:

Hvor kan man se Sankt Hans 2023?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvor kan man se Sankt Hans 2023?
  2. Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?
  3. Hvad er historien bag Sankt Hans?
  4. Hvornår er det Sankt Hans aften?
  5. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
  6. Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?
  7. Hvorfor er der heks på bålet?
  8. Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?
  9. Er Sankt Hans en dansk tradition?
  10. Hvor er Sct Hans bål forbudt?
  11. Hvornår døde den sidste heks?
  12. Hvem var den sidste der blev brændt som heks i Danmark?
  13. Hvad hed Danmarks sidste heks?
  14. Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?
  15. Er der Sankt Hans bål i København?

Hvor kan man se Sankt Hans 2023?

Der er bål fra kl. 21.00, men kom tidligere fordi der er program lige fra kl. 14.00. Se program her: Kl. 14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen Kl. 18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers Kl. 21 // Bålet tændes – Lighthouse Gospel kor synger midsommervisen Kl. 21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

HVOR: Nordre Toldbod 24, 1259 Kbh

Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?

Igen i år står Sailing Aarhus i samarbejde med Fællesrådet for Aarhus Ø bag årets sankthansfest på Aarhus Ø – i år med god hjælp fra Træskibshavnen. Festen finder sted langs havnefronten fra det grønne område ved indsejlingen til Aarhus Lystbådehavn, forbi Aarhus Internationale Sejlsportscenter og til Jette Tikjøbs Plads. Bålet på vandet kan opleves langs hele havnefronten.

2022 bød på et overvældende fremmøde med 8.000-10.000 mennesker i det, der vel var byens største sankthansfest. Den 23. juni i år gentager vi succesen med livemusik, mad og drikke i boderne, bål på vandet, fælles midsommersang og tale af årets taler Borgmester i Aarhus, Jacob Bundsgaard.

Hvad er historien bag Sankt Hans?

LEKSIKON

Hvornår?Sankt Hans dag er den 24 juni - præcis ½ år før jul. Aftenen før er naturligvis Sankt Hans aften.

Hvornår er det Sankt Hans aften?

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Kombiner sankthans og sjove forlystelser, når Tivoli Friheden sæt fut i bålet. Der vil være båltale fra Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard, og musikalsk underholdning af selveste Burhan G, da årets sankthansfest heldigt nok falder sammen med Tivoli Frihedens traditionsrige Fed Fredag-arrangement.

Traditionen tro tænder Kollegianerrådet og EFOREN op for sankthansbålet i Universitetsparken, som plejer at være ét af Aarhus’ største. Her er du uden tvivl garanteret masser af engangsgrill, dåseøl og god stemning blandt især byens studerende.

Traditionen tro vil spejderne i Brabrand atter tænde sankthansbålet ved Brabrand sø. De garanterer et børnevenligt arrangement med børnebål og snobrød, tombola, hvor du kan være heldig at fange en gevinst, og båltale ved Cresten Ibsen, som er tidligere formand for fællesrådet. Arrangementet starter 17.30.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

Vores planlagte Sankt Hans fest den 23. juni aflyses – desværre. Det er tørken og den afledte brandrisiko relateret til afbrænding af bål og grillning af pølser der gør at vi i bestyrelsen har truffet denne beslutning. Sæt allerede nu kryds i kalenderen ved den 23. juni 2024!

Hvorfor brænder vi en heks til Sankt Hans?

Det bål, som brændes til Sankt Hans er ikke helt det samme som dét bål, heksene blev brændt på.

Midsommerilden har en lidt anden historie end henrettelsesbÃ¥let, der blev anvendt, nÃ¥r dømte troldfolk skulle af med livet. Sankt Hans bÃ¥let et blot en af flere blustraditioner i bondesamfundet. 

Hvorfor er der heks på bålet?

Afbrænding af heksedukker til sankthans har alt for mange grimme middelalderreferencer, mener flere, der dropper heksen på bålet.

