:

Hvorfor fejrer vi Skt Hans aften?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvorfor fejrer vi Skt Hans aften?
  2. Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?
  3. Hvor er der Sankt Hans 2023?
  4. Hvornår er det Sankt Hans aften?
  5. Hvorfor er der heks på bålet?
  6. Hvilket land stammer Sankt Hans fra?
  7. Er Sankt Hans 2023 aflyst?
  8. Hvordan fejrer man Sankt Hans i Danmark?
  9. Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?
  10. Hvornår døde den sidste heks?
  11. Hvem var den sidste heks?
  12. Hvad hedder Sankt Hans på svensk?
  13. Hvor er Sct Hans bål forbudt?
  14. Hvilket land kommer Sankt Hans fra?
  15. Er Sankt Hans dag en helligdag?
  16. What is Sankt Hans?
  17. Why does Denmark celebrate Sankt Hans?
  18. When is Sankt Hans Aften in Denmark?
  19. Was St Hans a pre-Christian ritual?
  20. What is Sankt Hans?
  21. Why does Denmark celebrate Sankt Hans?
  22. Who wrote Sankt Hans Aften?

Hvorfor fejrer vi Skt Hans aften?

Vi har i Norden fejret Sankt Hans i mange tusind år. Vi fejrer Sankt Hans hvert år den 24. juni, men hvorfor fejrer vi egentlig Sankt Hans? Og hvorfor skal der brændes en heks på bålet?

Hvornår er der Sankt Hans bål 2023?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvor er der Sankt Hans 2023?

Der er bål fra kl. 21.00, men kom tidligere fordi der er program lige fra kl. 14.00. Se program her: Kl. 14 – 18 // DJ Rasmus Juul sørger for stemningsfuld musik i solen Kl. 18 – 21 // Live-koncert med Samir og the Buskers Kl. 21 // Bålet tændes – Lighthouse Gospel kor synger midsommervisen Kl. 21.30 – 02 // DJ Divad spiller midsommerfesten op med masser af funk

HVOR: Nordre Toldbod 24, 1259 Kbh

Hvornår er det Sankt Hans aften?

Heksene skulle ved midsommer være særligt aktive og rejse gennem luften til hekseforsamlinger fx på Bloksbjerg. Et af de gode råd til at undgå heksene var bålbrænding, som man mente kunne skræmme de farlige kræfter væk. 

Skikken med at sætte en heks på Sankt Hans-bålet kender vi dog først fra slutningen af 1800-tallet. Den stammer muligvis fra tyske indvandrere, som bragte skikken med at brænde vinteren af i form af en figur på bålet.

Hvorfor er der heks på bålet?

Heksene skulle ved midsommer være særligt aktive og rejse gennem luften til hekseforsamlinger fx på Bloksbjerg. Et af de gode råd til at undgå heksene var bålbrænding, som man mente kunne skræmme de farlige kræfter væk. 

Skikken med at sætte en heks på Sankt Hans-bålet kender vi dog først fra slutningen af 1800-tallet. Den stammer muligvis fra tyske indvandrere, som bragte skikken med at brænde vinteren af i form af en figur på bålet.

Hvilket land stammer Sankt Hans fra?

While all of the Scandinavian and Baltic countries celebrate the summer solstice, the way and day in which each recognize this event varies.

In Denmark, the solstice is tied to the feast of Saint John the Baptist, known in Denmark as Sankt Hans (“Hans” being the diminutive for Johannes, or John), who was supposedly born on June 24th. Because Danes like celebrating the eves of things (a sneaky way to make holidays longer, I suspect! Tip of the hat to you, Denmark), that means June 23rd is marked as Sankt Hans Aften.

Er Sankt Hans 2023 aflyst?

Havde du set frem til en Sankt Hans-aften, med bål, bajere og hygge, så er der nu en lille ændring du er nødt til at være opmærksom på: Bålet er aflyst.

Beredskabsstyrelsen og de danske lokalberedskaber har den 19. juni 2023, annonceret et afbrændingsforbud for Sankt Hans Aften 2023. Forbuddet er ikke gældende i hele landet, men hos:

Hvordan fejrer man Sankt Hans i Danmark?

Siden 1952 har svenskerne holdt midsommer på den fredag og lørdag, der ligger tættest på d. 21. juni, som er det astronomiske sommersolhverv. Det vil sige, at den svenske midsommer er en flytbar højtid, hvor hele Sverige endda er lukket fra fredag til søndag. Svenskerne arbejder så også 2. pinsedag, da den dag blev inddraget som fri- og helligdag for at man kunne holde fri om fredagen til midsommer.

