:

Hvor kan man købe sake?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvor kan man købe sake?
 2. Hvad betyder sake?
 3. Hvad drikker man sake til?
 4. Hvor stærk er sake?
 5. Hvad kan jeg bruge i stedet for sake?
 6. Hvor mange procent er sake på?
 7. Hvad hedder drink i flertal?
 8. Hvor gammel skal man være for at drikke alkohol i Japan?
 9. Er sake en vin?
 10. Hvordan serverer man sake?
 11. Hvordan smager sake?
 12. Hvor meget er en genstand 40%?
 13. Hvordan udtaler man hikke?
 14. Hvad er forskellen på en cocktail og en drink?
 15. Hvor mange 15 årige drikker i Danmark?

Hvor kan man købe sake?

Er du vild med Japansk Sake? SÃ¥ er du kommet til det rette sted!

Udforsk vores udvalg af Sake fra Japan med prisgaranti og hurtig levering

Hvad betyder sake?

Denne risvin blev udviklet kort tid efter den japanske første dyrkede ris for over 2.000 år siden. Den allerførste registrerede version af den sake, vi kender i dag, blev kaldt kuchikami-zake, hvilket betyder “mundkugget”. At gøre denne version af japansk sake krævede ingen maskiner eller teknologi, men krævede en stærk kæbe. De, der blev udpeget til at lave denne drink (typisk rene, unge kvinder) ville tygge risens korn og spytte ind i en samlingskasse. Enzymerne fra menneskelig spyt og gær ville forårsage fermentering og dermed producere en alkoholholdig drikkevare (hvis du vil kalde det).

Heldigvis for dem, der nyder alkoholholdige drikkevarer i det gamle Japan, udviklede sundere og mere effektive metoder til at lave drikkevarer hurtigt. I 689 A.D. blev en afdeling dedikeret til brygningens håndværk etableret i kejserpaladset i Nara og således startet den traditionelle skels rejse. Nogen gange i det 8. århundrede fremhæver Kojiki (‘Ancient History’) den nye udvikling i skibsfart.

Hvad drikker man sake til?

Da sushi jo som regel indeholder fisk, er hvidvin et oplagt valgt. Sushi har en meget sart smag, og man skal passe på med at købe for kraftig vin. Derfor skal man ifølge SmagFørst finde en let og frisk hvidvin med en masse syre. Her kan en tysk Riesling eller en Sauvignon blanc være et godt bud.

Skal sushi-daten have lidt ekstra gas, så kan man også snildt servere bobler sammen med stykkerne. Her skal man igen tænke over, at det skal være en skarp og elegant mousserende vin, som har en let og frisk smag, og som kan give et løft til maden. Smagførst anbefaler, at man skal gå efter en ekstra tør, som for eksempel en Prosecco.

Hvor stærk er sake?

Sake er en japansk risvin, og er fremstillet af nogle helt særlige brygger ris, kaldet Sakamai. Men der er noget over sake, som gør den anderledes og adskiller sig fra almindelig vine. En stor del af fremstillingsprocessen minder nemlig i høj grad om måden, øl brygges på, men i sidste ende fermenteres sukkeret til alkohol – præcis som man gør ved en vin. Det er denne fremstillingsproces, som er med til at gøre sake unik.

Sake er en ældgammel tradition i Japan, hvor den første gang blev udviklet for mere end 2000 år siden. Ifølge gamle skrifter blev den drukket ved særlige højtider, og når der skulle bedes til guderne. De tidligste versioner af den sake vi kender i dag, blev kaldt ’kuchikami-zake’, som oversat til dansk betyder ’mundtygget sake’. Dengang blev drikken nemlig ikke fremstillet ved hjælp af de maskiner og moderne teknologi, som vi har i dag, men kun af den menneskelige kræft. Dengang var det unge kvinder med stærke kæber, som tyggede ris kornene og spyttede dem ned i en kasse. Her blev enzymerne fra spyttet blandet med gæret, som førte til en fermentering til en alkoholisk drik. Heldigvis blev der udviklet nye metoder!

Hvad kan jeg bruge i stedet for sake?

Er man ikke den store vindrikker, så er øl en fin følgesvend til sushi. Her skal man igen gå efter de meget lette og friske øl – rigtig tørstslukkere. Vil man gerne blive i det japansk, anbefaler Smagførst en saké ale, som er en ale brygget på ris.

