:

Hvornår er dronningens jubilæum?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvornår er dronningens jubilæum?
 2. Er dronning Margrethes jubilæum aflyst?
 3. Hvor kan man se dronningens 50 års jubilæum?
 4. Hvem sang til dronningens 50 års jubilæum?
 5. Hvornår har dronning Elizabeth jubilæum?
 6. Hvem betaler for dronningens jubilæum?
 7. Hvem optrådte til dronningens jubilæum?
 8. Hvor længe kan man se Dronningens smykker?
 9. Hvornår skal Charles krones til konge?
 10. Hvornår skal dronning begraves?
 11. Hvor meget får prinsesse Marie i apanage?
 12. Hvor meget får kongehuset i løn?
 13. Hvad laver dronningens hofdame?
 14. Hvad koster det at se Dronningens smykker?

Hvornår er dronningens jubilæum?

En række af de begivenheder, der skulle have markeret Hendes Majestæt Dronningens 50-års Regeringsjubilæum i midten af januar 2022, gennemføres i stedet den 10. og 11. september 2022. Det drejer sig blandt andet om festligholdelse på Københavns Rådhus, gallaforestilling på Det Kongelige Teaters Gamle Scene, festgudstjeneste i Københavns Domkirke samt gallataffel på Christiansborg Slot. Der vil desuden være mulighed for at hylde Dronningen i forbindelse med et stort vagtskifte på Amalienborg Slotsplads. Det endelige program offentliggøres senere på året.

Det tilpassede program for jubilæumsdagen den 14. januar 2022 ser hermed således ud:

Er dronning Margrethes jubilæum aflyst?

Kongehuset meddelte officielt den 17. december 2021, at størstedelen af de planlagte arrangementer vedrørende Dronningens jubilæum udskydes til sensommeren 2022. Enkelte begivenheder fandt sted på jubilæumsdagen, f.eks. et møde i Statsrådet og reception i Folketinget..[3][1][4][5]

Hvor kan man se dronningens 50 års jubilæum?

 • 12.35 Dronningen kører fra Christian IX’s Palæ på Amalienborg
 • 13.00 Ankomst ved Københavns Rådhus
 • 13.10 Underholdning i Rådhushallen ved Københavns Kommunes Skoleorkester, Københavns Drengekor, Sankt Annæ Pigekor, Vesterbro Ungdomsgård, Tivoli-Garden, Tivoli Ballet Skole, Tivoli Fanevagt og Zapolski Strygere.
 • 13.35 Tivoli-Gardens Musikkorps underholder på Rådhuspladsen, programmet præsenteres af konferencier Dan Johnsen.
 • 13.50 Overborgmesteren holder tale i festsalen og overrækker byens gave.
 • 13.55 Dronningen viser sig på rådhusets balkon

Hvem sang til dronningens 50 års jubilæum?

Det gik nok de færreste næser forbi, da Malte Ebert sidste år stillede sig op foran dronningen til hendes 50 års regeringsjubilæum og dedikerede hende sangen "Kalde dem for du".

I DR-podcasten "Hvem er...?" fortæller musikeren nu om den frygtindgydende aften, hvor han skulle stille sig op med skælvende stemme og synge sin sang foran folk fra den øverste, øverste hylde i Danmark.

Hvornår har dronning Elizabeth jubilæum?

Elizabeth var kun 25 år gammel, da hun overtog tronen efter George 6.s død den 6. februar 1952. Den formelle kroningsceremoni fandt dog først sted den 2. juni 1953.

Dronningens reelle magt i det britiske politiske system var beskeden, men symbolsk har hun haft stor betydning, også i de dele af Commonwealth, som hun også var statsoverhoved for.

Hvem betaler for dronningens jubilæum?

StatsydelsenKongehusets økonomi består af statsydelsen til H.M. Dronningen og årpenge til H.K.H. Kronprinsen og H.K.H. Prins Joachim.

Statsydelsen til Dronningen er fastsat i lov om dronning Margrethe den Andens civilliste (Civillisteloven). 

Hvem optrådte til dronningens jubilæum?

Danmark 13.09.22 Kl. 15:36

Til gallamiddagen ved dronning Margrethes 50-Ã¥rs regeringsjubilæum optrÃ¥dte Malte Ebert med en humoristisk kærlighedssang. Men var det for meget?  

Hvor længe kan man se Dronningens smykker?

I udstillingen på Amalienborg ”En dronnings smykkeskrin” og i bogen af samme navn viser dronningen sine smykker frem og fortæller historien bag. Det er fortællinger om en fars stolthed og om den ubrydelige linje mellem mormor, mor og datter. Om kærligheden mellem en mand og hans dronning. Og om et par plasticøreklips indkøbt af majestæten i Matas.

Der er mange hundrede år gamle traditioner for, hvordan en konge klæder sig. Men da dronning Margrethe blev regent i 1972, havde hun ikke mange forbilleder at kigge til. I England regerede hendes grandkusine dronning Elizabeth allerede, men ellers var der ikke mange kvindelige statsoverhoveder.

