:

Hvad er en Tiki?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvad er en Tiki?
 2. Hvor kommer Tiki fra?
 3. Hvad er Kon-Tiki lavet af?
 4. Hvem sejlede Kon-Tiki?
 5. Hvor sejlede Kon-Tiki fra?
 6. Hvad var Thor Heyerdahls båd lavet af?
 7. Hvor sejlede Thor Heyerdahl fra?
 8. Hvor sejlede Thor Heyerdahl?
 9. Hvor bor Thor og Sif?
 10. Hvem stjal Thors hammer?
 11. Hvem var ombord på Kon-Tiki?
 12. Hvad er Thors rigtige navn?
 13. Hvor mange børn har Sif?
 14. Hvem er Thor søn af?
 15. Hvor mange børn fik Thor?

Hvad er en Tiki?

De første hawaiianere ankom fra Polynesien og bragte skikke og kultur til de 51 stater. Samtidig medbragte de figurer af idoler, guder, de første mennesker på jorden, som du vil. Disse var træ- eller stenafguder med et mystisk udseende, med trekantede ansigter, korte ben og en uforholdsmæssig mund, der indgydte frygt hos modstandere. Faktisk betegner ordet "tiki" disse idoler, og en ret stor gruppe af dem: fra de ceremonielle statuer af maorierne (en stamme i New Zealand) til de moderne statuer af deres træ fra Hawaii.

Hvor kommer Tiki fra?

Samfunnshuset på Dverberg i Andøy har fått verdenspremiere på storfilmen om Thor Heyerdahls Kon-Tiki-ferd 24. august. Da er Torstein Raabys familie selvsagt på plass.

– Jeg er mest spent på om de har klart å portrettere Torstein slik han virkelig var. Han levde et spennende liv og sto bak mange militære bragder, men familien husker først og fremst hans store hjertelag og hans smittende latter, sier svigerinnen Anne-Marie Raaby (80) til NRK.no.

Og det er akkurat slik oppdageren Thor Heyerdahl også husket radiotelegrafisten sin.

Det kommer fram i minneordet som Thor Heyerdahl skrev da Raaby døde i 1964.

– Jeg traff ham i bitende kulde under nordlyset på Finnmarksvidda siste krigsvinteren. Han hadde sittet i skjul bak tyskernes linjer med sin vesle radio og sendt sine viktige meldinger til England. (...) Vi lærte å kjenne den godmodige, uredde mannen som kunne le i enhver situasjon, som kunne spre glede, munterhet og optimisme rundt seg så det riktig varmet innvendig og vinternatten ble lys og lystig.

Tostein Raaby var kjent for å alltid ha en munter historie på lur, og historieforetellingen er også noe Heyerdahl skriver om:

Hvad er Kon-Tiki lavet af?

Heyerdahl var i sin færd meget forhippet på at ”følge reglerne” og være tro mod indiansk tradition. Med andre ord insisterede han på at rekreere sejladsen på datidens præmisser, så han kun benyttede, hvad folk havde til rådighed før den europæiske påvirkning af området. Kon-Tiki blev bygget af balsatræ – én af de stærkeste træsorter, og plankerne blev holdt sammen udelukkende af naturens egne byggematerialer. Heriblandt tov, bananblade og bambusrør. I videnskabelige kredse havde man længe diskuteret, hvorvidt balsatræ kunne bruges til denne type af sejlads da man mente, at det langsomt men sikkert ville absorbere vand.

Heyerdahl tog udfordringen op og modbeviste videnskaben. Verden ventede i spænding. Tømmerflåden viste sig at være eminent på havet og modstod flere uvejr med rasende storme på de i alt 101 dage, som det tog at krydse Stillehavet fra Sydamerika til Polynesien. Kon-Tiki drev i land på én af de polynesiske øer - Raroria efter at have tilbagelagt knap 4300 sømil svarende til godt 8000 kilometer.

Hvem sejlede Kon-Tiki?

