:

Hvilke implantater findes der?

Indholdsfortegnelse:

  1. Hvilke implantater findes der?
  2. Hvad er prisen på en tandimplantat?
  3. Hvor lang tid holder et tand implantat?
  4. Hvad koster det at få et tandimplantat?
  5. Kan et implantat falde ud?
  6. Hvor store implantater skal jeg vælge?
  7. Hvem kan ikke få implantat?
  8. Kan man få tilskud til tandimplantat?
  9. Kan et tandimplantat gå løs?
  10. Kan et implantat gå løs?
  11. Hvor ofte skal man skifte implantater?
  12. Hvad er det mindste implantat?
  13. Hvad gør jeg hvis jeg ikke har råd til tandlæge?
  14. Er det billigere at gå til tandlæge som pensionist?
  15. Hvad er bedst af en bro eller et implantat?

Hvilke implantater findes der?

Et brystimplantat bruges til at lave større bryster ved, at dette indføres i brystet under en operation. Det kaldes en kosmetisk operation, men kan også bruges som rekonstruktion af et bryst efter brystkræft, hvor brystet er blevet fjernet. For at måtte udføre denne form for operation i Danmark, skal kirurgen være specialiseret indenfor plastikkirurgi – som hos CeriX.

Implantaterne er typisk fremstillet med en ydre skal af silikone og fyldt med enten silikone, saltvand eller en blanding af begge. Overfladen kan være enten glat eller teksturerede i overfladen. Indholdet er enten væske, skum eller gele og medfører en variation i fasthed og form afhængigt af, hvilken type man vælger. Man kalder ofte de forskellige typer skærefaste, anatomiske eller dråbeformede. Hvis man ønsker mere naturligt formede bryster, vil man typisk gå efter de dråbeformede i gele, som på mange måder minder om det kvindelige bryst.

De fleste implantater fås i størrelser fra 100 ml til 1050 ml. Herudover kan de fås i forskellige profiler, som har indflydelse på, hvor meget implantatet strutter. Til en forundersøgelse vil plastikkirurgen hjælpe dig med at beslutte hvilken type, størrelse og profil, der passer bedst til din krop og dine ønsker. 

Der er mange typer af implantater, men i denne artikel vil der kun blive gennemgået implantater af høj kvalitet og som er CE- og FDA-godkendt. CE-godkendte implantater betyder, at de opfylder en række mindstekrav til produktionen, mens FDA-godkendelsen sikrer, at det er et kvalitetsprodukt. FDA er et amerikansk system, som godkender medicin og medicinsk udstyr. Der er strenge krav, der skal opfyldes for at kunne blive godkendt i FDA. Med nedenstående gennemgang bliver du lidt klogere på, hvad der er værd at være opmærksom på, når du skal vælge det rette implantat.

Hvad er prisen på en tandimplantat?

Et tandimplantat kan indsættes i kæbeknoglen og erstatte en eller flere mistede tænder. Oven på implantater kan sættes tandkroner, mindre tandbroer og en fuldbro, som erstatter en hel tandbue. Der kan også laves en protese med kliklåsesystem, så denne sidder helt fast i kæben. Et implantat fungerer som en kunstig rod, der sidder godt fast nede i kæbeknoglen. Efter 3-6 måneder er det helet op, og kan efterfølgende klare belastning.

Hvor lang tid holder et tand implantat?

Betyder holdbarhed noget for dig, så vil du sikkert gerne kende til holdbarheden for en tandkrone og vide, om en tandkrone overhovedet er en langtidsholdbar løsning.

Måske er det nogle af de spørgsmål, du går med, hvis din tandlæge har præsenteret dig for behovet for en tandkrone.

Betyder holdbarhed noget for dig, så vil du sikkert gerne kende til holdbarheden for en tandkrone og vide, om en tandkrone overhovedet er en langtidsholdbar løsning.

Måske er det nogle af de spørgsmål, du går med, hvis din tandlæge har præsenteret dig for behovet for en tandkrone.

Bliv her klogere på alt, hvad du bør vide om holdbarhed på porcelænskroner og tandkroner generelt.

Skal du have lavet en tandkrone, så kan det godt betale sig at sætte sig grundigt ind i, hvilket materiale der er det rette for dig.