Vi skal stoppe med at idealisere hekseafbrændingerne og i stedet hylde heksen, naturen og magien. Sådan lyder det fra initiativtagerne til "Feministisk Sommersolhverv" - et alternativ her på sankthans, hvor midsommerbålet stadig er midtpunktet for aftenen, men uden en heks på toppen. Og de er ikke de eneste, der torsdag giver en alternativ mulighed for at fejre sankthans uden hekseafbrænding, som mange nu i stedet kalder midsommerfest. Blandt andet har Det Kongelige Teater inviteret til sankthans og fejring af midsommeren med en hyldest til heksen.

Hvor er der Sankt Hans bål 2023 København?

I hjertet af København finder du Seaside Toldboden, som ligger med billedskøn udsigt til Københavns havn. Her fra har du frit udsyn til det knitrende sankthansbål. Inden bålet tændes inviterer restauranten indenfor til en lækker aften med grill på kajen, perlende rosé og sprøde toner af flere DJs.

Seaside Toldboden råder over intet mindre end syv selvstændige køkkener under samme tag, så der er masser af gode muligheder og smage at gå på opdagelse i, imens du og dit selskab kan nyde den danske sommervarme og synet af det knitrende bål.

Program:14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers21 // Bålet tændes – Koret Lighthouse Gospel synger midsommervisen21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

Er Sankt Hans en dansk tradition?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvor er Sct Hans bål forbudt?

21. juni 2023

OPDATERET 23/6 kl. 13: Hovedstadens Beredskab har ikke indført afbrændingsforbud. Afbrænding af sankthansbål kan derfor fortsat gennemføres. Man skal dog udvise særlig agtpågivenhed grundet den tørre natur og følge de særlige forholdsregler.

Hvornår døde den sidste heks?

Dæmonologiens lære om djævelens magt over hekse var kendt fra 1200-tallet, men i middelalderen havde kirken nok med indre stridigheder og kætterbevægelser i Sydeuropa. I 1484 udstedte pave Innocens 8. imidlertid en bulle om at opspore hekse og dræbe dem. I 1486 udgav inkvisitoren i Sydtyskland, Heinrich Kramer, og dominikaneren Jakob Sprenger, Heksehammeren (Malleus maleficarum), nærmest en håndbog i heksejagt. Den nyopfundne trykkekunst sørgede for en hurtig udbredelse. I 1500-tallet blev der forfattet en mængde skrifter om dæmonologi. Størst påvirkningskraft fik filosoffen Jean Bodin, ophavsmand til enevældets ideologi, med sin Démonomanie i 1580 med 20 udgaver på 20 år på fire sprog. Ifølge Bodin er der 50 hekse for hver troldmand, for kvinder er svagere af natur og giver lettere efter for djævelen. Alle midler - såsom tortur - måtte tages i brug for at komme dette uvæsen til livs, også elementerne, for ild ville rense verden for trolddom (hvoraf heksebålene), mens vand ville afsløre enhver heks; for sank hun, var hun uskyldig, men afviste vandet hende og lod hende flyde, var hun skyldig.[2] Allerede i 1215 var vandprøven rigtignok blevet afvist som legal procesform af kirken i Rom; men blev alligevel benyttet.[1]

Tragisk nok var dæmonologien den del af kirkens lære, som Luthers tilhængere ikke forkastede. Luther var selv meget overtroisk og mente, at et af hans yngre søskende blev dræbt af en heks. På samme vis mente han, at retarderede børn skulle druknes, "for åndssvage børn er skiftinger, født af kvinder, der har haft omgang med djævelen…De børn skal druknes, ikke af medlidenhed, men fordi djævelen hos skiftinger har taget sjælens plads".[3] Christian 4. var tilsvarende overtroisk, og hans svoger kong Jakob blev i 1597 den eneste konge i historien, der har udgivet et skrift om trolddom, Daemonologie. Kong Jakob deltog også ved afhøringer af kvinder anklaget for udøvelse af heksekunst. Hans mor Maria Stuarts voldsomme død så ud til at have påvirket ham stærkt. [4]

