:

Hvorfor går vi luciaoptog?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvorfor går vi luciaoptog?
  2. Hvornår er det Lucia optog?
  3. Hvilket land kommer Lucia optoget fra?
  4. Hvad mindes man på Luciadag?
  5. Hvorfor bar Lucia en krans med lys på hovedet?
  6. Er Lucia en dansk tradition?
  7. Hvordan fejrer man Santa Lucia?
  8. Hvem var Lucia skytsengel for?
  9. Er Santa Lucia dansk?
  10. Hvad betyder navnet Lucia?
  11. Hvor gammel blev Lucia?
  12. HVAD ER skytsengel et symbol på?
  13. Hvad gør en skytsengel?
  14. Hvorfor spiser vi Luciabrød?
  15. Hvad rev Lucia af sin krop?

Hvorfor går vi luciaoptog?

Det er luciadag, og traditionen tro fyldes plejehjem, skoler, børnehaver, kirker og alverdens andre steder landet over med Luciaoptog. Men har du helt styr pÃ¥, hvorfor vi den 13. december gÃ¥r optog og fejrer Lucia?

Luciadag startede som en fest for den katolske helgen Santa Lucia. Hendes navn betyder lys.

Hvornår er det Lucia optog?

Hun forklarer, at det var det gamle Scala på Vesterbro i København, som den 13. december 1944 lagde lokaler til landets første Luciaoptog.

- Èn af primus-motorerne bag Luciaoptoget var den daværende generalsekretær for Foreningen Norden. Han gjorde en meget stor indsats for bevidst at udbrede traditionen netop i besættelsesårene, lyder det fra forskeren. Hun forklarer, at langt hovedparten af de juletraditioner, som vi fejrer i december måned, stammer fra Tyskland. Derfor er det svært ikke at tolke Lucia-fejringen som en bevidst vending mod Norden og væk fra Tyskland.

Hvilket land kommer Lucia optoget fra?

I Norden begyndte den egentlige jul med "lussinatt". Julen blev opfattet som årets farligste tid for mennesker og dyr, og med "lussinat" lukkede man op for årets mørkeste og uhyggeligste tid. Lucia blev associeret med djævlenavnet Lucifer og fik dermed træk fra folketroens dæmoniske underverden. "Lussifærden" var et natligt spøgelsesridt, en parallel til julens asgårdsrei. I Norge kaldte man derfor 13. december "Lussi langnat",[1] opkaldt efter den onde Lussi, eller Lussekællingen (Lussekäringen), ridende gennem luften med sit følge, som kunne fare ned gennem skorstenen og røve uartige børn. Lussi kunne også straffe de gårde, hvor man ikke havde forberedt julen, som man skulle.[2]

Hvad mindes man på Luciadag?

Ordet ‘Santa’ betyder helgen. En helgen er en person der er død, og af kirken bliver udnævnt fordi de har levet et særligt kristent liv.

Navnet ‘Lucia’ stammer fra ordet lux, som betyder lys på et meget gammelt sprog, nemlig Latin.

Hvorfor bar Lucia en krans med lys på hovedet?

Lucia skulle være født i en velhavende familie på Sicilien omkring år 300 i datidens Romerriget.

Men i stedet for at tro på de romerske guder, valgte hun at blive kristen, hvilket ikke var ufarligt. Kristendommen blev dengang set som en fjende af Romerriget, og mange blev forfulgt.

Lucia nægtede af samme årsag at gifte sig med en velhavende romer. Han afslørede hende, hvorfor hun blev sendt på bordel og forsøgt brændt på bålet. Gud skulle efter sigende have kommet hende til undsætning begge gange, men til sidst stak en dommer hende ihjel. 

Er Lucia en dansk tradition?

  • Hvem er Lucia?
  • Lucias martyrdød
  • Lucia er de blindes skytsengel
  • Lucias mirakler
  • Hvorfor går man luciaoptog?
  • Luciatraditioner verden over
  • Quiz: Test din viden om Lucia

Lucia er en katolsk helgen, der blev født i Syrakus på den italienske ø Sicilien i år 283, hvor kristenforfølgelserne var på sit højeste.

Som ung omvendte Lucia sig til kristendommen, men måtte holde det hemmeligt for ikke at blive forfulgt af det romerske styre. At være kristen i datidens Romerrige var nemlig ulovligt, og hvis man blev afsløret i at være kristen, kunne det have fatale konsekvenser.