Om den norske etnolog og zoolog Thor Heyerdahl og hans fem mand store besætnings oplevelser, da de i 1947 på ca. 100 dage sejlede over Stillehavet fra Peru til Polynesien på en balsatømmerflåde for at bevise, at befolkningen på Polynesien oprindelig var udvandret fra Sydamerika.

Lydbogen er indlæst af Martin Greis.

Hvor sejlede Kon-Tiki fra?

Så snart Kon-Tiki er på egen hånd, binder mændene den sidste proviant fast i kahytten. Det er nærmest vindstille, og mandskabet kan bevæge sig ubesværet rundt på dækket og i den lave kahyt.

De har masser af proviant: 200 kokosnødder, kartofler, frugt, rødder, dåsemad og feltrationer fra den amerikanske hær. 250 liter vand i bambusrør hænger under flåden, så det kan holde sig friskt.

Mændene brugte tit de bare hænder, når de gjorde det af med de hajer, der lurede omkring flåden.

Efter tre døgns uvejr vågner mændene til en klar dag. Omkring dem bruser søen stadig, men skarpheden i bølgerne er væk, og solskinnet giver himmel og hav et blidt og venligt udseende. Efter 60 timer i den brølende storm skubber Kon-Tiki sig nu støt gennem Stillehavet.

Alle i besætningen har faste arbejdsopgaver. De skiftes til at tage kokketjansen og vække de andre med friskstegt fisk. Herefter er der tid til en hurtig dukkert i havet, før mændene går i gang med dagens gøremål.

Danielsson er udnævnt til steward og har ansvaret for provianten og de daglige rationer. Watzinger er teknisk leder. Han er ansvarlig for alle meteorologiske og hydrografiske observationer og har dagen lang travlt med sine målinger.

Hvad var Thor Heyerdahls båd lavet af?

Muligheden for endelig selv at komme ud i marken dukkede op med det afsluttende eksamensarbejde.

Med videnskabelig støtte fra sine professorer og økonomisk støtte fra sin far så Thor Heyerdahl frem til at kortlægge naturen i sine drengedrømmes Polynesien.

Thor havde lige mødt Liv Coucheron Torp. Hun delte hans drøm om at vende tilbage til naturen.

Allerede dagen efter ankomsten var ægteparret i fuld gang med at gøre deres drømme til virkelighed.

I en afsidesliggende dal byggede de en hytte af palmeblade, smed skoene og tøjet og hengav sig til et liv i samhørighed med den tropiske natur.

De stod op til marquesas-gøgens musikalske morgenprogram, og de gik i seng i den tropiske nats varme mørke.

Hvor sejlede Thor Heyerdahl fra?

 • Kon-Tiki Museet i Bygdøy uden for Oslo
 • Tangaroa – ekspedition i 2006 med "forbedret" udgave af Kon-Tiki, med bl.a. Olav Heyerdahl – Thor Heyerdahls barnebarn – som deltager i ekspeditionen.
 • Antiki
 • Contiki

Hvor sejlede Thor Heyerdahl?

Muligheden for endelig selv at komme ud i marken dukkede op med det afsluttende eksamensarbejde.

Med videnskabelig støtte fra sine professorer og økonomisk støtte fra sin far så Thor Heyerdahl frem til at kortlægge naturen i sine drengedrømmes Polynesien.

Thor havde lige mødt Liv Coucheron Torp. Hun delte hans drøm om at vende tilbage til naturen.

Allerede dagen efter ankomsten var ægteparret i fuld gang med at gøre deres drømme til virkelighed.

I en afsidesliggende dal byggede de en hytte af palmeblade, smed skoene og tøjet og hengav sig til et liv i samhørighed med den tropiske natur.

De stod op til marquesas-gøgens musikalske morgenprogram, og de gik i seng i den tropiske nats varme mørke.

Hvor bor Thor og Sif?

I nordisk mytologi er Bilskirner tordenguden Thors bolig. Det ligger i egnen Trudvang og har 540 rum. Boligen er faktisk den største i Asgård – endda større end Valhal, den har bare ikke en gildesal i midten som Valhal har.

Thor bor her sammen med sin kone Sif, sin datter Trud og sin søn Modi.

