:

Hvem ejer sult?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem ejer sult?
 2. Hvad er problemet med sult?
 3. Hvor mange mennesker lider af sult?
 4. Hvor lang tid tager det at dø af sult?
 5. Hvad gør sult ved hjernen?
 6. Hvilket land er mest ramt af sult?
 7. Hvorfor får man spids næse når man dør?
 8. Hvorfor dør man med åbne øjne?
 9. Er sulten selvom jeg har spist?
 10. Hvor meget kan man tabe sig på en uge uden at spise?
 11. Hvor mange børn sulter i Danmark?
 12. Hvad tid på døgnet dør flest?
 13. Er det sundt at føle sult?
 14. Kan man tabe sig 10 kg på en uge?
 15. Hvor er det første sted man taber sig?

Hvem ejer sult?

Vindelevskatten består af 23 stykker guld og stammer fra ældre germanertid – den periode, der også kaldes folkevandringstiden (cirka 400-550 e.Kr.).

Nyere genetiske analyser, som allerede er omtalt på Videnskab.dk, antyder, at flere befolkningsgrupper i denne periode vandrede fra Norden og ud i Europa.

Nogle, blandt andre jyderne og anglerne, kom til England, hvorfor folkevandringstiden er en meget god betegnelse for denne periode.

De første udgravninger skete i hemmelighed, fordi vi ikke ville have skattejægere på stedet inden vi udgravede det og ville være sikre på, at hele skatten var fundet.

Efter de første udgravninger foretog arkæologer fra Vejlemuseerne en mindre eftergravning på marken i Vindelev sidst i august 2021.

Dér dukkede endnu et enkelt guldstykke op i muldjorden, men under den – under mulden – også sporene efter en jernalderlandsby i form af hundredvis af stolpehuller, som de foreløbige C-14 dateringer underbygger er fra samme periode som skatten.

Ud fra guldstykkers og stolpehullers placering må skatten enten have ligget på indersiden af en væg i et ret almindeligt langhus eller midt i dette hus.

Guldskatte er før fundet nedgravet ved eller i huse, og skatten er givetvis fundet i det hus, hvor guldets ejer boede.

Jernalderbebyggelsen ligger nær den nuværende landsbykirke i Vindelev fra 1100-tallet.

Endelsen -lev er beslægtet med det nutidige danske ord ’at levne’ i betydningen ’efter-/overladt’ eller ’arvegods’, og dateres af forskere i stednavne til netop 400-500-tallet, hvor skatten og landsbyen også dateres til.

Forleddet er blevet tolket enten som et personnavn, ’Winde’, eller som en henvisning til en placering ved et snoet vandløb, i dette tilfælde et tilløb til Fløjstrup Bæk.

Skriftlige kilder fra 500-tallet fortæller, at Solen blev sløret i år 536. Aske i grønlandske iskerner synes at vise, at der har ligget en vulkansk askesky højt i atmosfæren fra et ellers ukendt vulkanudbrud.

Det svækkede sollyset med et slør foran Solen, og skabte en langvarig nedkøling i årene efter 536.

Årringe fra træer vidner også om et køligere klima med dårlig vækst – en katastrofe for de nordiske bønder, der levede på grænsen af, hvor korn kan gro.

Hvad er problemet med sult?

Udover at det selvsagt er pinefuldt at sulte, giver underernæring en række følgesygdomme.

Det kan blandt andet give nyresvigt og hungerødem – en sygdom hvor der ophobes væske i kroppen på grund af proteinmangel.

Sultende børn vokser ikke, bliver dårlige til at koncentrere sig og kan ikke følge med i skolen.

Det etiske problem er, fortæller Kristian Thorup-Kristensen, at der er mad nok på kloden til at brødføde alle syv milliarder mennesker.

Men en stor del af verdens befolkning har ikke råd til at købe de afgrøder, der dyrkes. Samtidig bliver eksempelvis korn dyrere, fordi det bruges til at mætte køer, grise og andre dyr.

En anden ny udfordring er, at det er svært at finde jord, der kan dyrkes.

Det er efterhånden kun landområder i Afrika og naturområder som Brasiliens regnskov, der er ledige til opdyrkning, og her vil både klimaet og naturen betale en høj pris, hvis det bliver inddraget til landbrug.

»Og det gør det ikke nemmere, at arealet samtidig svinder ind på grund af byudvikling, forurening og klimaforandringer,« siger professor i afgrødevidenskab Kristian Thorup-Kristensen.

Hvor mange mennesker lider af sult?

Danmarks bidrag er af stigende betydning for det internationale arbejde. Presset på SOS Børnebyernes projekter skærpes på grund af stigende fødevarepriser. Desuden har SOS Børnebyerne en international strategi om at hjælpe flere børn gennem en forebyggende indsats og udvikle modtagerlandenes egen kapacitet til at tage sig af børnenes behov.