Mange kristne måtte derfor søge skjul katakomber rundt omkring i byerne, hvor de var dybt afhængige af hjælp udefra. I ly af nattens mulm og mørke vovede Lucia sig derfor ned i de underjordiske gange med mad og hjælp til sine medkristne, selvom hun løb en enorm risiko. Hvis hun blev opdaget, ville hun sandsynligvis blive henrettet.

Hvordan fejrer man Santa Lucia?

I slutningen af 200-tallet boede der på Sicilien en ung pige, der hed Lucia. Hendes mor var meget syg, men da hun ved et mirakel blev helbredt, lovede den unge Lucia, at hun ville leve som jomfru resten af livet. De penge, som hun skulle have haft i medgift, gav hun til de fattige. Hendes kæreste blev rasende over det og angav Lucia til den romerske statholder. Den romerske kejser havde forbudt kristendommen, og Lucia blev henrettet, fordi hun var kristen. Den katolske kirke ophøjede hende til martyr i 500-tallet.

I dag er navnet Lucia for de fleste danskere forbundet med luciaoptogene den 13. december. Natten mellem den 12. og 13. december var Ã¥rets længste nat, indtil man i 1700-tallet gik over til det gregorianske kalendersystem, vi bruger i dag. Natten hed lucianat eller lussenat efter martyren Lucia. 

Hvem var Lucia skytsengel for?

  • Hvem er Lucia?
  • Lucias martyrdød
  • Lucia er de blindes skytsengel
  • Lucias mirakler
  • Hvorfor går man luciaoptog?
  • Luciatraditioner verden over
  • Quiz: Test din viden om Lucia

Lucia er en katolsk helgen, der blev født i Syrakus på den italienske ø Sicilien i år 283, hvor kristenforfølgelserne var på sit højeste.

Som ung omvendte Lucia sig til kristendommen, men måtte holde det hemmeligt for ikke at blive forfulgt af det romerske styre. At være kristen i datidens Romerrige var nemlig ulovligt, og hvis man blev afsløret i at være kristen, kunne det have fatale konsekvenser.

Mange kristne måtte derfor søge skjul katakomber rundt omkring i byerne, hvor de var dybt afhængige af hjælp udefra. I ly af nattens mulm og mørke vovede Lucia sig derfor ned i de underjordiske gange med mad og hjælp til sine medkristne, selvom hun løb en enorm risiko. Hvis hun blev opdaget, ville hun sandsynligvis blive henrettet.

Er Santa Lucia dansk?

Lucia ønskede at vie sit liv til Gud, hvilket ikke var uproblematisk, da hun var forlovet med en ung mand, som endda ikke var kristen. For at understøtte sin sag tog hun sin mor med på en pilgrimsrejse til den hellige Agathes grav, og her blev moderen gennem et mirakel helbredt for en langvarig sygdom. Derfor accepterede hun Lucias ønske om at undgå ægteskab, men desværre var hendes forlovede ikke lige så tolerant.

Hvad betyder navnet Lucia?

Festdagen for Lucia den 13. december er til ære for en italiensk helgeninde, der led martyrdøden i den sicilianske by Siracusa i år 304. Legenden beretter, at Lucia var en ung og smuk kvinde af nobel familie. Hendes mor var alvorligt syg, men blev helbredt på grund af Lucias fromme tro, og af taknemmelighed skænkede Lucia sine ejendele til byens fattige. Lucias forlovede var ikke synderligt begejstret for at se sin medgift i hænderne på byens tiggere, så han meldte Lucia til byens statholder, der ville straffe den unge pige ved at føre hende til et bordel. Da de ville trække af sted med hende, var hun som groet fast til jorden, og hun kunne ikke rokkes ud af stedet. En bøddel trak sit sværd og jog det igennem halsen på Lucia.

Navnet Lucia er en latinsk afledning af substantivet lux, der betyder 'lys', og med tiden skabtes der naturlige associationer mellem navnets betydning og helgenlegenden. Legenden blev suppleret med en historie, hvor Lucia rev sine øjne ud og skænkede dem til en ung mand, der havde forelsket sig i dem. På mirakuløs vis fik Lucia synet igen, og derfor blev hun anset som en helgeninde, der kunne påkaldes imod blindhed og til lindring af øjenlidelser. Det har man også gjort i Danmark, hvilket blandt andet fremgår af det pro-lutherske samtaleskrift "Peder Smed og Adser Bonde" fra omkring år 1530:

For tanduerck er S. Appellonia sterckoc S. Lucia for øgne verck.(For tandpine er Sankta Appolonia stærkog Sankta Lucia for øjensmerter).

