:

Hvad er den bedste te?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er den bedste te?
 2. Hvilken te er mest populær?
 3. Hvad er sundest grøn eller sort te?
 4. Hvilket land drikker mest te?
 5. Er det sundt at drikke te hver dag?
 6. Er det sundest at drikke kaffe eller te?
 7. Er Earl Grey te sundt?
 8. Hvilken te skal jeg drikke?
 9. Hvad er sundest at drikke kaffe eller te?
 10. Hvad er det sundeste te?
 11. Hvad er den sundeste te?
 12. Hvad er den sundeste the?

Hvad er den bedste te?

Vi venter lidt med urte-te der er en kategori for sig, og koncentrerer os her om sort, hvid, grøn og oolong te. Alle disse former for te kommer nemlig fra den samme plante ved navn Camellia Sinensis. Ligesom alle former for vin også produeres af druer, produceres alle former for te af Camellia Sinensis.

Ligesom der kan være forskellige sorter af druer, er der også forskellige sorter af te. Når der er forskel på sort, hvid og grøn te, er det ikke fordi de kommer fra forskellige planter, men fordi de høstes, tørres og behandles forskelligt. Alt efter hvor friske skudene er, hvor længe de tørrer og hvordan, om de rulles, samt grad af oxidering, er nogle af indikatorerne for, hvilken te man får.

Lidt firkantet kan man sige, at hvid te er den ”reneste” form for te, altså den der er mindst forarbejdet, hvor grøn, oolong og sort te gennemgår forskellige stadier af oxidering og rulning, som udgør hvilken form for te der er slutproduktet.

 • Earl Grey – Early grey er sort te tilsat lidt aromatisk olie fra appelsinplanten Bergamot. Bergamot giver Earl Grey dens karakteristiske aroma. En klassiker som både dufter og smager lækkert. Fås her.
 • English Breakfast Tea – Er en blandning af forskellige former for sort te. Som oftest Assam og Ceylon te. Den har en stærk og gennemtrængende smag som går rigtig godt med mælk og honning. Fås her.
 • Darjeeling – Er en indisk te som kommer fra området Darjeeling. Kaldes får te’ens champagne. Den er lys i farven og har en lækker varm smag. Fås her.
 • Assam – Igen opkaldt efter det område i Indien hvor den dyrkes; Assam distriktet. Assam te er stærk i smagen og har en rødlig farve. Super lækker og god med mælk. Fås her.
 • Ceylon – Kommer fra Sri Lanka, den er frisk og næsten lidt citrus agtig i smagen. Bruges ofte i te-blandninger, men kan sagtens nydes som den er. Fås her.

Bemærk – Klassificering af te baseres på grad af oxidering og processen hertil (som beskrevet ovenfor), samt af området hvor te’en dyrkes, og hvornår bladene plukkes samt alder af skud og bladstørrelse. Derfor kan Darjeeling, Assam og Ceylon te både være grøn og sort te. Navnene indikerer hvor i verden te’en kommer fra, og ikke hvordan den er efterbehandlet.

Hvis en te fra Daarjeling er høstet i foråret (hvor bladenen endnu ikke har åbnet sig helt op), og den ikke rulles – er det en hvid te. te fra Daarjeling der opvarmes under rulning for derefter at tørre, er grøn te. Og te fra Darjeeling der oxideres fuldt er sort te. Det samme gør sig gældende for de andre te-områder, Assa og Ceylon. Der findes selvfølgelige flere steder i verden hvor te dyrkes og produceres, men for nemhedens skyld, nævner jeg kun de mest almindelige og populære te former her.

Hvilken te er mest populær?

Uanset hvad, så kommer al te fra en bestemt type stedsegrøn plante hjemhørende idet østlige Asien – formodentlig i grænselandet mellem Kina, Laos og Burma. Planten findes både som trimmet busk i plantager, og som vildt træ i mere naturlige tehaver og kaldes Camellia sinensis. Den type busk, der findes i det østlige Kina, Japan, Nepal og Korea (lande med mere køligt klima) kaldes Camellia sinensis sinensis og har mindre og mere sarte blade. Planten findes også under sydligere himmelstrøg såsom i Indien og Yunnan i det sydlige Kina (samt lande med meget varmt klima), hvor den har tilpasset sig klimaet, er blevet mere robust, og har udviklet større blade. Her går den under navnet Camellia sinensis assamica. Der findes også en tredje mere sjælden type kaldet Camellia taliensis, der gror i Yunnan (Kina), Thailand og Burma, og som man blandt andet laver sheng puerh af (læs mere om denne under te-typer).