I 2022 var der på kontoret i København ca. 60 lønnede medarbejdere og et stort antal frivillige, som arbejder med programmer, fundraising og information.

Hvor lang tid tager det at dø af sult?

Jerk W. Langer har taget udfordringen op ved at regne sig frem til, hvor længe man burde kunne overleve ved at spise sin egen krop.

Man kan leve omkring 40 dage kun ved at tære på kroppens depoter – det vil sige helt uden mad. Ifølge en beregning vil det dog være muligt at forlænge sit liv yderligere, hvis man spiser sine egne muskler, forklarer Jerk W. Langer. Men hvor længe kan arme og ben udgøre ens føde?

»Vi kan teoretisere over situationen, hvor man er nødt til at spise sig selv. Man kan faktisk overleve ret længe, ifølge de kolde og kyniske beregninger af det her,« siger Jerk W. Langer.

Hvad gør sult ved hjernen?

Denne underside om hvorfor man bliver sulten udgør første del af teorien for Biotech Academys materiale om Kroppen og kosten.

Næsten alle levende organismer har en hjerne. Din hjerne sørger for at indsamle alt det du ser, hører, mærker, smager og lugter. Hjernen har altid været et interessant område, for den er netop grunden til, at du trækker vejret, føler sult, kan snakke med folk eller spille fodbold. Kort sagt: Din hjerne får dig til at leve. Den er under konstant forandring og du er faktisk selv i stand til at påvirke den, fx i form af fysisk aktivitet, madvaner og søvnrytme.

Hvilket land er mest ramt af sult?

Hvad er det mest sultne, du nogensinde har været?

Der findes en bog, der hedder "Faste det naturlige lægemiddel" af Hellmut Lützner. Jeg købte et eksemplar i 1970'erne, så den er lidt gammel, selv om der står 2001 som udgivelsesår, når man googler bogens titel.

Hvorfor får man spids næse når man dør?

De allersidste uger og dage i livet er forskellige fra menneske til menneske, og det kan være svært at forudsige, hvor lang tid der går, før døden indtræder, men der kan ses nogle karakteristiske kendetegn.

Hvorfor dør man med åbne øjne?

Øjne kan falde let åbne som individnærmer sig dødenpå grund af faldende muskeltonus. Dette tab kan få øjnene til at åbne sig lidt på tidspunktet for forbipasseringen. Medicin kan også påvirke, om øjnene åbner på dødstidspunktet. Denne afslapning af musklerne omkring ansigtet såvel som resten af ​​kroppen kan også forårsage andre afslapningsrelaterede skift. Ifølge en undersøgelse udført med 100 individer ihospice pleje:

 • 63 ud af 100 gik med lukkede øjne
 • 37 ud af 100 gik med åbne øjne
 • Af dem med lukkede øjne efter at have passeret var 33 mænd og 30 kvinder
 • Af dem med åbne øjne post mortem var 18 mænd og 19 kvinder
 • Leversvigt blev observeret hos 40% af dem, der passerede med åbne øjne
 • Forskere observerede, at åbne øjne på tidspunktet for forbifarten kan være forbundet med en sygdom, der påvirker centralnervesystemet
 • Hvornår og hvorfor øjenfarver ændrer sig før døden
 • Ægte nær-dødsoplevelseshistorier
 • 5 tegn på at dø og hvad du kan forvente af dit hospice

Er sulten selvom jeg har spist?

Det vigtigste, du kan gøre, er at mærke efter, hvor følelsen af sult sidder henne.

Rumler maven, føles den tom og gør nærmest ondt? Og kunne du have lyst til at spise nærmest hvad som helst? Så er du nok sulten.

Mærkes sulten nærmere i mundregionen, og har du lyst til få specifikke madvarer, så er det nærmere lysten til mad end egentlig sult.

Hvor meget kan man tabe sig på en uge uden at spise?

Vi har i dag tilstrækkelig viden til at være sikre på, at overvægt primært skyldes:

 • for mange kalorier, som der er flere af i fedtrige måltider
 • for få af de fiberrige madvarer, som grove grønsager, frugt og fuldkorn
 • for mange sukkerholdige drikkevarer
 • et uhensigtsmæssigt måltidsmønster med få store måltider
 • for store portioner
 • for stort alkoholforbrug
 • mangel på fysisk aktivitet.
 • For overvægt og fedme tæller al energi med samme værdi.

 • Hurtige smarte slankekure er en dårlig ide, fordi de ikke giver sundere kostvaner, ofte tværtimod.

 • Kun en omlægning af kostvanerne kan sikre, at vægttabet bevares på længere sigt.

