:

Hvor kan man se dinosaurer i Danmark?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor kan man se dinosaurer i Danmark?
  2. Hvilket museum har dinosaur?
  3. Hvor er Tristan Otto udstillet?
  4. Hvornår uddøde en T. rex?
  5. Hvad er den farligste dinosaurer?
  6. Er der fundet dinosaur i Danmark?
  7. Hvornår døde den sidste dinosaur?
  8. Hvem ejer Tristan Otto?
  9. Hvad kan man se på Tristan Ottos skelet?
  10. Kan dinosaurerne komme tilbage?
  11. Hvilke dinosaurer er kødædende?
  12. Hvor lang tid var dinosaurer på Jorden?
  13. Hvem er den stærkeste dinosaur?
  14. Kan man finde vættelys på Bornholm?
  15. Hvilket dyr er tættest på dinosaur?

Hvor kan man se dinosaurer i Danmark?

Bornholm er det eneste sted i Danmark, der lå over havets overflade på dinosaurernes tid. Derfor er det kun på Bornholm, man kan forvente at finde spor fra dinosaurer, som var landlevende dyr. Mange har søgt efter spor fra dinosaur, men det var først i år 2000, det lykkedes at finde det første fossil. Siden er der gjort flere fund, og dem vil vi gerne vise frem i vores nye udstilling, der hedder ”De danske dinosaurer”.

I udstillingen går du rundt blandt dinosaurer i naturlig størrelse, som har levet på Bornholm. Nogle er over 20 meter lange og nogle er små som høns. Her kan du blive klog på vores verden, som den så ud i kridttiden og juratiden for mellem 65 og 200 millioner år siden. Den gang var Bornholm beboet af kæmpe dinosaurer, små pattedyr og sære planter.Velkommen!

Hvilket museum har dinosaur?

Free with paid museum admission Free for Members

Dinosaurs were a specialized group of land reptiles that lived during the Mesozoic Era, between 252 million and 66 million years ago. In the Jane G. Pisano Dinosaur Hall, you can dig into the enduring mysteries of these iconic animals and their ancient world with more than 300 fossils and 20 mounted skeletons on display. Discover how our understanding of these creatures continues to evolve—thanks to the research happening at the Museum every day.

Hvor er Tristan Otto udstillet?

Tristan Otto is the only original skeleton of a T. rex in Europe to date. The twelve- metre-long and four-metre-high deep black skeleton of the predatory dinosaur from the Upper Cretaceous period was found in 2010 in the Hell Creek Formation in Montana, USA. It is among the best-preserved Tyrannosaurus rex specimens worldwide.

Tristan Otto bears the names of the owners‘ sons. The precious fossil is available to the Museum für Naturkunde for research and exhibition for the coming years. The skeleton remains private property, but is given an inventory number by the Museum. As MB.R.91216 this Tyrannosaurus find is identifiable in scientific terms and its data can be accessed.

Hvornår uddøde en T. rex?

En voksen Tyrannosaurus rex var mellem 11 og 13 meter fra snudespidsen til enden af halen og var op til 3,7 meter høj ved hoften. Kraniet kunne blive 1,4 meter langt.

T. rex' vægt er sværere at fastlå med sikkerhed, fordi dyrets muskler, fedt og andet blødt væv ikke er bevaret. Men forskerne kan give kvalificerede gæt ved hjælp af flere forskellige metoder.

Ved at se på de forhøjninger og fordybninger på knoglerne, hvor musklerne engang fæstnede, er det muligt at få en idé om størrelsen på T.rex' muskler. Forskerne kan så rekonstruere hele Tyrannosaurus rex på computeren og beregne T.rex' vægt.

En række forskellige rovdinosaurer er blevet udråbt til Tyrannosaurus rex' overmænd.

Det gælder blandt andet den sydamerikanske Giganotosaurus og den afrikanske Carcharodontosaurus. De to dyr er tæt beslægtede med hinanden og levede for knap 100 millioner år siden – 30 millioner år før T. rex.

I 1990'erne fandt forskerne nogle knogler, som viser, at Giganotosaurus og Carcharodontosaurus kunne blive op mod 13,4 meter lange. Dermed er de en smule længere end Tyrannosaurus Rex.

T. rex var den største af rovdinosaurerne - dømt på vægten - og dermed var T.rex også det største landrovdyr nogensinde. Ingen andre dyregrupper har frembragt landlevende rovdyr, der var tæt på T. rex i størrelse.