Der er stadig diskussion om, hvorledes hybrider og oprindeligt naturlige planter er indbyrdes beslægtede, og dette er et studie værd for den botanisk særligt interesserede. Af og til går der også politik i den diskussion, da flere gerne vil være teens ”ophavsmand”. Det er dog umiddelbart godt at være bekendt med navnet på kultivaren på ens te – den kulturelt særligt opdyrkede type busk- fordi den kan fortælle noget grundlæggende om smag – ligesom med æbler (Cox, Golden Delicious og så videre). Lad os imidlertid straks slå fast, at produkter som kamille, hibiscus og rooibos ikke er te, men derimod såkaldt tisane, urter. Nogle gange vil disse urter dog være at finde i blandinger med teblade.

Hvad er sundest grøn eller sort te?

Der er koffein i de fleste teer, men mængden varierer alt efter, hvilken type du drikker. Tommelfingerreglen siger, at der i gennemsnit er ca. halvt så meget koffein i te, som der er i en kop almindelig sort kaffe. Mere konkret indeholder den gennemsnitlige deciliter te 25 mg koffein.

Hvis du gerne vil have en koffeinholdig te, så skal du gå efter sorte teer. De indeholder som regel mest koffein. At der er koffein i te er ikke nødvendigvis en dårlig ting. Et forsøg har vist, at tager man en koffeinholdig drik til sit morgenmåltid, så er man mindre træt, har lettere ved at lære nyt og bearbejde ny information. Grøn te indeholder også koffein, mens hvid te har det laveste koffeinindhold. Vil du helst undgå koffein, så er det altså hvid te, du skal gå efter.

I modsætning til hvad mange tror, er der ikke garvesyre i te. Det som giver teen sin bitterhed er derimod flavonoider. Flavonoiderne kommer fra teens blade, og når de bliver blandet med spyt, giver det en let bitter smag i munden. Det er også flavonoiderne der sætter sig som mørke rander på tekoppens inderside. Der er altså ikke garvesyre i te. Det er en gammel myte.

Hvilket land drikker mest te?

Te blev introduceret til Afrikanske lande i slutningen af 1800-tallet, og kontinentet er i dag samlet set verdens 4. største producent af te. I begyndelsen etableredes plantager i Malawi (1880erne) og Sydafrika (1903), med det primære formål at supplere englændernes forbrug. Senere begyndte tyskere at plante te på bjergsiderne af Mount Cameroun og i Tanzania. Mange lande har senere fulgt med, herunder: Kenya (den største producent), Uganda, Burundi, Mozambique, Rwanda, Zimbabwe, Etiopien, Congo, Mauritius, Zambia, Reunion, Madagaskar, Mali og Seychellerne. Afrikanske lande producerer mest sort CTC-te til eksport, men er godt i gang med at udvikle grand cru te, ligesom man nu særligt gør det i Kina, Japan, Nepal og Indien. Det gælder især Rwanda, Kenya og Burundi. I Asien er næsten alle teplukkere kvinder, men i Afrika plukker mænd også, fordi arbejderne ofte skal rejse langt hjemmefra for at plukke, hvilket ikke er socialt accepteret. Mange lande, der ikke selv producerer te, har en stærk tradition for at drikke te. Det gælder især Marokko (hvor det kaldes touareg-te efter ørkenfolket), Egypten og Tunesien samt Senegal, Mauretanien og Gambia. I sidstnævnte lande foretrækkes importeret grøn te i gunpowder-stil (grøn te rullet til små faste kugler) tilsat mynte og rigeligt sukker. I Egypten foretrækkes sort te, shai, enten Koshary (let) and Saiidi (kraftigere) Te er så vigtigt for landet, at regeringen har egne teplantager i Kenya. I Mauritius og Kenya bliver sort te serveret med mælk og sukker på en måde, der minder om de tidligere britiske koloniherrers tekultur. Af regionale specialiteter kan nævnes Somalias shaah, en blanding af sort te, sukker, kardemomme, ingefær, muskat, nelliker og kanel. Derudover er der Sydafrikas rooibos, der faktisk slet ikke er en te, men en urtedrik, – en tisane. I Etiopien, der er kendt for sin gode kaffe, drikker man te blandet med kaffe i en drik kaldet spreeze. I Libyen drikkes tredje runde te nogle gange med tilsætning af hele peanuts.