Den danske sankthansaften ligger derimod altid d. 23. juni, uanset om det er en hverdag eller en weekend, der kommer efter.

I Sverige danser man rundt om en midsommerstang eller en majstang, der er et kors lavet af træ beklædt med grønne grene og blomster, mens man i Danmark tænder et bål til sankthans, som man har puttet en heks på.

I vores naboland har man et væld af sanglege, som man synger og danser omkring midsommerstangen – og om juletræet også for den sags skyld. Den mest elskede af dem alle er ”Små grödarna”, hvor alle svenskere hopper rundt, mens de dels kvækker som frøer – og dels grynter som grise. Men også ”Räven raskar över isen” og ”Karrusellen” er klassikere om midsommerstangen.

I Danmark har vi kun én sang, nemlig Midsommervisen med tekst af Holger Drachmann. Til gengæld findes den på to melodier, den traditionelle af P.E. Lange Müller og så den mere moderne med musik af Shu-bi-dua.

Hvad tid tændes Sankt Hans bålet Amager Strand?

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på [email protected], hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

Hvornår døde den sidste heks?

Afkræftet efter ugers fængsling på Nykøbing Slot blev hun slæbt frem på henrettelsespladsen. Det hårde stengulv havde sat sine spor i den gamle krop, og den anstrengende rejse fra Falster til Højesteret og tilbage igen havde tappet hende for mange kræfter. De havde givet hende en halv potte vin at styrke sig på.

Hvem var den sidste heks?

Dæmonologiens lære om djævelens magt over hekse var kendt fra 1200-tallet, men i middelalderen havde kirken nok med indre stridigheder og kætterbevægelser i Sydeuropa. I 1484 udstedte pave Innocens 8. imidlertid en bulle om at opspore hekse og dræbe dem. I 1486 udgav inkvisitoren i Sydtyskland, Heinrich Kramer, og dominikaneren Jakob Sprenger, Heksehammeren (Malleus maleficarum), nærmest en håndbog i heksejagt. Den nyopfundne trykkekunst sørgede for en hurtig udbredelse. I 1500-tallet blev der forfattet en mængde skrifter om dæmonologi. Størst påvirkningskraft fik filosoffen Jean Bodin, ophavsmand til enevældets ideologi, med sin Démonomanie i 1580 med 20 udgaver på 20 år på fire sprog. Ifølge Bodin er der 50 hekse for hver troldmand, for kvinder er svagere af natur og giver lettere efter for djævelen. Alle midler - såsom tortur - måtte tages i brug for at komme dette uvæsen til livs, også elementerne, for ild ville rense verden for trolddom (hvoraf heksebålene), mens vand ville afsløre enhver heks; for sank hun, var hun uskyldig, men afviste vandet hende og lod hende flyde, var hun skyldig.[2] Allerede i 1215 var vandprøven rigtignok blevet afvist som legal procesform af kirken i Rom; men blev alligevel benyttet.[1]

Tragisk nok var dæmonologien den del af kirkens lære, som Luthers tilhængere ikke forkastede. Luther var selv meget overtroisk og mente, at et af hans yngre søskende blev dræbt af en heks. På samme vis mente han, at retarderede børn skulle druknes, "for åndssvage børn er skiftinger, født af kvinder, der har haft omgang med djævelen…De børn skal druknes, ikke af medlidenhed, men fordi djævelen hos skiftinger har taget sjælens plads".[3] Christian 4. var tilsvarende overtroisk, og hans svoger kong Jakob blev i 1597 den eneste konge i historien, der har udgivet et skrift om trolddom, Daemonologie. Kong Jakob deltog også ved afhøringer af kvinder anklaget for udøvelse af heksekunst. Hans mor Maria Stuarts voldsomme død så ud til at have påvirket ham stærkt. [4]

Christian 4. og kong Jakob var begge overbevist om, at skotske hekse fremkaldte stormen, der rasede hele efteråret 1589, da kong Christians søster Anne skulle til Skotland for at vies til Jakob. Heksene fik næsten forhindret ægteskabet, men til sidst rejste Jakob til Norge, hvor det kongelige bryllup stod i Oslo. Efter dette erklærede Jakob sig som djævelens største fjende på jord, og hekseforfølgelserne i Skotland blev da også brutale. I England rejste heksejægere rundt og så efter kvinder med usårlige "heksemærker" på kroppen. I Tyskland stod de anklagede overfor en juridisk velskoleret dommerstand og rutinemæssig tortur ved afhøringer. I Spanien tog inkvisitionen hånd om heksejagten, men forholdt sig skeptisk, og efter 1620 er der langt mellem dødsdommene.[5]

