Er Lund en hyggelig by?
Indholdsfortegnelse:
- Er Lund en hyggelig by?
- Hvor skal man tage hen i Sverige?
- Hvad kan man lave i Lund med børn?
- Hvad skal vi lave i Malmø?
- Hvem er begravet i Lund Domkirke?
- Hvor stor er en lund?
- Hvor er der smuk natur i Sverige?
- Hvilke byer i Sverige skal man besøge?
- Hvad kan man lave med børn gratis?
- Hvad kan man opleve i Sverige for børn?
- Er Malmø en hyggelig by?
- Hvor er bedst at shoppe i Malmø?
- Kan man blive døbt i en Domkirke?
- Hvad er den ældste Domkirke i Danmark?
- Hvad betyder en lund?
Er Lund en hyggelig by?
Lund er en af Sveriges ældste byer og er grundlagt i år 990, da Skåne stadig var en del af Danmark og endda en kort periode Danmarks hovedstad. Katedralskolen i Lund, grundlagt i 1085, er faktisk Danmarks ældste skole og Lunds universitet med næsten 50.000 studerende skaber en særlig stemning i byen. Lund domineres af den tusind år gamle domkirke, en af Sveriges mest besøgte kirker. Et af Lunds smukkeste steder er den 'Botaniska trädgården' ved universitetet lige øst for domkirken. Haven, der dateres tilbage til 1600-tallet, rummer mere end 7000 forskellige plantearter og er et attraktivt åndehul for byens studerende og andre, der søger fred.
Også frilandsmuseet "Kulturen i Lund" er populært. Her kan I gå ind i de gamle huse og opleve, hvordan folk levede fra Middelalderen og frem til 1930´erne. Bag domkirken ligger endvidere "Historiska Museum" med en stor samling kirkekunst.
Hvor skal man tage hen i Sverige?
Sveriges hovedstad er uden tvivl en af de smukkeste byer i verden med sine billedskønne vandveje og farverige arkitektur. Byen er det kulturelle, kunstneriske og økonomiske centrum i Sverige. Den er rig på historie og er hjemsted for flere verdenskendte museer, gallerier, kulturinstitutioner, attraktioner og en fantastisk skærgård med mere end 30.000 øer.
En af de mest attraktive byer i Sverige er Gøteborg – den næststørste by i landet, som er berømt for sin kosmopolitiske atmosfære, rige historie og fantastiske arkitektur. Gøteborg byder på noget for enhver smag, fra maleriske gader, stemningsfulde caféer og lækkert køkken til kunstgallerier, museer og fremragende shoppingmuligheder. I dette afsnit undersøger vi Gøteborgs mange seværdigheder.
Hvad kan man lave i Lund med børn?
Kultur, kunst, historie eller natur? Lund har noget for alle, uanset om du rejser med børn, din partner eller med venner! Vi viser dig de seks bedste seværdigheder i Lund!
Skæve og brostensbelagte gader, historiske bygninger og cyklende studerende â velkommen til Lund og til en af Sveriges ældste byer! Her fÃ¥r du de bedste tips til ting at opleve i Lund.
Hvad skal vi lave i Malmø?
Som andre steder i Sydsverige er der også i Malmø masser af spændende danmarkshistorie. Byen kan dateres til omkring 1200-tallet, hvor den blev en vigtig handelsplads for det omfattende sildefiskeri i Øresund.
I 1353 fik Malmø tildelt købstadsrettigheder, og byen var dansk indtil 1658, hvor Sverige fik tildelt Skåne, Halland og Blekinge ved Freden i Roskilde. Efter svenskernes overtagelse blev Malmøs forsvar udvidet med nye anlæg og voldgrave.
Havnen og senere jernbanen, der blev anlagt i 1856, tiltrak handel og industri til byen, der voksede sig stor og i dag er Sveriges tredjestørste. Malmø byder bl.a. på kunst, kultur og gode seværdigheder. En bonus er det lave prisniveau – uanset om du er til shopping eller god mad, så får du virkelig meget for pengene.
Det er oplagt at begynde din rundtur ved Malmøhus Slot, der har direkte forbindelse til Danmark. Det er her, du kan indfange historiens vingesus fra dengang Skåne var en del af det danske rige.
Det var Erik af Pommeren, der i 1434 opførte et fort her. Da Den Kongelige Danske Mønt flyttede til stedet, blev fortet kaldt Møntergården. Kun en lille del af de oprindelige bygninger står tilbage, og udformningen af det nuværende Malmøhus er fra den ombygning som Christian 3. stod bag i årene 1537 til 1542.
Det var her, man gik væk fra den klassiske middelalderarkitektur til fordel for den nye renæssancestil, hvor forsvar og beboelse blev adskilt. De fire runde tårne indeholdt kanoner, der både fungerede som en del af rigets forsvar, men også som en trussel mod de skibe, der prøvede at undgå at betale Øresundstold som den danske konge tjente styrtende med penge på.
Hvem er begravet i Lund Domkirke?
