranchen. Han har grundlagt virksomheden Walt Disney Company, som er kendt for at producere masser af succesfulde tegnefilm, tegneserier, film og andre underholdningsprodukter. Disney står bag de fleste tegnefilm, man kender i dag.

Walt Disneys succes må siges at begynde i 1928, da han opfandt figuren Mickey Mouse. Sammen med animatoren Ub Iwerks, producerede de den første tegnefilm med synkroniseret lyd 'Steamboat Willy' (1928). I 'Steamboat Willy' lagde Disney selv stemme til Mickey Mouse.

Er brødrene Grimm dansk?

Mange af brødrene Grimms værker er omsat til tegneserier, nogle af dem i flere omgange. Her er listen over de tegneserier, der er registreret på ComicWiki: Brødrene Grimm.

I USA udgives serien Grimm Fairy Tales på forlaget Zenescope som forsøger at anlægge en moderne vinkel til eventyrene. Rammen for hvert eventyr er at en person stillet overfor et moderne problem finder en løsning gennem læsning af en magisk bog med Brødrene Grimms eventyr. Et par eksempler er: en kvinde stillet overfor spørgsmålet om abort finder en løsning gennem sin læsning af "Rumleskaft", en ung mand finder mod til at bryde ud af et giftigt forhold til en medstuderende gennem en læsning af "Tornerose".

Hvad er Askepot motivet?

 • Hans og Grete
 • Askepot
 • Klokkeblomst (Rapunzel)
 • Tornerose
 • Rødhætte
 • Snehvide
 • Rumleskaft
 • Mor Hulda
 • Fiskeren og hans kone
 • Den tapre lille skrædder
 • Tommeliden

Inspireret af Achim von Arnims og Clemens Brentanos indsamling af folkeviser til Des Knaben Wunderhorn, begyndte brødrene Grimm i 1806 at indsamle traditionelt sagnstof (både eventyr og sagn), fra 1807 også fra mundtlige kilder. Kinder- und Hausmärchens første udgave i to bind indeholder 156 fortællinger. De følgende udgaver (i alt syv i brødrenes levetid) er udvidet til ca. 210 fortællinger og viser et omfattende revisionsarbejde, ikke mindst stilistisk, som Wilhelm Grimm hovedsagelig stod for.

I overensstemmelse med sit kulturpolitiske formål understregede Jacob Grimm i sit forord til første udgave eventyrsamlingens ægte folkelige og ægte tyske karakter samt udgivernes næsten ordrette gengivelse af deres mundtlige kilder. Specielt beskrev han "eventyrkællingen" Dorothea Viehmann som en ægte almuetraditionsbærer fra Kassels omegn. Denne stadig udbredte myte om Grimm-brødrenes indsamlingsarbejde er først langt senere blevet bestridt.

Hvad betyder navnet Askepot?

Bagsiden 26.09.16 Kl. 00:00

Pot og potte er principielt det samme ord, også når det gælder endelsen, som det indgår i Askepot

Hvad symbolisere skoen i Askepot?

Den gullige farve kan også komme i vaskeprocessen på grund af vasketid, vasketemperatur, om vaskemidlet indeholder blegemidler, eller andet. Prøv ikke at fjerne det gule skær med klor. Klor vil gøre sengetøjet gulligt.

Vask dynen på 60 grader på et program med moderat tromlerotation. Kogevask (90 grader) er for skrap kost for dyner. 60 grader er mere passende. Det er også en høj nok temperatur til at sikre sig, at husstøvmider og svamp dør ud.

Guldlok og de tre bjørne : et engelsk folkeeventyr (Ill. Bernadette) | bibliotek.dk.

Vask på 60 grader og afslut med let centrifugering. Tør dynen/puden i tørretumbler sammen med to-tre såkaldte tørrebolde. Tørreboldene fordeler fyldet jævnt, så du undgår klumper, og dynen/puden holdes luftig.

Hvad betyder ordet Askepot?