I perioden fra 1536 til 1693, hvor den sidste heksebrænding skete, kendes færre end tusind processer, og antallet har næppe oversteget et par tusind. Frifindelse var lige så almindelig som domfældelse, især efter 1576, da alle dødsdomme i heksesager skulle appelleres til landsting.[6] I de fleste tilfælde førte processerne til frifindelse eller nedsat straf. 44 sager endte i Kongens Retterting.[7] En undersøgelse har vist, at af 255 personer anklagede for hekseri i Danmark, blev 114 frifundet.[6] Når omfanget af heksejagter blev forholdsvis beskedent i Danmark, tilskrives det ofte to bestemmelser fra 1547, der anses for enestående i Europa. Ifølge den ene var udsagn fra personer dømte for tyveri, forræderi og trolddom, ikke at anse som pålidelige vidner i processer mod andre. Ifølge den anden bestemtes, at "ingen skal pinligen forhøres, førend han er dømt". Disse bestemmelser forhindrede, at der skete "kædeprocesser", hvor dommen over en heks førte til anklager mod andre.[8] Desuden var det i Danmark - i modsætning til mange andre lande - sjældent forekommende, at hekseanklagerne omfattede seksuel omgang med djævelen; her var anklagerne hyppigt baseret på "forgørelse", dvs. anklager om at have forvoldt død eller ulykke over andre mennesker gennem trolddom.[9]

Hvad hedder Sankt Hans på svensk?

Siden 1952 har svenskerne holdt midsommer på den fredag og lørdag, der ligger tættest på d. 21. juni, som er det astronomiske sommersolhverv. Det vil sige, at den svenske midsommer er en flytbar højtid, hvor hele Sverige endda er lukket fra fredag til søndag. Svenskerne arbejder så også 2. pinsedag, da den dag blev inddraget som fri- og helligdag for at man kunne holde fri om fredagen til midsommer.

Den danske sankthansaften ligger derimod altid d. 23. juni, uanset om det er en hverdag eller en weekend, der kommer efter.

I Sverige danser man rundt om en midsommerstang eller en majstang, der er et kors lavet af træ beklædt med grønne grene og blomster, mens man i Danmark tænder et bål til sankthans, som man har puttet en heks på.

I vores naboland har man et væld af sanglege, som man synger og danser omkring midsommerstangen – og om juletræet også for den sags skyld. Den mest elskede af dem alle er ”Små grödarna”, hvor alle svenskere hopper rundt, mens de dels kvækker som frøer – og dels grynter som grise. Men også ”Räven raskar över isen” og ”Karrusellen” er klassikere om midsommerstangen.

I Danmark har vi kun én sang, nemlig Midsommervisen med tekst af Holger Drachmann. Til gengæld findes den på to melodier, den traditionelle af P.E. Lange Müller og så den mere moderne med musik af Shu-bi-dua.

Hvor er Sct Hans bål forbudt?

Sankthansaften har meget til fælles med valborgsaften 30. april, hvor man også tændte bål. Når skikken i dag kun knyttes til sankthans, kan grunden være kalenderreformen i 1700, hvor kalenderen rykkede 11 dage frem: halvanden uge om foråret kan betyde, at det blev for koldt til at sidde ude om aftenen.[2]

Ligesom juleaften er sankthansaften et levn af hedenske skikke, hvor årets korteste dag, vintersolhverv, og årets længste dag, sommersolhverv, blev fejret. Kristne missionærer og præster fik fortolket de gamle skikke, så de kunne bruges til at tjene kristendommen. I det 7. århundrede advarede Sankt Eligius de nykristne indbyggere i Flandern mod at fortsætte de hedenske ritualer.

Festen for Johannes Døberen blev i 400-tallet fastlagt til den 24. juni, som ud fra Lukasevangeliet fandt sted et halvt år før Jesu fødsel.[3] Sankthans regnes som en af de ældste kirkefester. Lyset fra bålet blev tolket som symbol på Johannes, som udpegede Kristus i en verden af mørke. De hedenske bål var nu velsignet af kirken til ære for Døberen, og katolsk liturgi indeholder velsignelser for bålet.[4]

