:

Hvad gør man på skærtorsdag?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad gør man på skærtorsdag?
  2. Hvad sker der langfredag?
  3. Hvad betydning har skærtorsdag?
  4. Hvad sker der på 2 påskedag?
  5. Hvad spiser man skærtorsdag?
  6. Hvad spiste Jesus på skærtorsdag?
  7. Hvilken dag blev Jesus begravet?
  8. Hvad hedder de 4 påskedage?
  9. Hvornår må man sige glædelig påske?
  10. Hvorfor kalder man det langfredag?
  11. Hvad hedder onsdagen før skærtorsdag?
  12. Hvad sker der på palmesøndag?
  13. Hvilke lande holder ikke skærtorsdag?
  14. Hvem slog Jesus ihjel?
  15. Hvor lang tid var Jesus på korset?

Hvad gør man på skærtorsdag?

Skærtorsdag er torsdagen i den stille uge mellem palmesøndag, hvor Jesus på æselryg rider ind i Jerusalem, og søndagen efter påskedag hvor han genopstår. Skærtorsdag er dagen før langfredag, hvor Jesus bliver korsfæstet.

Ifølge evangelierne finder der mange skelsættende begivenheder sted skærtorsdag. Mest centralt står indstiftelsen af nadveren, som er det vigtigste kristne sakramente (hellig handling) ved siden af dåben. Nadver er slet og ret et gammelt dansk ord for aftensmåltid, som nu kun bruges i kirkelig sammenhæng.

De tre første evangelier (Markus-, Matthæus- og Lukasevangeliet) fortæller, at Jesus aftenen før sin død spiser en sidste gang sammen med sine disciple. Under måltidet deler Jesus brød og vin med ordene om, at brødet er hans legeme og vinen hans blod og dermed den nye pagt mellem Gud og mennesker:

Og han tog et brød, takkede og brød det, gav dem det og sagde: Dette er mit legeme, som gives for jer. Gør dette til ihukommelse af mig! Ligeså tog han bægeret efter måltidet og sagde: Dette bæger er den nye pagt ved mit blod, som udgydes for jer. (Lukasevangeliet kapitel 22, vers 19-20).

Hvad sker der langfredag?

Der er dømt påskefest i vildmarken fra d. 1.-10. april 2023! Kun en times kørsel fra Øresundsbron finder du masser af sjove eventyr for hele familien - midt ude i Skånes smukke natur. I Skånes Djurpark kan du se Nordens spændende dyr, klappe søde bondegårdsdyr og køre i traktor med vennerne i Frode Får Land. Og som noget helt unikt kan du opleve parkens dyr fra oven; højt oppe i Expedition UP, der snor sig mellem trætoppene. Skånes Djurpark er et oplagt udflugtsmål i påsken, hvor hele parken er festlig pyntet. Her kan I opleve æggejagt, møde parkens nyeste familiemedlemmer, påskelam, kyllinger, kaninunger og se dyrene blive fodret med påskeæg.

Skånes Djurpark er ikke kun stedet, hvor Nordens fantastiske dyr er samlet i én magisk park. Det er også stedet med plads og luft og ægte natur, hvor du bare kan være til med din familie. Uanset årstiden er Skånes Djurpark et fantastisk stort og venligt frirum - en svensk skov med masser af sjove legepladser og dyr i naturlige omgivelser, der er gået 'un-zoo'.

Sverige i påsken byder i den grad på idylliske oplevelser. Nord for Helsingborg, hvor udsigten mod Helsingør er allerbedst, ligger det kongelige sommerslot Sofiero Slott - knap en times kørsel fra broen. Sofiero Slot og Slotshave er anderkendt som en af Europas smukkeste slotshaver. Og ifølge TripAdvisor er slottet Sveriges fjerde mest populære seværdighed. Sofiero er åbent for alle, og det er muligt at besøge den eventyrlige park på alle årstider. 

D. 1. april åbner slottet op for forårssæsonen. Årets forårsblomster springer ud og foråret indledes med et prangende blomsterflor af tulipaner, narcisser og andre forårsblomster. 

