:

Er der Sankt Hans bål 2023?

Indholdsfortegnelse:

 1. Er der Sankt Hans bål 2023?
 2. Hvad tid brænder man Sankt Hans?
 3. Hvilken dag tænder man Sankt Hans bål?
 4. Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?
 5. Hvor holdes der Sankt Hans 2023?
 6. Er der Sankt Hans bål i København?
 7. Hvorfor er der heks på bålet?
 8. Hvor flyver heksene hen?
 9. Hvornår brænder heksen?
 10. Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?
 11. Hvor bliver der holdt Sankt Hans 2023?
 12. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
 13. Hvor blev den sidste heks brændt i Danmark?
 14. Hvem var den sidste der blev brændt som heks i Danmark?
 15. Hvorfor brændte man heksene?

Er der Sankt Hans bål 2023?

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.

Hvad tid brænder man Sankt Hans?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvilken dag tænder man Sankt Hans bål?

Den moderne sankthansfejring har både rødder i hedenske midsommerfester og i den senere kristne fejring af Johannes Døberen. Da kristendommen vandt frem i Nordeuropa, skete det ved delvis inkorporering af tidligere tiders hedenske skikke. Midsommerfesterne blev i det store hele accepteret af den kristne kirke, men den officielle anledning blev nu fejring af Johannes Døberen, der også kendes som Sankt Hans.

Selvom sommersolhverv egentlig falder den 21. juni, er sankthansaften i Danmark blevet betragtet som midsommeraften og derfor som den korteste nat på hele året.

Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?

I hjertet af København finder du Seaside Toldboden, som ligger med billedskøn udsigt til Københavns havn. Her fra har du frit udsyn til det knitrende sankthansbål. Inden bålet tændes inviterer restauranten indenfor til en lækker aften med grill på kajen, perlende rosé og sprøde toner af flere DJs.

Seaside Toldboden råder over intet mindre end syv selvstændige køkkener under samme tag, så der er masser af gode muligheder og smage at gå på opdagelse i, imens du og dit selskab kan nyde den danske sommervarme og synet af det knitrende bål.

Program:14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers21 // Bålet tændes – Koret Lighthouse Gospel synger midsommervisen21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

Hvor holdes der Sankt Hans 2023?

Tag til det ikoniske Sankt Hans på Sønderstrand, hvor adm. direktør for Ørsted, Mads Nipper holder båltale. Pianist Knud Erik Thrane og fløjtenist Tine Lilholt står for den musikalske underholdning og Jens-Christian Wandt vil synge for til fællessangen af Midsommersangen.

Er der Sankt Hans bål i København?

Der er lagt op til en stor børnefest, når heksen sendes til Bloksbjerg fra Frederiksberg Have.

Fra klokken 16:30-18:30 er der nemlig børneunderholdning ved legepladsen, hvor man blandt andet kan opleve Mek Pek og Anna Spejlæg samt en masse andre aktiviteter til børn.

Senere på aftenen giver Fallulah koncert, og der vil også være sang fra Det Danske Drengekor, inden det store bål tændes klokken 21:45.

Hvorfor er der heks på bålet?

Den "Sankt Hans", som sankthansaften er opkaldt efter, er Johannes Døberen. Ifølge Lukas-evangeliet i den kristne bibel var Johannes Døberen søn af præsten Zakarias og Elisabeth, der var i familie med Maria, Jesu mor. Johannes Døberen er særligt kendt, fordi han døbte Jesus i floden Jordan.

Den 24. juni er dagen, hvor man fejrer Johannes Døberens fødselsdag. Men i Danmark har vi tradition for at fejre vores helligdage aftenen før, hvilket er grunden til, at Sankthans traditionen tro bliver afholdt den 23. juni.

Johannes Døberens fødselsdag var en helligdag indtil 1770, hvor den sammen med andre små helligdage blev afskaffet under Helligdagsreformen.

Hvor flyver heksene hen?

Måden vi fejrer Sankthans består af flere forskellige traditioner. Det er en blanding af kristen tradition, hvor vi hylder helgen Hans. Derudover brænder vi også hekse af. Hekseafbrændingen fulgte med tyskere der var på besøg i DanmarkSankt Hans er et andet navn for Johannes Døberen. D. 24. januar, dagen efter Sankthansaften, havde Johannes Døberen fødselsdag. Vi fejrer derfor Sankt Hans’ fødselsdag, når vi holder Sankthans. Over tid og glemsel af dagens oprindelige betydning, er Sankt Hans altså blevet til Sankthans.

Dagen markerer samtidig midsommeren, hvorfor man også kalder det for Midsommerdag.

Hvornår brænder heksen?

Det er år 1687 og i porten til en gård på Falster står en gammel bondekone og pisser.

Anne Palles hedder konen, som er vred over, at myndighederne har tvunget hende og hendes mand til at flytte væk fra den ganske velhavende gård og ud på en forfalden landejendom.

Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på [email protected], hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

Hvor bliver der holdt Sankt Hans 2023?

Sankt Hans er en højtid der har sit navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel skete præcis 6 måneder før Jesu fødsel, og er dermed kalendersat til 24. Juni  24. Juni er kaldet Sankt Hans Dag.

Der er ikke mange danskere der kender til Sankt Hans Dag, da det er en nordisk tradition og afholde højtiderne aftenen forinden den reelle dag. Så Sankt Hans Aften afholdes aftenen før Sankt Hans Dag, ligesom Juleaften afholds dagen før Juledag.

Sankt Hans fejres oftest i de Nordeuropæiske lande som England, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig. Dog er det mest i de Nordiske og baltiske lande den fejres bedst, da den lyse sommernat giver de optimale betingelser for selve fejringen.

Sankt Hans er ligesom julen en hedensk tradition, som er blevet indarbejdet i kristendommen. Sankt Hans er en forkorttelse af Jesus’ fatter Johannes døbberen, som blevt født et halvt solår, før Jesu. Johannes døberen var ham som døbte Jesus, heraf navnet Døberen.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

Gruppe vil genoptage Sankt Hans tradition Fra venstre: Kurt Nørgaard, Ib Møller Nielsen og Ronni Eriksen - Foto: René Lind Gammelmark

20. juni 2023

Hvor blev den sidste heks brændt i Danmark?

Den ca. 74-Ã¥rige bondekone Anne, er den sidste person, som de danske myndigheder henrettede for trolddom.  Hun blev først halshugget, og siden brændt den 4. april 1693. Sagen er en hvepserede af rygter, jalousi og misundelse. Og det hele startede med et giftmord.

I Lommelev boede en klog kone som hed Karen, og var gift med Gregers Madsen. hun praktiserede rundt om på det meste af Falster og havde en kunde i Nykøbing Falster, som hed Ingeborg Olufsdatter . Hun havde store problemer med sin mand, Oswald Egger.

Hvem var den sidste der blev brændt som heks i Danmark?

Afkræftet efter ugers fængsling på Nykøbing Slot blev hun slæbt frem på henrettelsespladsen. Det hårde stengulv havde sat sine spor i den gamle krop, og den anstrengende rejse fra Falster til Højesteret og tilbage igen havde tappet hende for mange kræfter. De havde givet hende en halv potte vin at styrke sig på.

Hvorfor brændte man heksene?

Det bål, som brændes til Sankt Hans er ikke helt det samme som dét bål, heksene blev brændt på.

Midsommerilden har en lidt anden historie end henrettelsesbÃ¥let, der blev anvendt, nÃ¥r dømte troldfolk skulle af med livet. Sankt Hans bÃ¥let et blot en af flere blustraditioner i bondesamfundet.