Sankthans eller midsommer fejredes med sang og druk, især omkring helligkilderne. Kirsten Piils Kilde blev angiveligt fundet en midsommernat i 1583. Der var magi i luften, og havde man brug for planter med ekstra styrke, gjaldt det om at samle dem den nat. En rønnegren ophængt over døren beskyttede mod hekse. Ifølge folketroen kunne forelskede piger hænge to sankthansurter op under loftsbjælken for at se fremtiden. Voksede planterne bort fra hinanden, var der ikke håb om, at forelskelsen var gengældt. Voksede de derimod mod hinanden, så det lyst ud. Kvinder skulle passe på ikke at blive stukket af sankthansormen i løbet af festen. Det blev man angiveligt gravid af. I 1740'erne blev det forbudt at blusse på sankthansaften, men det viste sig umuligt at håndhæve forbuddet.[6]

Ved sankthans var helligkildernes magiske helbredelseskraft stærkest, og folk valfartede til dem i kildetiden fra sankthans til Mariæ bebudelsesdag (2. juli). Der var i nogle egne af landet tradition for at gå til hellige træer i denne tid, og der blev bl.a. på Lolland-Falster flettet blomsterkranse, som skulle hænges op i hellige træer.

Bålet skulle helst tændes med "vild ild" eller "nødild" (ild, som laves fra grunden).[7] På bålet har der siden 1920'erne begyndelse været placeret en figur, der ligner en heks.[8] Heksene flyver ifølge overleveringen til kendte heksebjerge som Bloksbjerg i Harzen, Hekkenfeldt (Hekla) på Island) og Lyderhorn i Bergen sankthansaften og -nat. Joachim Junges bog Den nordsjællandske Landalmues Characteer, Skikke, Meninger og Sprog fra 1798 nævner, at blus var udbredt på den tid.[9] Sankthansblus bestod af halmknipper fæstet til lange stænger. Folk løb så hen over markerne med disse fakler, kaldt "væk-ild", fordi den skulle skræmme svampe, hekse og trolde væk.[6]

Hvilket land kommer Sankt Hans fra?

While all of the Scandinavian and Baltic countries celebrate the summer solstice, the way and day in which each recognize this event varies.

In Denmark, the solstice is tied to the feast of Saint John the Baptist, known in Denmark as Sankt Hans (“Hans” being the diminutive for Johannes, or John), who was supposedly born on June 24th. Because Danes like celebrating the eves of things (a sneaky way to make holidays longer, I suspect! Tip of the hat to you, Denmark), that means June 23rd is marked as Sankt Hans Aften.

Er Sankt Hans dag en helligdag?

Hvis du vil vide, hvornår helligdagene i Danmark og Sverige falder i 2023, kan du læse Øresunddirekts oversigt her.

Print

What is Sankt Hans?

Something wrong? Sankt Hans or Jonsok, translated as "John's wake" is actually a Christian celebration with pagan origins held during Midsummer. In the 19th century Roman Catholics went on pilgrimages on the Midsummer Eve. Nowadays, the festival is more secular than religious.

Why does Denmark celebrate Sankt Hans?

The Eve of Sankt Hans is tied to the feast of Saint John the Baptist (Sankt Hans in Danish, “Hans” being the diminutive for Johannes), who was born on June 24th, but Danes celebrate on the eve before. This celebration has though existed a long time before Denmark became christianized in the 10th century.

When is Sankt Hans Aften in Denmark?

In Denmark, the celebration of the summer solstice is called Sankt Hans Aften (“St. John’s Eve”) or St. Hans fest. It was an official holiday until 1770, and in accordance with the Danish tradition of celebrating a holiday on the evening before the actual day, it takes place on the evening of June 23.

Was St Hans a pre-Christian ritual?

It has been suggested that St. Hans may have been an attempt by the church to ascribe religious meaning to a pre-Christian ritual, and that the St. Hans celebrations of today is less ‘celebration of John the Baptist' and more ‘mishmash of several things,' since many of the rituals we associate with St. Hans originate in pre-Christian times.

What is Sankt Hans?

  • Something wrong? Sankt Hans or Jonsok, translated as "John's wake" is actually a Christian celebration with pagan origins held during Midsummer. In the 19th century Roman Catholics went on pilgrimages on the Midsummer Eve. Nowadays, the festival is more secular than religious.

Why does Denmark celebrate Sankt Hans?

  • The Eve of Sankt Hans is tied to the feast of Saint John the Baptist (Sankt Hans in Danish, “Hans” being the diminutive for Johannes), who was born on June 24th, but Danes celebrate on the eve before. This celebration has though existed a long time before Denmark became christianized in the 10th century.

Who wrote Sankt Hans Aften?

  • This song is sung at every Sankt Hans Aften celebration across the country and it is thus very important for Danes to know this song, which was written in 1885 by the Danish poet Holger Drachmann; the original version included music by P.E. Lange-Müller.