Svenska Akademiens ordbok listar etymologin som en åldrad böjningsform av "lag" där ändelsen "-um" i fornsvenskan angav dativ i pluralis.[2] Även Nationalencyklopedins ordbok förklarar ordet som dativ plural av "lag" men i betydelsen 'rätt ställning', 'rätt förhållande'. Fornsvenskans laghum betyder "enligt lagen", och lagom används som synonym till "som sig bör", "passande" eller "lämpligt" rent generellt.[2] Med tiden har lagom använts alltmer som synonym till "medel" eller "normal".[2] Ordet kan även ha en retfull eller skämtsam innebörd. Ett exempel är "lagom åt" en person[2] med betoning på "åt". Ett annat är "så lagom".[2] I början av 1900-talet kunde man säga att någon var "lagom" och syfta på tämligen berusad.[2]

Det finns även en folketymologisk myt, alltså en efterkonstruktion gjord utan kunskap om ordets faktiska historia: Den att ordet "lagom" härstammar från det gamla bondesamhällets måltider, då alla på gården åt från samma gryta och drack ur samma bägare. Då ville det till att det räckte 'laget om', och att ingen drack för mycket eller för litet.[3] [4]

En vanlig missuppfattning är att ordet "lagom" är unikt för det svenska språket och saknar motsvarigheter i alla andra språk. Detta är en faktoid enligt språkvetaren Mikael Parkvall.[4] Uppfattningen att Sverige är "landet lagom" och att lagom är ett ideal för den svenska folksjälen[5] har fått spridning därför att den svenska modellen baserad på kompromissvillighet och blandekonomi ibland har beskrivits som en medelväg mellan ytterligheter av politiska system, exempelvis av den amerikanske journalisten Marquis Childs i boken Sweden: the Middle Way från 1936.

I såväl nynorska som bokmål finns ordet lagom, med samma uttal, stavning och snarlik innebörd. Bland språk som inte har en direkt översättning, finns det dock ord med liknande betydelse som kan användas i översättningar, förutsatt att man godtar den lätta semantiska skillnaden. I exempelvis norska finns motsvarande ord som "passelig" och i danska "tilpas". Även serbokroatiska ("taman"), estniska ("paras"), isländska (meðallagi), thailändska (พอเพียง - phor phiang) och japanska ("丁度, chōdo") har motsvarande ord. På många språk finns ordet moderat som betyder 'måttfull' eller 'måttlig'.

Hvad handler Askepot om?

Lille træ, jeg beder dig,kast guld og sølv herned til mig.Og fuglen bragte Askepot en kjole,der var endnu finere end de to første,og sko, der var af det pureste guld ... Askepot, et af Brødrene Grimms mest elskede eventyr, handler om den fattige og udskældte Askepot, der tager til fest på slottet og vinder prinsens hjerte for næsen af sine misundelige stedsøstre og onde stedmor. Det er også eventyret, der ligger til grund for den klassiske Disney tegnefilm om Askepot fra 1950, og eventyret udgives her med smukke illustrationer af den engelske kunstner Bernadette Watts. Hun blev født i 1942 i Northampton i England og studerede kunst ved Maidstone College of Art i Kent. Siden 1968 har hun arbejdet som illustrator, og igennem sin karriere har hun illustreret en lang række klassiske eventyr.

Hvem har skrevet eventyret om Hans og Grete?

 • Peter, kostebinder (baryton)
 • Gertrud, hans kone (mezzosopran)
 • Hans, deres sønn (mezzosopran)
 • Grete, deres datter (sopran)
 • Pepperkakeheksen, (mezzosopran eller tenor)
 • John Blund (sopran)
 • Duggmannen (sopran)
 • Kakebarn (barnekor)
 • Fjorten engler (ballett).

Hvem har skrevet eventyret om SNEHVIDE?

Snehvide, folkeeventyr, mest kendt fra Brødrene Grimms genfortælling og Disneys film, men udbredt i folketraditionen fra Irland over Nærorienten til Afrika.

Grundlæggende handler eventyret om seksuel rivaliseren mellem mor og datter. For at undslippe den misundelige moderfigurs aggression kommer heltinden til at leve sammen med en flok mænd eller overnaturlige væsner og holder hus for dem. Da den onde mor opdager det, sørger hun for, at Snehvide får en giftig gave, som bringer hende i en dødlignende søvn. En prins forelsker sig i den sovende skønhed, vækker hende til live og gifter sig med hende.

Hvad er budskabet i Askepot?

Disneys filmatisering af Askepot er både traditionel og moderniseret. For eksempel har Askepot kritiske spørgsmål, og det er hende, der frier til prinsen.

