:

Hvad er danskernes favorit mad?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er danskernes favorit mad?
 2. Hvad er typisk dansk mad?
 3. Hvad er de mest populære retter i Danmark?
 4. Hvilke retter er danske?
 5. Hvilket land har den bedste mad?
 6. Hvad er mormor mad?
 7. Hvad spiser danskerne mest til frokost?
 8. Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?
 9. Hvad er Danmarks nationalret 2023?
 10. Hvilket land smider mindst mad ud?
 11. Hvad er den mest populære mad i verden?
 12. Hvad gør sund mad?
 13. Hvem har skrevet mad til mor?
 14. Hvad er det mest spiste pålæg i Danmark?
 15. Hvilket land spiser mest brød i verden?

Hvad er danskernes favorit mad?

Danskerne har tidligere været beskyldt for at være et kødspisende folkefærd, og undersøgelsen viser da også, at i 72 procent af alle aftensmåltider er kød en del af ingredienserne. Til sammenligning er det blot 13 procent, der spiser fisk eller skaldyr.

Men kartofler og kulhydrater så som brød, ris og pasta er også ret populært blandt danskerne. Hele 83 procent af alle aftensmåltider indeholder nemlig disse madvarer. Men danskerne følger også den sunde linje, for grøntsagerne indgår nemlig i 73 procent af måltiderne.

I undersøgelsen, der har navnet 'Madindeks 2015', har man ud over danskernes madvaner, også set på deres holdning til, hvornår et måltid er 'godt' og her herefter inddelt danskerne i fire idealer.

Hvad er typisk dansk mad?

Her finder du et bredt udvalg af noget af det vi personligt mener er retter danskerne har taget som sine egne. Her er alt fra danske retter med blandt andet oksekød, svinekød, fisk og skaldyr. Og så er det noget hele familien kan være med på, da du finder alt fra traditionelle smørrebrød, til koteletter i fad og til en lækker mørbradgryde. Det undrer os slet ikke at gammeldags traditionelt hjemmelavet dansk mad er så populært, for det smager jo intet mindre end helt forrygende. Og så er det jo selfølgelig bare noget der vækker minder helt indeni, fra da man var barn.

Hvad er de mest populære retter i Danmark?

Vi har jo nok alle hver vores livretter, og det at have en livret er naturligvis en personlig ting.

I ordbøgerne defineres en livret som en madret, som en person særlig godt kan lide. Typisk dermed også en ret, som man vender tilbage til igen og igen.

Smag og behag er dog forskellig, og derfor kan det være svært generelt at kåre en livret. Nogen elsker jo en god frikadelle, mens andre hellere vil spise kylling.

Det typisk de klassiske retter, der bliver de foretrukne livretter. Et godt eksempel er de gammeldags frikadeller, som er et stort hit som livret.

Denne ret med oksekød og spidskål er en vaskeægte livret hos mange. Retten er da også både nem at lave, og rimelig sund.

Hvilke retter er danske?

Som selvstændige danske bidrag til verdensgastronomien nævner madhistorikeren Else-Marie Boyhus:

Det er dog uvist, hvor kendte disse retter er uden for Danmark, hvor der knap nok[3] findes danske restauranter. Derimod er Danmark over store dele af verden kendt for fødevareprodukter af høj kvalitet: En undersøgelse fra 2006[4] bestilt af Landbrugsraadet har vist, at Danmark er kendt for høj kvalitet af sine fødevareprodukter og for produkter som bacon, øl, mejeriprodukter, fisk- og skaldyr, småkager og slik. I nabolandene Tyskland og Sverige er Danmark ifølge denne undersøgende kendt for "god mad" og hygge omkring måltidet.

Danskernes mest almindelige måltidsmønster består af tre hovedmåltider morgenmad, middagsmad og aftensmad med to mellemmåltider.[5] Aftensmaden er for de fleste det største og vigtigste måltid. De fleste danskere spiser et koldt måltid midt på dagen og varmt om aftenen. I Norge er der et lignende mønster, mens der i Sverige og Finland normalt spises varm mad midt på dagen.[6]

Morgenmaden spises typisk hjemme og består hyppigst (68%) af brød med smør/margarine og syltetøj/ost og sjældnere (16%) af mælkeprodukter med müsli, havregryn, cornflakes eller lignende (1997-tal fra undersøgelsen En matdag i Norden[7]). Til hverdag spiser 8% wienerbrød eller lignende, men andelen stiger til 25% om søndagen. Det er ifølge undersøgelsen et unikt danskt træk i Norden. Grød til morgenmad spises kun af 3%.