Tandlægen laver en faglig vurdering af dit individuelle behov og rådgiver dig på baggrund af dette, men vil du gerne selv have en grundviden omkring de forskellige materialer, så kan du se en liste her nedenfor.

Det kan altid betale sig at søge lidt baggrundsviden, inden en stor og måske kostbar beslutning skal tages.

Hvad koster det at få et tandimplantat?

En eller flere misterede tænder kan erstattes ved hjælp af implantater, der ligner dine naturlige tænder.

Et tandimplantat er en kunstig tandrod fremstillet af titanium, som kan erstatte en eller flere mistede tænder.

Det er ikke muligt at se forskel på ens egne naturlige tænder og tanden (kronen) på et implantat.

Et tandimplantat er en kunstig tandrod fremstillet af titanium, som kan erstatte en eller flere mistede tænder.

Det er ikke muligt at se forskel på ens egne naturlige tænder og tanden (kronen) på et implantat.

Implantatet bliver opereret ned i kæbeknoglen, hvor tandlægen forinden har boret et lille hul.

Der findes mange forskellige implantattyper. Fælles for dem alle er, at de typisk består af følgende 3 dele:

  • Den kunstige tandrod, der også kaldes en fixtur. Denne indopereres i kæbeknoglen.
  • Kan et implantat falde ud?

    Tandkroner kræver de samme hygiejneprocedurer som dine egne naturlige tænder. Mundhygiejne skal effektivt beskytte mod vækst af bakterier. Til dette formål bør du rengøring af tandkroner efter hvert måltid! Først skal du bruge en tandtråd til at rense alle mellemrum – både mellem kroner og tænder. Skyl derefter munden med vand, helst med en mundskyller. Så skal du rengøring af tandkroner på alle sider med en tandbørste ligesom tænderne. Elektriske tandbørster kan rengøring af tandkroner bedre end manuelle tandbørster. Endelig kan du bruge en mundskyl, som Listerine, til at reducere mængden af bakterier i munden. Du kan finde detaljerede forklaringer af hver af ovenstående mundhygiejneprocedurer i en separat artikel. Man skal huske, at trods grundig mundhygiejne kan der med tiden dannes tandsten og bakteriel plak på kronerne. Derfor bør du udover den daglige hygiejne i hjemmet med få måneders mellemrum gå til tandlægen for professionel rensning af tandkroner og tænder, såsom Ultralyd og Air-flow tandrensning.

    Hvor store implantater skal jeg vælge?

    En BFO, også kaldet brystforstørrelse, er én af de mest efterspurgte og udførte kosmetiske operationer blandt kvinder, som ønsker større bryster. Antallet af udførte forstørrelser er stadig stigende.

    Der kan være mange årsager til, at man ønsker en brystforstørrelse med brystimplantater. Dette kan være fordi brysterne er blevet slappe efter graviditet og amning, fordi brysterne har forskellige størrelser, sidder asymmetrisk, eller fordi man ønsker større bryster - ved hjælp af implantater. 

    Uanset årsagen, står vi, hos Pfeiffer Plastikkirurgi, klar med rådgivning og stor erfaring, så du med ro i maven kan få behandling af professionelle inden for feltet.

    Hvem kan ikke få implantat?

    En forundersøgelse har flere formål. Grundlæggende skal tandlægen og patienten blive enige om, at en implantatbehandling er den korrekte i det givne tilfælde. Tandlægen skal sikre sig, at patienten ikke fejler noget, der udelukker implantatbehandling. Tandlægen skal endvidere på baggrund af en klinisk undersøgelse kombineret med røntgenbilleder vurdere, om en implantatbehandling kan lade sig gøre og er den mest hensigtsmæssige i den aktuelle situation. Endelig skal tandlægen informere om den anbefalede behandling inklusiv mulige alternativer, kendte risici i forbindelse med behandlingen samt udlevere et skriftligt prisoverslag. Herefter kan patienten få afklaret eventuelle tvivlsspørgsmål, give sit samtykke til behandlingen, ønske betænkningstid eller eventuelt vælge at søge en ”second opinion”, hvilket vil sige en anden tandlæges vurdering.