Fra d. 7. - 16. april 2023 kan du opleve Konstrundan i Sverige! Kunsten blomstrer i Skåne i takt med at forårets første blomster springer ud. Og vil du hente unik kunst hjem eller blot opleve Skånes utallige lokale udstilleres værker, så tag på “Konstrunda” i påskeferien. I 10 dage, fra fredag den 7. april til søndag den 16. april, åbner en lang række skånske atelierer, gallerier, kunsthaller og kunstmuseer for publikum, som her får mulighed for at møde kunstnerne i deres eget atelier. Kunstrundan i Skåne er en årlig tilbagevendende begivenhed, som er blevet lidt af et tilløbsstykke.

Traditionen lever i hele Skåne, og er allerstærkest på Österlen, hvor du kan finde rigtigt meget kunst. Idéen er, at du tager en tur igennem et område og besøger forskellige udstillere, møder kunstneren og får mulighed for at handle. På Österlen ligger værkstederne og udstillingerne mere eller mindre dør om dør, så du kan faktisk bare hoppe i bilen og trille fra atelier til atelier og fra galleri til galleri – bare hold øje med de let genkendelige rød-gule cirkler, som signalerer åbne udstillinger. Brug påskeferien i Sverige på at blive klogere på den svenske kunstkultur med en hyggelig tur på Konstrundan.

Konstrundan har eksisteret i over 45 år. Den startede i Degeberga på Österlen, men er siden vokset og har nu bredt sig over hele Skåne. Flere steder holdes der kun åbent i weekenderne, så det er en god ide at undersøge åbningstider, inden du tager afsted. Læs mere om Konstrundan i de forskellige dele af Skåne her:

Hvad betydning har skærtorsdag?

Etymologi Førsteleddet er skær i betydningen 'ren, uskyldig'. Skærtorsdag er en gengivelse af middelalderlatin dies viridium 'renselsesdagen', af dies 'dag' og genitiv pluralis af viridis 'renset for synd' egentlig 'grøn', dvs. 'den grønne dag', jf. tysk Gründonnerstag.

Den har siden oldtiden været kirkens festdag for nadverens indstiftelse, der ifølge de første evangeliers beretning fandt sted på denne dag. I Danmark er dagen helligdag og i folkekirkelig tradition en stor altergangsdag.

Hvad sker der på 2 påskedag?

Palmesøndag er søndagen inden påske. Det er på Palmesøndag, at Jesus rider ind i Jerusalem, og bliver hyldet som en konge. Mange står parat med palmeblade, og Jesus tiljubles.

Hvad spiser man skærtorsdag?

I slutningen af det 4. århundrede blev der i Jerusalem fejret en lang gudstjeneste, der begyndte om aftenen skærtorsdag. Den omfattede en vandring ad Via Dolorosa til Golgata. I Rom er langfredagsfejringen dokumenteret fra det 7. århundrede. Fejringen bestod af bibellæsning og bøn, og de troende fik nadver, som var konsekreret dagen før.

Langfredag blev tidligt knyttet til bod og faste. Ifølge katolsk og ortodoks tradition er det en abstinensdag. Det betyder, at de troende ikke må spise kød, og at de højst må spise ét helt måltid og to små. Unge, gamle og syge er undtaget fra reglerne om den af mad, som må indtages, men ikke fra forbuddet mod kød.

Hvad spiste Jesus på skærtorsdag?

Men nadveren er også udtryk for, at Jesus med sin død giver sin krop og sit blod for menneskers skyld for at genoprette deres forhold til Gud. I Johannesevangeliet 6,51 siger Jesus om sig selv, at han er det levende brød, der er kommet ned fra himlen. Samtidig kalder Johannes Døber ham Guds lam, som bærer verdens synd. Lammet er det traditionelle offerdyr i den jødiske tempelkult og det dyr, som slagtes til den jødiske påske for at mindes, at det var blodet fra et lam, som engang reddede israelitterne fra død og slaveri. Derfor er der en symbolik i, at Jesus slagtes som et offerlam for menneskers synders skyld. 

