:

Hvornår er det Mortens aften?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvornår er det Mortens aften?
  2. Hvilken dag spiser man Mortens and?
  3. Hvad betyder mortensdag?
  4. Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?
  5. Er Mortens aften en helligdag?
  6. Hvordan falder Mortens aften?
  7. Hvorfor hedder det Mortens aften?
  8. I hvilke lande holder man Mortens aften?
  9. Hvorfor spiser man and Mortens aften?
  10. Hvilke lande fejre Mortens aften?
  11. Hvad er historien om mortensaften?
  12. Hvilke lande fejre man Mortens aften?
  13. Hvad kalder man 11 november?
  14. Er mortensaften en dansk tradition?
  15. Hvad smager bedst gås eller and?
  16. Hvorfor fejrer vi Mortens aften?
  17. Hvornår er Mortens dag i 2020?
  18. Hvornår er Mortens aften i Danmark?
  19. Hvorfor fejrer vi Mortens aften?
  20. Hvornår er Mortens dag i 2020?
  21. Hvornår er Mortens aften i Danmark?

Hvornår er det Mortens aften?

Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, som dengang også omfattede det nuværende Ungarn, hvor han blev født omkring år 336 af romerske forældre.

Hvilken dag spiser man Mortens and?

Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem. Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før 1616.[3]

Hvad betyder mortensdag?

Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, som dengang også omfattede det nuværende Ungarn, hvor han blev født omkring år 336 af romerske forældre.

Hvorfor hedder det Mortens aften og ikke Martins aften?

Baggrunden for traditionen med andesteg - eller gåsesteg - går helt tilbage til perioden 336 til 397 e.Kr., hvor Martin, som var biskop af Tours, levede. Martin, der på dansk hedder Morten, blev begravet den 11. november, som på dansk hedder mortensdag, mens mortensaften så er den 10. november.

Efter aftjent militærtjeneste blev Martin munk som cirka 20-årig. Han blev forfulgt i sit hjemland, det nuværende Ungarn, og blev fordrevet til Gallien, hvor han slog sig ned i et kloster i Portiers. Her levede han fromt og roligt, og han fik ry af at være en god og hellig mand.

Han fik så godt et ry, at befolkningen i Tours ville vælge ham til biskop, men det var Martin ikke interesseret i. Og lige den del af Martins historie fører til forklaringen på, hvorfor vi spiser and eller gås mortensaften.

Er Mortens aften en helligdag?

Sankt Morten blev udnævnt til biskop i Tours den 4. juli 371. Den mest kendte legende siger, at den fromme Morten af ydmyghed ikke ville udnævnes til biskop. Han gemte sig derfor i en gåsesti for at undgå udnævnelsen, da man kom til ham. Gæssenes skræppen forrådte ham dog, og det siges, at Morten som biskop bestemte, at man hvert år skulle straffe gæssene for at have forrådt ham – ved at slagte og spise dem. Den ældste kendte danske kilde, der beskriver denne legende, er fra 1616, men der findes lignende tyske kilder tilbage fra 1500-tallet, og også i Danmark er der blevet spist mortensgås før 1616.[3]

Hvordan falder Mortens aften?

Morten Bisp er den danske betegnelse for Martin af Tours eller Sankt Martin. Martin var romer og levede i det nuværende Ungarn i 300-tallet. Som 15-årig meldte han sig til den romerske hær og drog i krig i Gallien. 

Martin havde et varmt hjerte for de fattige og blev betragtet som hellig, fordi han kunne helbrede de syge. 

Historien lyder, at befolkningen i den franske by Tours derfor ønskede at udnævne Martin til biskop, men det ønskede han ikke. For at undgå det, gemte han sig i en gåsesti. De skræppende gæs afslørede dog Martins gemmested, og da han blev fundet, blev han tvunget til at påtage sig embedet som biskop. 

Hvorfor hedder det Mortens aften?

Morten - eller "Morten Bisp" som han også kaldes er vort hjemlige navn på den hellige Sankt Martin af Tours

Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin.