Hvor gammel blev Lucia?

Ud over at Lucia døde som martyr, er der opstået myter om Lucia, som ligner historier om andre kvindelige martyrer. Hendes far døde ung og efterlod hende uden beskyttende værge, da hendes mor var meget syg. Moderen havde lidt af dysenteri i fire år, men Lucia hørte, om hvordan helgenen Sankt Agathe, beskytteren af Catania, var blevet helbredt for dysenteri ved at røre ved sømmen af Jesu kjortel. Lucia overtalte sin mor til som en sidste udvej, at tage til den hellige Agathes grav, hvor de bad hele natten. Lucia fik en åbenbaring med fik kaldet til at være skytshelgen for Syrakus. Moderen blev rask ved samme lejlighed.

Moderen planlagde Lucias fremtid ved med en god medgift, at bortgifte Lucia til en hedensk romer. Men Lucia opfordrede moderen til at bruge medgiften til almisser, så hun i henhold til sin åbenbaring kunne beholde sin mødom. Rygtet om, at arv og juveler blev uddelt, kom Lucias forlovede for øre med den fordrejning, at Lucia havde fundet en ædlere brudgom. Som hævn angav han hende som kristen til de romerske myndigheder. Hun blev pålagt at brænde et offer til den romerske kejser som bod, men hun hævdede, at hun ikke havde mere at ofre, fordi alt var ofret til Gud. Hun svarede: "Jeg tilbyder ham selv, så lad ham gøre med sit offer, hvad der behager ham." Således dømt til at blive besmittet som i et bordel, proklamerede Lucia:

"Ingen krop kan besudles til fare for sjælen, hvis den ikke har behaget sindet. Hvis du vil bruge min hånd til dit forgodtbefindende og således tvinge mig til handlinger mod min vilje, så vil jeg stadig være skyldfri for øjnene af den sande Gud, som har kendskab til alle ting og som derfor dømmer i overensstemmelse med viljen til handling. Hvis du nu, mod min vilje, besudler mig, vil jeg følgelig opnå den dobbelte renhed. Du kan ikke bøje min vilje mod dit ønske; hvad du end gør med min krop, sker dette ikke for mig."[3]

HVAD ER skytsengel et symbol på?

Engle er faktisk hverken han- eller hunkøn. De er skabt som rene ånder uden fysisk legeme, svarer katolsk forfatter Kirsten Kjærulff

Spørgsmål:

Hvad gør en skytsengel?

"Som kristne har vi bibelsk belæg for at tro, at Gud har knyttet en engel til os hver især, som personligt følger os livet igennem. Det kan vi glæde os over, og nogle af os vil uden tvivl kunne huske situationer, hvor denne engel har været på overarbejde," skriver sognepræst Michael Lerche Nygaard i sit svar

Spørgsmål:Kære brevkasseVi, min kone og jeg, skal til konfirmation af vores ældste oldebarn sidst i august, og vi har tænkt på at give hende et smykke af en skytsengel. Men vi mangler at vide noget om, hvad en skytsengel egentlig er.

Hvorfor spiser vi Luciabrød?

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Lussekat (svensk: lussekatt), også kendt som Luciabrød, er et svensk bagværk, der er knyttet til traditionen omkring Luciadag den 13. december. Lussekatte er en slags boller med en stærk gul farve, der kommer fra krydderiet safran.

Hvad rev Lucia af sin krop?

Luciadag er oprindeligt en fest for den katolske helgen Santa Lucia, hvis navn betyder 'lys'.

I Danmark er traditionen med dens lys og sang den 13. december blevet en del af adventstiden, og hvert år går børn Luciaoptog i skoler, børnehaver, kirker, på plejehjem og mange andre steder.

Legenden bag Luciatraditionen fortæller, at Lucia var en ung kristen kvinde, der levede i 300-tallet i byen Syrakus på Sicilien.

I stedet for at tro på den romerske religion var Lucia kristen, og det var ikke helt ufarligt dengang.

Romerne så nemlig kristendommen som en fjende af Romerriget, og det var derfor forbudt at være kristen. Blev man som kristen angivet til myndighederne, risikerede man at blive tortureret og henrettet.