Lunds Domkirke i centrum af Lund er grundlagt i anden halvdel af 1000-tallet. Det er Nordens ældste ærkebiskopkirke og samtidig Nordens største og smukkeste eksempel på Romansk stil.
Frem til Reformationen i 1536 var Lunds Domkirke sæde for Europas største ærkebiskopdømme. I middelalderen blev Lund også omtalt som Metropolis Dania (Danmarks moderstad). Det kan forstås som hovedstad, selv om man ikke havde hovedstæder, som man forstår det i dag. I Metropolis Dania sad ærkebiskoppen eller Metropolitten over hele Norden. At ærkebiskoppen havde sit sæde i Lund peger på, at det var den vigtigste by i middelalderens Danmark og måske Nordens vigtigste by.
Hvor stor er en lund?
Lund, ca. 20 km nordøst for Malmø, er en charmerende universitetsby præget af de tusindvis af studerende ved byens fakulteter og et rigt kulturliv. Byen er Skånes tredje største, og med sin 1000-årige historie en af Sveriges ældste. Alle byens større seværdigheder ligger i gåafstand fra centrum.
På Kyrkogatan i centrum finder man Lunds Domkirke fra 1100-tallet, et af Sveriges mest velbesøgte turistmål.
I samme kvarter - få gader øst for domkirken - ligger Kulturen i Lund, et af Sveriges fineste frilandsmuseer med over 30 kulturhistoriske bygninger og store og interessante samlinger, hvor man kan se, hvordan folk levede i byen og på landet fra middelalderen og frem til 1930erne.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.Oplevelser i Lund. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Hvor er der smuk natur i Sverige?
à rshultsmyren i Vestsmåland er en mosaik af mose, sump og næringsfattige søer. Her er mange vilde blomster og et rigt fugleliv.
Hvilke byer i Sverige skal man besøge?
Sveriges hovedstad er uden tvivl en af de smukkeste byer i verden med sine billedskønne vandveje og farverige arkitektur. Byen er det kulturelle, kunstneriske og økonomiske centrum i Sverige. Den er rig på historie og er hjemsted for flere verdenskendte museer, gallerier, kulturinstitutioner, attraktioner og en fantastisk skærgård med mere end 30.000 øer.
En af de mest attraktive byer i Sverige er Gøteborg – den næststørste by i landet, som er berømt for sin kosmopolitiske atmosfære, rige historie og fantastiske arkitektur. Gøteborg byder på noget for enhver smag, fra maleriske gader, stemningsfulde caféer og lækkert køkken til kunstgallerier, museer og fremragende shoppingmuligheder. I dette afsnit undersøger vi Gøteborgs mange seværdigheder.
Hvad kan man lave med børn gratis?
Har du større børn, skal du lægge vejen forbi Paintball Arena på Amager. Her er mange fede aktiviteter og mange forskellige spil – også meget andet end paintball.
I kan f.eks. også dyste i klatrestafet, sumobrydning, høvdingebold eller sumostafet. Saml gerne hele familien eller dyst mod naboerne eller jeres gode venner.
Hvad kan man opleve i Sverige for børn?
Gotland er en svensk ø i Østersøen cirka 90 kilometer øst for fastlandet
Gotland er et af svenskernes foretrukne feriesteder, og det er der en god grund til. Øen har nemlig både et behageligt klima, smuk natur, masser af historie og store oplevelser for de små. Besøger I øen, skal I klart opleve hovedbyen Visby, der er på UNESCO´s verdensarvsliste, grundet den gamle bydel og bymur fra middelalderen. Gå en tur i de små hyggelige, brostensbelagte gader, og opdag fine bygninger og butikker. Er I på øen med børn, må I heller ikke snyde jer selv for et besøg i forlystelsesparken Kneippbyn, hvor I bl.a. kan se det ægte Villa Villekulla fra Pippi-filmene! Her kan I også opleve teaterforestillinger med Pippi Langstrømpe, besøge vandlandet, prøve forlystelser mm. Det er desuden muligt at overnatte i parken.
Småland er en provins i den østlige del af Götaland i det sydlige Sverige
Småland er for mange indbegrebet af Sverige - her finder I de karakteristiske røde træhuse på perlerække, store nåleskove og blanke søer. Er I til naturoplevelser, er Småland en oplagt destination, da der er rige muligheder for at vandre, padle og cykle. Man kommer dog heller ikke udenom temaparken Astrid Lindgrens Verden, der ligger i Vimmerby. Her kan I møde alle karaktererne fra Lindgrens elskede historier, gå på opdagelse i de fine små træhuse fra universet, slå jer løs på legepladser og meget andet. Er I Lindgren-fans, må I heller ikke gå glip af Filmbyen i Mariannelund, hvor I kan se originale scenografier og kostumer fra filmoptagelserne. Besøg bl.a. Pippis køkken, Mattisborg fra Ronja Røverdatter og Emils værksted fyldt med træfigurer.
Er Malmø en hyggelig by?
Vad tycker ni om Malmö, reser ni ofta till Malmö?