Sake er den traditionelle risvin fra Japan, der har eksisteret i næsten 2000 år. Sake indeholder hovedsageligt vand, Japansk sake har en lys, frugtagtig smag og meget mere afbalanceret smag end traditionel vin fremstillet af druer.

Generelt har Sake et alkoholindhold på omkring 15 til 16% – kun et par procent højere end 12 til 14% som man kender fra f. eks. hvidvin. Det gør at Sake passer godt til en bred vifte af smagfulde retter, såsom skaldyr, kød og ost.

Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 10 genstande om ugen uanset om man er mand eller kvinde, og at man ikke drikker mere end fire genstande på samme dag.

Hvor mange procent er sake på?

Sakens kvalitet indikeras på många sätt. Här koncentrerar vi oss på en av de viktigaste faktorerna, nämligen risets poleringsgrad. Japanerna anger poleringsgraden omvänt: Om 40 procent av risets vikt har polerats bort anges poleringsgraden som 60 procent. Beteckningen seimai-buai anger att 60 procent av vikten återstår efter poleringen. Allmänt taget kan man säga att ju mer riset är polerat desto renare och fruktigare blir saken. Detta betyder ändå inte att sake vars ris har låg poleringsgrad, exempelvis 10 procent, är dålig. Det anses vara viktigare att saken inte innehåller tillsatt alkohol (Junmai) än att riset har hög poleringsgrad.

Genshu: Outspädd sake i vilken vatten inte har tillförts efter jäsningen (i närheten av 20 % ABV). Den fylliga saketypen har ofta jordsmak och skogsaromer.

Koshu: Sake som lagrats minst fem år. Den gulaktiga drycken har i allmänhet toner av exotisk frukt och karamell.

Namazake: Färsk opastöriserad sake. Den relativt ovanliga saketypen med kort hållbarhet kräver kylförvaring.

Alkos sortiment omfattar cirka 15 olika sakevarianter. I sortimentet ingår också mousserande sakesorter. De flesta av dryckerna finns även i små ”provningsflaskor”.

Hvad hedder drink i flertal?

Der er forskellige morsomme forklaringer på oprindelsen af udtrykket Cocktail. Blandt disse er:

I gamle dage hvor der ikke var varmt vand i pubberne hældte bartenderne alle sjatter op i en skål (ofte udformet som en hane) inden glassene blev vasket. Sjatterne blev solgt billigt, og kunderne bestilte denne blandingsdrik ved at bede om en drink "out of the cocks tail".[kilde mangler]

I kolonitiden opbevarede pubberne spiritus i tønder, men da tønderne ikke var lufttætte fordampede indholdet med tiden, hvorfor indholdet langsomt tabte både smag og styrke. Sjatterne i tønderne "the tailings" og kunderne kunne bestille "tailings out of the cock (stop cock = hane).[kilde mangler]

Hvor gammel skal man være for at drikke alkohol i Japan?

Må I pudse næse i offentligheden? Må I give drikkepenge? Nej og nej. Den japanske kultur er lige så forunderlig, som den kan være svær at forstå. Vi har samlet 18 tips til ting, I skal vide, før I rejser til Japan.

Er sake en vin?

Artiklen er lavet i samarbejde med Whisky & Rom magasinet og SpritNyt.com - klik her for at læse mere.

Sake er kendt for at være japanernes drik og en naturlig del af den japanske hverdag; og det har det været gennem mange århundreder. Sake er ikke en spiritus, man får som en afslutning på en god middag, som mange specielt i den vestlige verden tror. Det er en drik på linje med vin eller øl, som man nyder til maden. I Japan er sake lige så ofte kendt under navnet nihonshu, som frit oversat betyder alkohol fra Japan. Og oprindeligt en drik man nød i forbindelse med højtideligheder, og især når man tilbad guderne.

Hvordan serverer man sake?

Sake-etikette er et sett med regler for servering og drikking av sake. Disse reglene hjelper deg med å unngå atferd som kan respektere dine verter eller gjester eller få deg til å se uhøflig ut.

Hvis du er vert for gjester, bruk sakeetikette for å servere det riktig til gjestene dine.

Hvis du er gjest, følg reglene for sake-etikett for å drikke og nyte det ordentlig.

Oppbevar sake på et kjølig og tørt sted. Temperaturen må være konstant. 