Hvilket land har den bedste mad?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, sÃ¥ den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne pÃ¥ [email protected], hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

Hvad er mormor mad?

Mange kan sikkert huske barndomsminderne fra deres bedsteforældres hjem. Besøgene hvor man altid blev forkælet i stor stil – specielt med god hjemmelavet mad! Mormormad byder på massevis af danske traditionelle retter, hvor den hemmelige ingrediens altid er, at den skal laves med en ordentlig skefuld kærlighed. Det er nok også derfor, at mormormad smager af hygge og nostalgi! Prøv eksempelvis min egen mormors opskrift på lækre frikadeller eller klassikeren brændende kærlighed, som jeg har tilladt mig at give et lille twist. Eller hvad med at lave hjemmelavede sprøde tarteletter?

Mormormad er ikke kun sovs og kartofler men byder på mange forskellige smagfulde retter. Jeg håber, du får lyst til at kaste dig ud i en af mine opskrifter, der hylder det danske køkken!

Hvad spiser danskerne mest til frokost?

 • Danskernes frokost er i høj grad forskellig fra hinanden. Blot 15 pct. har i gennemsnit spist den traditionelle madpakke til frokost dagen før, mens 20% af danskerne ikke spiste frokost.
 • Hovedingredienserne i frokosten er rugbrød og kødpålæg kombineret med klassiske grøntsager som tomater, agurk, løg, gulerødder og peberfrugt. Det er især blandt de ældre forbrugere, at rugbrødet samt kødpålægget bliver spist til frokost, mens de yngre i højere grad spiser grøntsager, og kød som ikke er pålæg.
 • Madpakken består, i forhold til den gennemsnitlig frokost, lidt oftere af rugbrød med kødpålæg. Når kødpålægget kommer på brødet, er det især leverpostej, spegepølse og rullepølse, der bliver spist.
 • Madpakker beskrives oftere end gennemsnittet som, ’nem/hurtig at tilberede’, ’nem at tage med’ og ’mættende’.

Hvad spiser danskerne mest til morgenmad?

Vi spiser ikke det samme til morgenmad i dag, som vi gjorde i oldtiden. Følg med på en historisk rejse fra grød og brød til skyr og croissanter.

En særdeles veludrustet morgenmadsbuffet kan i sig selv dårligt vise bredden i danskernes morgenmadsvaner i dag. Der findes et hav af morgenmadsprodukter, brød i alle størrelser og former, med og uden gluten og kerner, bagt på alle mulige forskellige typer mel. Mejeriprodukterne bugner i supermarkedernes køleafdelinger, og alt fra frugt og grønt over müsli og den klassiske havregryn til grød af chiafrø og æg i alle afskygninger kan lægges i indkøbskurven. Der er virkelig noget for enhver smag eller enhver livsstil.

Hvad er Danmarks nationalret 2023?

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har i de seneste måneder forsøgt at vække danskerne og få skabt en diskussion om det traditionelle danske måltid gennem nedsættelsen af en måltidstænketank og kåringen af Danmarks nationalret.

Kåringen af Danmarks Nationalret, der samlet har kostet 1,22 mio. kr., er torsdag morgen blevet afsluttet, og Dan Jørgensen har efter en afstemning i to faser kåret stegt flæsk med persillesovs som Danmarks nationalret.

Hvilket land smider mindst mad ud?

Danskerne er blevet meget mere bevidste om madspild, og mange føler et ansvar for at mindske madspildet.

Ifølge en Epinion-undersøgelse, som Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag, så svarer hver anden dansker, at inflation, fødevarekrise og klimaforandringer får dem til at smide mindre mad ud.

Danskerne er blevet meget mere bevidste om madspild, og mange føler et ansvar for at mindske madspildet.

Ifølge en Epinion-undersøgelse, som Folkekirkens Nødhjælp har fået lavet i forbindelse med Danmarks Nationale Madspildsdag, så svarer hver anden dansker, at inflation, fødevarekrise og klimaforandringer får dem til at smide mindre mad ud.

Forbrugerne går derfor aktivt til kamp mod madspild, og hele 60 procent mener, at det er den enkelte dansker, som har det største ansvar for at mindske madspild.