 • Det er en god vane at spise mange små måltider med fiber og protein, fordi man bliver mere mæt.

 • Planlæg måltiderne og hav mad parat i køleskabet.

 • Brug en mindre tallerken. Selv en sund og fedtfattig kost feder, hvis man spiser for meget af den.

 • Går man to til tre kilometer om dagen ekstra, vil man tabe sig et helt kilo om måneden, hvis man ikke spiser mere, end man plejer.

Hvis man tager på, skyldes det i bund og grund, at man indtager mere energi (kalorier eller joule), end man forbrænder. Appetit-reguleringen sørger normalt for, at man ikke spiser mere energi, end man har brug for, men til tider virker denne naturlige regulering ikke optimalt. Det gælder især, hvis maden er meget kalorieholdig, hvilket karakteriserer mad, der er fuld af sukker og/eller fedt.

Hvor mange børn sulter i Danmark?

Sultne børn kan hverken lege eller lære. De vokser ikke, og de er udsatte for at dø af almindelige infektionssygdomme.

Børn, der sulter gennem længere tid, får skader, som i mange tilfælde er uoprettelige.

Hvad tid på døgnet dør flest?

En amerikansk studie fra 2010 viser at de dagene i året det dør flest mennesker av naturlige årsaker (altså ikke ulykker, drap e.l.), er 1. juledag, 2. juledag og 1. nyttårsdag. Dette gjelder alle aldersgrupper, unntatt barn. Forskerne vet ikke hvorfor flere dør på disse dagene, men de tror det kan skyldes mer stress, og noen ganger mer tristhet i forbindelse med disse høytidene. En annen potensiell årsak kan være at noen utsetter å gå til legen i høytiden, eller at mange sykehus har lavere bemanning disse dagene. Forfatterne så at det var færre drap og selvmord i desember enn ellers i året. De så også at det var flere som døde av hjertestans i de varmeste statene i USA, enn i de kaldere statene.

Er det sundt at føle sult?

Sult melder sig som benzinmåleren på en bil. Den stiger og falder et par gange og minder dig om, at det snart er tid at finde et sted, hvor du kan tanke op, men den varsler ikke, at motorstoppet er lige rundt om hjørnet. »Sult er som en bølge, der kommer og går. Hvis man tør lade være med at give efter for den, kan den ignoreres indtil det tidspunkt, man for eksempel sætter sig til aftensmaden, og maden vil smage endnu bedre, fordi man har givet plads til sin sult,« siger psykolog Kamilla Lange, der har skrevet bogen: ”Vind kampen mod vægten.”

Kamilla Lange forklarer, at vi mennesker er designet til at spise, når den sparsomme mad endelig er der. Vi er ikke designet til et overflødighedshorn af mad, hvor vi må mobilisere vores vilje for at lade være med at spise.  Derfor bliver fortidsmenneskets bud, ”spis når du kan”, til et "spis konstant", og mange af os får problemer med overspisning og overvægt. Vi indfører måske kure, kostregimer og restriktioner i vores liv for at regulere, hvor meget vi spiser, men ofte skaber det bare en større spiseimpuls. 

Kan man tabe sig 10 kg på en uge?

For at kunne forholde sig til hvor hurtigt man kan tabe x antal kilo, er det en god ide at forstå hvad et enkelt kilo kropsfedt reelt er. For lad os være ærlige: det man ønsker at tabe, ved et vægttab, er jo kropsfedtet, ikke alt muligt andet. 

Et enkelt kilo kropsfedt udgøres af 7000 - 8000 kalorier. Det vil altså sige, at du over en periode skal forbrænde 7000 - 8000 kcal mere, end du indtager gennem kosten, for at smide et enkelt kilo.

Sætter du det i relief til en gennemsnitlig kvindes basalstofskifte på 1800 kcal dagligt, svarer det til 4 dages fuld kost. Det vil sige 4 fulde dages fødevareindtag for at tabe et enkelt kilo. Lidt mere realistisk svarer det også til, at du på en uge kan smide 1 kilo, hvis du dagligt forbrænder 1000 kcal mere end du spiser. Enten ved at træne dig til en forbrænding på 1000 kcal mere end den er nu - hvilket ville kræve en ret lang træningssession dagligt. 

Hvor er det første sted man taber sig?

Kropsbygning er – ifølge genforskerne – 50 procent arvelig. Du er med andre ord næppe den eneste i familien med kraftige lægge? Det værste ved det genetisk placerede fedt er, at det først forsvinder til allersidst, og derfor skal du meget langt ned i fedtprocent for at komme af med det.

For de fleste ryger barmen og fylden i kinderne som det første, mens genetisk disponerede topmaver, kraftige lægge, tykke ankler og dobbelthager giver sig som det allersidste.