:

Hvem ejer for Emma?

Indholdsfortegnelse:

 1. Hvem ejer for Emma?
 2. Kan man købe glutenfri brød?
 3. Hvordan får man glutenfri dej til at hæve?
 4. Hvor kan man købe glutenfri kiks?
 5. Er det sundt at spise glutenfri?
 6. Er der meget gluten i havregryn?
 7. Er alt havregryn glutenfri?
 8. Hvilken mel er der ikke gluten i?
 9. Hvordan føles det at være gluten intolerance?
 10. Kan man få oppustet mave af gluten?
 11. Er der meget gluten i rugbrød?
 12. Hvad sker der hvis man ikke spiser gluten?
 13. Hvad er forskellen på cøliaki og glutenallergi?
 14. Er der gluten i bagepulver?
 15. Hvad er der mest gluten i?

Hvem ejer for Emma?

Dine konkurrenter har brugt denne plads til at beskrive deres virksomhed. Vidste du, at du som virksomhedsejer let kan opdatere dine virksomhedsoplysninger her på Krak?

Kan man købe glutenfri brød?

Hos nemlig.com har vi et stort udvalg af glutenfri brød, da vi mener at alle skal kunne finde varer der gør deres hverdag bedre. Men hvad er gluten? Og hvorfor skal man vælge glutenfri fødevarer?

Gluten findes i mange fødevarer, og bruges bl.a. til at få brød til at hæve og gøre det lækkert. Det kan dog også være i pasta og færdigretter, derfor kan det være svært at vide, om netop den fødevarer du har fat i indeholder gluten eller ej. Især i brød er glutenindholdet steget, da det gør brødet mere luftig og lækkert. Derfor har vi på nemlig.com sørget for at samle alle vores glutenfri brød på en side, så det er nemt for dig at finde lige netop det brød du gerne vil have.

Hvis du selv foretrækker at bage dine egne glutenfri brød, så har vi også et stort udvalg af glutenfri mel og glutenfri bageblandinger. Vi kan også hjælpe dig med at finde glutenfri opskrifter inde i vores opskriftsunivers.

Hvordan får man glutenfri dej til at hæve?

Nogle mennesker lider af glutenintolerance, hvor alle former for gluten skaber en betændelsestilstand, der resulterer i, at tarmen ikke fungerer, som den skal, hvilket kan give ubehag og smerter.

Glutenintolerance kan ikke helbredes, men det kan behandles, så generne stopper. Nemlig ved at undgå gluten i kosten.

Andre er (kun) overfølsomme over for visse former for gluten – for eksempel hvedeprotein. De vil ikke nødvendigvis opleve bedring, hvis maden er glutenfri, for glutenfri og fri for hvedeprotein er ikke det samme. I glutenfrie produkter kan der nemlig godt forekomme hvedeproteiner, som hvedeallergikere selvsagt ikke kan tåle.

Som tidligere nævnt bør du et smut forbi lægen, hvis du har problemer med maven. Han kan via en blodprøve og evt. en mavekikkertundersøgelse og en biopsi fra tyndtarmen stille diagnosen glutenintolerance – også kaldet cøliaki.

Glutenintolerance kaldes ofte også glutenallergi, men det er ikke en egentlig allergisk reaktion, men derimod en kronisk sygdom.

Du er ikke nødvendigvis født med glutenintolerance, men både børn og voksne kan få det, og risikoen stiger med alderen. Det menes endog, at risikoen for at udvikle cøliaki er større, jo tidligere små børn begynder at spise produkter med gluten. Det er derfor, at anbefalingen lyder, at du ikke skal give dit barn gluten – brød og grød – før det er et halvt år gammelt.

Hvor kan man købe glutenfri kiks?

Dette Glutenfri småkager og kiks er nu på udsalg i SuperBrugsen. Tjek den nuværende SuperBrugsen tilbudsavis for flere konkurrencedygtige tilbud og rabatter. Køb Glutenfri småkager og kiks online på SuperBrugsen website eller køb det billigt i en butik i nærheden af dig. Tilbudsaviseronline.dk har altid samlet de bedste Glutenfri småkager og kiks tilbud til dig. Hvis du ønsker at forblive informeret om dette, klik venligst på klokke ikonet og modtag gratis beskeder, hvis produktet er i tilbudsavisen eller i tilbuddet.

Er det sundt at spise glutenfri?

Det antas at ca. 1-2 % av den norske befolkningen har klassisk cøliaki (allergi mot gluten), og ca. 7-8 % av den norske befolkningen har en non-cøliakisk sensitivitet for gluten. De tåler spor av gluten, men kjenner fort at de blir dårlig om de får servert mat med gluten.