Hvad er den mest populære mad i verden?

8 broer, du kan gå på i Danmark

En bro kan have mange betydninger. En bro kan være noget, der skaber kontakt mellem parter. Noget, der lader dig passere forhindringer, som vandløb og fjorde. Hos Samvirke guider vi dig til 8 forskellige broer i Danmark. Både en rød genfunden bro ved Horsens og en blå bro i Randers. Broer, der fører dig tørskoet gennem rørskov og åløb. Og broer, der lader dig udforske middelalderlige borgruiner

Hvad gør sund mad?

Vi lærer fra en tidlig alder om sund kost og at skelne mellem såkaldt sunde og usunde fødevarer.

Vi har måske lavet plancher i børnehaven eller skolen med den ene side klistret til med sunde fødevarer udklippet fra blade og trykte reklamer overfor alle de usunde fødevarer klistret på den anden side.

Nogle af os er vokset op med kostpyramiden og oplevede, hvordan den pludselig skulle vendes på hovedet. Nu var den usunde top med fedtstof og animalske produkter blevet til den sunde bund – det var der i hvert fald nogle, der mente.

Hvem har skrevet mad til mor?

Debat: Kok og forfatter Nanna Simonsen lavede mad til sin syge mor i ti år, da mor ikke kunne spise den mad, hun fik bragt. Erfaringerne giver hun videre i bogen ‘Mad til mor’, hvor hun samtidig retter en krads kritik mod maden fra det offentlige, som hun kalder for direkte ‘råvaredøv’. Det fik Kost og Ernæringsforbundets fagblad til at invitere Nanna Simonsen og forbundets formand Ghita Parry til dialogkaffe.

Selv opdagede Nanna Simonsen − alt for sent − at hendes mor tabte sig, blev undervægtig og mistede kræfterne. Hun spiste nemlig ikke den mad, hun fik bragt. 

− Og helt ærligt, jeg kan ikke fortænke hende i det. Jeg oplevede en sjælden fornemmelse for at vælge middelmådige råvarer sammen med et absolut gehør for sønderkogning, underkrydring og smagsudvanding. 

− Jeg tror, at en væsentlig del af den madulyst, der råder, kan tilskrives, at den offentlige mad simpelthen er for ringe til at kunne mobilisere en appetit hos de usultne, siger Nanna Simonsen.

Hvad er det mest spiste pålæg i Danmark?

 • De mest populære retter/tilbehør anno 2022 er salat uden kødtopping, kylling, rugbrød og andet brød med pålæg, hakket snittet grønt, pizza, pasta og steg. De yngre forbrugere spiser oftere udenlandske retter, mens de ældre oftere spiser traditionelle danske retter.
 • Der drikkes oftest vand til maden efterfulgt af sodavand. De yngre forbrugere drikker oftere vand uden brus og sodavand til maden end de ældre, som til gengæld oftere drikker vin.
 • Et flertal af de danske forbrugere spiser kød eller fisk hver eller næsten hver dag til aftensmad. Kun 2 pct. angiver aldrig at spise kød/fisk. I gennemsnit spises der kød/fisk 5,3 dage om ugen. Mænd spiser lidt oftere kød end kvinder og de ældre forbrugere lidt oftere end de yngre.
 • Grisekød er den mest populære kødtype hos danskerne – næsten 1/3 fik grisekød til aftensmad. Dernæst følger oksekød, som blev spist af hver fjerde og kylling, som blev spist af hver femte.
 • Forbrugerne beskriver først og fremmest deres aftensmad som god smag, hjemmelavet, mættende og nem/hurtig at tilberede. Danske råvarer er vigtigere for de ældre end for de yngre forbrugere.
 • Det mest almindelige er et hjemmelavet måltid, hvor alle delene er lavet fra bunden af, men der er også mange, som søger lettere løsninger i form af færdige delkomponenter, færdigretter, takeaway og udespisning. Det er især de ældste forbrugere, som laver aftensmad fra bunden af, mens de yngre oftere søger de lettere løsninger.

Hvilket land spiser mest brød i verden?

Publisert mandag 10. juli 2006 - 05:45 Sist oppdatert tirsdag 06. september 2016 - 02:49

På delt førsteplass finner vi danskene og polakkene. Det viser en ny oversikt fra FEDIMA, EU-landenes forening for produsenter og leverandører i bakervareindustrien.