Hvem stjal Thors hammer?

Lex.dk er Danmarks nationalleksikon. Sitet er frit tilgængeligt for alle og indeholder opslagsværkerne Den Store Danske, Trap Danmark og en række specialværker som Dansk Biografisk Leksikon, Dansk Kvindebiografisk Leksikon, Danmarks Oldtid, Danmarkshistorien, Gyldendals Teaterleksikon, Symbolleksikon og Historien om Børnelitteratur. Lex.dk er med flere end 230.000 artikler og ca. 2 mio. månedlige besøg Danmarks største site for forskningsformidling.

Institutioner eller virksomheder må kun kopiere fra lex.dk, hvis de har indgået aftale med Copydan Tekst & Node, og kun inden for de rammer, der er nævnt i aftalen.

Hvem var ombord på Kon-Tiki?

REGISSØRENE Espen Sandberg (født 1971) og Joachim Rønning (født1972) er blant Norges fremste filmskapere. De to barndomskameratene fra Sandefjord debuterte som spillefilmregissører med Bandidas (2006), en westernkomedie med Hollywood-stjernene Penélope Cruz og Selma Hayek i hovedrollene. Deres neste film, Max Manus (2008), ble en av tidenes største norske kinosuksesser. Filmen handlet om en av heltene fra motstandskampen mot den tyske okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Sandberg og Rønning har også vunnet priser for reklamefilmer. De har begge filmutdanning fra Sverige. I arbeidet med Kon-Tiki har de tatt utgangspunkt i et manus skrevet av Petter Skavlan. Skavlan (født i 1956) har tidligere skrevet manus til både filmer og TV-serier.

THOR HEYERDAHL

Hvad er Thors rigtige navn?

THOR

Thor er søn af guden Odin og gudinden Fjørgyn. Han er gift med gudinden Sif, og sammen har de to børn: sønnen Modi og datteren Trud - begge navne udtrykker mod og styrke.  Sammen med jættekvinden Jarnsaxa har Thor sønnen Magni, som i sagaerne bliver beskrevet som utrolig stærk person. Thor og hans familie bor i huset Bilskirner, ogsÃ¥ kaldt Trudvang eller Trudheim.

Hvor mange børn har Sif?

Appen vil skabe et unikt overblik over dit forløb, din medicin og dine aftaler og give dig al den information, du har brug for.

Hvem er Thor søn af?

Thor er den stærkeste af aserne, for det er ham, der med sin hammer Mjølner skal værne menneskene mod alle farer, som truer fra jætter, riser og andet troldpak; og mens Odin mest interesserer sig for jarler og andre stormænd, så er Thor guden for alle frie bønder.[1]

Han er stor og kraftig med rødt hår og skæg, og når han kører ud i sin vogn, der trækkes af de to bukke Tandgnost og Tandgnisner, så glimter lynene fra fælgene, og tordenen rumler fra hjulene. Så skal alle jætter nok holde sig væk, for de har mange fædre og frænder, som har fået kvast skallen af hammeren Mjølner, der er lige god til at slå med som til at kaste med og altid af sig selv vender tilbage til Thor, når den har ramt sit mål. Han har også et par jernhandsker og et særligt styrkebælte, som giver ham dobbelte kræfter.[1]

Hvor mange børn fik Thor?

Odin er den ældste og klogeste gud. Han er både krigsgud og dødsgud. Sammen med sine to brødre skabte han verden. Han kan se alt, og alle andre guder adlyder ham.

Odin har kun ét øje. Det andet øje ligger på bunden af Mimers brønd. Mimer var verdens klogeste mand. Han tog Odins øje til gengæld for, at Odin fik hans visdom. Odins to ravne, Hugin og Munin, flyver hver morgen ud i verden. Når de vender tilbage om aftenen, fortæller de ham om alt, der er sket. Derudover har Odin hesten Sleipner. Den har otte ben og kan flyve ham alle steder hen.

De to byer Odense og Vojens er opkaldt efter Odin, ligesom onsdag er Odins dag.