De, som kommer tættest, er formentlig de såkaldte rauisuchier - uddøde slægtninge til krokodillerne - der levede i triastiden for mellem 250 og 200 millioner år siden. Den største af dem, Fasolasuchus, blev 8-10 meter lang og har måske vejet omkring to tons.

Det største landrovdyr blandt pattedyrene er den nordamerikanske bjørn Arctodus simus, som levede for 800.000-11.600 år siden. Den var 1,8 meter høj ved skulderen og vejede op mod 1200 kg.

Hvad er den farligste dinosaurer?

Vi mennesker elsker fortællinger og historier om alle de mange spændende, uddøde skabninger, som har boet her på planeten for mange millioner af år siden. Det kan fascinere både store og små, hvorfor der både er lavet utallige dokumentarer om dinosaurer og alverdens dinosaurlegetøj. Især hos de små, er dinosaurerne et kæmpe hit.

Uanset om du køber mosasaurus bamser, en velociraptor i Schleich eller en byg-selv-dinosaur til dit barn, så vil de blive klogere på fortidens kæmper, imens de har det sjovt.

Er der fundet dinosaur i Danmark?

Som 18-årig var Eliza Jarl Estrup den første til at finde et fossil fra en dansk dinosaur, hvilket mange erfarne fossiljægere havde forsøgt i årevis. På en sommerferietur til Bornholm lå tanden fra en rovdinosaur pludselig i hendes hånd.

”Siden mine tidligste barneår har jeg drømt om at blive palæontolog, så da jeg fyldte 18, fik jeg et fossilkursus for amatører på Bornholm i fødselsdagsgave. Her kom vi rundt på hele øen og så forskellige lokaliteter fra forskellige geologiske perioder, blandt andet grusgraven ved Robbedale (der nu er oversvømmet, red.), hvor der er aflejringer fra Tidlig Kridt. I de aflejringer kunne man – teoretisk set – finde rester fra dinosaurer, men der var

Hvornår døde den sidste dinosaur?

Fuglene begynder altså allerede at udvikle sig i deres egen retning for 100 millioner år siden, og forlader dermed slægten af dinosaurer længe før, at dinosaurerne uddør.

- De mister tænder, knoglerne bliver lettere og det er hele forudsætningen for, at de begynder at kunne flyve, fortæller Carsten Rahbek.

Men fortidsfuglen er svag i en verden domineret af dinosaurer, og der skal en global katastrofe til, før fuglene for alvor kan udbrede sig.

Hvem ejer Tristan Otto?

Tristan Otto is the only original skeleton of a T. rex in Europe to date. The twelve- metre-long and four-metre-high deep black skeleton of the predatory dinosaur from the Upper Cretaceous period was found in 2010 in the Hell Creek Formation in Montana, USA. It is among the best-preserved Tyrannosaurus rex specimens worldwide.

Tristan Otto bears the names of the owners‘ sons. The precious fossil is available to the Museum für Naturkunde for research and exhibition for the coming years. The skeleton remains private property, but is given an inventory number by the Museum. As MB.R.91216 this Tyrannosaurus find is identifiable in scientific terms and its data can be accessed.

Hvad kan man se på Tristan Ottos skelet?

I dag er skelettet ejet af to udlandsdanskere, som købte det i 2015. Siden købet har skelettet været udstillet på Museum für Naturkunde i Berlin.

Men nu er Tristan Otto flyttet til Danmark sammen med fem andre dinosaur-fossiler.

Kan dinosaurerne komme tilbage?

Tag med på en rejse tilbage til dinosaurernes tid og lær en masse om nogle af de mest fantastiske dyr, der har eksisteret på Jorden. I bogen er der svar på spørgsmål som fx: Hvordan opfostrede dinosaurer deres unger? Hvornår herskede den mægtige Tyrannosaurus rex? Hvorfra ved vi, hvordan dinosaurer så ud og levede? Bogen henvender sig til børn fra 5 år, som brænder for at lære om dinosaurer. De mange flotte, detaljerede tegninger og små tekster giver en god introduktion til emnet, så pak tasken og tag med på rejsen!

Hvilke dinosaurer er kødædende?

I årtier var Compsognathus kendt som den mindste dinosaur fundet; de første rester der blev opdaget viser, at den var omkring 1 meter lang. Dinosaurer, der er blevet fundet senere – f.eks. Caenagnathasia, Microraptor og Parvicursor – var dog endnu mindre. Det største eksemplar af Compsognathus er anslået til at have vejet et sted mellem 0,83 og 3,5 kg.[2][3]

Compsognathus var et lille, tobenet dyr med lange bagben og en længere hale som den brugte til balance, når den bevægede sig. Forbenene var mindre end bagbenene, og de var udstyret med tre fingre, på hvilke der sad tre solide og skarpe klør, som den brugte til at gribe fat i sit bytte. Dinosaurens kranium var smalt og langt, med en gradvist tyndere snude. Kraniet havde fem par kranieåbninger, med øjenhullet som den største.[4] Øjnene var relativt store i forhold til resten af kraniet.