    Nogle privatpraktiserende tandlæger tilbyder selv at foretage hele implantatbehandlingen, nogle henviser til specialister for den kirurgiske del af behandlingen og laver selv krone-/protese-delen, mens andre henviser hele behandlingen til en anden tandlæge. Tandlægen vil typisk spørge til tidligere og nuværende generelle sygdomme, type og dosis af medicin, kendte allergier, tobaksforbrug og alkoholvaner. Det kan derfor være en god idé at medbringe sit medicinkort, hvis man har sådan et. Herefter vil tandlægen foretage en klinisk undersøgelse af mund og kæber og afgøre, om der er behov for supplerende røntgenundersøgelse udover eksisterende røntgenbilleder.

    Kan man få tilskud til tandimplantat?

    Tilskud til tandprotese for dig (som pensionist) som har en formue på under 91.900 kr. (2021). Hos Rungstedtand, som er din tandlæge nær Vedbæk, Trørød, Kokkedal og Hørsholm, vil vi gerne hjælpe dig med, at du får de tænder du gerne vil have.

    En vej kan være, at du får tilskud fra kommunen til behandling. Som tandlæge siger vi måske, at du har brug for en fast protese, men selvom kommunen ikke har kigget på dit faktiske tandsæt, kan kommunen mene, at en aftagelig protese er mere end rigeligt. Kontakt Rungstedtand og hør mere.

    Kan et tandimplantat gå løs?

    Tekst: BEARBEJDET AF TANDLÆGE, JOHN ORLOFF, ADVANCED DIPLOMA IN IMPLANT DENTISTRY, ROYAL COLLEGE OF SURGEONS, LONDON, TANDLÆGE, ADAM GADE ELLESØE, DIPLOMA IN IMPLANT DENTISTRY, ROYAL COLLEGE OF SURGEONS, LONDON, MSC IN IMPLANT DENTISTRY, URJC, MADRID OG KIM ANDR

    Denne guide giver en oversigt over syv af de hyppigste tekniske komplikationer, samt forslag til hvordan man kan forebygge og eventuelt udbedre komplikationerne. Hvis der opstÃ¥r komplikationer, er det vigtigt at finde Ã¥rsagen og ikke blot ukritisk pÃ¥begynde behandling. Dokumentér evt. med røntgenoptagelse, scanning, klinisk foto og udførlig beskrivelse samt konklusion og prognose i patientens journal. 

    Kan et implantat gå løs?

    Tekst: BEARBEJDET AF TANDLÆGE, JOHN ORLOFF, ADVANCED DIPLOMA IN IMPLANT DENTISTRY, ROYAL COLLEGE OF SURGEONS, LONDON, TANDLÆGE, ADAM GADE ELLESØE, DIPLOMA IN IMPLANT DENTISTRY, ROYAL COLLEGE OF SURGEONS, LONDON, MSC IN IMPLANT DENTISTRY, URJC, MADRID OG KIM ANDR

    Denne guide giver en oversigt over syv af de hyppigste tekniske komplikationer, samt forslag til hvordan man kan forebygge og eventuelt udbedre komplikationerne. Hvis der opstÃ¥r komplikationer, er det vigtigt at finde Ã¥rsagen og ikke blot ukritisk pÃ¥begynde behandling. Dokumentér evt. med røntgenoptagelse, scanning, klinisk foto og udførlig beskrivelse samt konklusion og prognose i patientens journal. 

    Hvor ofte skal man skifte implantater?

    Er dine bryster ikke længere flotte og faste som efter du fik dem opereret, så overvej om det er på tide at få udskiftet implantaterne.

    Almindeligvis vil en brystoperation med implantater holde i rigtig mange år, men har du over 10 år gamle implantater med flydende silikone eller saltvand, anbefales det at få dem udskiftet.

    Hvad er det mindste implantat?

    Et brystimplantat bruges til at lave større bryster ved, at dette indføres i brystet under en operation. Det kaldes en kosmetisk operation, men kan også bruges som rekonstruktion af et bryst efter brystkræft, hvor brystet er blevet fjernet. For at måtte udføre denne form for operation i Danmark, skal kirurgen være specialiseret indenfor plastikkirurgi – som hos CeriX.