I anledning af dronningens 50-års regentjubilæum har Heidi Laura skrevet bogen ”En dronnings smykkeskrin”. På Amalienborgmuseet i Christian VIII’s Palæ kan man se en stor del af smykkerne fra bogen i udstillingen af samme navn.

Hvert smykke i udstillingen bærer en historie og har været brugt en eller flere gange af dronning Margrethe i løbet af de seneste 50 år. Dronningen har selv lagt stemme til fortællingerne i udstillingen. Igennem en audioguide får man fortalt udvalgte historier med hendes helt egne ord.

5. juni 1953 gav kong Frederik 9. sin datter, Margrethe, en hesteskobroche for at ønske hende held og lykke med den nye rolle, den 13-årige prinsesse netop havde fået pålagt. Den dag havde han været i statsrådet, hvor den nye grundlovsændring og dermed arvefølgelov, der gjorde prinsesse Margrethe til Danmarks kommende dronning, var trådt i kraft. Hjemme på Fredensborg mødte kongen sine tre døtre og gav den ældste af dem en gave: en broche i rødguld og rubiner - og formet som en hestesko.

Prinsesse Margrethe blev første gang fotograferet med brochen samme dag.

Hvornår skal Charles krones til konge?

 • Gæsterne begynder at ankomme til Westminster Abbey i den britiske hovedstad, London, hvor kroningsceremonien skal foregå.
 • Der vil være gæster fra hele verden. Heriblandt statsledere, religiøse ledere, nobelprismodtagere og medlemmer af den kongelige familie.
 • Fra Danmark deltager kronprins Frederik og kronprinsesse Mary.

Hvornår skal dronning begraves?

Efter begravelsen i Westminster Abbey vil der være flere optog samt mindre ceremonier for familien.

Kl. 7:30: Der lukkes for offentlig adgang til Westminster Hall, hvor dronning Elizabeths båre har været placeret siden onsdag d. 14. september.

Hvor meget får prinsesse Marie i apanage?

I Danmark modtager regenten og medlemmer af kongehuset apanage i henhold til Grundlovens §§ 10 og 11[2], og betegnes også Den Kongelige Civilliste eller blot civillisten. Ydelsen skal gøre det muligt for statsoverhovedet at varetage de særlige repræsentative opgaver, der er pålagt regenten, samt at varetage den indvendige vedligeholdelse af de kongelige slotte.

Apanagens størrelse fastlægges af Folketinget, nærmere bestemt i Lov om dronning Margrethe den Andens civilliste fra 1972[3] (med ændringer fra 2001[4]). Denne lov angiver også de palæer og slotte, der hører ind under "civillisten":

 • Amalienborg
 • Det Gule Palæ
 • En del af Christiansborg Slot
 • Fredensborg Slot
 • Sorgenfri Slot
 • Gråsten Slot
 • Jagtslottet Eremitagen

Hvor meget får kongehuset i løn?

Prins Christian får ikke årpenge, før han fylder 21 år i efteråret 2026 - medmindre han inden da er blevet tronfølger.

Det meddeler Statsministeriet i en pressemeddelelse.

Hvad laver dronningens hofdame?

Hofdamerne indgik historisk i de danske dronningers kvindelige stab sammen med kammerfrøkner og frøkner. Staben blev ledet af en overhofmesterinde, eller blot hofmesterinde, og herefter fulgte i rang kammerfrøken og hofdamen. I løbet af 1900-tallet blev denne del af hoffet indskrænket, så det i dag kun er hofdamen, der er i tjeneste hos dronningen.

Hvad koster det at se Dronningens smykker?

De mange smukke smykker giver et indblik i dronningens første halve århundrede som regent.

"For dronningen er et smykke et symbol og bærer af minder, historie og venskaber, og hun er meget bevidst om, hvordan hun bruger dem," siger Thomas C. Thulstrup, museumsdirektør for Kongernes Samling.

"Man tager ikke en kæmpe broche på til noget, der er mere stilfærdigt, og man kommer ikke rendende med den første og den bedste lille nål til en stor begivenhed. Der skal være en sammenhæng; det skal i hvert fald rent æstetisk se ordentligt ud, og hvis der så også er en dybere sammenhæng, giver det jo et ekstra lag", siger majestæten og fortæller videre:

Som research har Thomas C. Thulstrup bladret adskillige årgange af blandt andre Billed-Bladet igennem for at få et indblik i, hvordan dronningen gennem tiden har brugt sine smykker.

LÆS OGSÅ: 14 gange Margrethe har bevist, at hun er den ultimative modeblogger-queen

"Der er en rød tråd gennem dronningens brug af smykker. Til en given begivenhed har hun et bestemt smykke på, der fortæller en historie eller har tilknytning til et sted eller en person. For hende er det som en uniform, for som kvindelig regent har hun modsat kronprinsen ingen uniform," forklarer museumsdirektøren.