:

Hvad koster gløgg på Hviids Vinstue?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvad koster gløgg på Hviids Vinstue?
  2. Hvilken vin er god til gløgg?
  3. Hvem lærte os at drikke gløgg?
  4. Hvor skal man drikke gløgg i København?
  5. Kan man koge alkohol ud af gløgg?
  6. Er gløgg sundt?
  7. Hvem har danskerne lært at drikke gløgg af?
  8. Hvornår fordamper alkohol i gløgg?
  9. Kan gløgg blive for gammel?
  10. Hvornår drikker man gløgg?
  11. Er der meget alkohol i gløgg?
  12. Kan man blive fuld af gløgg?
  13. Hvor stærk er gløgg?

Hvad koster gløgg på Hviids Vinstue?

Selv om Hviids Vinstue nærmer sig sit 300 års jubilæum i 2023, er det ikke alderen der trykker, når man befinder sig hernede i de brune stuer. Tonen er frisk og ligefrem, de bestilte varer serveres med et smil og ikke sjældent med en personlig kommentar - især hvis man kommer her regelmæssigt. Men et brunt værtshus, det er det med et interiør, der ser ud som noget fra en anden tid. Vinstuens klientel synes dog ikke at være utilfreds med indretningen og frem for alt føler man sig inkluderet i disse historietunge lokaler - hvilket bestemt ikke er nogen selvfølge på de øvrige københavnske værtshuse.

Rygepolitikken er menneskevenlig. Gæster med trang til nikotin kan fortrække til et separat lokale, "Smøgen", hvor man sidder ved borde og nyder sin smøg, cigar eller pibe, alt imens udtrækket sørger for, at røgen kommer væk. Ingen behøver derfor at stå ude på gaden og føle sig kold og andenrangs.

Hvilken vin er god til gløgg?

Undgå fadlagrede vine og vine med meget garvesyre. Gode vine til gløgg kunne være en generisk Cotes du Rhone med højt indhold af Grenache eller en syditaliensk Primitivo vin, eller måske en Chilensk Merlot eller Carmenere. Alle vine med blød garvesyre og højt alkoholniveau, men stadig en vis fylde og koncentration.

Krydderierne / ekstrakten Det er forholdsvis let at lave sin egen ekstrakt. Du kan variere din ekstrakt i et utal af kombinationer, men som basis bør du bruge:

Hvem lærte os at drikke gløgg?

Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede antikkens grækere kendte til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med julenisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen.

Hvor skal man drikke gløgg i København?

Vores skønne hovedstaden er ved juletid fyldt med travle julegaveshoppere og hyggetrolde, som gerne slår sig ned på en af byens mange caféer, restauranter eller barer for at varme sig på deres hjemmebryggede gløgg.

I december måned begynder kulden at tage fat, men heldigvis spreder julehyggen sig med julemarkeder og julelys rundt omkring i byen. Det får os til at trodse det mørke og isnende vejr, hvor varme drikke ofte er kærkomne.

På Hviids Vinstue har de serveret deres egen hjemmebryggede gløgg siden 1954 bestående af cognac, rom, rød portvin og selvfølgelig rødvin samt rosiner og hele mandler. Hviids Vinstue er i forvejen et historisk sted med rødder helt tilbage til 1723, og med gløggen fra 1954 har de skrevet endnu en historie, som Danmarks mest berømte med en produktion på 9000 liter årligt.

Der skulle efter sigende også være tilføjet en hemmelig ingrediens, som kun ejeren af Hviids Vinstue, Per Møller, kender, da opskriften går i arv. Smagen er klassisk uden at være sprittet på trods af fire typer alkohol.

Den lille og dunkle cocktailpub, The Barking Dog, beliggende på Nørrebro elsker cocktails med agave sprit, såsom tequila og mezcal. The Barking Dog har twistet den populære vinterdrik og anvendt den i cocktails kaldet ’Gløgg’n’Tonic’, som indeholder deres egen hjemmelavede gløgg, tequila og tonic.

Du kan også prøve en ’gløggarita’ eller en jule-negroni med gin, campari, gløgg og vermut. I december har The Barking Dog lavet en adventskalender med en ny gløggtail hver søndag.

Kan man koge alkohol ud af gløgg?