Er det sundt at drikke te hver dag?

Ud over at smage og dufte godt indeholder te et højt indhold af mineraler og antioxidanter, og er altså derfor godt for vores krop. Et højere indtag af antioxidanter fremmer vores sundhed, fordi de menes at have en beskyttende effekt over for frie radikaler i kroppen, som er stoffer, der risikerer at skabe uhensigtsmæssige celleforandringer i kroppen.

Udover at have en potentiel beskyttende effekt over for frie radikaler vil antioxidanterne fra teen også være med til at holde dine tarme sunde. Mikro-floraen i dine tarme skal nemlig helst være i balance, og det er netop denne balance, at antioxidanter fra te kan være med til at opretholde.

Er det sundest at drikke kaffe eller te?

 • Te er den anden mest anvendte drik i verden, næst efter drikkevand
 • Der bliver drukket ca. 400 millioner kopper kaffe om dagen på verdensplan
 • 1 ud af 4 voksne drikker te
 • Skandinavien har verdens største kaffeforbrug
 • Danmark har en fjerdeplads i kaffeforbrug pr. indbygger på globalt plan

Er Earl Grey te sundt?

SPONSORERET indhold

Urtete, grøn te, hvid te – der bliver i den grad hældt te op i kopperne, men den sorte te, Earl Grey, har mistet lidt momentum i sundhedssnakken – og det er helt forkert.

Hvilken te skal jeg drikke?

Ægte te er fremstillet af blade eller nye skud fra teplanten Camellia Sinensis. Den kommer i mange forskellige varianter og omfatter bl.a. sort te, grøn te og hvid te. Ægte te indeholder bl.a. opkvikkende koffein, antioxidanter, og vanddrivende stoffer.

Hvad er sundest at drikke kaffe eller te?

Der findes mange myter omkring både te og kaffe, om deres sundhedsmæssige egenskaber og deres skadelige egenskaber. En ting er dog helt sikkert, der er ikke nogen af dem der er skadelige i de rette mængder. Eksempelvis anbefales det dog ikke, at man drikker mere end 4-5 kopper kaffe om dagen.

Selvom dette altså ikke er skadeligt, så er det også svært at finde en bevist sammenhæng for at det skulle gavne det helt store, da kaffe ikke indeholder nogen næringsstoffer. Det indeholder naturligvis koffein, der kan gøre dig lidt friskere, men en decideres sundhedsmæssig egenskab skal man lede længe efter.

Hvad er det sundeste te?

Teens sundhedsmæssige potentiale er hovedsageligt forbundet med tre bioaktive forbindelser (ikke-essentielle næringsstoffer, der kan påvirke helbredet):

 • Katekiner – en type polyphenol – en gruppe kemikalier med antioxidantegenskaber. Antioxidanterne (molekyler, som forhindrer celleskader) findes i frugt og grønt som vindruer (og vin), kakao og æbler, men hovedsageligt i de friskplukkede grønne teblade fra teplanten Camellia sinensis. Katekinerne er også ansvarlige for de bitre stoffer i teen. Jo større, bladet får lov til at vokse, desto mere bittert vil det blive. Katekiner, der findes i endnu større mængder i chokolade, virker 20 gange stærkere som antioxidanter end C-vitamin.
 • Koffein – et organisk stof, der findes naturligt i kaffe, te, cola (kolanødder) og i mindre mængder i kakao. Koffein har en stimulerende virkning på centralnervesystemet og har en opkvikkende og vanddrivende effekt. Mens 3 dl te indeholder omkring 60 mg koffein, findes der cirka 200 mg i filterkaffe.
 • L-theanin – en unik aminosyre, som findes udelukkende i teplanten Camellia sinensis. L-theanin menes at have en afslappende og søvnforbedrende effekt. Hvis teen skal indeholde aminosyren L-theanin, skal bladene høstes før fotosyntese finder sted. Efter fotosyntesen omdannes aminosyrerne nemlig til polypfenoler (tanniner). Te, som bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollyset, indeholder de fleste aminosyrer.