I hvilke lande holder man Mortens aften?

Historien om Mortens Aften: Mange danskere fejrer Mortens Aften, som altid falder dagen før Mortensdag, som er den 10. november hvert år. Den 9. november samles familien således om bordet til en traditionel mortensand eller mortensgås – alt afhængigt af hvad man er vokset op med.

På Mortens dag fejrer vi Sankt Morten eller Biskop Morten, som blev bisat den 10. november år 397 i den franske by Tours. Historien er helt enkelt, at Martin af Tours – som han hedder på fransk – gemte sig blandt gæs for at undgå at blive biskop. Tilbage i år 1616 blev historien nedskrevet i de danske bøger for første gang. Her blev hans navn oversat til Morten Bisp.

Gæs viste sig dog ikke at være det perfekte cover. De var ikke synderligt interesserede i at skjule Morten. Så da han – mod sin vilje – blev udnævnt til biskop, besluttede han, at alle husstande skulle slagte og spise en gås mindst 1 gang om året. Det er senere hen blevet på årsdagen for hans bisættelse.

Hvorfor spiser man and Mortens aften?

Historien om, hvorfor vi spiser and d. 10. november, må graves frem i de oldgamle historiebøger, hvor Morten Bisp (Morten af Tours) blev udnævnt af romerne til at være biskop. Det gjorde han, fordi han efter sigende havde et varmt hjerte og kunne helbrede de syge. Der var bare dét problem, at Morten ikke ønskede at være biskop, og derfor gemte han sig i en gåsesti.

Uheldigvis blev hans gemmested afsløret af de skræppende gæs, og da Morten blev biskop, indførte han som straf, at alle skulle slagte og spise en gås årligt. D. 11. november døde Morten (dagen, vi kalder ”mortensdag” eller ”Morten Helgensdag”),og traditionen tro hylder vi Mortens minde ved at spise and aftenen før.

Hvilke lande fejre Mortens aften?

Historikerne kan spore traditionerne forbundet med mortensdag rundt omkring i Europa helt tilbage til middelalderen (400-1400 e.v.t.) ved at studere årskalendere.

Omkring november var bønderne færdige med at høste korn og slagte de dyr, der skulle saltes – saltningen forhindrede kødet i at rådne, så det kunne holde sig vinteren over.

I perioden, mellem dyrene blev slagtet, og frem til kødet blev saltet, opstod et vindue, hvor folk kunne spise helt frisk kød.

Under varmere himmelstrøg i Portugal og på Sicilien markerede mortensdag , at årets vin var modnet. I Portugal fejrede man traditionelt dagen ved at drikke såkaldt ’fodvin’.

Som navnet antyder, er fodvin lavet af vand blandet op med den saft, der er tilbage, efter vinbønderne har trådt rundt i vinkarret og moset druerne med fødderne.

Hvad er historien om mortensaften?

Morten - eller "Morten Bisp" som han også kaldes er vort hjemlige navn på den hellige Sankt Martin af Tours

Mortens helgendag er den 11. november, hvorfor aftenen inden kaldes "Mortens aften". Morten er en fordanskning af navnet Martin.

Hvilke lande fejre man Mortens aften?

  • 0 Oversat artikel
  • 1 Menu
  • 2 Historie
  • 3 Dagens tradition
  • 4 Se også
  • 5 Yderligere læsning
  • 6 Referencer
    • 6.1 Noter
  • 7 Eksterne links

På en klassisk gåseamiddag serveres blodsuppe som forret, derefter gåsen, og til sidst skånsk æblekage som dessert. Denne menu blev skabt af restauratøren på Piperska muren i Stockholm i 1850'erne . Kombinationen blev populære og de øvrige restauratører var ikke sen med at tage efter. Inden den klassiske mårtensmenyn kom til Skåne spiste man klipfisk til forret har fulgt af selve gåsen og afslutningsvis risengrød til dessert.