Hvilken dag blev Jesus begravet?

Eusebius beretter i Vita Constantinus,[2] at på det sted, hvor Gravkirken senere blev opført og som blev helligholdt af den kristne menighed i Jerusalem, var et tempel for Venus blevet opført. Eusebius nævner det ikke selv, men det skete formentlig i forbindelse med Hadrians genopførelse af byen som Aelia Capitolina i 135 e.v.t. efter Bar Kokhbas opstand i 132 e.v.t.

Den senere kejser Konstantin beordrede i 325 eller 326, at stedet skulle ryddes for at give plads til en ny kirke, som sankt Makarius fik til opgave af opføre. Sokrates Scholastikos fremstiller det i sin kirkehistorie sådan at Konstantins kristne mor, sankt Helena, en hovedrolle i byggeriet,[3] da hun under en rejse til Jerusalem fandt resterne af det sande kors under en udgravning af stedet. Hun havde fået til opgave af sin søn at bygge kirker på de steder, der var knyttet til Jesu liv, og grundlagde derfor også en kirke i Betlehem, hvor Jesus ifølge beretningen i Ny Testamente blev født.

Hvad hedder de 4 påskedage?

Kristi opstandelse, malet af Piero della Francesca

Påskedag er den dag i den kristne påske, hvor Jesus Kristus, ifølge Det Nye Testamente, stod op af graven efter at have været død siden langfredag. Dvs. han er formentlig stået op i løbet af natten, da han som bekendt for længst var væk, da kvinderne kom til graven tidlig om morgenen, hvor de mødte englen, der viste dem det sted, hvor Han havde ligget.

Hvornår må man sige glædelig påske?

  • Hvad er påske?
  • Hvorfor fejrer kristne påske?
  • De fem påskedage
  • Påskegudstjenester
  • God påske eller glædelig påske?
  • Påskens traditioner - historien om påskeharen, påskeæg og nye påsketraditioner
  • Hvornår fejres påske?

Påsken er en kristen højtid, der markerer Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse, og påsken fejres på tværs af kristendommens retninger.

Højtiden betragtes af nogle som den ældste kristne fest, og har fortsat stor indflydelse i den moderne kultur, hvor de centrale påskedage i mange lande har fået status som helligdage.

Traditionelt indledes påsken med en 40 dage lang faste. Den første dag i fasten kaldes askeonsdag, mens selve påskeugen begynder med palmesøndag, hvor Jesus red ind i Jerusalem, og blev hyldet som jødernes konge.

Hvorfor kalder man det langfredag?

Ordet påske stammer fra en jødiske fest pesach som betyder ‘forbigang’. Her fejrer jøderne, Israelernes befrielse fra slaveri i Egypten, hvor de arbejdede rigtig hårdt.

Påsken er indført via Kristendommen og er en historie om både død og genopstandelse. Det vi fejrer, er at Jesus genopstod. Altså efter at han døde på korset – ret vildt ik!? Det har været noget af et drama for ca. 2000 år siden. Så ligesom julen har noget at gøre med at Jesus blev født – handler påsken egentlig om Jesus’ død og genopstandelse. Og har ikke ret meget med kyllinger, påskeharer og malede æg at gøre. Det kom først senere!

Hvad hedder onsdagen før skærtorsdag?

  • Hvad er påske?
  • Hvorfor fejrer kristne påske?
  • De fem påskedage
  • Påskegudstjenester
  • God påske eller glædelig påske?
  • Påskens traditioner - historien om påskeharen, påskeæg og nye påsketraditioner
  • Hvornår fejres påske?

Påsken er en kristen højtid, der markerer Jesu korsfæstelse, død og genopstandelse, og påsken fejres på tværs af kristendommens retninger.

Højtiden betragtes af nogle som den ældste kristne fest, og har fortsat stor indflydelse i den moderne kultur, hvor de centrale påskedage i mange lande har fået status som helligdage.

Traditionelt indledes påsken med en 40 dage lang faste. Den første dag i fasten kaldes askeonsdag, mens selve påskeugen begynder med palmesøndag, hvor Jesus red ind i Jerusalem, og blev hyldet som jødernes konge.