– Du har også andre som har irritable tarmer eller kanskje er sensitiv for hvetemel, eller som kjenner at de blir veldig oppblåst i magen. Da kan man mistenke at det er noe i kostholdet som gjør det. Det kan hende at enkelte blir bedre av å kutte ut hvetemel, men det er likevel ikke sikkert at det har noe med gluten å gjøre, forteller hun.

Er der meget gluten i havregryn?

Men lad os starte med at kigge lidt på, hvordan det forholder sig med gluten og havre. For havre er sådan set en kornsort, som er naturligt glutenfri. Så hvorfor snakker man så om glutenfri havregryn?

Jo, det skyldes, at havremarker ofte lægger tæt op af hvedemarker, og mange steder foregår produktionen og behandlingen af havren samme sted som behandlingen af hvede. Dette medfører, at havren bliver kontamineret med gluten, og man kan derfor måle et indhold af gluten i normal havregryn og andre havreprodukter.

Mange supermarkeder, dog ikke alle, har en eller anden variant af glutenfri havregryn, som man kan købe. Supermarkederne har dog for det meste kun en variant. Derfor kan det faktisk være en fordel at købe over nettet. Her er der nemlig flere varianter, og man kan få leveret lige til døren. Her kommer en liste over nogle af de bedste varianter.

Er alt havregryn glutenfri?

Men lad os starte med at kigge lidt på, hvordan det forholder sig med gluten og havre. For havre er sådan set en kornsort, som er naturligt glutenfri. Så hvorfor snakker man så om glutenfri havregryn?

Jo, det skyldes, at havremarker ofte lægger tæt op af hvedemarker, og mange steder foregår produktionen og behandlingen af havren samme sted som behandlingen af hvede. Dette medfører, at havren bliver kontamineret med gluten, og man kan derfor måle et indhold af gluten i normal havregryn og andre havreprodukter.

Mange supermarkeder, dog ikke alle, har en eller anden variant af glutenfri havregryn, som man kan købe. Supermarkederne har dog for det meste kun en variant. Derfor kan det faktisk være en fordel at købe over nettet. Her er der nemlig flere varianter, og man kan få leveret lige til døren. Her kommer en liste over nogle af de bedste varianter.

Hvilken mel er der ikke gluten i?

 • MandelmelDette er kanskje et av de beste alternativene siden det kan erstatte hvetemel i nesten alle oppskrifter. Mandlene blir skåldet og finmalt og man sitter dermed igjen med et mel med mye mineraler og et høyt proteininnhold.

  Mandelmel inneholder også de samme gode fettsyrene som mandler, men i mindre mengder. Nesten 80% av fettet er nemlig fjernet for å gjøre det bedre egnet som mel.

 • KokosmelKokosmel inneholder få karbohydrater og mye fiber. Det er perfekt å bruke som tykningsmiddel i smoothies eller som en topping på frokostmüslien. Kokosmel har også en søtere smak enn mandelmel, og egner seg derfor godt til bakst.
 • Sesam-melDette er et næringsrikt mel rikt på protein, fiber og mineraler. Det er laget av avskallede, fettreduserte seamfrø og egner seg i alt fra kaker og kjeks til pizzabunner og brød.

Hvordan føles det at være gluten intolerance?

Der er virkelig, virkelig mange mennesker, der i dagens Danmark mener, de ikke kan tåle gluten. Og ja, der er da også en del med cøliaki, og ja, der er også en del, der slet ikke kan nedbryde gær og hvidt mel.

Men hånden på hjertet – eller på tarmregionen: Jeg er sikker på, at en enkelt lille test, du kan udføre hjemme, kan vise dig, om du i virkeligheden lider af histaminintolerance i stedet! For symptomerne ligner til forveksling hinanden.

Kan man få oppustet mave af gluten?

Hjælp os med en diæt mod ADHD. Det ønske kan klinisk  diætist Stine Junge Albrechtsen blive mødt med af forældre, der gerne vil hjælpe deres børn. Nogle kan have hørt, at gluten i brød er medskyldig i ADHD og autisme. Men man kan ikke spise sig fra de 2 diagnoser, heller ikke ved at skære gluten væk fra kosten, fortæller Stine Junge Albrechtsen. Der er ikke forskning, der viser, at ADHD eller autisme kan kureres med kost. Derimod får mange børn det bedre af at spise en sundere kost, der følger de officielle kostråd.

Forskningen er ikke entydig. Der er eksempler på, at børn med ADHD-diagnoser har mærket en bedring, efter at de er gået over til glutenfri kost. Måske har de i det hele taget spist sundere kost med mere grønt og haft mere fysisk aktivitet og har derigennem fået det bedre. ”Mange ser adfærdsændring ved at skære ned i sukkerarter, men det er en fortærsket myte, at sukker gør hyperaktiv. Mangler børn næringsstoffer, og bliver de hele tiden sultne igen, fordi maden mangler fibre eller ikke er dækkende for barnets behov, bliver de urolige og utilpasse. Følger de kostrådene med mere grønt, flere fibre og næringsstoffer, får de det også bedre,” siger Stine Junge Albrechtsen.