Teens sundhedsmæssige potentiale er hovedsageligt forbundet med tre bioaktive forbindelser (ikke-essentielle næringsstoffer, der kan påvirke helbredet):

 • Katekiner – en type polyphenol – en gruppe kemikalier med antioxidantegenskaber. Antioxidanterne (molekyler, som forhindrer celleskader) findes i frugt og grønt som vindruer (og vin), kakao og æbler, men hovedsageligt i de friskplukkede grønne teblade fra teplanten Camellia sinensis. Katekinerne er også ansvarlige for de bitre stoffer i teen. Jo større, bladet får lov til at vokse, desto mere bittert vil det blive. Katekiner, der findes i endnu større mængder i chokolade, virker 20 gange stærkere som antioxidanter end C-vitamin.
 • Koffein – et organisk stof, der findes naturligt i kaffe, te, cola (kolanødder) og i mindre mængder i kakao. Koffein har en stimulerende virkning på centralnervesystemet og har en opkvikkende og vanddrivende effekt. Mens 3 dl te indeholder omkring 60 mg koffein, findes der cirka 200 mg i filterkaffe.
 • L-theanin – en unik aminosyre, som findes udelukkende i teplanten Camellia sinensis. L-theanin menes at have en afslappende og søvnforbedrende effekt. Hvis teen skal indeholde aminosyren L-theanin, skal bladene høstes før fotosyntese finder sted. Efter fotosyntesen omdannes aminosyrerne nemlig til polypfenoler (tanniner). Te, som bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollyset, indeholder de fleste aminosyrer.

Laboratorie- og dyreforsøg indikerer, at de bioaktive forbindelser kan have flere helbredseffekter, men resultater fra studier med mennesker er mindre entydige.

Oolong te, sorte, hvide og grønne teer kommer alle fra den samme plante, Camellia sinensis, men bliver høstet på forskellige tidspunkter.

Te klassificeres efter behandlingen, efter høsten (fermenteret, halvfermenteret eller ufermenteret), efter oprindelsessted (for eksempel Assam, Keemun) og efter bladstørrelse/alder af skud eller blad.

Oolong te, sorte, hvide og grønne teer kommer alle fra den samme plante, Camellia sinensis, men bliver høstet på forskellige tidspunkter.

Te klassificeres efter behandlingen, efter høsten (fermenteret, halvfermenteret eller ufermenteret), efter oprindelsessted (for eksempel Assam, Keemun) og efter bladstørrelse/alder af skud eller blad.

De sorte teer er fermenterede, oolong te er delvis oxideret, halvfermenteret te – det vil sige, at man stopper fermenteringsprocessen og iltningen af teen, før den bliver til sort te – mens grønne og hvide teer er ufermenterede.

Hvad er den sundeste te?

Teens sundhedsmæssige potentiale er hovedsageligt forbundet med tre bioaktive forbindelser (ikke-essentielle næringsstoffer, der kan påvirke helbredet):