Underkæben var tynd og lang, og havde ingen mandibular fenestra, som er et hul i underkæben, der normalt ses hos archosaurer. Tænderne var små, men skarpe, hvilket passede til den type bytte, den jagtede, fx pattedyr og insekter. Dens forreste tænder (dem der sad på premaxilla) var ikke savtakkede ligesom dem bagerst i munden. Videnskabsmænd har brugt disse træk til at identificere Compsognathus og dens nærmeste slægtninge.[5]

Compsognathus er kendt fra to næsten komplette skeletter, ét fra Tyskland, der er 89 cm langt, og et andet fra Frankrig, der er 125 cm langt.[6] Psykiateren og fossilsamleren Joseph Oberndorfer anskaffede det tyske eksempler (BSP AS I 563) i 1859. Det var blevet fundet omtrent samtidig i kalkstenshulerne i Solnhofen nær Jachsenhausen i Riedenburg-Kelheim-regionen i Bayern.[7] Der er også fundet andre velbevarede fossiler i kalkstenene fra området i Solnhofen, for eksempel Archaeopteryx, hvor tydelige aftryk af fjer kunne ses, og også nogle pterosaurer med mærker fra deres vingemembraner. Johann A. Wagner beskrev arten kort i 1859, da han opfandt navnet Compsognathus longipes,[8] og beskrev den i detaljer i 1861.[9] I starten af 1868 sammenlignede Thomas Huxley de to arter og konkluderede, at bortset fra arme og fjer, lignede Archaeopteryx-skelettet Compsognathus, og at proto-fuglen derfor var beslægtet med dinosaurer.[10][11] I 1896 genkendte Othniel Marsh fossilet som et ægte medlem af Dinosauria.[12] John Ostrom beskrev i 1978 igen dyret, denne gang mere grundigt, hvilket gjorde den til en af de bedst kendte små theropoder på det tidspunkt.[13] Det tyske eksemplar er udstillet i Bayerische Staatssammlung für Paläontologie und Geologie (Bayerske delstatsinstitut for palæontologi og historisk geologi) i München i Tyskland, som købte fossilet fra Oberndorfer i 1865.[7]

Det større franske eksemplar (MNHN CNJ 79) blev opdaget af Lois Ghirardi omkring i 1971 Canjuers i nærheden af Nice i det sydøstlige Frankrig.[14] Den dateres til den yngre Tithonien-alder. Selvom Alain Bidar først beskrev arten som en selvstændig art kaldet Compsognathus corallestris,[15] har Ostrom, Jean-Guy Michard og andre sidenhen ommærket den som et andet eksemplar af Compsognathus longipes.[16][14] Quimby identificerede det mindre tyske eksemplar som et ungt dyr af den samme art.[17] I 1983 fik Muséum national d'histoire naturelle i Paris det franske Compsognathus-fossil, og Michard undersøgte det grundigt dér.[16] Oprindeligt identificerede videnskabsmænd dele af en fod, også fra Solnhofen, som tilhørende en Compsognathus, men senere undersøgelser modbeviste dette. Zinke har identificeret 49 tænder fra Kimmeridgian Guimarota-formationen i Portugal som hørende til arten.[18]

Hvor lang tid var dinosaurer på Jorden?

Etymologi Navnet kommer af græsk deinos 'frygtelig, vældig' og sauros 'øgle'.

Betegnelsen Dinosauria blev første gang brugt af den britiske anatom Richard Owen i 1841. Efter 1920 ophørte de fleste palæontologer med at anvende betegnelsen. Gruppen blev nu regnet for en kunstig samlegruppe, da de to hovedlinjer, Saurischia og Ornithischia, ikke mentes at være nært beslægtede. I dag er Dinosauria genrejst, men nu som en underklasse i Archosauria. Archosauria betyder "Herskende øgle" og er en gruppe der opstod i slutningen af Permtiden. Archosauria delte sig i to hovedgrupper kaldet Avemetatarsalia som betyder "fugleankler" fordi mellemfodsknoglerne fungere som et hængsel der kun kan bevæges frem og tilbage og kræver en lodret ben stilling når man går. Avemetatarsalia indeholder flyveøglerne og dinosaurgruppen. Den anden gruppe Crurotarsi "kryds-ankler" har navnet fordi mellemfodsknoglerne tillader en roterende bevægelse som er nødvendig når man går med bred ben stilling som krokodiller. Nulevende archosaurer omfatter krokodillerne og fuglene, som er hinandens nærmeste nulevende slægtninge, trods de store forskelle mellem grupperne; fuglene nedstammer direkte fra små rovdinosaurer.