Gløgg består i sin enkelthed af en varm væske tilsat krydderier, sukker og evt. alkohol. Gløgg kan altså laves på et utal af forskellige måder med og uden alkohol, på rødvin, hvidvin, saft, cider, juice og med forskellige krydderier og andre smagsgivere.

Det gode ved gløgg er, at det giver varmen i en kold tid. Prøv fx denne lune æblemost med krydderier efter en frisk gåtur:

Er gløgg sundt?

Publisert torsdag 11. desember 2014 - 10:52 Sist oppdatert onsdag 28. juni 2017 - 19:50

KK.NO - SUNNERE JULEMAT: Det er ikke noe som er bedre i julen enn en kopp rykende varm gløgg, som er fylt med rødvin, nøtter og rosiner.

Hvem har danskerne lært at drikke gløgg af?

Glögg er en drik, der har sit ophav i Sverige, og er blevet "importeret" i tiden omkring og efter Anden Verdenskrig 

Glöggen er således blevet importeret i samme "pakke", som fx Lucia, halmjulebukken, julestjernen og julestagerne med 7 lys.

Hvornår fordamper alkohol i gløgg?

Gløgg består i sin enkelthed af en varm væske tilsat krydderier, sukker og evt. alkohol. Gløgg kan altså laves på et utal af forskellige måder med og uden alkohol, på rødvin, hvidvin, saft, cider, juice og med forskellige krydderier og andre smagsgivere.

Det gode ved gløgg er, at det giver varmen i en kold tid. Prøv fx denne lune æblemost med krydderier efter en frisk gåtur:

Kan gløgg blive for gammel?

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel vaniljekorn i sukker og kom det i gryden, sammen med den tomme vaniljestang, muscovadosukker, muskatnød, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerneanis, lakridsrod, ingefær og appelsinjuice.

Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet til sukkeret er smeltet. Lad det koge i 5 minutter og tag gryden af varmen.

Hvornår drikker man gløgg?

For at finde ud af, hvor gløgg, som vi kender drikken i dag, blev opfundet, skal vi meget langt tilbage i tiden.

Faktisk skal vi helt tilbage til det 4. århundrede, hvor der findes beretninger om, at Romerne drak en drik, der muligvis kan være den første forløber til gløgg. Denne udgave bestod af massevis af honning, let vin, pinjekerner, peber og andre krydderier og… glødende kul!

Det er dog ikke helt den gløgg-udgave, vi drikker i dag. En anden variant, der minder mere om den slags gløgg, vi drikker i dag, stammer fra Tyskland.

Er der meget alkohol i gløgg?

Selv om ordet gløgg er forholdsvist nyt (det kommer af svensk glögg), så har traditionen med varm, krydret vin en lang forhistorie. Allerede antikkens grækere kendte til at søde og krydre vin. Under inspiration af den franske brulôt begyndte man i det 17. århundrede at servere varm cognac med smeltet sukker i. Senere blev cognac erstattet med vin, og drikken kom efterhånden til at ligne vore dages gløgg mere og mere.

Det var dog først hen mod slutningen af det 19. århundrede, at gløgg blev til en juletradition. Ingen ved længere, hvordan det gik til, men formentlig var en varm og sød drik velkommen ved midvinter. Traditionen blev hjulpet godt på vej af driftige forretningsfolk, og omkring år 1900 fandt svenske spritfabrikanter på at forsyne gløggflaskerne med farvestrålende etiketter med julenisser og andre julefigurer. I dag er gløgg i mange varianter – med eller uden alkohol – blevet en fast bestanddel af de flestes forestillinger om julen.

Kan man blive fuld af gløgg?

Siksak igennem sæsonens kulissebyer, og find gedigen københavnsk julehygge i en kælder ved Kgs. Nytorv. Hos Hviids Vinstue er gløggen lige så stærk og god, som legenden fortæller.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på [email protected], hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres.

Hvor stærk er gløgg?

Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Fordel vaniljekorn i sukker og kom det i gryden, sammen med den tomme vaniljestang, muscovadosukker, muskatnød, nelliker, kanelstænger, kardemommefrø, peberkorn, allehånde, stjerneanis, lakridsrod, ingefær og appelsinjuice.

Rør det godt sammen og varm langsomt op til kogepunktet til sukkeret er smeltet. Lad det koge i 5 minutter og tag gryden af varmen.