Hold flasken unna varmekilder. Flasken må ikke utsettes for direkte lys, naturlig eller kunstig. 

Hvordan smager sake?

Er man ikke den store vindrikker, så er øl en fin følgesvend til sushi. Her skal man igen gå efter de meget lette og friske øl – rigtig tørstslukkere. Vil man gerne blive i det japansk, anbefaler Smagførst en saké ale, som er en ale brygget på ris.

Sake er den traditionelle risvin fra Japan, der har eksisteret i næsten 2000 år. Sake indeholder hovedsageligt vand, Japansk sake har en lys, frugtagtig smag og meget mere afbalanceret smag end traditionel vin fremstillet af druer.

Generelt har Sake et alkoholindhold på omkring 15 til 16% – kun et par procent højere end 12 til 14% som man kender fra f. eks. hvidvin. Det gør at Sake passer godt til en bred vifte af smagfulde retter, såsom skaldyr, kød og ost.

Sundhedsstyrelsens genstandsgrænser Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man ikke drikker mere end 10 genstande om ugen uanset om man er mand eller kvinde, og at man ikke drikker mere end fire genstande på samme dag.

Hvor meget er en genstand 40%?

Mange tror fejlagtigt, at man forbrænder en genstand i timen. Men det kan være meget individuelt og tage meget længere tid, afhængigt af køn, vægt mv.

Husk også på, at det tager ca. 45 minutter fra du starter med at drikke alkohol, til kroppen begynder at forbrænde det. Så den tid skal du lægge til.

Hvordan udtaler man hikke?

Sprog er et værktøj, vi bruger til at kommunikere med hinanden, og det værktøj ændrer sig konstant med skiftende tider, generationer og tendenser i samfundet.

Der findes talrige eksempler på alt fra ord til talemåder, der er røget ind og ud af sproget og undervejs har skabt nogle kraftige dønninger ved kaffebordet.

Den forkerte udtale lægger sig tæt op ad ordet 'advokat', og engang hed det faktisk en 'advokat-pære'. Det skyldes ordets tidligere former på spansk og engelsk. Men alt dette har ændret sig, og ordet udtales altså 'avokado'.

Det danske ord 'ekspres' og det italienske ord 'espresso' kommer af det latinske exprimere, der betyder 'at trykke ud’. Derfor er det oplagt at tillægge espressoen en ’k’-lyd, men det hedder altså 'espresso'.

Der er sikkert mange, der har fået besked på, at det hedder 'bad' og ikke 'bedte', hvilket er et godt eksempel på, at uregelmæssige datidsformer med tiden udskiftes med regelmæssige former.

Engang hed det for eksempel erfor i stedet for erfarede, eller gol i stedet for galede, grov i stedet for gravede og fornam i stedet for fornemmede. Selvom mange får denne bøjning galt i halsen, hedder det dog indtil videre stadig 'bad' og ikke 'bedte'.

Hvad er forskellen på en cocktail og en drink?

Isterninger er en bestanddel i næsten alle klassiske cocktails og drinks. Isen har to vigtige formål: at køle drinken ned og at fortynde den – to ting, som er uløseligt forbundne. Mange tænker, at drinken køles ned når isens temperatur stiger, men den primære nedkøling sker når isen smelter. Faseskiftet fra fast form (is) til flydende (vand) bruger meget energi, og den energi tages fra væsken omkring isen. At varme 1 gram is op fra -18 grader (som det måske er i din fryser) til 0 grader kræver 9 kalorier. Men at smelte 1 gram is ved 0 grader til 1 gram vand ved 0 grader kræver hele 80 kalorier! Ret cool, ikke?

Det er ikke kun uundgåeligt, at din drink bliver fortyndet når den shakes, omrøres eller serveres over is, det er faktisk også en del af pointen. De fleste cocktails er skruet sådan sammen, at en lille smule fortynding kun gør den bedre. Et godt eksempel er klassikeren Manhattan: den består kun af whisky, vermouth og bitters. Uden fortyndingen fra isen er den ret hård at komme igennem, men når den omrøres med is, falder alkoholprocenten fra udgangspunktet 35% til omtrent 24% (naturligvis afhængigt af alkoholindholdet i dine ingredienser) - stadig en stærk cocktail, men noget mere overkommelig og nu også dejligt kold.       Det er dog vigtigt at du kan styre nogenlunde hvor meget drinken fortyndes. Hvis din is har ligget længe ved stuetemperatur, kan den havde meget vand på overfladen. Det var ønsker du ikke i din drink, for det hjælper ikke med at køle den ned.