Martinsdagen blev fejret oprindeligt overfor den 40 dage lange fastetid som rakte sig frem til jul, en inflydelse i kristendommen som bunder i den da stærke byzantinske indflydelse. Julfastan inden for den katolske kirke er i dag i princippet borte, men findes endnu i dele af den ortodokse kirke.

  • Den sidste aften før fæstet, benævnt fastenat i Skåne, var befolkningens sidste chance for at meget og godt spise. I dele af Tyskland, først og fremmest i Mainz og det øvrige Rhenland , er denne fejring endnu i dag af stor betydning.
  • Martindagen var af tradition den dag hvor tienden blev indkrævet. Skat blev langt betalt frem i historien ind natura , blandt andet i gæs, ikke mindst eftersom vinterholdning af dyr var dyr.

I Sverige omtales fejringen af Mårtengås første gang i en herregård i Södertörn i 1557. I 1700-tallet begyndte gæs at blive mere usædvanlige i store dele af Sverige som førte til at traditionen uddøde andre steder end i Skåne. Märta Helena Reenstierna har beskrevet hvordan hun på ældre dage blev tvunget til at fejre Mårten med kalvesuppe da det var svært at få fat på gæs i Stockholmstrakten. Med jernbanen blev det igen muligt at kunne servere gæs og gjorden sagte sit gentog hos den lidt mere velbjærgede befolkning.

Hvad kalder man 11 november?

Den valda dagen är lördagen den 11 november vecka 45. Denna dag firar Mårten namnsdag och det är nationaldag i Angola.

Om man är född den 11 november har man stjärntecknet skorpionen, här kan ni hitta

Er mortensaften en dansk tradition?

Martin af Tours levede i 300-tallet i Romerriget, som dengang også omfattede det nuværende Ungarn, hvor han blev født omkring år 336 af romerske forældre.

Hvad smager bedst gås eller and?

 Er and eller gÃ¥s fedest ? Forfatter:  Dato:  12-11-2006 12:15

I forbindelse med Mortens aften har min mor og jeg haft en livlig diskussion omkring fedtindholdet i ænder og gæs. Jeg mener gåsen er federe end anden, men min mor mener det modsatte... hvem af os har ret ?

Hvorfor fejrer vi Mortens aften?

Hvorfor fejrer vi Mortens Aften – læs hele historien bag Helt kort: Vi fejrer Mortens Aften ved og spise gæs (eller and i nyere tid), pga. Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs, for at undgå og blive biskop.

Hvornår er Mortens dag i 2020?

Hvornår er det Mortens Dag I 2020 Mandag d. 11 November 2020 Mortens Dag er den reelle helligdag, der fejrer Sankt Morten eller Morten Bisp. Dette er dagen for Mortens bisættelse i året 397 i den franske by Tours.

Hvornår er Mortens aften i Danmark?

Hvornår er det Mortens Aften i 2020. Søndag d. 10 November 2020. Hvert år aftenen inden Mortens Dag, den 10. November fejrer vi i Danmark Mortens Aften, som fejres ved og spise and eller gås. Læs længere nede på denne side, hvor denne traditioner stammer fra.

Hvorfor fejrer vi Mortens aften?

  • Hvorfor fejrer vi Mortens Aften – læs hele historien bag Helt kort: Vi fejrer Mortens Aften ved og spise gæs (eller and i nyere tid), pga. Dette gøres til minde om biskoppen Martin af Tours, som gemte sig blandt gæs, for at undgå og blive biskop.

Hvornår er Mortens dag i 2020?

  • Hvornår er det Mortens Dag I 2020 Mandag d. 11 November 2020 Mortens Dag er den reelle helligdag, der fejrer Sankt Morten eller Morten Bisp. Dette er dagen for Mortens bisættelse i året 397 i den franske by Tours.

Hvornår er Mortens aften i Danmark?

  • Hvornår er det Mortens Aften i 2020. Søndag d. 10 November 2020. Hvert år aftenen inden Mortens Dag, den 10. November fejrer vi i Danmark Mortens Aften, som fejres ved og spise and eller gås. Læs længere nede på denne side, hvor denne traditioner stammer fra.