Har ni några för och nackdelar mellan København och Malmø? Jag har aldrig varit i Köpenhamn och är rädd att jag skulle förälska mig i Danmark.
Hvor er bedst at shoppe i Malmø?
Fra København er der kun en halv time i tog til Malmøs seværdigheder og storbyoplevelser. Byen er Skånes største og den tredjestørste i Sverige og bl.a. kendt for sine mange forskellige nationaliteter.
Malmø er en handelsby med gode indkøbsmuligheder og en hyggelig bymidte med et rigt kulturliv, bl.a. med flere festivaler (fx Malmøfestival i august), kulturbegivenheder og museer. Hertil kommer spændende etniske restauranter og specialbutikker.
Lidt sydvest for Stortorget i centrum af Malmø finder du det hyggelige Lilla Torg med caféer og restauranter. Torvet er omgivet af bindingsværkshuse fra 1600- og 1700-tallet. I en gammel, charmerende magasinbygning ligger Form/Design Center, der viser design og kunsthåndværk. I stedets butik kan du købe bøger om design og en bred vifte af skandinavisk design inden for bl.a. tekstiler, boligudstyr.
Hvis du er på Lilla Torg, bør du også udforske det hyggelige kvarter Gamla Väster med historiske bygninger, lave byhuse og små butikker og restauranter. Kvarteret ligger vest for Lilla Torg.
Kortet er oprettet af sydsverige.dk.Oplevelser i Malmø. Klik på symbolerne på kortet for mere info. Du kan også zoome ind / ud på kortet og klikke øverst til venstre for at skifte til satellit-visning.
Malmø byder på gode shoppingmuligheder. I gågaderne i centrum finder du både indkøbscentre og eksklusive butikker. Ved Stortorget, et par hundrede meter syd for hovedbanegården (Centralstationen), begynder byens indkøbsstrøg og gågade. I sidegaderne kan du finde flere design- og kunsthåndværkerbutikker.
Sverige har ingen lukkelov, så de fleste indkøbscentre og butikker (over 400) har også åbent om søndagen kl. 12-16. De fleste indkøbscentre har åbent hverdage til kl. 19 eller længere.
I gåafstand fra Centralstationen finder du Drottningtorget. Her arrangeres loppemarked hver søndag fra maj til september, hvor du kan finde alt fra tøj til møbler. Sælgerne er både private og professionelle. Læs mere under Links.
Malmø kaldes ofte for parkernes by efter de mange parker og grønne områder. Slottsparken og Kungsparken lige vest for den gamle bydel (Gamla Staden) med kanaler, damme og blomsterhaver er et populært udflugtsmål for de lokale, som benytter græsplænerne til picnic og afslapning. De to haver er anlagt i slutningen af 1800-tallet, så byens arbejdere havde et sted, de kunne slappe af i deres fritid. I Slottsparken findes også en lille japansk have.
Kan man blive døbt i en Domkirke?
Man skal kun have billedlegitimation med - eller sin far eller mor, hvis man er under 18 år.
Bliv inspireret af byguides, kulturanbefalinger og spændende portrætter. Klik her, indtast din mailadresse og tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev.
Hvad er den ældste Domkirke i Danmark?
Ribe Domkirke blev oprindeligt bygget med to identiske tårne. I 1283 styrtede det ene tårn ned og blev genopbygget som et borgertårn i stil med byens fæstning og dens stil. Derfor er det ene tårn i dag et traditionelt kirketårn, mens det andet er firkantet tårn uden tag. Borgertårnet kan I besøge inde fra kirken. Det er 52 meter højt og I skal bestige hele 248 trappetrin for at komme til toppen. Turen er dog det hele værd, for når I står i tårnets top på det åbne tag, kan I se flere kilometer vidt over Ribe omegn i alle retninger. I kan se både den gamle bydel i Ribe, nationalpark Vadehavet, Nordøsen og smukke naturområder. En helt fantastisk oplevelse!
I finder Ribe Domkirkemuseum ved at gå op ad tårntrappen. Her kan I få et unikt indblik i, hvordan domkirken er blevet bygget og det religiøse liv formet før og efter Reformationen i Danmark i 1500-tallet. Særligt denne del af udstillingen viser, hvilken betydning reformationen havde for Danmark, men også i høj grad for Ribe som by, dens befolkning og domkirken i sig selv.
Hvad betyder en lund?
Lex.dk er Danmarks nationalleksikon. Sitet er frit tilgængeligt for alle og indeholder opslagsværkerne Den Store Danske, Trap Danmark og en række specialværker som Dansk Biografisk Leksikon, Dansk Kvindebiografisk Leksikon, Danmarks Oldtid, Danmarkshistorien, Gyldendals Teaterleksikon, Symbolleksikon og Historien om Børnelitteratur. Lex.dk er med flere end 230.000 artikler og ca. 2 mio. månedlige besøg Danmarks største site for forskningsformidling.
Institutioner eller virksomheder må kun kopiere fra lex.dk, hvis de har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.