 • Jo større overfladeareal, desto langsommere smelter isen. Is smelter på overfladen. Dvs. at store isterninger smelter langsommere end knust is, og sfæriske isterninger smelter langsommere end kuber. 
 • Brug hellere lidt for meget, end lidt for lidt. Hvis drinken serveres over is, så brug da rigeligt. Så er du sikker på at der er cooling power nok – og det er også pænere.   
 • Drinken må gerne fortyndes. Det er meningen! Men du skal styre hvor meget den fortyndes.
 • Brug så vidt mulig tør is uden vand på overfladen (vi mener ikke tøris!). Så undgår du fortynding som ikke køler.
 • Whiskysten virker ikke. Når man forstår fysikken, giver det sig selv at whiskysten ikke har nogen ret stor effekt. Der er intet faseskift, og derfor køles drinken ikke synderligt ned.

Vil du lære at lave krystalklar is derhjemme?Vi anbefaler denne metode!

Du behøver ikke have alverdens udstyr for at lave gode drinks. Godt grej kan dog gøre processen lidt sjovere, og der er nogle få ting, vi vil anbefale i en hver hjemmebar:

 • Jigger / centilitermålHvis du ikke har en decideret jigger, har du nok noget andet, du kan bruge. Det vigtigste er, at du kan måle dine ingredienser præcist op. Mange jiggers har ned til en halv centiliters nøjagtighed – det er rart til de mere dominerende ingredienser som helst ikke må overdoseres. Vi kigger på dig, maraschinolikør!
 • ShakerEn shaker er nok det mest ikoniske stykke udstyr bag baren. Alene det skinnende syn af en shaker kan da gøre én helt tørstig! Den findes i flere udformninger: de to mest almindelige er bostonshakeren, som består af to dele, og three-piece shakeren (også kaldet en japanese shaker). Har du ikke en cocktailshaker, kan du bruge en meljævner eller noget, men det føles ikke helt så cool.
 • Strainer / siNogle cocktailshakere har en indbygget strainer. Smart! Men der er også nogle gange, hvor det kan være rart at have en separat strainer, fx hvis du bruger en bostonshaker eller hvis du gerne vil si din cocktail to gange – i dét tilfælde skal du også bruge en fine strainer (eller en te-si).
 • ÆgMange cocktails bruger æg (enten hele, blommen eller hviden) for at skabe tekstur og skum på toppen. Det kan ved første øjekast virke skørt – og for nogen måske endda lidt ulækkert. Men sagen er, at man som regel ikke kan smage at der er æg i. Foretrækker du alligevel din sundowner vegansk, så findes der en række alternativer til æg, som har næsten den samme effekt. Den mest populære erstatning er kikærtevand (eller aguafaba): den lage, som kikærter ligger i i dåsen. Det er proteinerne i lagen, som gør at aguafaba kan skumme i en cocktail.  Og så kan du jo også lave hummus! Den eneste ulempe er, at det nogle gange godt kan smages i drinken – men som regel kun hvis man er meget opmærksom på det. Når du bruger æggehvide eller aguafaba, anbefaler vi at du dryshaker din cocktail.

 • Simple SyrupI mange opskrifter vil du støde på ingrediensen simple syrup/sukkersirup. Som navnet antyder er det en enkel blanding af vand og sukker. Det kan købes færdiglavet, men det er meget nemt at lave selv. Du skal bare blande vand og sukker 1:1 (vægt, ikke volumen). Brug evt. kogende vand for at opløse sukkeret hurtigere, men du kan også bruge vand ved stuetemperatur og en stavblender. Du kan anvende stort set alle slags sukker; nogle har mere smag end andre (fx muscovadosukker versus hvidt sukker). Nogle opskrifter specificerer 2:1 sukkersirup. Det er det samme som ovenstående, bare med dobbelt så meget sukker som vand.

Hvor mange 15 årige drikker i Danmark?

Danske unge har i mange Ã¥r haft en kedelig europarekord i fuldskab. Og det har de stadig. 

Ny rapport med data fra 227.000 europæiske skoleelever i alderen 11, 13 og 15 Ã¥r viser, at det stadig er danske 15-Ã¥rige, der hyppigst drikker alkohol, og som oftest har prøvet at være fuld.