Mange undersøgelser har siden 1970'erne fastslået, at Dinosauria udgør en naturlig slægtskabsgruppe, hvor alle medlemmer deler en række avancerede træk. Alle dinosaurer havde opret gang, hvilket adskiller dem fra krybdyrene, og benene var placeret inde under kroppen. Benenes led fungerede som hængsler og tillod ikke megen bevægelse til siderne. Med den oprette gang blev bækkenet forstærket ved sammenvoksning med en ekstra ryghvirvel; hos senere linjer forstærkedes bækkenet yderligere.

Dinosaurerne opstod formentlig midt i Trias (245-208 millioner år før nu), og de ældst kendte former stammer alle fra Sydamerika. Det er uklart, hvorfor dinosaurerne overtog Jorden, men på grænsen mellem Trias og Juratiden forekom en masseuddøen, hvor mange af de krokodillelignede former der hidtil havde været dominerende på landjorden forsvandt, hvorved der blev plads til dinosaurerne. Måske udkonkurrerede dinosaurerne simpelthen de andre former. På kort tid opstod mange nye former, og de spredte sig hurtigt over hele Jorden. Den rottestore Marasuchus fra Argentina er en af de tidligste dinosaurer; et adræt rovdyr, der levede for ca. 235 millioner år siden.

Hvem er den stærkeste dinosaur?

Patagotitan mayorum har haft en kampvægt på 69 ton, men den har sandsynligvis været en ganske fredelig planteæder.

Ifølge Diego Pol har den også været ret langsom, for det er udfordrende for så kæmpestort et dyr at bevæge sig omkring.

Derfor er hans bud på, hvordan den overhovedet har kunnet vokse sig så stor, at der har været en eksplosion i antallet af blomstrende planter i dens levetid. Det har været en »all-you-can-eat buffet«.

Kan man finde vættelys på Bornholm?

Både over og under jorden er der flere steder rundt i landet, hvor der er mulighed for at finde fossiler og spor fra fortiden. Vi giver her en grundig guide, til hvor I landet du kan finde fossiler og kombinere det med din ferie i Danmark. HUSK et gammelt ordsprog siger, at enhver samler må tage med, hvad han kan bære i sin hat – Rigtig god fossiljagt!

Geocenter Møns Klint og Møns Klint Møns Klint er det ultimative mål for en god fossiljagt. Her kan I nemlig næsten med garanti finde de berømte vættelys og derved være sikker på at få noget med hjem. Afsæt gerne en hel dag til både Geocenter Møns Klint og selve turen på stranden. Geocenteret byder på en interaktiv og moderne udstilling, som er sjov for både børn og voksne. Her er meget at se på og mange ting at prøve samt 3D biograf og arbejdende værksted. Tag en guidet tur til Klinten og få hjælp til at finde fossilerne eller gå ned på egen hånd og led mellem sand og sten. Husk at følge forholdsreglerne på stedet. Dagsturen til Møn er et oplagt mål, hvis I overnatter på Danhostel Vordingborg. FOSSILGARANTI da man skal være meget uheldig for ikke at finde bare et enkelt vættelys. OBS. Ved stærk vind kan det være umuligt at komme ned på stranden ved Geocenter Møns Klint. Hvis I ikke kan flytte turen til en anden dag, så tag turen lidt længere sydpå af Busenevej og find en strand der. Der er også rig mulighed for at finde vættelys og andre fossiler, samt mulighed for at gå de ca. 2,5 km til Klinten langs vandet.

Hvilket dyr er tættest på dinosaur?

Det skete så hurtigt, at forskerne ikke rigtigt kunne finde ud af, hvad det var, der skete. Men det har de mulighed for at finde ud af med deres nyeste studie i B10K-projektet. Anden fase kortlægger nemlig 363 genomer fra 92,4 procent af alle fugle-familier på kloden. Det kan du læse mere om her.

Forskerne kan gå 150 millioner år tilbage i tiden, hvor fuglene stadig levede sammen med dinosaurerne, hvor de kan se, hvilke gener der gjorde, at de blev til de moderne fugle, de er i dag.