Christian 4. og kong Jakob var begge overbevist om, at skotske hekse fremkaldte stormen, der rasede hele efteråret 1589, da kong Christians søster Anne skulle til Skotland for at vies til Jakob. Heksene fik næsten forhindret ægteskabet, men til sidst rejste Jakob til Norge, hvor det kongelige bryllup stod i Oslo. Efter dette erklærede Jakob sig som djævelens største fjende på jord, og hekseforfølgelserne i Skotland blev da også brutale. I England rejste heksejægere rundt og så efter kvinder med usårlige "heksemærker" på kroppen. I Tyskland stod de anklagede overfor en juridisk velskoleret dommerstand og rutinemæssig tortur ved afhøringer. I Spanien tog inkvisitionen hånd om heksejagten, men forholdt sig skeptisk, og efter 1620 er der langt mellem dødsdommene.[5]

I perioden fra 1536 til 1693, hvor den sidste heksebrænding skete, kendes færre end tusind processer, og antallet har næppe oversteget et par tusind. Frifindelse var lige så almindelig som domfældelse, især efter 1576, da alle dødsdomme i heksesager skulle appelleres til landsting.[6] I de fleste tilfælde førte processerne til frifindelse eller nedsat straf. 44 sager endte i Kongens Retterting.[7] En undersøgelse har vist, at af 255 personer anklagede for hekseri i Danmark, blev 114 frifundet.[6] Når omfanget af heksejagter blev forholdsvis beskedent i Danmark, tilskrives det ofte to bestemmelser fra 1547, der anses for enestående i Europa. Ifølge den ene var udsagn fra personer dømte for tyveri, forræderi og trolddom, ikke at anse som pålidelige vidner i processer mod andre. Ifølge den anden bestemtes, at "ingen skal pinligen forhøres, førend han er dømt". Disse bestemmelser forhindrede, at der skete "kædeprocesser", hvor dommen over en heks førte til anklager mod andre.[8] Desuden var det i Danmark - i modsætning til mange andre lande - sjældent forekommende, at hekseanklagerne omfattede seksuel omgang med djævelen; her var anklagerne hyppigt baseret på "forgørelse", dvs. anklager om at have forvoldt død eller ulykke over andre mennesker gennem trolddom.[9]

Hvem var den sidste der blev brændt som heks i Danmark?

Afkræftet efter ugers fængsling på Nykøbing Slot blev hun slæbt frem på henrettelsespladsen. Det hårde stengulv havde sat sine spor i den gamle krop, og den anstrengende rejse fra Falster til Højesteret og tilbage igen havde tappet hende for mange kræfter. De havde givet hende en halv potte vin at styrke sig på.

Hvad hed Danmarks sidste heks?

Den ca. 74-Ã¥rige bondekone Anne, er den sidste person, som de danske myndigheder henrettede for trolddom.  Hun blev først halshugget, og siden brændt den 4. april 1693. Sagen er en hvepserede af rygter, jalousi og misundelse. Og det hele startede med et giftmord.

I Lommelev boede en klog kone som hed Karen, og var gift med Gregers Madsen. hun praktiserede rundt om på det meste af Falster og havde en kunde i Nykøbing Falster, som hed Ingeborg Olufsdatter . Hun havde store problemer med sin mand, Oswald Egger.

Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

Vi vil fred her til lands – Sankte Hans, Sankte Hans! Om aftenen d. 23. juni fejrer vi endnu engang Sankt Hans, og for de fleste betyder det stort bål, sang og grill-hygge med familie og venner.

Ved du ikke, hvor midsommeren skal synges ind i år? Så har vi lavet en guide med inspiration til en skøn Sankt Hans aften med bål i København.

Er der Sankt Hans bål i København?

Der er lagt op til en stor børnefest, når heksen sendes til Bloksbjerg fra Frederiksberg Have.

Fra klokken 16:30-18:30 er der nemlig børneunderholdning ved legepladsen, hvor man blandt andet kan opleve Mek Pek og Anna Spejlæg samt en masse andre aktiviteter til børn.

Senere på aftenen giver Fallulah koncert, og der vil også være sang fra Det Danske Drengekor, inden det store bål tændes klokken 21:45.