 • Katekiner – en type polyphenol – en gruppe kemikalier med antioxidantegenskaber. Antioxidanterne (molekyler, som forhindrer celleskader) findes i frugt og grønt som vindruer (og vin), kakao og æbler, men hovedsageligt i de friskplukkede grønne teblade fra teplanten Camellia sinensis. Katekinerne er også ansvarlige for de bitre stoffer i teen. Jo større, bladet får lov til at vokse, desto mere bittert vil det blive. Katekiner, der findes i endnu større mængder i chokolade, virker 20 gange stærkere som antioxidanter end C-vitamin.
 • Koffein – et organisk stof, der findes naturligt i kaffe, te, cola (kolanødder) og i mindre mængder i kakao. Koffein har en stimulerende virkning på centralnervesystemet og har en opkvikkende og vanddrivende effekt. Mens 3 dl te indeholder omkring 60 mg koffein, findes der cirka 200 mg i filterkaffe.
 • L-theanin – en unik aminosyre, som findes udelukkende i teplanten Camellia sinensis. L-theanin menes at have en afslappende og søvnforbedrende effekt. Hvis teen skal indeholde aminosyren L-theanin, skal bladene høstes før fotosyntese finder sted. Efter fotosyntesen omdannes aminosyrerne nemlig til polypfenoler (tanniner). Te, som bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollyset, indeholder de fleste aminosyrer.

Teens sundhedsmæssige potentiale er hovedsageligt forbundet med tre bioaktive forbindelser (ikke-essentielle næringsstoffer, der kan påvirke helbredet):

 • Katekiner – en type polyphenol – en gruppe kemikalier med antioxidantegenskaber. Antioxidanterne (molekyler, som forhindrer celleskader) findes i frugt og grønt som vindruer (og vin), kakao og æbler, men hovedsageligt i de friskplukkede grønne teblade fra teplanten Camellia sinensis. Katekinerne er også ansvarlige for de bitre stoffer i teen. Jo større, bladet får lov til at vokse, desto mere bittert vil det blive. Katekiner, der findes i endnu større mængder i chokolade, virker 20 gange stærkere som antioxidanter end C-vitamin.
 • Koffein – et organisk stof, der findes naturligt i kaffe, te, cola (kolanødder) og i mindre mængder i kakao. Koffein har en stimulerende virkning på centralnervesystemet og har en opkvikkende og vanddrivende effekt. Mens 3 dl te indeholder omkring 60 mg koffein, findes der cirka 200 mg i filterkaffe.
 • L-theanin – en unik aminosyre, som findes udelukkende i teplanten Camellia sinensis. L-theanin menes at have en afslappende og søvnforbedrende effekt. Hvis teen skal indeholde aminosyren L-theanin, skal bladene høstes før fotosyntese finder sted. Efter fotosyntesen omdannes aminosyrerne nemlig til polypfenoler (tanniner). Te, som bliver høstet tidligt om foråret, og er beskyttet mod sollyset, indeholder de fleste aminosyrer.

Laboratorie- og dyreforsøg indikerer, at de bioaktive forbindelser kan have flere helbredseffekter, men resultater fra studier med mennesker er mindre entydige.

Oolong te, sorte, hvide og grønne teer kommer alle fra den samme plante, Camellia sinensis, men bliver høstet på forskellige tidspunkter.

Te klassificeres efter behandlingen, efter høsten (fermenteret, halvfermenteret eller ufermenteret), efter oprindelsessted (for eksempel Assam, Keemun) og efter bladstørrelse/alder af skud eller blad.

Oolong te, sorte, hvide og grønne teer kommer alle fra den samme plante, Camellia sinensis, men bliver høstet på forskellige tidspunkter.

Te klassificeres efter behandlingen, efter høsten (fermenteret, halvfermenteret eller ufermenteret), efter oprindelsessted (for eksempel Assam, Keemun) og efter bladstørrelse/alder af skud eller blad.

De sorte teer er fermenterede, oolong te er delvis oxideret, halvfermenteret te – det vil sige, at man stopper fermenteringsprocessen og iltningen af teen, før den bliver til sort te – mens grønne og hvide teer er ufermenterede.

Hvad er den sundeste the?

Te har et højt indhold af mineraler og antioxidanter, som beskytter mod de frie radikaler i kroppen, der ellers kan give alvorlige sygdomme som fx kræft. Nogle forsøg tyder endda på, at antioxidanterne i te er mere effektive end dem i fx C- og E-vitamin, mens andre undersøgelser viser, at to kopper te om dagen er nok til at give dig et værdifuldt tilskud af antioxidanter.

Har du oppustet mave? Det skal du gøre!