Er der meget gluten i rugbrød?

Rugbrød er et brød, der er lavet af rugmel som indeholder gluten, så det er ikke glutenfrit. Dog er det ikke alle rugbrød som indeholder gluten. Nogle rugbrød er lavet af glutenfri rugmel, som ikke indeholder gluten, så det kan være glutenfrit.

Derfor er det vigtigt at kigge på ingredienslisten på rugbrød, som man køber, for at sikre, at det ikke indeholder gluten. Man kan også vælge at kigge på etiketten for at se, om der er markeret glutenfrit.

Hvad sker der hvis man ikke spiser gluten?

Cøliaki er en autoimmun tilstand, der er relateret til indtagelse af gluten, som er et protein, der findes i kornsorterne hvede, byg og rug. Når en cøliakier spiser gluten, identificerer immunforsvaret gliadin, et stof i gluten, som en fremmed, indtrængende fjende og producerer antistoffer til at bekæmpe det.  

Desværre bliver sunde celler fra vores fordøjelseskanal beskadiget i processen, især villierne, små fingerlignende udvækster, som beklæder tyndtarmen, og som spiller en vigtig rolle i optagelsen af næringsstoffer fra maden. Med tiden bliver villierne alvorligt svækkede, og en person vil holde op med at optage de nødvendige mængder af visse næringsstoffer, hvilket kan føre til potentielt meget alvorlige helbredsproblemer. Derfor er det meget vigtigt at få stillet en diagnose, hvis du tror, at du måske har cøliaki. 

De symptomer, der udløses af den autoimmune reaktion, som forårsager cøliaki, er mange og varierer meget fra person til person. Når en person får konstateret cøliaki og skifter helt til en glutenfri diæt, forsvinder de fleste symptomer inden for et par uger eller måneder.

Når den person, der følger en glutenfri diæt, spiser gluten igen, kan man forvente, at symptomerne vender tilbage, også selv om mængden af gluten var lille. Nogle af de mest almindelige symptomer er diarré eller forstoppelse, oppustethed og kramper i maven, mavepine, træthed, ledsmerter, angst, depression og omtågethed. Det er ikke sædvanligt, at en cøliakiers hud bliver ramt af udslæt, da der ikke er tale om allergi, men nogle personer med cøliaki udvikler et hududslæt kaldet dermatitis herpetiformis, og dette kan vende tilbage eller forværres i tilfælde af enkeltstående eller utilsigtet indtagelse af gluten.  

Hvad er forskellen på cøliaki og glutenallergi?

 • Cøliaki er en sygdom, der udløses af en unormal reaktion på proteinet gluten i føden
 • Fimrehårene (villi) i tarmen forsvinder. Dette nedsætter tarmens indre overflade, og dermed hæmmes optagelsen af føde. Evnen til at optage maden i kroppen nedsættes derfor. Dette kaldes på fagsprog for malabsorption
 • Man stiller diagnosen cøliaki ud fra blod- og vævsprøver
 • Hvis man har cøliaki, skal man undgå glutenholdigt mel i kosten

Cøliaki er en sygdom, hvor en del af det yderste lag fimrehår i tyndtarmen ødelægges på grund af betændelse - der opstår en såkaldt villusatrofi (se tegning af villusatrofi). Betændelsen skyldes en abnorm reaktion på stoffet gluten, som findes i mange melsorter.

Er der gluten i bagepulver?

Nej, i dag er der ingen systematisk screening for cøliaki af hverken børn eller voksne i Italien, men der er planer om screening.

I 2023 har det italienske parlament vedtaget et program, som skal finde type-1 diabetes og cøliaki blandt børn. Sundhedsministeriet skal nu udvikle et flerårigt nationalt screeningsprogram.

Nej, i dag er der ingen systematisk screening for cøliaki af hverken børn eller voksne i Italien, men der er planer om screening.

I 2023 har det italienske parlament vedtaget et program, som skal finde type-1 diabetes og cøliaki blandt børn. Sundhedsministeriet skal nu udvikle et flerårigt nationalt screeningsprogram.

Hvornår screeningsprogrammet er endeligt implementeret, ved vi endnu ikke, men Dansk Cøliaki Forening vil følge udviklingen og ser frem til at se resultaterne i de kommende år, når programmet er på plads.

Hvad er der mest gluten i?

Gluten er omgærdet af mange myter og påstande. Det er blevet en ting at købe glutenfri produkter, selvom det kun er mennesker med cøliaki, der ikke tåler det.

Her får du fakta om proteinet, som en procent af jordens befolkning ikke tåler, men som de fleste andre mennesker kan indtage uden problemer.

Faktisk frarådes vi ligefrem at udelukke fødevarer med glutenindhold - med mindre vi altså har cøliaki.