Hvad sker der på palmesøndag?

Jerusalems indbyggere modtager altså Jesus som en konge, og for at hylde ham, breder en del af de fremmødte kapper ud på vejen foran ham, imens andre vifter med palmegrene. 

Hvilke lande holder ikke skærtorsdag?

I Sverige skelner man mellem helligdage som ofte kaldes for ”røde dage” og arbejdsfrie dage (lediga dagar).

Der er 13 svenske helligdage om året. Medarbejdere på de fleste arbejdspladser har som udgangspunkt fri på helligdage.

Men mange får fri på flere dage end disse. Hvis man medregner påskeaften, midsommeraften, juleaften og nytårsaften, som i mange tilfælde tæller som arbejdsfrie dage, får de ansatte et par dage mere fri.

Hvem slog Jesus ihjel?

Om Jesus’ fødsel fortæller Lukasevangeliet, at han fødes i en stald i Betlehem. Det kan man læse om i det, man plejer at kalde Juleevangeliet.

Egentlig bor hans forældre i Nazaret, men den romerske Kejser Augustus, som har besat Israel på det tidspunkt, vil gerne vide, hvor mange undersåtter, han har. Derfor afholdes der folketælling i landet, og hver eneste person må drage hen til den by, som hans slægt stammer fra, for at blive skrevet på en folketællingsliste.

Josef nedstammer fra Kong Davids slægt, som kommer fra Betlehem, så Josef og Maria må vandre den lange vej fra Nazaret til Betlehem, selv om Maria er højgravid. Hun føder sit barn i Betlehem, men fordi der er så mange mennesker i byen i anledning af folketællingen, er der ikke plads til dem på byens kroer, men kun i en stald, hvor Maria føder Jesus.

Evangelisten Matthæus beretter, hvordan forældrene må flygte med deres nyfødte dreng til Ægypten, fordi kongen, Herodes, vil slå Jesus ihjel af frygt for, at Jesus skal vokse op og blive en konkurrent. Da Herodes dør, vender den lille familie tilbage til Nazaret, hvor Jesus vokser op.

Hans far er tømrer og et godt gæt er, at Jesus også er blevet oplært i samme fag. Men det er kun et gæt, for der fortælles ikke noget i evangelierne om Jesus’ barndom og opvækst. Vi ved fra forskellige notitser i evangelierne (for eksempel Matthæusevangeliet 13,55), at Jesus har fået yngre søskende.

Hvor lang tid var Jesus på korset?

Jesus dog troligen av en kombination av kvävning, blodförlust och vätskebrist. Det resultatet kom amerikanska läkare och forskare från Mayokliniken fram till, efter att de för några år sedan metodiskt gått igenom de historiska källorna om Jesu korsfästelse, däribland de olika versionerna i Nya testamentet, samt den generella kunskap man har om romerska avrättningsmetoder från den perioden. Det förlopp som föregick korsfästningen pågick under två dagar, och under den perioden utsattes Jesus för fysisk överbelastning flera gånger. Efter gripandet i Getsemane fick han en bindel för ögonen och slogs i ansiktet med knytnävar. Han piskades, fick en törnekrona på huvudet och tvingades bära tvärbjälken till sitt eget kors. I synnerhet piskrappen, som troligen var mycket brutala, var allvarliga. De har lett till stora, öppna köttsår och orsakat massiv blodförlust. Marschen uppför backen till Golgata har ytterligare bidragit till den fysiska utmattningen. Själva upphängningen på korset med spikar genom handleder och fötter var knappast dödlig. Å andra sidan gör den ställning som kroppen placeras i vid en korsfästning det svårt att andas. När armar och axlar måste bära kroppens vikt, blir det smärtsamt att andas ut, och resultatet är långsam kvävning. Forskarna anser att Jesus dog efter mellan tre och sex timmar på korset, och det var ovanligt kort tid. Det var inte ovanligt att hängde på korset i flera dygn, innan de till slut avled.