    Implantaterne er typisk fremstillet med en ydre skal af silikone og fyldt med enten silikone, saltvand eller en blanding af begge. Overfladen kan være enten glat eller teksturerede i overfladen. Indholdet er enten væske, skum eller gele og medfører en variation i fasthed og form afhængigt af, hvilken type man vælger. Man kalder ofte de forskellige typer skærefaste, anatomiske eller dråbeformede. Hvis man ønsker mere naturligt formede bryster, vil man typisk gå efter de dråbeformede i gele, som på mange måder minder om det kvindelige bryst.

    De fleste implantater fås i størrelser fra 100 ml til 1050 ml. Herudover kan de fås i forskellige profiler, som har indflydelse på, hvor meget implantatet strutter. Til en forundersøgelse vil plastikkirurgen hjælpe dig med at beslutte hvilken type, størrelse og profil, der passer bedst til din krop og dine ønsker. 

    Der er mange typer af implantater, men i denne artikel vil der kun blive gennemgået implantater af høj kvalitet og som er CE- og FDA-godkendt. CE-godkendte implantater betyder, at de opfylder en række mindstekrav til produktionen, mens FDA-godkendelsen sikrer, at det er et kvalitetsprodukt. FDA er et amerikansk system, som godkender medicin og medicinsk udstyr. Der er strenge krav, der skal opfyldes for at kunne blive godkendt i FDA. Med nedenstående gennemgang bliver du lidt klogere på, hvad der er værd at være opmærksom på, når du skal vælge det rette implantat.

    Hvad gør jeg hvis jeg ikke har råd til tandlæge?

    Hvorfor skal det være gratis at få behandlet et brækket ben, mens en knækket tand kan komme til koste dig dyrt? Læs Tandlægeforeningens debatindlæg her.

    18. november 2020

    Er det billigere at gå til tandlæge som pensionist?

    Som folkepensionist kan man søge om et personligt tillæg, hvis man har økonomiske forhold, der er særligt vanskelige.

    Vær opmærksom pÃ¥, at retten til tilskud efter nedenstÃ¥ende ordning er betinget af, at du gÃ¥r hos en tandlæge, som praktiserer under bekendtgørelse om tilskud til behandling hos praktiserende tandlæge. Spørg din tandlæge, om han/hun praktiserer inden eller uden for bekendtgørelsen.

    Hvad er bedst af en bro eller et implantat?

    En tandbro hører ind under kategorien implantater. Som skrevet ovenfor bruges en tandbro som erstatning, når du har mistet én eller flere tænder. Tandbroen hviler på eksisterende tænder, og bliver modsat et enkelt tandimplantat ikke indopereret i kæben. I stedet limes/cementeres den fast på de naturlige tænder, og kan derfor ikke tages ud. Efter endt behandling er broen således en del af dit resterende tandsæt. Behandlingen giver med sin permanente løsning samme gode tyggefunktion som naturlige tænder.

    En tandbro består af bropiller og mellemled. Bropillerne er de tænder der sidder ved siden af den eller de tænder, som du har mistet, og mellemledet er erstatningen for de mistede tænder.

    Ved en konsultation hos tandlægen vurderes det ud fra din specifikke tandsituation, hvilken behandling som vil være den bedste for dig. Hvis det viser sig at dine omkringstående tænder i forvejen er meget udborede pga. store plomberinger anbefaler tandlægen som regel en tandbro.

    Omvendt fravælges løsningen, hvis de omkringstående tænder, som skal bære broen, er sunde og uden plomberinger. Tilpasning af en tandbro kræver nemlig altid tilslibning af de omkringsiddende tænder, der skal bære broen. Der fremstilles tandformede skaller, der omslutter og beskytter de tilslibede tænder. Herefter pålimes de manglende tænder i porcelæn. Derfor vil en tandbro altid, som minimum, bestå af tre sammenhængende tænder og tandkroner, da det minimum skal udgøres af to bropiller og et mellemled. Man kan dog lave tandbroer med op til fjorten sammenhængende led, hvis det er nødvendigt at etablere en hel over- eller undermund.

    Uanset hvilken form for tandbro, som må være den rette i dit tilfælde kan vi som erfaren tandlægeklinik være dig behjælpelig!