GODHED SOM SUPERKRAFT"I vores benhårde verden, hvor økonomi er altafgørende, ser det ud til, at hvis du stopper op et øjeblik for at vise empati og godhed mod nogen, så vil folk valse hen over dig til gengæld. Det faktum, at Askepots godhed og venlighed vinder til sidst, at godhed virkelig er en superkraft, er et vindunderligt budskab ind i vores tid." Sådan siger Cate Blanchett til Reuters. Hun spiller den onde stedmor i Disneys nye filmatisering af Askepot.

Er Askepot Disney?

Vaskeægte Disney-magi som eksklusiv højtlæsningsbog

Askepot slider og slæber for sin stedmoder, imens hun drømmer om at komme til bal på slottet og danse med prinsen. Med hjælp fra den gode fe og vennerne Tim og Bum, bliver drømmen til virkelighed! Men tiden er knap – for ved midnat brydes fortryllelsen og hun forvandles fra en skønhed til en helt almindelig pige igen ...

Hvilke eventyr har Brødrene Grimm lavet?

Brødrene Grimm - Den bedste eventyr: 1 - 20

15Frøkongen eller JernhenrikI gamle dage, dengang man kunne få sine ønsker opfyldt, levede der en konge, som havde en datter, der var så dejlig, at selv solen, der dog har set så meget kønt, undredes, hver gang den skinnede på hende. I nærheden af slottet lå der en stor, mørk skov, og der inde var der en brønd under en gammel lind.Læs historien →

Hvilket eventyr har H.C. Andersen skrevet?

H.C. Andersen skrev både eventyr, selvbiografier, romaner, rejseskildringer, drama og digtsamlinger. Desuden lavede han papirklip. Antallet af eventyr ligger på 156, men hvis man regner senere udgivelser med og "Billedbog uden Billeder", bliver det omkring 210.

Det er umuligt at sætte et præcist tal på det samlede antal af udgivelser, oplag og salg. Forlaget Gyldendal oplyser, at dette skyldes, at Andersens værker er udkommet i et væld af forskellige udgivelser og oversættelser. Tidligere bogførte man ikke udgivelserne, som man gør i dag. Dertil kommer, at de nu er blevet tilgængelige på nettet. I dag er der nemlig ikke længere nogen, der ejer rettighederne over H.C. Andersens værker. De blev frigivet 70 år efter hans død. Kun bearbejdede værker - som nyoversættelser og biografier - skal der opkøbes ret til at gengive.

At der ikke foreligger præcise tal for udgivelser af H.C. Andersen gennem tiderne, efterlader dog ingen tvivl om, at tallet er svimlende højt. Som H.C. Andersen Centret (se kilder) understreger, har H.C. Andersens eventyr været obligatorisk læsning for skolebørn i Kina gennem en lang årrække, hvilket giver et indtryk af, hvor udbredte hans værker stadig er. September 2004 blev en obligatorisk kanon i litteratur også lanceret for folkeskolen og gymnasiet i Danmark. Ideen er, at der er nogle forfattere, som alle elever bør stifte bekendtskab med under deres skolegang. På denne liste ligger H.C. Andersen.

 • Fyrtøjet (1835)
 • Tommelise (1835)
 • Prinsessen på ærten (1835)
 • Den lille havfrue (1837)
 • Kejserens nye klæder (1837)
 • Den grimme ælling (1844)
 • Snedronningen (1845)
 • Hyrdinden og skorstensfejeren (1845)
 • Den lille pige med svovlstikkerne (1848)
 • Klods Hans (1855)

Hvad hedder de 7?

Oprindeligt stammer De 7 små dværge fra brødrene Grimms folkeeventyr Snehvide, som handler om kongedatteren Snehvide, som må flygte fra sin misundelige stedmor pga. hendes skønhed, og ender med at søge ly uden tilladelse i de syv dværges hytte i skoven.Dværgene har efterfølgende fået deres navne af Disney, som passer til deres karakteristiske træk. De 7 små dværge er glade, rare og gæstfri, og samtidig lidt klodsede.

Her finder du navnene på dværgene fra Snehvide og de 7 små dværge (Snow White and the 7 dwarfs) på dansk og engelsk.